Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 32

• 125 364
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте мами, въпросът ми е свързан с ранното откриване на симптомите за аутизъм. Бебка е на годинка, много активна, не се заиграва с нищо освен с кабели и зарядни устройства. Не сочи с пръст, не си държи шишето или чашата, не спи добре, не се храни добре. От малка не обича да я гушкат, има силни крясъци и викове като папагал. Първо дете ми е и се притеснявам . Само събаря неща от шкафчета и чекмеджета. Може би е мъничка все още за някои неща, и аз незнам, затова се допитвам тук.

# 151
Здравейте мами, въпросът ми е свързан с ранното откриване на симптомите за аутизъм. Бебка е на годинка, много активна, не се заиграва с нищо освен с кабели и зарядни устройства. Не сочи с пръст, не си държи шишето или чашата, не спи добре, не се храни добре. От малка не обича да я гушкат, има силни крясъци и викове като папагал. Първо дете ми е и се притеснявам . Само събаря неща от шкафчета и чекмеджета. Може би е мъничка все още за някои неща, и аз незнам, затова се допитвам тук.

Като влезе в стаята възрастен вижда ли го или все едно нищо не е дошло. На шаренийки как реагира? (дрънкулки, светещи играчки, дрънкащи гривни). Като се събуди добре ли й е да си се заиграва самичка, да не търси възрастния? Ако да - отидете при психиатър. Много вероятно е да не ви сложат диагнозата толкова рано, но пък ще ви насочат какво да правите.

# 152
  • London
Описаното звучи като нервно бебе със сигурност, но това е период на никнене на зъби и е твърде вероятно тези неща да повлияват, твърдеееееее рано е за констатации. Никой не може да ви даде отговор тук, а ако опита има голяма вероятност да ви заблуди.

# 153
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз съм на мнение, че е твърде опасно това вглеждане още при бебетата.
Една несигурна в себе си майка е много по-голям маркер, отколкото бутане, крещене и недържане на чаша.

Преди да се търси проблема в детето, е редно да се загледаме и в себе си, дали проблемът не е в нас.
Поне ние можем да рефлектираме и сме възрастни, едно едногодишно не винаги може адекватно да комуникира нуждите си.

# 154
С баща и сме спокойни натури, не викаме, не говорим на висок тон. Обгрижвано дете е като цяло, незнам откъде е тази превъзбуденост и нервност. Елфичка, детето реагира на всичките горепосочени неща, с кучето също играе.

# 155
незнам откъде е тази превъзбуденост и нервност. Елфичка, детето реагира на всичките горепосочени неща, с кучето също играе.

Въпросът е откъде идва твоята несигурност.

# 156
Здравейте мили дами,

Включвам се в темата с въпрос и нужда от помощ.

От няколко седмици комуникирам с една жена, бежанка от Украйна. Има 4 деца, 2 от които са на Аутистичния спектър. Има нужда от препоръка за невролог около Бургас (тя се намира в Слънчев бряг, но предполагам, че там няма да намери). Има нужда български лекар да потвърди диагнозата и да изпише лекарства и да препоръча терапия за тях.

Бихте ли ми дали препоръки за невролог в Бургас, с когото да се свърже дамата?

# 157
  • London
Това да не е болест, че да изписват лекарства? И за какво точно е невролог? 😅

# 158
По принцип се работи с психолог и ако има затруднения с говора и с логопед, но трябва да има такива, които да знаят родния език на децата, а за намиране на украиноговорящи психолог и терапевт не можем да помогнем. Ненролозите не се занимават с аутизъм. Ако кажете какви са неврологичните проблеми може да успеем да дадем насоки за подходящ лекар.

# 159
Ами не мисля, че съм несигурна, напротив, отгледаждаме детето без роднини, без всекидневно ходене по педиатри за щяло и нещяло. Не я пазя като майка орлица и т.н.

# 160
  • London
Това напоследък си го пускам често. Сякаш гледам моите момчета евентуално след време....😅

# 161
Ами не мисля, че съм несигурна, напротив, отгледаждаме детето без роднини, без всекидневно ходене по педиатри за щяло и нещяло. Не я пазя като майка орлица и т.н.

Самият факт, че питаш тук за бебе под годинка, е показателен.
Това си е твоя подсъзнателна динамика. Може някой да ти “внушава” това или онова и да задейства при теб тази реакция.
Помисли и от тази гл.т.

Аз не съм се вглеждала в детето ми, което не пълзеше, не играеше с нищо, освен чорапите си. Аз бях вътрешно убедена, че си е ок. Сега е на 3г - моторно е напред от връстниците си, когнитивно в някои области също.
Това не означава, че неглижирам детето: аз също наблюдавам и си правя изводи.
Шашна ли се за нещо и се питам: това от къде идва? Защо се шашкам. От какво ме е страх?

# 162
Да, много се вглеждам , факт е, опитвам се да се справя и с това. Имах много тежка следродилна депресия, сама я изживях, нямаше на кой да споделя, може и това да е оказало някакво влияние. Просто искам като всяка жена тук, детето и да се чувства добре.

# 163
Потърси помощ.
Има тема във форума с психотерапевт, може и там да попиташ.

Вгледай се в себе си.
Отговорите са всичките там.

# 164
Аз пък съжалявам, че не обърнах внимание на първите признаци за проблем. На годинка и три месеца детето започваше да плаче щом влезем в голямо помещение с много хора. Предполагам, че е имало и други признаци, но на тях не съм обърнала внимание. Съжалявам, че съм му пускала да гледа детски песнички. Със сигурност са му навредили. Чак, когато беше на профилактичния преглед за 2 годинки, докторката ми направи забележка. Спрях ги още същия ден. След 2 - 3 дена детето започна да се обръща като го викам, но не всеки път. На 2 г. и 2 месеца му поставиха диагноза, че е в спектъра. Сега, на 4 г. и 8 месеца, още усилено работим и в къщи, и със специалисти. Напредъкът е бавен, но постоянен. Ако имате притеснения за дете, което е много малко за диагноза, просто си работете усилено с него вкъщи. Аз съм доволна от спирането на глутен, силно ограничаване на захарта и млечните продукти. Само малко кисело мляко. Веднага стана по-спокоен. Давам му брейн бустър, от който започна да спи, без да се буди нощем. Давам и рибено масло.

Общи условия

Активация на акаунт