Ревматоиден артрит - тема 6

• 66 391
  • 609
  •   1
Отговори
# 600
  • Sofia
Също препоръчвам Ангелов. И аз съм негова пациентка, като друг лекар ме насочи към него (репродуктивната ми) и й се доверих. След като двама други ревматолози ме игнорираха през годините, той ме диагностицира и опитахме няколко варианта на лечение, като след като се установи, че не вършат работа за моят случай (възпалението не пада), ме предложи и за биологична терапия.
Като цяло обръща внимание, прегледите са дълги, не ги претупва и ако се наложи ще назначи ново ЯМР (ако имате допълнително здравно ще ви го покрият). Направи ми впечатление, че той лично иска да си види диска със записа и не залага само на разчитането. При мен на ЯМР-то преди 8-9 месеца нямаше изменения, но сега на рентген се видя 2ра степен сакроилиит двустранно. Не знам как така се случи, ама това е положението. След ресърч в интернет стигнах до извода, че и хормоналните стимулации вероятно са дали доста негативно отражение на точно тази област, защото преди това борехме само периферните стави, но точно след последната стимулация почнаха и гадните болки в кръста които не спират.
Ако се спрете на него си носете диска от ЯМР с вас. Със сигурност ще иска да го погледне.

# 601
  • Sofia
Има ли някой, който е на Цимзия? От къде успявате да направите поръчка? Гледах в доста аптеки с идеята да поръчам (не очаквам да имат в наличност), но навсякъде ми казаха, че не могат да поръчат. Какво се прави в тази ситуация? Тя рецептата нали е валидна за определен срок, ако не се изпълни до тогава какво се случва? Имам чувството, че обиколих половин София и навсякъде ми отказваха (Sopharmacy, Remedium, Марешки и тнт). От друга страна и биологичната координаторка не беше особено полезна.

# 602
Аз съм на Цимзия, поръчвам от Нота Бене и не съм имала проблеми.

# 603
Аз поръчвам от Марешки, но съм в друг град.
Рецептите имат срок за изпълнение, както и самия протокол. Ако има забавяне е възможно да не успеят да изпишат последната опаковка.

# 604
Поради забавяне с доставка на първата доза, личния лекар ми анулира рецептата и пусна нова, успях да си взема на два пъти по три месечни дози в срока на протокола. Съгласувайте с аптеката кога ще доставят и спрямо това личния лекар да пуска рецептата.

# 605
  • София
Здравейте! От другата седмица съм на Ринво@. Тези които го пият, може ли да споделят за странични ефекти. Досега бях на Ро@ктемр@ и нямах странични реакции, действаше ми добре, но лекарят ми реши да сменим лекарството.
Иначе аз тренирам с онлайн тренировките на Руми Илиева. Има 3 нива аз съм на ниво напреднали. Една тренировка е около 30 Мин. Освен това правя и по 5-10хил. крачки. Имам артрит на всички стави в тялото, втора степен на активност.

Защо сменяте РоАктемрата щом ви е действала???????

# 606
Здравейте! От другата седмица съм на Ринво@. Тези които го пият, може ли да споделят за странични ефекти. Досега бях на Ро@ктемр@ и нямах странични реакции, действаше ми добре, но лекарят ми реши да сменим лекарството.
Иначе аз тренирам с онлайн тренировките на Руми Илиева. Има 3 нива аз съм на ниво напреднали. Една тренировка е около 30 Мин. Освен това правя и по 5-10хил. крачки. Имам артрит на всички стави в тялото, втора степен на активност.

Не е по мое желание. Лекарят ми така прецени. Новото лекарство било по-щадящо, но като чета за страничните ефекти ми става лошо...

# 607
  • Франкфурт

Не е по мое желание. Лекарят ми така прецени. Новото лекарство било по-щадящо, но като чета за страничните ефекти ми става лошо...

Разбирам напълно притеснението ти – за съжаление все повече хора губят доверие в системата и това не е без причина.

Разгледах информацията за двете лекарства и наистина прави впечатление, че те се различават съществено – не само като цена, но и като механизъм на действие. По данни от приложената таблица разликата в годишната стойност е значителна, като едното лечение е почти два пъти по-скъпо от другото. Тук намерих инфо на немски.

https://www.kvn.de/media/Mitglieder/Verordnungen/Arzneimittel/Ve … _+Biosimilars.pdf

Това само по себе си повдига въпроси, особено когато няма ясно обяснение за смяната.

Важно е да се подчертае, че тези медикаменти не са взаимозаменяеми в пълния смисъл – те действат по различен начин в организма и изборът им обикновено зависи от конкретното състояние, реакцията към предишна терапия и други индивидуални фактори.

Затова най-разумният ход в случая е да поискаш подробно обяснение от лекуващия лекар. Добра идея е да го направиш писмено – например по имейл – за да получиш ясен и конкретен отговор. Можеш директно да попиташ:

Каква е причината за смяната на терапията?
Какви са очакваните ползи от новото лекарство?
Има ли връзка решението с цена, ефективност или странични ефекти?

Имаш пълното право да знаеш защо се прави такава промяна, особено когато става дума за сериозно и дългосрочно лечение. Не се колебай да настояваш за яснота – това е твоето здраве.

От личен опит мога да кажа, че писмената комуникация по имейл има много по-голям ефект и често е за предпочитане пред разговор на живо с лекаря. Така остава ясна документация и се избягват различни интерпретации на казаното по-късно.

# 608
Умората е характерна при активен артрит.Дъщеря ми в момента сутрин я боли де що става има,редуват се най-различни локации в тялото.Спи й се и може да не стане от леглото.Възпалението също много черпи желязото,хемоглобинът пада стремглаво,губи и кг,когато е с активно възпаление.Ние с нея суплементираме витамин Д целогодишно.
А изследвали ли сте я за Лаймска болест?

# 609
  • София

А лекарят не ви ли обясни защо мисли така? Вие не го ли попитахте? Добре ли се чувствахте на РаАктемрата преди това- намаляване на възпаленията, болките и пр? Много ми е странно така да се сменя лекарство без да
се обясни.

Общи условия

Активация на акаунт