Ревматоиден артрит - тема 6

• 57 819
  • 565
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте, диагностицираха ме с псориатичен артрит без обрив. Дядо ми имаше псориазис. Сега 3 дни подред венозно кортикокстероид и после метотраксат. Има ли и други с такъв артрит без кожна изява? Как поднасяте  това лекарство?

# 181
Може ли да споделите какви симптоми имахте?
Аз отидох на ревматолог за болки в краката, назначиха ми кръвни изследвания и 5 рентгенографии на какво ли не, но не и на краката. Утре ще излязат резултатите да видим какво ще излезе.

# 182
Подути глезени и ходила. Болки. В последствие и зачервявания. Снимките нищо не показаха. Направих си ЯМР на глезен и там доктора видя при второто ми постъпване в ревматологията типичните за този артрит промени.

# 183
А кръвните ви изследвания показаха ли РА? Сега излязоха моите, пакет РА и СРП и са в референтни граници,, ама да видим доктора какво ще каже, чак на 7.09. Снимките ще взема следобяд.

# 184
Отрицателни са. Серонегативен артрит.

# 185
  • Бургас
Отрицателни са. Серонегативен артрит.
И какво изписаха за такъв?
И моят е серонвгативен, евентуално колит асоцииран и още нещо, което забравих.
Официално пише " Други видове уточнени артрити"

# 186
  • Пловдив
Да ви питам дали сте посещавали имунолог?
Казаха ни, че е хубаво да се направи консултация и изследвания...

# 187
Предписаха ми Метотраксат 3+3 веднъж седмично. Фолиева киселина 5 мг. Три дни след първото и медрол по схема 10 дни 3+1, 10 дни 2+1, и т.н. по схема. Това е от ревматологията на Иван Рилски.  Срах ме е от тази терапия, но това бил "златният стандарт". Ужасена съм, ама трябва да я почна....иначе глезените са ми подути, зачервени и едвам стъпвам.

# 188
Предписаха ми Метотраксат 3+3 веднъж седмично. Фолиева киселина 5 мг. Три дни след първото и медрол по схема 10 дни 3+1, 10 дни 2+1, и т.н. по схема. Това е от ревматологията на Иван Рилски.  Срах ме е от тази терапия, но това бил "златният стандарт". Ужасена съм, ама трябва да я почна....иначе глезените са ми подути, зачервени и едвам стъпвам.
Аз съм с псориатричен артрит и псориазис. Метотраксат е наистина стандарт и при двете. Има доста странични ефекти, но дано да нямате такива. Общо взето най-вероятно ще ви повлияят много добре, общо взето доста бързо. Ако не се получи, според мен имате възможност да минете на биологично лечение след това.

# 189
Има ли алтернативно лечение на серонегативен артрит? И ако има моля за повече информация?

# 190
Аз съм с ревматоиден артрит и автоимунни протокол (АИП) работи за мен. Доведе до силно намаляване на болките буквално за месец при стриктно спазване. Вече три години съм в ремисия, като постепенно си връщам някои храни.
Писах Ви лс.

# 191
  • София
Видях купища въпроси, за което трябва да седна на компютър, вероятно следващата или по-следващата седмица.
Намирам по-смислено споделянето на информация открито, а не по отделно с всеки, т.к. това обезсмисля форума.
Междувременно ето една начална точка със систематизирано огромно количество информация за АИП https://www.thepaleomom.com/start-here/the-autoimmune-protocol/

Понеже никой не е писал след мен, по правилата на форума трябва да направя редакция и не мога да пусна ново мнение.
Ето въпросите и моите отговори:

