Ревматоиден артрит - тема 6

• 57 736
  • 565
  •   2
Отговори
# 225
Здравейте отново!
Днес мъжът ми беше отново на лекар и му предписаха Арава и НСПВ, но не са му назначили допълнителни изследвания.
Не е ли редно да се направят разширени, за да стане ясно какъв точно е артрита, да се провери до каква степен е увреждането на ставите чрез скенер, ЯМР или друго?
Лекарят го е попитал дали има деца и дали правим опити, при което е назначил това лекарство, но четейки листовката отново не е съвместимо с опити за бебе.
Искам да попитам тези от вас,  които са го пили, как им се отразява?
Лекарят е казал, че 6 месеца трябва да е на него, за да се пристъпи към биологично.
Как стои въпросът с медикаменти, които ги покрива ЗК, нужно ли е да се изкарва здравна книжка (ако така се води).
Благодаря на всички предварително!

# 226
При мен Аравата действаше добре, болките, схващанията и отоците изчезнаха докато го приемах, но получих ужасен косопад. Понякога изчезва от аптечната мрежа.
За да се стигне до биологично трябва да е провеждано лечение с поне един вид медикаменти, което не е довело до облекчение и това да е документирано. Трябва да се лежи в болница, за да се издаде епикриза с диагнозата. Вече преди явяването пред комисия отново се влиза в болница по процедура, където ти правят необходимите изследвания.
За медикаменти покрити от ЗК се изкарва рецептурна книжка, която е електронна и се издава от личния лекар.
На мен ехография и рентген на ставите са ми правили само, когато съм лежала в болница. В кабинет подобна практика не е имало.
Хубаво ще е да посетите и друг специалист, за да чуете още едно мнение.

# 227
Според мен на мъжът ти трябва да се направи поне ренгенова снимка, а при нужда или възможност и КТ или ЯМР. Също така, най добре след снимката посетете и невролог, ако се налага и друг ревматолог. Не ми звучи сериозно да се изписват такива лекарства без да имате снимки. А невролога е за всеки случай и за отхвърляне на вариант да е нещо неврологично.

# 228
Здравейте, някой посещавал д-р Несторова (София) може ли да сподели мнение, моля.

# 229
Учудвам се, че не се пише в темата. Добре ли сте? Как се справяте с РА? Аз продължавам да ходя по лекари и ми правят изследвания. Сега чакам АНА профил. Пия Метрол и болката не е толкова силна.

# 230
За сега е поносимо. Скоро почвам Cimzia, в момента съм само на хидроксихлороквин, което след 6 месеца май започна да помага или все още ме държи инжекцията кортикостероиди. Някой друг бил ли е на Cimzia да сподели опит?

# 231
Здравейте, сутрин и вечер си мажа ходилата със зехтин, и получавам значително подобрение. От тези, които опитат, моля за отзиви.

# 232
Здравейте, не зная по темата ли е, но съм много притеснена.
Излязоха ми anti ds dna резултат 6, правени в Геника при референтни от 0-6 отр, 6-10 сива зона, над 10 положителни.
Останалите антитела от ANA профила са отрицателни.
Нямам оплаквания освен високо ниво на тревожност.
Някой запознат ли е?

# 233
Не съм запозната, но тази стойност е в норма? При мен една от стойностите в АНА профила е 50 и нещо.
Може да се консултираш с лекар, за да си спокойна

# 234
Благодаря, говорих с ревматолог и ми каза да повторя изследването след известно време, но съм притеснена.

# 235
Здравейте, не зная по темата ли е, но съм много притеснена.
Излязоха ми anti ds dna резултат 6, правени в Геника при референтни от 0-6 отр, 6-10 сива зона, над 10 положителни.
Останалите антитела от ANA профила са отрицателни.
Нямам оплаквания освен високо ниво на тревожност.
Някой запознат ли е?

Според лекуващият ме ревматолог специализирани изследвания особено за АНА профили не се правят в масови лаборатории, от подобна лаборатория са ми излизали изкривени резултати, които трябваше да повтарям. Не знам от къде сте, но попитайте лекаря, да Ви препоръча такава. В Пловдив например Клиничната лаборатория на УМБАЛ Св. Георги

# 236
Съветът е да се повтори в София в Иван Рилски, но след месец. Аз ще се побърквам за 1 месец.
Изследването е от Геника центала, уж надеждна лаборатория.

# 237
Не мисля, че има място за притеснение, щом нямате никакви други отклонения. Имайте предвид, че стресът отключва всякакъв вид заболявания, така че опитайте да сте по-спокойна. Знам, че звучи адски тъпо и банално, но го казвам като майка на близнаци на 3 години, които гледам сама, имам лупус и съм на кортикостероиди от година 😂 В този ред на мисли…опитайте да се настроите позитивно и дано всичко е наред!

# 238
Благодаря Yellow Heart
Пожелавам дълги години жива и здрава да си гледате децата и да им се радвате!

# 239
  • София
Здравейте! Посетих д р Гърбева ревматолог поради болки в плешките, пусна ми Ана титър  , аз си допълних ПКк и Срп и Суе. Всичко е в норма, само не знам тези резултати от Ана какво значат.-1.320 при норма 1.160 Коя лаборатория е добра да повторя?

Последна редакция: сб, 16 дек 2023, 09:14 от мм

Общи условия

Активация на акаунт