Хистеректомията, въпроси, отговори, коментари.Тема 7

• 53 577
  • 740
  •   1
Отговори
# 660
Катетъра изведнъж ли го махнаха? Ден преди това през два часа прещипваха ли маркуча?

Трудно ми е да отговоря за прищипването, защото бях едно денонощие в реанимация с катетър. Поне на два пъти съм видяла да поглеждат торбичките на дренажа и на катетъра и веднъж я смениха, ама дали са прищипвали маркуча, не знам. През 2 часа - не мисля.
На следващата сутрин го махнаха. Да, изведнъж. Казаха да поема дълбоко въздух. Първото уриниране беше доста болезнено. За след това съм описала.

# 661
Здравейте! Пак съм аз. Имало ли е умора седмица след хистеректомия при някой, особено след отворена операция? Или по-скоро е свързано с постоперативния нисък хемоглобин, виждам в епикризата на мама, че  хемоглобинът е 90.

# 662
Доста дълго време ще чувства умора, месеци, не само седмица.И не трябва да вдига тежко.

# 663
Здравейте, моля Ви препоретчайте за Стара Загора или в краен случай Пловдив лекар за хистеректомия за мама. Препоръката на досегашния й лекар е да е с лапароскопска, но тя не иска да пътува много.
Добавям, че по-скоро трябва да е онколог, защото е с предраково състояние.

Последна редакция: нд, 05 мар 2023, 22:59 от SAB-f

# 664
Много благодаря, bubolina73! Мама е на 56 г. и от няколко години е в менопауза, та мислех, че няма да има толкова усещания от изкуствената менопауза, както е при млади момичета и жени. В болницата беше доста по-дейна. А пробвали ли сте да приемате нещо, за да повлияете - храна, билка или друго?
Доста дълго време ще чувства умора, месеци, не само седмица.И не трябва да вдига тежко.

# 665
Здравейте, моля Ви препоретчайте за Стара Загора или в краен случай Пловдив лекар за хистеректомия за мама. Препоръката на досегашния й лекар е да е с лапароскопска, но тя не иска да пътува много. Благодаря...
Д-р Димитър Кичеков - Торакс Пловдив. Работи със здравната каса и часовете се записват през супердок!

# 666
Менопаузата няма общо със възстановяването от операцията.Докато зарасне, докато се наместят червата на празното място, докато организма свикне с липсата на органите.Минава много време. И се уморяваш от най- малкото.И първите месеци не трябва да вдига повече от 1- 2 килограма.За хемоглобина месо и цвекло.

# 667
Много благодаря, bubolina73 ! Тя и сега не вдига тежко, а съм я предупредила и още преди операцията. Започна и черен бъз.
Менопаузата няма общо със възстановяването от операцията.Докато зарасне, докато се наместят червата на празното място, докато организма свикне с липсата на органите.Минава много време. И се уморяваш от най- малкото.И първите месеци не трябва да вдига повече от 1- 2 килограма.За хемоглобина месо и цвекло.

# 668
Черния бъз е много полезен, по- добре него, отколкото някакви измислени добавки. За по бързо зарастване отвътре, аз слагах първо глобули Бетадин(йод), после пак глобули Цикатридина.

# 669
И моята майка я оперираха преди 10 дни, много се уморява. Обаче се появява и някаква кашлица, дали е от упойката, още да се чисти?

# 670
Да иди да я види лекар, да не се засили кашлицата, че не трябва да се напъва.От упойка не съм чула да се кашля.
Всичко минава, но се иска време и пазене.

# 671
  • Варна
Аз миналата година по това време бях след тежък кръвоизлив и с много нисък хемоглобин, затова ми изписаха таблетки Ферофогамма.
Също така за доброто усвояване на желязо трябва да се спазват следните неща:
- избягване на млечни продукти поне 2м преди и след прием на храни и добавки богати на желязо
- храните, богати на желязо е добре да бъдат овкусени с лимон или оцет- киселината подобрява усвояемостта на желязото

Имайте предвид, че хемоглобин се вдига бавно. Поне 2-3 мес ще отнеме.

За кашлицата - много зависи каква е. Аз след операцията имах един лек хрип. По-скоро беше от дразнене в гърлото заради интубацията. Даже около седмица усещах пластмасов дъх от дробовете си- много странно усещане. Смучех лукчета за облекчение, но не е била сериозна кашлица. По-скоро едно хрипче и трябваше да си прочиствам гърлото от време на време.

# 672
Здравейте, моля Ви препоретчайте за Стара Загора или в краен случай Пловдив лекар за хистеректомия за мама. Препоръката на досегашния й лекар е да е с лапароскопска, но тя не иска да пътува много. Благодаря...
Д-р Димитър Кичеков - Торакс Пловдив. Работи със здравната каса и часовете се записват през супердок!
Благодаря, погледнах го, но той не е онколог. Тя има предраково състояние, та си мислех, че по-скоро трябва да търсим гинеколог - онколог?

# 673
Много благодаря, //Герито//! В началото кашлят, (по това, което видях, защото бях постоянно в стаята) защото тръбата за дишане по време на операцията им ожулва гърлото, но това е първите дни. Да не е настинала? Аз затова се притеснявам за умората, защото аз се разболях от Ковид, предполагам, че от жена от нейната стая.
И моята майка я оперираха преди 10 дни, много се уморява. Обаче се появява и някаква кашлица, дали е от упойката, още да се чисти?

Последна редакция: пн, 06 мар 2023, 00:03 от anmasu

# 674
Моята операция е отворена. Тотална хистеректомия. Нямах темеретура въобще. Минаха почти 3 месеца и имам често запек. Опитах да правя секс онзи ден, но не можах. Сухота и психическа бариера. Препоръчайте някакъв лубрикант .....изпитвам ужас да не ми стане нещо

Общи условия

Активация на акаунт