Великобритания - тема [91] Пролетно - Пролетно Лятна Нековидна

• 34 316
  • 747
  •   1
Отговори
# 450
И мен не са ме слушали с фуния. Но тя Кейт си е типична англичанка и като нищо ще си държи на тези неща 😜
Аз бях с нейната диагноза и мога да ви кажа, че тукашната система е много адекватна. Кейт ми беше стимула да избутам до 23та седмица. Това беше последния ми шанс за аборт, ако се бях влошила като други жени. Състоянието е сходно с последен курс на химиотерапия и всички минали през двете казват, че биха минали нов курс на химиотерапия, но не и hypermesis gravidarium. Лекарите са безсилни. Просто се тестват комбинации от медикаменти с дел да облекчат. Половината жени минават на хранене със сонда и ежедневни инжекции. Другата половина се повлияват от медикаментите и се стабилозират в някаква степен втората половина на бременността.
В Бг нито знаят какво е, нито обгрижват бременните. Там ти се карат, че се лигавиш. Имах късмета с първата ми бременност да е в много по-лека форма. Приятелка, като знам през какво премина в бургаските болници със същата диагноза, как оцеля, че и роди здраво бебе все още ми е чудно. Тя от мен научи години след бременността си за диагнозата.

Илейн, чудни домати! Успяха ли да озреят?

Yeo Valley ми беше много любимо. Обаче не знам дали си внуших, че са го развалили и започнах много рядко да го купувам последните месеци. Цеденото им много ми харесва и с него правя млечна салата. А с прясното приятелка кваси и е много доволна.

Ронка, бързо и леко да минава!

# 451
  • Истински се вижда само със сърцето.
Памперс, миналата година една част успяха да узреят, тези и някои черита.Този на снимката е black Russian сорта е подходящ за тукашните температури. Голяма част обаче обрах и дозряваха на прозореца.
По предната година октомври имах чак червени домати 🤣 обрахме всичко 30 кг, една част останаха да зреят пак на слънце на прозореца, другите направих зелени домати в буркани, в къщи много се харесват.
Но този година не ми се занимава, когато си имам моя градина тогава вече и може би в оранжерия. Мислех си и аз за алотмент, но не съм решила.
И краставици имах и двете години, от тях имаше за детето да изхрупа някоя от време на време Simple Smile

Последна редакция: чт, 17 мар 2022, 02:47 от Илейн :)

# 452
Мале а как се зарадвах на тази краставичка.  Hug Браво на вас! Ние нямаме двор (само подобие)...
Плануваме да си вземем къща, но още нямаме за депозит, когато ги имаме, ще имам пейслипи само с по 150£ за майчински, живот и здраве. И незнам как ще се отрази това на мортиджа, но ще го мислим. Много ни е висок наема, защото сме кученце, и няма къде да се изместим , знаете с куче как е... Много ми се иска къща, мъжа ми и той иска да засади половината двор Grinning...

А колкото до болниците в БГ, нямам много опит но напълно ви вярвам.
Аз съм от Варна попринцип, там лежах в АГ за 10 дена, когато имах проблема с тръбите. 6 вида антибиотик ми вливаха, никаква промяна, свърши пътеката и ме пратиха вкъщи по същия начин.
За минах за София да търся спасение, с препоръки от стабилни хора, намерихме доктори... Лежах в майчин дом. Оперира ме "светило", което наскоро разбрах, че жените наричат по скоро "касапин"...  До днес си мисля, че не беше нужно, но така е трябвало. След прегледа ми каза, че имам 1 час да реша, и да имам предвид че съм с опасност за живота, болките бяха ужасни. Исках да ходя в Турция, но се изплаших... И в двете болници, отношение, нямаше никакво.
Ние също сме без ЛЛ в БГ, без осигуровки...

