Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

 • 43 967
 • 754
 •   1
Отговори
 • München, Deutschland
 • Мнения: 6 738
Заповядайте в новата ни инвестиционна тема. Simple Smile

Въпросите, коитo ще обсъждаме и тук са: къде, в какво и как инвестираме, защо избираме дадени инвестиции пред други, какви инвестиционни цели си поставяме, с какъв хоризонт избираме да инвестираме, инвестиции с какъв риск сме готови да поемем, каква доходност целим, с каква цел инвестираме...

Също си говорим и за различни брокери, банки и сметки, подходящи за инвестиране на нашите пари, както и за особеностите на данъчното облагане на инвестиции.

Изобщо, всякакви въпроси, касаещи това как влагаме/бихме вложили дадена сума пари.

Линк към старата тема:

https://www.bg-mamma.com/?topic=1295425

Последна редакция: пт, 18 фев 2022, 20:55 от chrissy

# 1
 • Far away from here...
 • Мнения: 1 304
Благодаря за полезната тема, Криси 🤗!

# 2
 • Мнения: 7 191
Без да се засягаш, ама можеше поне да отговориш и на другите въпроси, иначе си е откровен спам / провокативни въпроси без обяснения
Обясних.
Попитах.
Да конкретизирам въпроса! Какво трябва да ме привлече в ETF за да инвестирам там?

П.с. Какво точно Ви интересува? С какво се забавлявам като инвестиция или нещо друго?

# 3
 • Мнения: 70
Цитат на: Mr. Smith
Какво трябва да ме привлече в ETF за да инвестирам там?

П.с. Какво точно Ви интересува? С какво се забавлявам като инвестиция или нещо друго?

Теорията, практиката и научните доказателства. Липсата на време и желание за надлъгване с професионалните инвеститори. Ниските разходи и предсказуемите резултати.

Би ми било любопитно да чуя доводи против и какво сте избрали като алтернатива.

# 4
 • Мнения: 7 191
P2P лендинг в три различни платформи, Short-term до три месеца. Нулеви такси и комисионни ако не продавам на вторичен пазар. Плюс рискови позиции на нерегулиран пазар с около 2.3% месечен профит.

Против ETF? Отговорете си на въпроса какво се случи ако 10% от инвеститорите във фонда решат да прехвърлят средствата си в ... друг ETF. Или FED реши да вдигне лихвите от утре, заради кризата в Украйна Stuck Out Tongue Winking Eye

Моля не го приемайте като инвестиционен съвет!

# 5
 • Мнения: 679
Mr. Smith, аз не зная какво ще се случи. Имам предположения, но дотук. Би ли споделил?

# 6
 • Русе
 • Мнения: 7 547
Благодаря за темата, Криси.

Да я напълним с добър диалог и успешни инвестиции.

# 7
 • Мнения: 676
Mr. Smith, чудесно е P2P, обаче има доста измами. Имам близки, които загубиха много пари от случаи като Kuetzal, Grupeer и т.н Simple Smile Дори в стабилни платформи, които се доказаха, че не са скам, има много случаи на фалиращи проекти/оригинатори. На фона на изключително ниските банкови лихви от десетилетие насам, на всички трябва да име ясно, че сочните лихви за инвеститорите в тези платформи са високорискови начинания.

Какво точно означава “рискови позиции на нерегулиран пазар”?
Ако имаш достъп до private equity, това е чудесно, но е за милионери и достъпът до такива фондове е силно ограничен.

Относно въпроса какво ще стане ако 10% от инвеститорите в даден ETF се отдръпнат. Нищо няма да стане. Цените на ETF-ите се регулират от стойността на активите, които влизат в тях, т.н. NAV. Изгледайте клипче за ETF creation & redemption process. Е, ако голяма част от хората се отдръпнат в един и същи ден, ще има разлика в цената на ETF-a и на активите (арбитраж), но на края на деня, тя ще бъде елиминирана.

