Хистеректомията, въпроси, отговори, коментари.Тема 7

• 53 934
  • 740
  •   1
Отговори
# 285
Аз съм 8м след хистеректомия, отворена операция, заедно с операция на скъсан стомах. Хем матката е отстранена, хем стомаха шит, хем съм сцепена до гърдите и съм 9м след секцио. Общо взето всичко в едно Simple Smile. Носех колан заради това, че съм цялата рязана, не заради отстраняването на матката. Дори коремния хирург ми го препоръча 40 дни само. Но понеже бях с новородено ми каза да го нося, за да не направя беля. Реално след отстраняване на матката кухината се запълва с черва и има опасност да се изсипе човек, но това според мен е само в началото. Док ми каза да нося колана след 40тия ден само заради бебето. При гинеколога като ходих и питах нещо трябва ли, не трябва ли, каза живей. Та след толкова тежка операция, 8м вече от нея, си нося 10 кг бебе, нямам проблеми, чувствам се супер и ако не бяха белезите нямаше да има помен. Но всичко е въпрос на организъм, възстановяване и може би доза късмет. Не се пазя прекалено много, но гледам и да не прекалявам. В крайна сметка както се чувствате вие, това ще определи по-нататъшния ви живот. Успех.
Благодаря, така си е,всеки организъм различно реагира и различно се възстановява. Може би зависи и от годините. Преди 10г ми махаха голяма миома пак лапароскопски и много бързо се възстанових,но тогава и работата ми беше друга и все пак и матката ми си остана. Сега още докато бях в интензивното имах страшни болки,уж казваха,че ми слагат обезболяващи,но се гърчех от болка ,а тази операция е по-щадяща. Та си мисля,че с възрастта всичко се променя.
Дай Боже всички да сме живи и здрави и да се радваме на близките си!

# 286
Не искай болничния от ЛЛ, а този, който те е оперирал има право да те праща на ЛКК за 180 дни без прекъсване.Дай му някой лев, нарочно може да те мотае.
Операцията беше в Плевен,лекарят каза,че от там могат само 34 дни да ми дадат,което включва и престоя там. После вече личната лекарка трябва да ме праща на Лкк . 180 дни са за коремна операция,лапароскопската се води по-лека и затова само 3 месеца . Утре ще видя личната какво ще ми каже.

# 287
Да не би да са променили нещо междувременно? Как така само 3 месеца болничен... Аз бях 5 месеца и по мое желание се върнах на работа преди да минат шестте месеца. Провери си добре нещата.
Не знам дали се е променило нещо.Преди 10г имах лапароскопсо отстраняване на миома и след месец се върнах на работа,толкова беше болничния, но тогава работех друго,а и бях по-млада.Сега така ми казват,че за лапароскопските операции ,толкова се полага.Дано поне още 1 месец да се възстановявам, пък после каквото стане.

# 288
Desi405, аз бързо се възстанових, също с лапароскопска хистеректомия съм. Май месец ме оперираха, юни се върнах на работа, но работя на бюро. Юли, август, имах доста физическа дейност, вдигала съм тежко, но до 10 - 15 килограма. Имах проблем с тази гранулационна тъкан и аз, кървенето спря сравнително бързо, но пия шуслерови соли 4 по препоръка. Сега вдигам племенника, около 8 килограма, не ми тежи, но ето онзи ден съвсем лека земеделска работа и имах болки, и се отказах. Старая се да не вдигам, но не ми се получава винаги. Всеки ден ми е различен.
Благодаря!
И при мен е така ,всеки ден различно се чувствам .Има дни кипя от енергия,но се съобразявам да не прекалявам с много дейности през деня, на другата сутрин съм все едно цяла нощ не съм спала,уморено ми е слабо,а и безсъние нещо ме мъчи още преди операцията. Когато повече ходя през деня,усещам някакво стягане като спазъм на корема,понякога и леки бодежи.
 Горе долу кога ти спря течението? Че започнах да мисля да се обаждам в Плевен да питам дали има нужда от преглед или така да карам пък,когато спре.