А за Yeovalley забравих, ами не е хубаво наистина, сякаш преди беше по добре... Ние не правим прясно мляко, то е от някой друг сайт на фабриката. Но всичкото плодово и натурално, във всяка опаковка е от нас, нищо че не пише Yeo Valley, от едно място излиза. Лимитед едишън - значи объркани танкове с мляко и грешни плодове, за да не го хвърлят става Лимитед Grinning

Сметаната е хубава, да.
Малките плодовите млекца, има видове при които зависи кой е на работа. Един път е хубаво един път не. За съжаление....

Последна редакция: чт, 17 мар 2022, 08:53 от Magic1720

# 453
  • nowhere
Илейн, останаха ми очите в тези домати. Красота! В парник ли ги отглеждахте или просто на двора? Бяха ли вкусни като българските?

Ronka, аз ходих сутринта към 9 и нещо, докато каката е на училище. Времето беше хладно, но слънчево. На другия ден отидох на друга площадка. Там дойде една майка с малко дете. Ходили сме и лятото и пак нямаше никой. Иначе съм ги водила няколко пъти на софт плей, там няма къде игла да падне. Даже, като се опитах да ги заведа през ваканцията ни върнаха от две места, трябвало да запазим предварително.

Много е неприятно това за шарката, но по-добре да я изкарат сега. Моите още не са я карали и съм в очакване, защото май върлува в момента.

Нашите деца май са на подобна възраст?

Ние сме в очакване на потвърждение за reception, но на родителската среща ни казаха, че тя със сигурност ще си продължи в училището, така че потвърждението ще е само формалност. Успех на вас!

Magic, имаш ли представа дали това мляко (него давам на децата) е добро?
Скрит текст:

Хубав ден на всички! Тук днес няма облаче на небето Nature Sunny

Последна редакция: чт, 17 мар 2022, 09:18 от Blue Dress

# 454
Blue dress, нямам представа за съжаление не мога да кажа.
Ние само кисело правим. Прясното не е при нас. А и мисля, че Арла е друга марка като цяло.

# 455
  • Истински се вижда само със сърцето.
Blue dress т.к още сме под наем ги отглеждам в един край на двора където имаше място между храстите Simple Smile
Вкусни бяха, не ги сравнявам с бг обаче Simple Smile
Когато купим къща мисля да си сложа оранжерия обаче.

Ние не сме големи консуматори на мляко, но няколко пъти купувам от ферма, беше чудно.

# 456
  • nowhere
Magic, нещо съм се объркала, помислих, че правите и двете. Аз не харесвам тукашното кисело мляко, едно ми е сладникаво, рядко и има вкус на брашно. Взимам само от българския магазин, но там пък често е с изтекъл срок на годност..

Илейн, много сочни изглеждат доматите, но тук просто няма достатъчно слънце, за да достигнат българския вкус. Свекърите като дойдоха за пръв път в България бяха шокирани от вкуса на плодовете и зеленчуците, казаха, че дори не са и предполагали, че е възможно да са толкова вкусни.
Оранжерията ми се вижда висша математика, но съм сигурна, че си залсужава усилията.

# 457
Виждам ,че се развива дискусия за прясото и киселото мляко. И на мен не ми допада тукашното кисело мляко ,някак е сладникаво, дори и тип гръцкото също. За това си правя сама кисело мляко. Купих си закваски от БГ и съм доволна вече. Ползвам тези прясни млека  https://groceries.morrisons.com/products/m-organic-british-semi- … 4-pints-218092011
  и https://groceries.morrisons.com/products/yeo-valley-organic-free … skimmed-546898011

Закваските са това,  и се ползват много лесно [https://www.balevbiomarket.com/zakvaska-za-kiselo-mlqko-020564/p]  и тази https://lbbulgaricum.bg/закваски/закваска-българско-кисело-мляко-lbb-by/

# 458
Magic, нещо съм се объркала, помислих, че правите и двете. Аз не харесвам тукашното кисело мляко, едно ми е сладникаво, рядко и има вкус на брашно. Взимам само от българския магазин, но там пък често е с изтекъл срок на годност..