Последна редакция: сб, 19 фев 2022, 08:08 от GerKa99

# 8
 • Мнения: 7 191
Mr. Smith, аз не зная какво ще се случи. Имам предположения, но дотук. Би ли споделил?
Grinning Когато спирането на инфлацията е по-важно от стимулирането или е по-практично да се каже симулирането на растеж, започва унищожаването на спечелените пари.  Това води до насочване на средата към потребление и реални активи а не към усливане на желанието за даване на заем на фонд който да ги управлява. Фондът издал ETF също ще започне да продава активи.
Механизмът е валиден с пълна сила и за 10% - когато инвеститорите продават, фондът продава и активите които стоят зад него. Като така допълнително намаля, не точно, създава допълнителна възможност за намаляване на  цената на активите си. Перфектен балон Stuck Out Tongue Winking Eye

Какво точно означава “рискови позиции на нерегулиран пазар”?
Означава инвестиране в Казахстан. Конкретен актив/инструмент/стока няма да напиша, защото смятам че ще се тълкува като инвестиционен съвет.

Цените на ETF-ите се регулират от стойността на активите, които влизат в тях, т.н. NAV.
Ако 10% от инвестициите се изтеглят, фондът ще разпродаде активи на същата или близка до тази стойност. Въобще всички са buy-and-hold инвеститори, докато цената на пазара се движи нагоре. Но ако има спад почти всеки става short в момента на психологичната си граница. Вашата колко е? 12-15% или по-скоро 5 максимум 8% Grinning

Благодаря за предупреждението за измамите в P2P и съчувствам на Вашите близки. Лично аз преживях без особени сътресения кризата през март-юли 2020 когато някой правителства наложиха смешната мярка за отлагане на плащания по кредити.

# 9
 • Мнения: 70
Против ETF? Отговорете си на въпроса какво се случи ако 10% от инвеститорите във фонда решат да прехвърлят средствата си в ... друг ETF. Или FED реши да вдигне лихвите от утре, заради кризата в Украйна Stuck Out Tongue Winking Eye

Няма да се случи нищо, което вече не се е случвало. А и при дългосрочна инвестиция какво ще стане днес, утре или след 2 месеца няма никакво значение. Очакванията за покачване на лихвите и рискът от война вече са отразени в цените.

П2П, инвестиции на нерегулиран пазар в Казахстан - чудесно. Рискът е много по-висок в сравнение със стандартна инвестиция в широко диверсифициран глобален фонд. Не съм убеден, че като се тегли чертата след години, резултатът ще бъде по-добър. Дори и да бъде, може да е просто късмет.

# 10
 • Мнения: 44
Здравейте,

Каква ви е основната валута в ИБ? Как е най-добре да захранвам смеката си там, при положение, че имам доларова сметка.
Благодаря Simple Smile

# 11
 • Русе
 • Мнения: 7 547
Евро. Зареждам от левова. Когато ми теябват долари си купувам първо. Към Ирландия съм. Нямам спомен да ме е питала системата в каква валута я искам сметката, но аз първо бях през Карол.

# 12
 • München, Deutschland
 • Мнения: 6 738
Здравейте,

Каква ви е основната валута в ИБ? Как е най-добре да захранвам смеката си там, при положение, че имам доларова сметка.
Благодаря Simple Smile
Зависи какво ще купувате в последствие. Най-удачно е да зареждате с такава валута, в която после ще купувате, за да си спестите няколко обръщания на валута. Също така проверете дали не е възможно да държите пари в различни валути по ИБ сметката, в случай, че ще инвестирате в инструменти в различни валути. Не използвам ИБ и не им знам условията в това отношение.

Ако живеете в България, бих допълнила да видите има ли разлика в таксите спрямо валутата на сметката. В друга държава не бих го помислила, но знам, че в България има такси за какво ли не във финансови институции, примерно таксите за поддръжка на еврови сметки са по-високи от тези за левови, независимо, че еврото е далеч по-често използвано в световен мащаб от лева. Това само като идея за някакви скрити разходи, надявам се по отношение на таксите да се включи да каже живущ в България.

# 13
 • Русе
 • Мнения: 7 547
В ИБ може да имаш всякакви валути, но основната е една. Върти ми се из главата, че като европейци май нямахме избор на основна, освен евро, но може и да греша.
1 лв ми взе ДСК за последния превод към ИБ, но не са били милиони Simple Smile

# 14
 • Far away from here...
 • Мнения: 1 304
Има разлика в таксите за поддръжка на сметките в зависимост от валутата - поне в Уникредит е така, евровите са с по-високи такси.
Самият превод към ИБ е 1 лев.

Общи условия

Активация на акаунт