Продължавате ли да сте на Автоимунния протокол и как се чувствате? --> да, все по-успешно продължавам да си връщам храни. В ремисия съм, чувствам се добре. Единственото ми оплакване е, че с връщането на повече храни се върна и сваленото тегло Simple Smile
Пиете ли лекарство за РА, ако сега се чувствате по-добре, като спазвате АП? --> разбира се, никога не съм спирала да посещавам ревматолога си, нито бих прекъсвала терапията си. Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, т.е. не се лекува, и лекарят има достатъчен опит и знания, за да прецени какви и колко лекарства да приемам, за да предпази организма и органите ми от увреждане. "АП" не знам какво е, аз спазвам АИП.
Може ли да ми дадете примерно днес какво беше храненето Ви - по време, количество и храна? Моля Ви да споделите хранителния си режим за 5 дни примерно. --> абсолютно не съм съгласна с този подход и няма да го направя. Предлагала съм неколкократно чудесен и много богат източник на информация - вижте пак по-горе. Храненето е абсолютно индивидуално и зависи от толкова много фактори, че е напълно безпредметно и не бих поощрявала следване на нечии подобни "примерни менюта".
Ето и книга на български: https://www.ciela.com/avtoimunen-paleo-protokol.html?gclid=CjwKC … iqZhoCbE0QAvD_BwE
Ето една готварска книга: https://www.ozone.bg/product/avtoimunen-paleo-protokol-gotvarska … nuKBoCRVUQAvD_BwE
Авторът е Д-р Сара Балантайн, PhD, аз следвам нейните трактовки.
Ето нейните книги на английски: https://www.thepaleomom.com/books/
Имате три деца. Трябваше ли да спрете лекарствата, за да сте бременна? --> първите признаци се появиха с първата бременност, но диагнозата дойде 10 години по-късно. В този смисъл моят отговор на въпроса е безпредметен и ситуацията следва да се коментира с ревматолог.
Вземате ли хранителни добавки? --> Да, пия ежедневно омега, витамин Д, магнезий и предписан от ревматолога Моваген. Моля да се има предвид, че имам и други здравословни проблеми и напр. витамин Д ми е предписан от ендокринолог. В никакъв случай не поощрявам самолекуването. При автоимунните заболявания следва да се подхожда внимателно към добавките, подсилващи имунитета!
Болките намаляха ли след като сте на АП вече няколко месеца? --> изглежда тук сте ме объркали с някой друг Simple Smile Многократно съм споделяла в темата, че съм на АИП от няколко години и че ме обявиха в ремисия няколко месеца след започването и спазване на АИП. Това обаче е изключително индивидуално и зависи изцяло не само от реакциите на организма, а и от стриктността на спазването на АИП и от личните особености и възможности. Например аз никога преди това не съм подозирала колко силни реакции имам към някакви ежедневно използвани в домакинството съставки. Някои от тези съставки после успешно се върнаха в менюто ми в малки и умерени количества. Някои, които бяха важни за мен - от втори опит (след първи неуспешен).

Искам дебело да подчертая, че АИП не е просто "диета", както често по грешка се класифицира от хората. Голямо внимание се отделя на цялостното отношение към тялото, на съня, на грижата за себе си и други подобни, често - жестоко пренебрегвани - фактори.

Последна редакция: пн, 14 авг 2023, 08:04 от зелено човече

# 192
Здравейте, има ли мнения за д-р проф. Симеон Монов и д-р Бойчо Опаранов.....

# 193
Здравейте, има ли мнения за д-р проф. Симеон Монов и д-р Бойчо Опаранов.....
Здравейте, аз съм с Лупус - като лежах в Иван Рилски ми направи впечатление, че доста разбира, но веднага се хвърля на платен имуноглоболин..

# 194
  • Пловдив
Здравейте

Загубих с връзка с лекаря, при който бях ходила преди 5 месеца и сега не мога да го питам, затова моля някой, ако знае, за тълкувание какво е СИС в този текст?

"Предвид младата възраст за категорично изключване на спондилоартрит препоръчвам параклинични изследвания  - СУЕ, CRP, ПКК, ДКК, пикочна киселина, Асат, Алат, креатинин, и ЯМР на лумбален гръбнак и СИС."

Общи условия

Активация на акаунт