Хистеректомията, въпроси, отговори, коментари.Тема 7

• 53 934
  • 740
  •   1
Отговори
# 300
Извинявам се за грубия изказ, но това са пълни глупости. Най-доброто, което може да се направи, ако е здрав яйчника, да се запази. Яйчниците отговарят за хормоналния баланс в организма, ако се премахне я чака хормона лен прием, а ако се запази - може дори да не усети промяната в организма. Така че най-добре съвети приемайте само от лекуващите ви медицински лица. Не винаги са медицински обосновани и правилни.

[/b]
Като е махнат единия яйчник, ще се маха и матката, по-добре махай и другия яйчник и да ти е мирна главата.Щом един път си направила голям кръвоизлив, не се мотай, а прави операцията, защото при втори кръвоизлив, може и да не го овладеят и спрат.

# 301
Аз съм с махнати яйчници и не приемам хормони.Лекарите няма да ти кажат какво е най-добре, а как им е най- изгодно финансово. Един път махала яйчник, втори път ще маха матка, трети път другия яйчник.Колкото и да са щадящи операциите, колкото по-малко, по-добре.Винаги след каквато и да е операция има сраствания.

# 302
Здравейте, момичета!
На 42 години съм, с тотална хистеректомия от няколко месеца, поради много тежка форма на ендометриоза, но нямам онкологичен проблем. Някоя от вас има ли ТЕЛК за премахнати яйчници преди менопауза, без онкологично заболяване? Ще съм благодарна да споделите мнения, за да преценя дали си заслужава да започвам битка с непобедимата институция ТЕЛК. Защото в наредбата пише, че дават 50 % ТЕЛК, за премахнати яйчници преди 50 г., но нищо не пише, че причината трябва да е онкологично заболяване.

# 303
Здравейте, момичета!
На 42 години съм, с тотална хистеректомия от няколко месеца, поради много тежка форма на ендометриоза, но нямам онкологичен проблем. Някоя от вас има ли ТЕЛК за премахнати яйчници преди менопауза, без онкологично заболяване? Ще съм благодарна да споделите мнения, за да преценя дали си заслужава да започвам битка с непобедимата институция ТЕЛК. Защото в наредбата пише, че дават 50 % ТЕЛК, за премахнати яйчници преди 50 г., но нищо не пише, че причината трябва да е онкологично заболяване.
Здравейте!Аз съм от юни месец с тотална хистеректомия и яйчници премахнати заради ендометриоза и също съм на 42 години!Юли месец си подадох документите и още не са ме повикали.Чакам!

# 304
Здравейте, момичета!
Здравейте момичета!На 45 години съм ,с тотална хистеректомия от 6 месеца и защото нямам онкологично заболяване нямам право на ТЕЛК само 6 месеца  болничен така ми казаха.

# 305
Здравейте, момичета!
Здравейте!Аз съм от юни месец с тотална хистеректомия и яйчници премахнати заради ендометриоза и също съм на 42 години!Юли месец си подадох документите и още не са ме повикали.Чакам!
Ако сте в болнични затова не ви идва писмо, защото по - време на болнични нямате право да се явявате на ТЕЛК.

# 306
Здравейте, момичета!
Ако сте в болнични затова не ви идва писмо, защото по - време на болнични нямате право да се явявате на ТЕЛК.
Аз съм безработна!

# 307
Здравейте, момичета!
Здравейте момичета!На 45 години съм ,с тотална хистеректомия от 6 месеца и защото нямам онкологично заболяване нямам право на ТЕЛК само 6 месеца  болничен така ми казаха.
А документи подавахте ли в ТЕЛК, да пробвате? Ако от там не са ви дали 50%, обжалвахте ли в НЕЛК?

# 308
  • София
Здравейте!
Следя темата от около три години с тайничката надежда да се
размина с операцията. Уви, не било писано! На 31.10. имам
уговорена дата за махане на матка в "Майчин дом" с робота
Да Винчи. Имах си една миома, открита преди 22 години по
време на бременността ми. Дълги години я следях, не растеше
и не създаваше кой знае какво проблеми. Последните три години
обаче отбеляза буен растеж, плюс че се появиха още три. Поне
така мислех допреди няколко дни, когато направих ЯМР и се
оказа, че миомите са цели 10. Най-голямата от тях е най-старата,
вече е около 9 см. Другите две най-големи са 4-5 см. и останалите
са с големина около 2.5 см. При цикъл, който не спря около 35-40 дни,
се наложи пак да тръгна по консултации и този път да взема твърдо
решение. Утре ме приемат за кръвни изследвания и консултации
със специалистите.