# 289
Здрасти  момичета от форума за полип се пренасят тук тази година усетих по продължителен цикал вместо 67 дни стана 8 9 веднага лекар и хоп полип . лекарката  ме успокоява  че не е нищо притеснително. Пих дуфастон по схема цяло лято  и септември  на преглед  освен полипа който не се е повлиял 2 миомни възела. Направих второ мнение  в София  и ме посъветваха абразио и ми назначиха дата.с мн притеснения отидох. Мина но само цервикално  са направили  не са успели да влезнат в матката защото имало пречка миомата. Уж всички казваха че полипа е в кухината а лекара ми каза че са махнали малък полип в цервикален канал. Чакам хистология  и се почерпих направо. Ужасно чакане. Мн се притеснявам  да не е нещо лошо. Какви  ви бяха симптомите преди диагностиката с рака на ендометриума. Мн съм уплашена имам и малко дете . На 40 г съм

# 290
  • Бургас
Обикновено няма нищо притеснително с полипите, не се напрягай излишно.От миомите също се удължава цикъла.

# 291
Благодаря   но някак си останах с впечатление  че доктора ми спести нещо каза да чакаме хистологията  имам и тъпа болка но мисля че е от миомата независимо  от размера й важно е къде се намира  може от нея да е болката направо се съм побъркала изнервих всичко  около мен

Последна редакция: сб, 15 окт 2022, 09:06 от mali _nikol

# 292
  • Варна
Здравейте, мили момичета! Благодаря ви за куража да споделяте вашите преживявания, както и за подкрепата, която давате на другите!
На мен ми предстои премахване на матката- още нямам насрочена операция, в процес на срещи с лекари съм, но всичко сочи, че ще се наложи тази интервенция.
2016г ми откриха голяма киста на левия яйчник, която го беше стопила и съответно го махнаха лапароскопски в Плевен Бях при др Кирилова.. От тогава цикъла ми е средна хубост- нередовен, с различна по продължотелност и вид кървене. 2019г ми откриха полип, който махнаха с абразио- резултатът от хистологията беше добър. Тогава се запознах с др Илиян Иванов (Варна). Той преглежда в частен кабинет и работи в онкологията. Цикълът се нормализира що-годе, но си се следях поне на 6мес.
През цялото време правихме опити за втора бременност, но никой лекар не преприе нищо освен просто препоръка за хранителни добавки и спокийствие. Общо взето като чуеха, че вече имам дете, с един яйчник съм и съм над 35г просто казваха, че не препоръчват стимулация и да си пробваме.
2022 в края на Януари направих страшен кръвоизлив. Пак др Иванов ме прие в онкология и направи абразио. Излезе лека атипична дисплазия. Каза, че е предраково състояние и е хубаво след 6м да направим ново абразио.
Предвид опитите ни за второ дете не ми се искаше поредно остъргване на лигавицата и реших да направя консулт с репродуктивен специалист в болница Надежда. Той препоръча хистероскопия. Видял е полип отново и е взел проба. Този път показва атипична ендометриална хиперплазия.
Вчера др Кирилова беше във Варна и се видях с нея- каза, че при този резултат препоръчва махане на матката. Постветва ме да си взема стъкълцата от Надежда и да повторя изследването, но общо взето работите трудно ще идат на по-добре.
Аз уж съм силна жена, скоро навърших 39, но тази новина за операцията ме шокира. В последните години много ми се насъбра- 2018 си счупих тежко единия крак, наложи се операция, шини, дълъг болничен. Някак това ме пречупи. Кръвоизлива сега Януари също ме уплаши, да не говорим, че като потърсъх спешен кабинет в АГ посреднощ си ме отпратиха въпреки, че на прегледа целия кабиет оплесках с кръв.
Като чета причините за дисплазията навсякъде се откроява естрогенова доминантност. Като си погледна изследванията ясно личи, че от години стм с нисък прогестерон, но нито ендокриноложката ми, нито гинеколозите коментират тези неща. Казват, че прогестероновите препарати носят рискове и не ми ги препоръчват. Пробвах с билки- витекс и див ямс, със здравословен начин на живот и спорт, но сякаш само оттеглих проблема във времето.
Осъзнавам, че да махна матката преди да е станал проблем е най-доброто решение за мен, но все се чудя има ли и друг вариант. И още:
1. Про махане на матката има ли опция за слагане на платно, което да държи органите на място?
2. Понеже ще остана с един яйчник- има ли как да си го обгрижвам, така че да живее по-дълго, без да ми прави проблеми?

