Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 2

• 57 581
  • 754
  •   1
Отговори
# 690
pandorina, не съм сама значи Simple Smile
Голямо четене пада, но всичко, което успях да разбера за себе си е, че без пари няма никакъв смисъл от тези упражнения. В смисъл - нямам никакви спестявания, имам възможност да отделям по 50-60-макс 100 лв. на месец, а с тези пари какви печалби да очавам - годишно я има, я няма 30 -40 лв., само че има и вероятност и тях да загубя.
Затова си оставам на мнението, че май си е добре да си ги заделям някъде, последно четох за картата на Tbi, която няма такса поддръжка, и има 2.1 % доходност, колкото да не е без хич. За някакви сериозни печалби си трябва и сериозни средства, които аз нямам.
Все пак да попитам какво ви е мнението за iuvo? Много убедително ми обясняваше техния консултант как си вкарвам някаква сума (мисля че минимума беше 100 лв или евро) и гарантирано ще си получа доходността от 5-6-7 %, което мен хич не ми се вярва да няма никакъв риск.

# 691
В TBI май тея 2% са само до 2000 лв, нещо такова. Провери конкретно, защото мой познат се беше ентусиазирал и искаше да си прехвърля там парите, пък май се оказа, че важи само за малка част от сумата.

Не знам iuvo какво е, но освен ако не ти го пише в договора, че ще си го получиш гарантирани значи гаранции няма.

# 692
Привет, четенето е първата стъпка в света на финансите и инвестициите. Може би е добра идея да стартирате с демо сметка някъде за да видите как работи целия процес. С малки вноски всеки месец е супер стратегия. Единствено трябва да си изберете финансов инструмент чрез които да го правите. На ваше място ще бъда внимателен относно мненията, които се споделят тук. И не защото не са добри и полезни, а защото са безплатни. Успех!

# 693
И с платените бих била внимателна аз, като се има предвид колко хора са на комисионни за определени продукти.

# 694
Абсолютно съм съгласен. Трябва да сме внимателни с всеки и всичко, което ни заобикаля.

# 695
iuvo май е платформа за p2p  инвестиции?
Да, нищо не знаех допреди дни, но за няколко дена доста научих и си водя записки по темите, и всичко което срещна като термин който не разбирам като "ливъридж", "бенчмарк" и пр. ходя да чета в нета и в клипчета после пак се връщам и така...за монетата и аз мислех ако се вдигне курс купува до цената на която я купих да я продам..но за да си купя друга, по-смислена

# 696
За Juvo - ползват се доста, това са р2р кредити. Т.е. с твоите пари даваш кредит на чужд бизнес, срещу което ти се предоставя лихва. Мисля, че е доста популярно сега. Само трябва да се знае информацията от дребния шрифт:

"Услугите, които порталът предлага, не са инвестиционни по смисъла на Закона за пазарите на финансови инструменти, Закона за публичното предлагане на ценни книжа или друг нормативен/поднормативен акт, който регулира дейността на инвестиционните посредници. Средствата, инвестирани през платформата, не са депозити и поради това не са гарантирани от закона, нито е гарантирана тяхната доходност. Дейността на платформата не се регулира от законодателството, касаещо инвестиционни посредници."

И понеже доста подозрителни хора се навъдиха да кажа - в интернет информацията и книгите са напълно безплатни. Обаче, предоставяйки нещо безплатно, (особено ако е вярно), има доста хора, чийто бизнес е нарушен и губят клиенти. Затова - внимавайте с безплатната информация - търсете си я сами! Simple Smile И четете дребния шрифт най-долу на сайтовете за това по кое законодателство са ви гарантирани парите. По соца, сигурно помните, изгубиха доста пари в банките... после с масовата приватизация. За мен този опит е богатство, та помнете го и вие. Айде - със здраве.

https://www.investopedia.com/investing-essentials-4689754

# 697
В TBI май тея 2% са само до 2000 лв, нещо такова. Провери конкретно, защото мой познат се беше ентусиазирал и искаше да си прехвърля там парите, пък май се оказа, че важи само за малка част от сумата.

Не знам iuvo какво е, но освен ако не ти го пише в договора, че ще си го получиш гарантирани значи гаранции няма.
Да, до 2000 лв. е, над тази сума има допълнителни 0.15 %. Но аз нямам 2000 лв., така че за мен е ок Simple Smile

За Juvo - ползват се доста, това са р2р кредити. Т.е. с твоите пари даваш кредит на чужд бизнес, срещу което ти се предоставя лихва. Мисля, че е доста популярно сега. Само трябва да се знае информацията от дребния шрифт:

"Услугите, които порталът предлага, не са инвестиционни по смисъла на Закона за пазарите на финансови инструменти, Закона за публичното предлагане на ценни книжа или друг нормативен/поднормативен акт, който регулира дейността на инвестиционните посредници. Средствата, инвестирани през платформата, не са депозити и поради това не са гарантирани от закона, нито е гарантирана тяхната доходност. Дейността на платформата не се регулира от законодателството, касаещо инвестиционни посредници."
Има ли друга инвестиция, освен банковия депозит, при която парите ви са гарантирани? Взаимни фондове, p2p, ETF, акции, облигации - никой не ти гарантира, че ще запазиш парите си поне в размера, в който си ги внесъл, нали?
Освен в ПОК, но мисля само в УПФ, не знам дали е гарантирано за ДПФ Rolling Eyes

# 698

Има ли друга инвестиция, освен банковия депозит, при която парите ви са гарантирани?

