Ревматоиден артрит - тема 6

• 54 046
  • 535
  •   1
Отговори
# 495
  • Sofia
Не съм правила, но и никой не ме е насочвал.

# 496
Щом планираш бременност, е хубаво да си пуснеш, защото се предава през плацентата.
Пусни уестърн-/имуноблот ИгГ и ИгМ в Бодимед плюс тест за антитела там игм и ИгГ.
Понеже си на имуносупресия, има голяма вероятност да не излезе нищо, но може и да засече. Коленните стави често се засягат при лаймски артрит.

# 497
  • Sofia
Всъщност реално диагнозата ми е периферен спондилоартрит, поради положителен HLA-B27, семейна история, възпаление, което се видя на ехографа, завишени CRP и B12,
Не успях в сайта на Бодимед да намеря това изследване, може би просто не се ориентирам там. Може ли повече информация за него и цена евентуално?

# 498
Аз съм със спондилоартрит, периферна или скандинавска форма (неуточнено), класифицирано като болест на Бехтерев... Изследване на гена е отрицателно, но всичко друго сочи тази диагноза.
Има тема във форума, но е неактивна (питах нещо там, май даже не се чете).
От Сулфасалазина имах силно главоболие (аз често имам обичайно, но това не се търпеше) и кожни прояви. Сърбеж и ако се почеша, дори с цяла длан (гладене само, не чесане) ставаше обрив като изгорено с коприва, изчезва спонтанно и се появява на дриго място... (вътрешната част на ръцете, бедрата, "паласките"...).

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 12:53 от peneva_a

# 499
  • София
Добавиха ми сулфасалазин, защото само метотрексат слабо ми действа. И преди сулфасалазина ми се гадеше и болеше, сега продължава в повечето дни. Главоболие също, но сърбежи и кожни прояви нямам. Пия лимонена вода с много лед. Всеки ден взимам два пъти по две хапчета (всяко 500мг) сулфасалазин. Веднъж седмично метотрексат и в останалите дни фолиева киселина 5мг дневно. На две седмици кръвни изследвания.

Rouina91, стискам палци за инвитрото!

# 500
  • Sofia
Много благодаря. При нас идеята е да намалим възпалението и CRP-то понеже е системно завишено от около 2 години без да му се е обръщало голямо внимание от лакрите при които съм ходила. Бях си оставила нещата така, понеже 'нищо ми нямало', макар, че ме боляха сухожилия и стави (имам тиндинопатии на 2та лакътя и проблеми с 2те колена). Сулфасалазина беше голямата ми надежда да овладеем възпалението преди следващ опит, но като гледам хич не ми се понася. Започнахме постепенно да го повишаваме от 500 мг дневно до 2000 мг беше идеята, но стигнах до 1500 и от там не мога вече. В рамките на 3 дена при приемът му и 3те дена не ми понесе. Запазих час за петък да коментираме какво може да се промени и има ли друг вариант.

# 501
Rouina, щом имаш положителен hla b27 и семейна история, сякаш няма смисъл да се търси инфекциозен причинител.
Иначе ето това са

# 502
Здравейте.Нова съм в това и не знам много терминология,но имам няколко въпроса.Имам положителен АНА от преди две години 1:160 и се офлянквам да ида на ревматолог.Другите,там за лупус и т.н. бяха ок.Тогава...Иначе имам и повишена пикочна киселина(тук,в Гърция, от горна граница 5,моята е 8.И лекарят ми спретва изречения,че не трябвало да пия лекарства,а просто да отслабна)
Та...преди 10 дни отидохме на почивка на Коринтос и там беше зверската жега и влага.От тогава започна едно боцкане по ръцете и схващане,болки...Не ми се е случвало досега в такава степен и ревматолог не ми мърда.Имам час за другата седмица.Дотогава ми изписаха предназолон и витамини от група B.
Всякакви съвети приемам.Безпомощно ми е.Благодаря.

# 503
  • Sofia
Здравейте, отново. Вчера се видях с ревматолога ми, заради лошите странични ефекти, които получих от Сулфасалазин и следователно го спряхме. Реши да пробваме с Плакенил. Изписа ми да започна с 200 мг за 2-3 седмици и след това да кача на 400 - 2х1. Обаче ме притеснява дозата, че е доста висока за килограмите ми - тежа 43-45 кг, а четох и за страничните ефекти, които има вероятност да се появят в очите точно при по-високи дози за килограмите. Вчера бях и на очен, каза че всичко е наред и мога да го започна за сега като на 6 месеца трябва да правя прегледи. Малко ми е притеснено честно казано. Тук има ли хора, които взимат почти двойна доза на килограмите си без да имат проблем и колко продължително? Как и от къде го намирате/поръчвате понеже и това лекарство не мога да открия?
ПС: Ако на някой му трябва имам сулфасалазин 3 пълни не отваряни опаковки, които мога да ги дам за по 5 лева.
Заредих се като ми казаха че трябва да го пия поне 3 месеца и че ги няма в много аптечно вериги без да се съобразя, че най-вероятно няма да ми понесе.

# 504
  • София
Аз съм на Плакенил, но дозата ми е * 1 таблетка на ден. В момента ми го носят от Турция приятели, които пътуват или почиват - давам снимана рецепта на вайбър. Още когато спряха вноса пред години, ревматологът ми написа една на английски език и ми я признават. Ходя редовно на очен лекар (през 6 месеца), до момента няма поражения.

# 505
Последните години Плакенил набаваме от Италия. Най-удобно беше Гърция, Промахон, но от миналата година искат рецепта от техен лекар и едва ми дадоха 2 опаковки с голямо тръшкане. Не са честни братята по граница, ама това е.
А толкова хора разчитаха и купуваха от тях.

# 506
  • Sofia
И на мен ми даде ревматолога европейска рецепта на английски, но някак ми се вижда много несериозно тези лекарства да не можем да си ги намираме/набавяме в България. Обиколих половин София да намеря сулфасалазин, а сега и това не може да се намери...Нямам планирани пътувания извън България и нямам представа как да си набавя лекарствата. Някой замества ли Плакенила с Моривид (каза ми едно от двете, което си намеря), че било едно и също.

# 507
По-добре Плакинила, на мен ми казаха, че е по-пречистен.

# 508
  • София
За Моривид са споделяли за повече странични ефекти. В момента е пълно с групи за поръчване на стоки от Турция, вкл. лекарства. Просто търсене в Гугъл изважда поне 10.

# 509
За Моривид са споделяли за повече странични ефекти. В момента е пълно с групи за поръчване на стоки от Турция, вкл. лекарства. Просто търсене в Гугъл изважда поне 10.
На мен от Моривид ми падаше много кръвната захар. А ревматологът ми каза ,че много засяга и зрението. Аз не съм го пила почти за да наблюдавам какви други странични ефекти има при мен.

Общи условия

Активация на акаунт