Ревматоиден артрит - тема 6

• 54 046
  • 535
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Сулфасалазин пия по 4 таблетки на ден, нямам никакви странични ефекти, половин година ще стане. Но явно докторите нямат еднозначно мнение - едните изписват първо плакенил и после сулфасалазин, а другите обратното. Голямо налучкване Sad но поне ефект да има...

# 511
Вижте  в подфорум На път в чужбина, в темите за Истанбул и на пазар в Одрин, може някоя съфорумка да ходи скоро до Турция и да се съгласи да ви вземе лекарството. От Тирция Плакенила е най-евтин. Но не пречи да питате и в аптеката на Промахон. Има един сайт за лекарства от Турция, но миналата година гледах, че плакенила там е 39 лв, а в аптеката е 7!

# 512
Друг вариант е еднодневна екскурзия до Турция. Може да се отиде с кола, с автобусна екскурзия или със самолет. Познавам една жена, на която лекарството в Турция е на половина спрямо цената в България и през няколко месеца отива с автобусна екскурзия за един ден, за да го купи. Пенсионерка е и така й излиза по-евтино.

# 513
  • Sofia
Здравейте, пиша да споделя, че успях да си поръчам Плакенил от Аптека Промахон и ми дадоха без проблем 3 опаковки, но ревматологът ми беше издал рецепта в европейски формат. Чакам утре или в други ден да ми го доставят.

# 514
Как изглежда такава рецепта? Просто на латински, или има нещо по-специфично?
Аз бях питала за някакво лекарство преди месец и искаха лекарят да попълва тяхна форма, което ми се стори невъзможно предвид, че прегледът беше минал вече.

# 515
  • Sofia
Как изглежда такава рецепта? Просто на латински, или има нещо по-специфично?
Аз бях питала за някакво лекарство преди месец и искаха лекарят да попълва тяхна форма, което ми се стори невъзможно предвид, че прегледът беше минал вече.
Точно същото нещо, което са искали - това е рецептата, която ми даде още на прегледа. Знаеше, че не се намира тук и ми я даде направо на прегледа като ми каза да пробвам в Промахона.

# 516
Какви точно кръвни изследвания доказват ревматоиден артрит?

# 517
  • Sofia
Какви точно кръвни изследвания доказват ревматоиден артрит?

Ако имате съмнение силно препоръчвам да посетите ревматолог. Може да имате артрит и без завишени маркери (серонегативен). Като цяло се пускат ANA, ревматоиден фактор (RF), anti-CCP, CRP, и още няколко, които изключват други ревматоидни заболявания (лупус или други видове артрити).

# 518
  • София
Привет на всички. Аз нез нам как ми е изчезнала темата и днес реших да поровя и да видя как са приятелите ми по съдба и гледам то има нови теми. Къде съм спала се чудя хаха. Надявам се всички да сте що годе добре. Прегръдки!

# 519
  • София /Абсурдистан
Много внимавайте с Плакенил, ама много! Аз щях да умра от него, от тежка алергична реакция. Едвам ме събраха в спешното на Токуда. Алергия направих и от другите лекарства, сега карам на нестероидни, ама това е само замазване..  Освен пръстите на ръцете и краката, тази гад захапа и колене, лакти, глезени, китките на ръцете, изобщо всичко, което си хареса. Видяла съм се в чудо и не знам какво да правя.

# 520
  • Sofia
Много внимавайте с Плакенил, ама много! Аз щях да умра от него, от тежка алергична реакция. Едвам ме събраха в спешното на Токуда. Алергия направих и от другите лекарства, сега карам на нестероидни, ама това е само замазване..  Освен пръстите на ръцете и краката, тази гад захапа и колене, лакти, глезени, китките на ръцете, изобщо всичко, което си хареса. Видяла съм се в чудо и не знам какво да правя.

Алергичните реакции са индивидуални. Аз пък имах много странични ефекти, включително и повръщане няколко дена подред от Сулфасалазин. Колко време след приема на Плакенил се прояви при теб? В какво се изразяваше алергичната реакция? Честно казано и с двете лекарства не се чувствам идеално, но за сега Плакенила се понася по-леко.
Нестероидите не са дългосрочен вариант
Имайки в предвид, че си пробвала повече от един DMARD, който не ти е понесъл не можете ли да кандидатстваш за биологично лечение по каса?
Ревматолога ми каза, че условието на касата е да си минал поне през 2 DMARD и да няма ефект от тях или да имаш непоносимост. Ако възпалението е активно би трябвало да се обоснове и да подготви документите.

# 521
  • София /Абсурдистан
Аз съм съгласна за биологични, но не ми ги назначават заради алергиите към медикаменти. Казаха, че може да стане голяма беля. И сега… нищо, всички вдигнаха ръце. Знам за нестероидните, ама реших, че малко нещо е повече от нищо. Иначе болките хептен не се търпят.
Реакция от Плакенил получих след 2-3 дни прием и беше най-крайната- оток на Квинке. При мен всички реакции на лекарства са късни, не веднага. По принцип лекарствата за РА са доста тежки за понасяне.

# 522
Може да звучи несериозно, но опитвали ли сте процедури с минерална вода? Аз се чувствам много добре след плуване в минерален басейн.

# 523
Здравейте,

тези от вас, които са с ревматоиден артрит постоянно ли имат болки или имате дни и без болка в засегнатите от болестта зони?

# 524
Aз имам дни, в които съм като чисто нова, но има дни, в които ... не е за приказване...
Смяната на времето много ми влияе....мога да кажа кога ще вали 😀

Общи условия

Активация на акаунт