Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 57 586
  • 754
  •   1
Отговори
# 675
Питам, защото все още не си навлязла много в материята, а трябва да ти е ясно, че колкото по-голяма е вероятността тези пари да ти трябват сравнително краткосрочно, толкова по-важно е да инвестираш консервативно. Това се превежда като “повече облигации от акции”, за щастие лихвите се вдигат.

# 676
Че не съм навлязла не съм, затова и питам, нямам време за дълго обучение но пък и не смея да се юрна презглава  каквато склонност имам..седя, чакам, мотам се и внезапно решавам "сега или никога" и ...ей го на купувам монета и след няколко часа то пада драстично...
Явно ще трябва професионална помощ, накокъв съвет къде да я потърся? Записах някаква безплатна консултация която ми излезе като реклама...

Последна редакция: нд, 05 фев 2023, 15:01 от pandorina

# 677
  • Far away from here...
Аз започнах със Стойне Василев, имаше индивидуални програми тогава. Сега не знам как е, сигурно има информация в интернет.

# 678
Ти направи ли справка каква пенсия се очертава да получиш? Има такава услуга на НОИ, изчисляване на прогнозна пенсия. С ПИК за НОИ.
За другите въпроси - не знам как ще ти помогне външен човек. Те са консултанти и гледат да си пласират продуктите.

# 679
Не съм правила справка за пенсията. А имате ли впечатления от Димитър Ангелов. Слушам клипчета негови..звучи ми разумно всичко. Не се изказва много добре за златото. Казва, че единствено можеш да разчиташ да има кой да ти го купи на по-висока цена, самото то не става по-ценно с времето и показа някакъв 27 годишен период на стагнация в миналото.

Последна редакция: нд, 05 фев 2023, 17:01 от pandorina

# 680
Принципно в момента златото е в пик. Което значи, че в средносрочен план шансовете котировките да вървят надолу са по-големи от шансовете за още растеж. И баш днес нещата наистина не са весели, но мисли дългосрочно.

https://tavex.bg/grafika-tseni-zlato-srebro/

сигурни ли сте, че златото е в пик? СЪбитията не се ли повтарят като през 2008 година? Защо мислите така?

# 681
Какво има да мисля или да съм сигурна, нали гледам графиката? Никога не е било толкова високо - виж десет години назад. А какво ще става тепърва никой не знае, но че има пик в момента се вижда. От там нататък ако някой вижда нещата различно може да реагира съответно и да спечели.

# 682

Явно ще трябва професионална помощ, накокъв съвет къде да я потърся? Записах някаква безплатна консултация която ми излезе като реклама...

Влизам, за да напиша, че много добре сте се сетили преди пенсия да вложите парите си и да четете информация из нета. Най-важното е да продължавате да четете, не е толкова сложно. Няколко съвета от мен:
- критично мислене към всичко, което се рекламира или препоръчва!
- Стойне е добър за базово ниво, ще обясни базови неща, които лесно могат да се намерят и в други книги, но ако искате прочетете му книгата "Умни пари".
- Димитър Ангелов мисля, че съм го гледала, той обяснява също добре. Важно е да отграничите хората, които обясняват базови неща и хората, които се опитват да ви продадат нещо - дали фонд, акция, облигация или каквото и да е. Никога не се хващайте на аргумента, че "щом много расте значи ще продължава да расте..." - това е най-тъпият аргумент. Купува се, когато един подценен актив е на временно дъно и се продава - когато е на върха (тоест, когато всички го купуват и говорят за него).
- моята препоръка е сега да не влагате нищо, а да отделите няколко месеца, година, в която само да следите цените на няколко актива. Така придобивате опит за движенията им и после лесно може да ги предвидите.
- ако все пак искате пасивно да инвестирате веднага - най-добре е да видите къде и как може да се купи ETF, следящ индекса S&P. Там слегате определен % от парите (никога всичките). Ако цената му падне - купувате още малко. Ако цената се вдигне - продавате. Това се нарича стратегия "dollar cost averaging", която в дългосрочен план е сравнително с най-малък рисk.
- потърсете дивидентни акции или фонд, който инвестира в тях. Вижте в кои компании инвестира този фонд. Дивидентните акции носят по-малък риск.
- злато - накратко - няма смисъл. Вече си имате,
- колкото и да се обучавате никога няма да можете да предвидите какво ще се случи с активите в бъдеще. За доказателство - прочетете всичко писано 2 години назад из групите и ще разберете как повечето хора само си чешат езиците и чакат "пукане на балон".
- дивидент от 5% е сравнително добър, ако в продължение на няколко години компанията го е поддържала стабилен. Има такива и български компании, които инвестират в земя, но бързо се изкупуват.
- за мен в български компании е рисково да се инвестира. Заради политическата обстановка. От България си струва да се гледа само компаниите, инвестиращи в земеделска земя и да плащат добър дивидент.
- ако ви е интересно - оставете малък % от парите за рискови упражнения - например биткойн Simple Smile Биткойнът за мен е нещо, с което може да си играе човек през месеца - да купува и продава, да губи и да печели... Като стигне 18-20 к - купуваш. Като стигне 45-50К- продаваш Simple Smile Това обаче (продажбата) е най-трудният момент, защото когато BTC е на 45к, всички изведнъж решават, че той ще стане 100-200к или (To the moon) и започват масово да купуват. Когато всички масово започнат да купуват - ти продаваш. Това е. Проста работа Simple Smile Майтапът настрана - аз правя така.