По принцип не, иначе щеше да е ненормално.
Но понякога се появяват оферти за структурирани депозити с гарантирана главница и даже с гарантирана печалба (няколко страници по-напред някой беше пуснал информация за такъв). Но там си има други минуси - замразяване на парите за дълъг срок, висок минимален праг за инвестицията, а и рядко се появяват и обикновено има само кратък срок за влизане в схемата.

# 699
Oceans, благодаря! Не разбирам защо потребителят трябва да декларира, че работи в УКББ...въпросът е че до момента нито един от съветите и мненията не са по никакъв начин ангажиращи ме с нещо. За мен те са напълно доброжелателни. Не казвам, че не може да се появят и други, но мисля, че поне толкова акъл имам да ги различа и да усетя ако има елемент на зарибявка.

# 700
Защото е длъжен и има конфликт на интереси, ако ти предлага продукт, от който получава комисионни, а ти не знаеш.

По въпроса с депозитите. По принцип поне извън България застрахователите предлагат полици застраховка живот с инвестиционен характер, които едно време са имали гарантирано олихвяване, после в ерата на ниски и нулеви лихви гаранцията стана “внесен капитал”. По принцип можеш да прекъснеш договора, но през първите определен на брой години си все пак на загуба, понеже застрахователят трябва да направи някакъв минимум като такси от тази полица.

Друга алтернатива на банковите депозити са държавни облигации. В Европа за безрискова лихва се счита тази на немските бундове, за долар това са съответно бондовете на САЩ. Те не са гарантирани или обективно безрискови, и “гаранцията” е възможността на държавата да таксува населението (данъци) и с тези пари да си върне кредита. Това са нискорискови активи.

Има и корпоративни кредити с високо кредитно качество, които също не са безрискови, но вероятността да не си видите парите е сравнително малка. Това също са нискорискови активи по принцип.

Ако ще инвестирате в такива инструменти е силно препоръчително да се запознаете с начина, по който функционират.

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 18:25 от Анонимен

# 701
  • София
Виждам, че са ме изтрили. Защо ли? Simple Smile Сигурно и това мнение ще замине.
Ами защото не е едно и също, ако работата ти е свързана с фондовете Амунди или си обикновен потребител, споделящ личен опит. Поне аз имам едно наум в подобни случаи.

# 702
Много ясно.
Нали и аз това казах.
Кой е препоръчал Амунди? Явно доста е трито.

# 703
Не, никой не е препоръчвал каквото и да е, поне откакто аз влязох с моите питаници и споделяници. Някъде из темата, може би предната,  имаше потребител, който някак много категорично промотираше криптовалутите, което определено ми светна червената лампичка, но то си личи, а в последните страници дори не помня да е ставало дума за Амунди. Лично на мен ми го предложиха в банката преди година и половина и аз се съгласих защото ми се стори, че да ми удържат 40 лв от заплатата, които иначе ще потънат..няма да ме ощети особено дори и да не спечеля нещо от това, а и дори да съм на минус не е голяма загуба.

# 704
Ей, да вземе да се появи този с фондовете Амунди, че имам питане. Ама не на лични да пише, ами пред всички да обясни отговорите на някои въпроси. Не искам да ме зарибявате, ами да обясни (за сведение - интересувала съм се и служителите, които ми предлагаха тези фондове нищо не знаеха) пълна трагедия бяха. Пък аргументите им - като зарибявка за малки деца.
Та ако някой знае да каже, че ме мързи да чета:
- вярно ли е наистина, че няма такси за управление?
- какъв е тикъра на фонда, който следи s&p в евро и къде мога да намеря информация за графиките на двете, за да се уверя, че наистина следва индекса?
- каква е структурата на фонда, който следи nasdaq?
-  доколкото си спомням имаше фонд, който следи commodity index, но кой индекс беше (bloomberg commodity index?? ) и какво влизаше в него?
- има ли фонд, който следи само цените на метали и кой е точно?

Ако не е по правилата на групата - може да ме изтриете. Декларирам - Не работя в банката, не предлагам финансови инструменти, не получавам комисионни и си пиша напълно безплатно.

-
-

Общи условия

Активация на акаунт