Хистеректомията, въпроси, отговори, коментари.Тема 7

• 53 695
  • 740
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте, момичета! Минах махане на матка, яйчници, част от влагалище и лимфни възли и си чакам хистологията в момента. Имам насрочена дата към края на месеца за епикриза, преглед и детайли. Трябва да се регистрирам към онкокомисия и ми предстои лъче. Някой с информация за Бургас да поговорим на лични или тук, както и какви са процедурите от тук нататък, че не мога да се ориентирам кое и кога. Благодаря ви! Както и препоръки за лекари!
Съжалявам за това, през което минаваш 😢
Аз се регистрирах в онко миналата седмица, но при мен не се налага лъче. Мислеха евентуално за брахитерапия, но и от нея няма нужда. На скенер ще ходя само да огледат допълнително.
Иначе преди епикризата нищо не можеш да направиш.
Когато ти я дадат ще получиш и назначение от онко комисия.
Не знам как е в Бургас, но ще споделя за Варна.
Правиш си копия на епикриза и назначението. Отиваш в онкодиспансера и на регистратура казваш, че си за първоначална регистрация. От там ме пратиха в друг кабинет, който ме насочи към лъчетерапевтичния кабинет за консулт.
Понеже стм оперирана в друг град и друга болница, консулта се заплаща. Лъчетерапевта преглежда епикризата (хубаво е да си носиш цялата документация и от преди операцията) и вече ще прецени какво да се прави.
На мен ми дадоха дата и час за онко-комисия, за да ми дадат направление за скенер.
При теб не знам как ще е. Но като цяло без епикриза нямаш варианти за действие.
С епикризата ще идеш и при ЛЛ да ти пуснат кандидатстване за ТЕЛК.
Там също ти трябват копия на всичко. На мен ми казаха всички епикризи и амбулаторни листи за последните две години за всички специалисти. Така че ако имаш и други заболявания вероятно ще ги вземат предвид.
Успех! Машината е тегава, но гледай да не й позволяваш да ти развали настроението.

Благодаря много, вече съм приела, че имам път за минаване, просто вярвам, че скоро ще го мина и това .
Благодаря от сърце за отговорите, много неща ми се изясниха.
Хубава вечер!

# 526
Момичета, има ли някоя от вас, която да е преживяла множество гинекологични операции? Как се справяте с това?

# 527
  • Варна
Въпрос относно ТЕЛК
Сега ходих да подам документи при лл, но ми казаха, че трябва да са ми се събрали 6м болничен по диагнозата, за да мога да подам документи. Аз имам само 1 месец до сега и мислех, че само диагнозата ще е достатъчна. Какъв е вашия опит?

# 528
Въпрос относно ТЕЛК
Сега ходих да подам документи при лл, но ми казаха, че трябва да са ми се събрали 6м болничен по диагнозата, за да мога да подам документи. Аз имам само 1 месец до сега и мислех, че само диагнозата ще е достатъчна. Какъв е вашия опит?
[/quote

Не може да се явите на ТЕЛК по време на болнични, ако ползвате 6 месеца-ЛКК комисията ще ви представи като свърщат. Другият начин е свършва ви болничния сега почвате работа няколко дни и ЛЛ ви изпраща до ТЕЛК комисия.

# 529
  • Варна
Може би не обясних добре. След операцията бях 1 мес в болничен и се върнах на работа като в момента си работя. Обадих се на ЛЛ да направим документи за телк, защото знам, че мога да съм с телк и да работя. Занесох каквото ми каза- копия на епикризи и амбулаторни листи, но като бях в кабинета се сети, че за да подам документи за телк трябвало да съм била преди това поне 6 мес в болничен. Т.е. по този начин да “докажа”, че съм неработоспособна.
Много странно ми в това изискване за болничния. Разбрахме се да звъня в телк да ги питам. Ама аз знам, че вие сте по-голяма сила и по-ясно ще ми обясните Simple Smile

# 530
Здравейте момичета.
Писала съм и друг път, но бих искала да се допитам до вас.
Преди две години ми махнаха матката, шийка и тръби.
От вътрешната страна на матката имаше високо диференциран Адемов карцином. Стадий 1а.
Ходех на всеки 3меса, сега на 6месеца на преглед при доц.Дорина Асенова, тя ми прави и операцията. Всеки път освен ехограф,пускам маркер CA 125. До сега винаги в норма. Не ме е пращала в онкото засега. Чувствам се добре.
Та въпроса ми е дали са о при нея да се следя или трябва да отида в онкото...достатъчен ли е този преглед и туморния маркер...от онко комисията бяха написали,че преглед и и изследвания по преценка на лекар са достатъчни.
Но...притеснението дали това е достатъчно остават.
Извинявам се за дългия пост.

# 531
Здравей  TRIKSI.  Във онкологията в София, Младост  правят:  цитонамазка, ПКК+туморен маркер, ехограф,  рентгенова снимка на бял дроб! Аз ходя веднъж годишно и това се прави всеки път. До обед приключвам с целият ,,панаир" .  🙂

# 532
Здравей TRIKSI,

Аз също като теб се следя при лекаря, който ме оперира. Пускам си преди преглед ПКК и туморни маркери,  веднъж годишно ходя в онкологията на ПЕТ скенер, но не съм записана в окото.

# 533
Може би не обясних добре. След операцията бях 1 мес в болничен и се върнах на работа като в момента си работя. Обадих се на ЛЛ да направим документи за телк, защото знам, че мога да съм с телк и да работя. Занесох каквото ми каза- копия на епикризи и амбулаторни листи, но като бях в кабинета се сети, че за да подам документи за телк трябвало да съм била преди това поне 6 мес в болничен. Т.е. по този начин да “докажа”, че съм неработоспособна.
Много странно ми в това изискване за болничния. Разбрахме се да звъня в телк да ги питам. Ама аз знам, че вие сте по-голяма сила и по-ясно ще ми обясните Simple Smile

Работя в кабинет на личен лекар, аз подготвям документите за ТЕЛК, това не е вярно, че трябва да си ползвала 6 месеца, ако ползваш не може да те представи трябва да свършат. Във вашия случай шом сте почнала работа няма проблем да изготви документите. Явно не е имала такъв случай, защото повечето пациенти си ползват болничните и тогава се връщат на работа.

# 534
Здравей  TRIKSI.  Във онкологията в София, Младост  правят:  цитонамазка, ПКК+туморен маркер, ехограф,  рентгенова снимка на бял дроб! Аз ходя веднъж годишно и това се прави всеки път. До обед приключвам с целият ,,панаир" .  🙂

Аз като нямам шийка, откъде се взима цитонамазка?

# 535

[/quote

Не се взема, няма от къде.

# 536

[/quote

Не се взема, няма от къде.

Благодаря 😊

# 537
Напротив, взимат цитонамазка!  И аз нямам, но взимат от стената на влагалището.

# 538
Напротив, взимат цитонамазка!  И аз нямам, но взимат от стената на влагалището.

Цитонамазка се взема само от шийката на матката, ако е направена субтотална хистеректомия (със запазване на шийката) се взема, ако е тотална хистеректомия (премахната матка заедно със шийката)-няма от къде да се вземе.

# 539
Аз съм със Радикална хистеректомия.  Всичко ми е премахнато. Влагалището ми е силно скъсено...Взимат ми цитонамазка абсолютно всеки път! И не само на мен а на всички които ходят там на прегледи конкретно във онкологията  в София   ,,Младост "   и съм питала. Вярвам на д-р. Тошева, така,  че ...  Всеки има право на мнение. 😊

Общи условия

Активация на акаунт