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 11:48 от ~iddi~

# 683
Много полезен пост, ~iddi~!
Стойне го следвах доста време, честно казано не ми беше полезен.
Злато не бих купувала с цел доходност. Виждам го само като вариант да си запазиш парите при инфлация.

# 684
~iddi~, много много благодаря за обстойните и супер полезни за мен съвети! Специално благодаря и на луна и грош!! Безценни сте! Ще следвам съветите ви, ще започна едно по едно..защото вече мнооого пъти, както и в петък бяхте свидетели, прибързаността ми е основният проблем. В петък интуицията ми намигна, а аз се хвърлих още от кревата да поръчвам без дори да погледна графиката!!! Започнах да я гледам после. Ако бях изпила едно кафе, закусила, отворила графиката и погледала...в смисъл, не че кой знае какво е станало, става дума за една монетка в крйна сметка, но...беше "златен урок", който ще се опитам да науча най-сетне защото го повторям непрестанно и търпя загуби. А вие тук сте страхотни!

# 685
Много полезен пост, ~iddi~!
Стойне го следвах доста време, честно казано не ми беше полезен.
Злато не бих купувала с цел доходност. Виждам го само като вариант да си запазиш парите при инфлация.

и аз така мисля (за Стойне), но предполагам, че за начинаещи ще е полезен. Не съм му чела книгата, но много я препоръчват. Той по принцип е бивш корпоративен одитор и онлайн предприемач, т.е. прави пари от книгата и от дейности като консултиране и обучения.
Аз харесвам Александър Дяков и неговите статии. Поне в началото бяха много добре систематизирани. После и той взе да се занимава с обучения и спря да пише статии, започна да изчислява "справедливи цени" на компании и вече оттам - да хваща клиенти. Ако потърся може да намеря една от най-полезните и да я пусна тук, тя е безплатна и много добра.
Мен ако питаш Златото даже за запазване на пари от инфлация не става, може би по-скоро за хедж срещу масов крах на финансовата система, ама такъв не очаквам в близко време. Купувах злато преди войната в Русия, тогава беше най-добре. Продаваше се, когато започна войната и всички масово започнаха да купуват. Но войната вече е факт и мисля, че няма да има повече такива драми.
Знам инвеститори, които купуват ЕТФи, обезпечени с физическо злато, но само за да не държат пари кеш в портфолиата си за акции. Т.е. ползват го краткосрочно вместо долари и евро и когато им дойде време да купуват акции - продават златния ЕТФ и така...
Т.е. - съвет за златото - ако се вдигне цената на монетата - продавай я. После пак я купи ако искаш. Реализирай си печалба от нея. Със злато се занимават Tavex и Igold (последния има и доста добри статии в профила)

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 13:32 от ~iddi~

# 686
Вие наясно ли сте, че се плащат такси, част от които фиксирани, при всяка покупка или продажба? Надявам се не съветвате никого да продава при минимални увеличения в стойността, особено пък хора, инвестиращи малки суми, защото това би показало изключително сериозно неразбиране на практиката.

# 687
Вие наясно ли сте, че се плащат такси, част от които фиксирани, при всяка покупка или продажба? Надявам се не съветвате никого да продава при минимални увеличения в стойността, особено пък хора, инвестиращи малки суми, защото това би показало изключително сериозно неразбиране на практиката.
Много ясно, че има такси. Само че аз я съветвам да продаде физическото злато, което си има фиксирана и ясно обозначена цена купува/продава за деня. Няма как да се обърка. А доколкото виждам жената иска да чете и доста е прочела преди това, интелигентна е и ще се справи.

Ето ви 2 линка за важните неща при инвестирането като наблягам на едни от последните принципи за сентимент и фундамент. Не обръщайте внимание на многото странични линкове, (не препоръчвам курса), а просто да прочетете текста.

https://aleksandardyakov.com/investicionni-principi/ - част1
https://aleksandardyakov.com/investicionni-prinicipi-chast2/?fbc … 8sfZ8PEjshlrKbxyk

# 688
Жената го купи това злато преди ден, два и не знаеше, че цената варира в рамките на деня. Според мен има още много да чете и е много далече от разбираща или информирана.

Линковете не ми трябват, достатъчно наясно съм с темата инвестиции.

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 13:49 от Анонимен

# 689
Линковете не бяха за вас, мисля, че беше ясно на всички. 
2 поста във форума не могат да се пишат последователно и да отговарям на всеки.

Общи условия

Активация на акаунт