Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 57 587
  • 754
  •   1
Отговори
# 660
Офф...още по-нодолу падна. Уж да не гледам...ама поглеждам..и ега ти и късмета! И все пак мисля, че интуицията ми е показала деня..ма сигурно не е очаквала такава светкавична реакция...
Какво избра да си купиш ако не е тайна ?
Като избухна войната  бяха пощуряли за исторически монети...

# 661
4 австр.дуката 13, 76 гр промоцена

# 662
Имаше един потребител, за съжаление съм забравила ника - та той с много хумор беше изписал един дълъг пост с всичките си къси клечки - това купих и падна трайно, онова купих и се срина, третото, четвъртото, петото, шестото. Много позитивно звучеше този човек Simple Smile И той така - дълъг на всичко. И беше казал - ще ви пиша, когато реша да купувам крипто, да бягате. Но май забрави да пише Simple Smile
Запомнила съм го, понеже нали знаете как е по форумите - всеки купил на дъното, продал на върха, ако е за имот - купил с 30 на сто под пазарната цена, продал с 30 процента пак над пазарната цена и т.н., а този си казваше къде е загубил.

# 663
Е , явно е купил ама си трае.
Аз купих BTC на 47к Wink ей така за гъдел.
pandorina , аз лично за тези  бих взела 2 суверена Чарлз 😀.Иначе първите ми покупки са на 1 дукат- тогава бяха по-изгодни от франковете  и като цена бяха 240 лв
Wink Сег виждш с млко търпение  къде са

# 664
Аз продавах на $190

# 665
Така е. И като си решил да е дългосрочна инвестицията, да не следиш всеки ден борсите, че може да не понесеш някой срив. Simple Smile

Няма проблем и да се гледа, ако не го взема навътре. Ние сега пък си отворихме една бутилка "Енира" да полеем излизането на плюс с една инвестиция в S&P 500 Smiley

Аз пък купувам само кюлчета, запечатани в опаковка и с номер. И отдавна ми трябват поне още едно или пък максимум 6, ама в този пик не си струва.

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 22:45 от Черна станция

# 666
EmmaT, то като станалото станало ...по-добре да се посмееш. И ако може да извлечеш някой урок. Аз напоследък си давам сметка, че никакви инфлации и никакви спадове не ми носят толкова загуби колкото неразумните харчове в бита...необмислени, импулсивни покупки, често пъти влизам в магазина без ясно намерение какво ще купувам и излизам с куп неща дето е можело да мина и без тях и олекнала сериозно.., без да си водя счедоводство на разходи  и т.н. Напоследък реших да проверя аджеба къде ми отиват парите и направих една таблица в ексел където записвам всичко, като с друг цвят маркирам нещата, без които спокойно е можело да мина. Ами ...доста сериозен дял се оказа това...и ..май първо с това човек трябва да се оправи преди да мисли за инвестиции.

# 667
  • София
То никой не е застрахован от спадове и сривания Simple Smile Радвам се, че започнах да вкарвам в метала и всеки спад като днешния ме амбицира утре да налея още.  Все пак е някакъв хедж фонд. Иначе признавам, че и аз съм на минус Bowtie

# 668
Аз продавах на $190
Аз познавам такива дето с няколо стотици си купиха...пица 😀.
Но съм доста консервативна от гл.точка на риск и този тип активи съм ги сложила ей така...за "цвят" пък знае ли човек.

# 669
Какво е ВТС?

# 670
Крипто. Биткойн

# 671
  • София
Радвам се, че започнах да вкарвам в метала и всеки спад като днешния ме амбицира утре да налея още.  Все пак е някакъв хедж фонд.

Утре - само на демото може да разцъкаш.
Релана сделка от малките часове срещу понеделник 06.02.2023.
Но то източните пазари не са показател.
Най-добре, като изпиеш кафето в понеделник да се огледаш накъде.
ПП - не е препоръка за търговия.

# 672
Според вас сега подходящ момент ли е за инвестиране (влизане) в етф? Примерно чрез карол..Препрочитам темите вече за 3-ти път и взех малко повече да разбирам какво се пише. В обобщение разбрах, че повечето инвестирате в етф-и, избягвате взаимни фондове (но забравих защо ) и някои инвестират в p2p .  Предпочита се директна инвестиция в платформата Интерактив брокерс заради по-ниските такси. Но лично аз едва ли ще се справя, полвам английски, но това е специфична терминология и...нямам време..много късно се усетих за тия неща (до пенсия не ми остават много години, трябва да бързам). Та..какво ще ме посъветвате като най-бърз ход за момента. Мога да си позволя едни 3000 -4000 лв да инвестирам, дали изобщо има смисъл. До момента имам спестовен план в Амунди от година и половина..все на - е, но % -ът намалява напоследък, и купих 1 златна монетка  в петък точно преди да падне цената...и сега искам да вложа в етф или етф + р2р защото дори и като пълен аматьор ми е ясно, че е най-добре да имаш от колкото може повече различни инструменти за да се компенсират. Отделно установих, противно на очакванията ми, че тая работа с инвестирането е много забавна. Взех да гледам на това като на игра и интересът ми нараства. Преди за мен това борси, инвестиции и пр. бяха нарочени като мръсни думи..така ни бяха обработили през соца.. пък то било толкова интересно! И само като си помисля.. ако бях се усетила навреме, нооо...това е, поне да си поиграя в оставащите ми 4-5 г... и да накарам децата да се заинтересуват, пак е нещо.

# 673
Ще зависиш ли от инвестираните пари през пенсията си? Или просто имаш свободни средства, които искаш да вложиш, а пенсията се очертава да ти стига (плюс евентуално друг доход, ако имаш)?

# 674
Ще зависиш ли от инвестираните пари през пенсията си? Или просто имаш свободни средства, които искаш да вложиш, а пенсията се очертава да ти стига (плюс евентуално друг доход, ако имаш)?
В момента са свободни средства, но пенсията ми е абсурдно да ми стига..а и не знам какви разходи ще изникнат, но да продължавам да държа пари кеш в банката ми изглежда безумие.
А за облигации нищо не знам, тука някой не пише за тях...защо?

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 00:52 от pandorina

Общи условия

Активация на акаунт