Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 32

• 122 593
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 780
  • Варна
Нощем не се напикава. Сутрин с подканване ходи до тоалетна. Посещава специално училище. Дори и често да се води до тоалетна пак се напикава. За голямата нужда няма проблем, ходи сам до тоалетна. Невербален е сина ми.

# 781
  • Варна
Нощем не се напикава. Сутрин с подканване ходи до тоалетна. Посещава специално училище. Дори и често да се води до тоалетна пак се напикава. За голямата нужда няма проблем, ходи сам до тоалетна. Невербален е сина ми.
Здравейте, приема ли някакви лекарства?

# 782
Това беше следващия ми въпрос Кари благодаря.
фактът че не се напикава нощем и ходи по голяма нормално  говори че  е  всичко е в норма здравословно физиологично ( макар че  може ли да е нещо ендокринно, хормонално) . Изглежда ми на проблем  на психогенна основа. Потвърждава го и факта че разбира че е напикан.

Моля те сподели какво казва психолога. При невербално дете явно все пак от ниския спектър трудно се правят анализи. С възможно ли е  Нещо в специалното училище за което да не знаеш?

# 783
  • Варна
Психолога препоръча да давам вода на равни части и да обяснявам за тоалетната, да го окуражавам при успех и да не се ядосвам при напишване и т.н., като за бебе. Ами близо 2 месеца беше вкъщи, не видях промяна в поведението нито вкъщи, нито като започнах да го пускам за училище,без занималнята.

Приема Рисполепт от 5 години, но го бях спряла за месец и нямаше промяна.

# 784
А да попитам още - само аутизъм ли има детето. Има ли други съпътстващи диагнози, аутизмът първичен или вторичен проблем е в този случай.

# 785
  • Варна
Аутизъм и умствено изоставане има.

# 786
Здравейте, синът ми е диагностициран с аутизъм.Скоро ще стане на 8г.В първи клас  е.С учебният материал няма никакъв проблем.Има конфликт с едно от децата в клас.Проблема ескалира миналата седмица.В клас не знае как да реагира на шеги и закачки от страна на децата и съответно цялата емоция натрупана през деня ,се излива върху мен и съпругът ми вечер.Говорих с госпожата ,тя обърна внимание на родителите на детето.Не знам колко сериозно гледат на това,което се случва.Вербалната и физическата агресия продължава.Според вас добре ли е да говоря с родителите на въпросното дете?Не ми се иска да местим детето в друго училище понеже като цяло тук се адаптира.

# 787
Аутизъм и умствено изоставане има.

Съжалявам че трябва да го кажа но при такова състояние ( умствено изоставане ) защото обикновено то е първичното, а аутизмът е вторичното ( но по редица причини тази диагноза УИ не се слага на деца до определена възраст , защото и установяването е по-сложно и неточно ) е възможно да има загуба на установени навици и аз именно това се опасявам да не се получава. Особено, има едни такива прагови възрасти ( 7-8г, пубертет )  когато наистина такова нещо може да се случи. Затова разпитвах така подробно. чудя се какво са ви казали лекарите.

Здравейте, синът ми е диагностициран с аутизъм.Скоро ще стане на 8г.В първи клас  е.С учебният материал няма никакъв проблем.Има конфликт с едно от децата в клас.Проблема ескалира миналата седмица.В клас не знае как да реагира на шеги и закачки от страна на децата и съответно цялата емоция натрупана през деня ,се излива върху мен и съпругът ми вечер.Говорих с госпожата ,тя обърна внимание на родителите на детето.Не знам колко сериозно гледат на това,което се случва.Вербалната и физическата агресия продължава.Според вас добре ли е да говоря с родителите на въпросното дете?Не ми се иска да местим детето в друго училище понеже като цяло тук се адаптира.

В ситуация като вашата аз въобще не бих разчитала само на госпожата защото имам не един примера как или нея всичко това дали и как ще се разреши дълбоко не я интересува щом до сега не предприела нужните мерки, или втори вариант - възможно е тя да ги предприела но родителите на другото дете да са дебили. На ваше място първо бих говорила с родителите на другото дете и второ , извинявам се че трябва да го напиша но "Не ми се иска да местим детето в друго училище понеже като цяло тук се адаптира' това което сте написали е абсурд. Щом има ситуация значи нямате адаптация. Защото адаптацията не обхваща само това какво ще направите вие и вашето дете за да му е ок в тази среда, а и реципрочно - какво ще направи масовият клас , госпожата, родителите на децата от класа за вас. Аз за момента не виждам да има нещо направено такова.
Аз не бих направила компромис с детето си ако има отправени към него вербални или физически попълзновения. Щях да отида и да уведомя директорката и да поискам обща среща с класната, родителите на другото дете , директорката И педагогически съветник и психолог какъвто има училището.  Ако тази среща почне да се бави, щях да напиша писмо до РУО с копие до директорката за случващото се. Ако и там няма отговор щях да пиша до министъра. Но паралелно с всичко това ако срещата която поискам по-горе се забави защото нямам поддръжка шях да си преместя детето .Нищо не ми е по-ценно от неговия комфорт, а явно то е цял ден подложено на неприятни преживявания в училище за да има изблици вкъщи.