# 293
Здравей Гери,

Мога да ти отговоря на въпроса със свличането на органите. Аз съм с радикална хистеректомия направена преди 2г и 3м/най-обемната гинекологични операция/ и нямам свличане на органите.Трябва да се пазиш от вдигане на тежко и това е. Относно взимане на решение за операцията, според мен щом имаш едно дете по-добре не прави експерименти със здравето си и най-добре се оперирай. Няма от какво да се страхуваш, много от момичетата във форума сме минали и през доста по-тежки диагнози, но се стягаме и продължаваме напред. Друг начин няма😊
Пожелавам ти успех и здраве☺️

# 294
Като е махнат единия яйчник, ще се маха и матката, по-добре махай и другия яйчник и да ти е мирна главата.Щом един път си направила голям кръвоизлив, не се мотай, а прави операцията, защото при втори кръвоизлив, може и да не го овладеят и спрат.

# 295
  • София
Desi405, аз бързо се възстанових, също с лапароскопска хистеректомия съм. Май месец ме оперираха, юни се върнах на работа, но работя на бюро. Юли, август, имах доста физическа дейност, вдигала съм тежко, но до 10 - 15 килограма. Имах проблем с тази гранулационна тъкан и аз, кървенето спря сравнително бързо, но пия шуслерови соли 4 по препоръка. Сега вдигам племенника, около 8 килограма, не ми тежи, но ето онзи ден съвсем лека земеделска работа и имах болки, и се отказах. Старая се да не вдигам, но не ми се получава винаги. Всеки ден ми е различен.
Благодаря!
И при мен е така ,всеки ден различно се чувствам .Има дни кипя от енергия,но се съобразявам да не прекалявам с много дейности през деня, на другата сутрин съм все едно цяла нощ не съм спала,уморено ми е слабо,а и безсъние нещо ме мъчи още преди операцията. Когато повече ходя през деня,усещам някакво стягане като спазъм на корема,понякога и леки бодежи.
 Горе долу кога ти спря течението? Че започнах да мисля да се обаждам в Плевен да питам дали има нужда от преглед или така да карам пък,когато спре.
Много бързо премина, в рамките на 5 дни. То се появи спонтанно, когато вече беше минало време от операцията. За около 5 дни премина и оттогава не се е връщало. Взимам шуслерови соли 4, не знам дали е от това, но няма болка, няма кървене.

# 296
Аз бях с ужасни кръвоизливи,заради миомен възел,оперирай се и се довери на лекарите, мен ме оперираха по спешност,щях да умра,така че колкото по- рано, толкова по- добре.Всичко ще е наред!

# 297
  • Варна
Благодаря! А тези, които са със запазени ячник/ци как преминавате периода на овулация и потенциален цикъл? Чета, че някои си усещат периода и е объркващо в началото.

# 298
Герито, неприятно е, но какво да се прави Grinning
Първите месеци за мен бяха много трудни, защото ме тресеше здрав ПМС и бях като вулкан пред изригване. Беше доста объркващо да не знам дали съм нервна и зла заради цикъла или заради обективни причини. После явно се понаместиха хормоните и взех да се владея повече.

# 299
Аз съм със запазени яйчници,никога не съм имала никакви оплаквания, дори и мигрената ми изчезна,явно хормоните при мен бързо са влезли в час,а преди бях с тежък ПМС.

Общи условия

Активация на акаунт