Илейн, много сочни изглеждат доматите, но тук просто няма достатъчно слънце, за да достигнат българския вкус. Свекърите като дойдоха за пръв път в България бяха шокирани от вкуса на плодовете и зеленчуците, казаха, че дори не са и предполагали, че е възможно да са толкова вкусни.
Оранжерията ми се вижда висша математика, но съм сигурна, че си залсужава усилията.

Ама как да ни харесва, от България идваме все пак. Тук не знаят какво е кисело мляко просто... Не че и българското  не го развалиха, но поне не е айрян...
Аз си купувам на Onken пък, най ми допада (за кисело става въпрос)
А прясно ползваме за кафето и за готвене това зеленото на yeo Valley, но ни го карат на работа.
Мислех че само нашия БГ магазин е зле, почти всичко е с изтекъл срок.

# 459
  • До хладилника, който обичам
Илейн Simple Smile, имах и аз Black Russian миналата година, но късно го засадих и не даде много плод. Виж, indigo berry като гледах, бая роди.

Не ви трябват осигуровки в България с UK EHIC, но на какво и кого ще се попадне в спешен случай не знам. Аз разчитам на връзки и препоръки, не ми се е случвало, откакто сме тук, да ползвам и се надявам да не ми трябва.

Изгря слънце, огря в прозорците и веднага ми се повдигна настроението (както и очакването да е хубаво време следващите 10 дена). Колко му трябва на човек Simple Smile

# 460
  • UK
Хех, Бу, преди няколко години развих пневмония и се лекувах в Сандански, гледаха ehic картата ми като, че я виждат за първи път. Казаха ми да отида да си платя осигуровките за 3г назад, ако имам претенции. Платих си като поп за лечение, и снимки, и всичко. В София или Пловдив може и да значи нещо тази карта.

# 461
Знам, че по телефон в Англия може да се обсъди какво се прави, но как става, не ми се е налагало да търся. То и с платени здравни осигуровки карат хората да си плащат всичко, от превръзки и гипс до операцията, какво остава за някакви отцепници, живеещи в Англия.
Много яд имам събран по тоя повод. Роднина имаше нужда от спешни онко операции в последните 3 години, плащаше си като стой, та гледай. Иначе - може по каса... след няколко месеца... половин година... ако щеш. И на всеки преглед от тогава бута по 50 лв. За какво, викам. Ами за внимание.

# 462
  • някъде в орбита...
При нас все има деца по големите площадки в парковете. Особено затопли ли се, направо е пълно. Празни намирам малките дето са между къщите, ама щом свършат училищата и те се пълнят.

Киселото мляко няма начин да е същото. Все пак различни бактерии ползват, най-малкото, и за различни вкусове е търсенето тук. Кака ми си кваси, аз си намерих мое любимо, мъжа пък е луд фен на едно неназоваемо, дето отказвам да го близна даже Satisfied

# 463
Киселото мляко на Pakeeza е много подобно на киселото мляко от едно време. И става за подквасване.

# 464
  • Bristol
И аз да се включа за млеката. От как децата бяха малки, ни остана навик organic прясно мляко да взимаме, обикновено марката на магазина, от който пазаруваме. Само дъщерята в къщи го консумира.
Мъжът много кисело мляко купува. Откри едно Pakeeza, произвежда се в Ланкашир и то му е любимото. На мен по-кисело ми идва. Аз рядко консумирам кисело мляко, но предпочитанието ми е Onken natural set и Onken ягодовото мляко, но с грейнс.
Но пък кашкавал в къщи се яде много, във всякакви вариации, от всички 🤪

Гледах преди време документален филм, как се произвежда прясното мляко. Пътят му от фермата до магазина. Реално във фабриките тотално обезмасляват млякото и после връщат маслото, за да получат точната концентрация за синя и зелена капачка 🤪 не се бях замисляла преди, но наистина мазността на млякото на всяка крава е различна и различна в различните периоди на годината. Съответно това е начин да се гарантира процента масленост от етикета.
От ферми като купувате, гарантират ли ви процента масленост или е само един вид мляко 🤔

Общи условия

Активация на акаунт