Последна редакция: вт, 16 май 2023, 20:37 от _re_ge

# 788
  • Варна
Лекарите казаха,че физиологичен проблем или инфекция няма и да се обърна към психолог. Невролога само спомена за антипсихотика,но не е от него проблема.

# 789
  • Варна
Приема Рисполепт от 5 години, но го бях спряла за месец и нямаше промяна.
То си пише в упътването : “ незадържане (липса на контрол) на урината;”
и това комбинирано с умствената изостаналост дава обяснение. Казвате, че сте го спрели, но някои лекарства имат депо действие. Попитах, защото и при нас така се получи, даже след 3-4 месеца прием изведнъж започна да пишка през 10-15 минути. Ревеше ми се и си поревах. Цял ден пране, сушене … Всеки ден, месеци … След няколко месеца интервала се увеличи, сега сме на час, час и нещо и след покана си ходи до тоалет. Но имаше случаи когато просто си се напикава, дори ако го поканя до тоалет - поглежда към гащите, усмихва се, напъва се и айде … Въобще както му е кеф -така. Защо не съм спряла лекарството ли? Трябваше да избирам - агресията, която овладяхме с него или често уриниране. Нямах избор. 😘

# 790
  • Варна
Ами проблема при нас е,че не спи без сиропа повече от 2- 3 часа нощем. Пил е и други лекарства и само това действа.

# 791
  • Варна
Ами проблема при нас е,че не спи без сиропа повече от 2- 3 часа нощем. Пил е и други лекарства и само това действа.
И нашия спи чудесно с лекарството и това ме устройва. Просто в един момент трябва да изберем по-малкото зло. Но вие продължавайте с настояванията за ходене до тоалет и с наградите при успех. 😘

# 792
И нашия спи чудесно с лекарството и това ме устройва. Просто в един момент трябва да изберем по-малкото зло. Но вие продължавайте с настояванията за ходене до тоалет и с наградите при успех. 😘

Кари много добро обобщение!

# 793
Аз все още имам някаква надежда ,че греша аз някъде ,но с всеки изминал ден се убеждавам ,че просто се залъгвам . Днес дойде пред блока майка ,с детенце момиче на 1г и 10м ,спрямо моето ми се видя гении, късаше цветя ,подаваше на майка си ,хванах я за ръка и вървеше с мен ,моя звяр само колите го интересуваха ,количките гумите ,100 пъти го попита моята приятелка как се казва не каза , говори много,но изключително странно ,ако иска да го сложа на колата казва "да те сложа " Абе всичко е заучени фрази ,знае кога да ги използва горе долу. Казвам му сега ще ходим на вън с тате в колата и той "кара буто" . Навън тича , изключително рядко за ръчичка .После го приспах ,наревах се едно хубаво и това е , септември трябва да сме на градина ,а сме до никъде

# 794
Най щастливия ми момент беше, когато си приех детето такова каквото е. Без значение има ли му нещо, няма ли му, говори ли или не и т.н. просто си се забавляваме. Е и работим де, но предимно се забавляваме.
Добрияна, защо пък трябва да е до някъде, че да тръгне на ясла? За там няма много очаквания за правене на някои неща. Очаквания има вече за градината. Моя е наблюдателен - ако се кротне в яслата съм сигурна, че ще гледа децата и много неща ще почне да прави.
Нормално е детето да повтаря и да говори със заучени фрази на тази възраст, но и ми се струва, че си съставя и негови изречения, което е много добре. Ехолалията е нормална и е естествен етап в развитието на речта.
Другото дете е било момиченце, те са по различни. Но по принцип не сравнявай твоето дете с никое друго.

п.п. За момента повече ме притесняват вирусите в яслата. Малкия е болен и аз вече няколко седмици прескачам от вирус на вирус и се влача...

Общи условия

Активация на акаунт