# 309
Успех. Да се похвалиш, че всичко е минало добре.

# 310
  • Бургас
Здравейте!
Скрит текст:
Следя темата от около три години с тайничката надежда да се
размина с операцията. Уви, не било писано! На 31.10. имам
уговорена дата за махане на матка в "Майчин дом" с робота
Да Винчи. Имах си една миома, открита преди 22 години по
време на бременността ми. Дълги години я следях, не растеше
и не създаваше кой знае какво проблеми. Последните три години
обаче отбеляза буен растеж, плюс че се появиха още три. Поне
така мислех допреди няколко дни, когато направих ЯМР и се
оказа, че миомите са цели 10. Най-голямата от тях е най-старата,
вече е около 9 см. Другите две най-големи са 4-5 см. и останалите
са с големина около 2.5 см. При цикъл, който не спря около 35-40 дни,
се наложи пак да тръгна по консултации и този път да взема твърдо
решение. Утре ме приемат за кръвни изследвания и консултации
със специалистите.

Успех и ще чакам да споделиш как е минало с робота!

# 311
  • София
Благодаря, момичета, ще споделя непременно.

# 312
Благодаря, момичета, ще споделя непременно.
Аз се оперирах юни месец в Майчин дом отворена всичко ми махнаха.Много бързо се възстанових.В отделението имаше няколко жени на различна възраст се оперираха с робота и бяха много доволни! При тях имаше 4 дупки в корема! Сигурна съм, че всичко ще мине добре и бързо ще се възстановите!

# 313
  • Варна
Успех с операцията! Вярвам, че всичко ще е наред! Каква е цената за избор на екип, когато се работи с робота?
При мен нещата ту тръгват добре, ту нещо ново излиза.Аз още не съм на 100% потвърдена за хистеректомия, но везните клонят натам. Моя доктор ме убеждава, че отворена операция е по-добре, защото ще може да извади матката цяла, докато с лапароскопска процедура се нарязвала вътре в коремната кухина и се вади парче по парче или през влагалището. Той е онколог и все  говори за минимазиране на шанса ракови клетки да се разнесат из тялото. При мен за сега уж не е чак такъв случая.
На този етап правим повтаряне на хистологията в друга лаборатория, после контролно абразио и вече ще решаваме. Но веднъж като съм чула “предраково” състояние дори да излязат чисти резултатите как ще живея спокойна не знам. И да ме режат “за всеки случай” не искам- нищо не искам май хаха
Отделно ендокриноложката ме вкара в друг филм. Отивам аз да говоря с нея да видим как е щитовидната, (въпреки че вече 2г стм без хормон), какво трябва да проследявам след евентуалното махане на матката и т.н. Искам да знам дали този хормонален дисбаланс, който причини атипичната дисплазия, няма да продължи да прави паксоти другаде.
Тя ми гледа резултатите от последните 2-3г и забеляза, че LH и прогестерона са доста ниски- направо под нормата. Което аз знам, но никой гинеколог не коментира, въпреки, че всеки път говоря за опити за втора бременност и още повече, че те ми назначават хормоналните изследвания.
Та, ендото казва- това е проблем с хипофизата, най-ветоятно овулация изобщо съм нямала цялото това време. Директно ме праща на ЯМР на хипофиза и ми даде направление за хоспитслизация за изясняване на диагноза.
Аз съответно се треса от нерви- как е възможно никой до сега дума да не обели за тези показания! Знаят, че искам второ дете, но все полип гледат- кръвни изследвания не коментират или ми дадат Дуфастон да пия за 1-2 месеца и каквото стане. Никой не задълбава да търси по-сериозно проблема. Отделно- това са мои разсъждения- те назначават стандартно изледване на определени дни от цикъла, но това  е при условие, че цикълът е 28дни, а моя стига и до 40, не е ли редно да коригират датата за изследване. Уффф главата ми гърми!
Тъкмо се наревах и се примирих, че ще ме оперират- сега и това с хипофизата.

# 314
Здравейте. Моля за отговор ако някой е бил в моето положение.
На 53 г. съм, все още с цикъл. В МД ми махнаха миомен мъзел и жлезист ендометриален полип с атипично хиперпластични жлези, като хистологията показа преход във високодиференциран аденокарцином. Имам хетерозиготна бета таласемия. Досега двама лекари ми предложиха премахване на матка, яйчници, лимфни възли, като: единият - скенер на малък таз и после операция с робота ДаВинчи, другият - без скенер направо коремна операция. За първото предложение имам опасения за това дали не е просто  търговско, а за второто - дали не е опасно предвид таласемията. И не се ли прави предварително скенер на таз, корем и бял дроб?
Патологът пък ми предложи да не правя операция, да изчакам 3 месеца и след повторен кюретаж да направим пак хистология. Доста объркана съм след връхлетялата ме новина.

Общи условия

Активация на акаунт