За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 101

• 24 969
  • 769
  •   1
Отговори
# 390
  • до най-прекрасния мъж
Зависи от човека срещу теб. Някои разбират от намеци, други се опитват да си налагат мнението постоянно и за всичко, дори без да си го искал. На крива круша, крив прът казваше един мой началник навремето.

# 391
Какво общо има наддаването с обличането?
Аз директно отрязах свекървата, че не са ми удобни дрехите, които й е накупила и не отговарят на сезона и затова не ги слагам. Поцупи се малко, пък спря да купува. Съжалявам, но къси тънки панталони 0-3 не стават за декемврийско бебе, нито пък ватирани ританки за лятото или чорапогащи за новородено, че и няколко чифта. Като и я водим да я види все ми правеше реплики за облеклото. Ама защо няма под ромпъра боди с къс ръкав, защо това, защо онова. Ами така съм преценила. Сега ме започна със захранването - да съм давала сокче, ами няма да дам, детето е на 3 месеца с рефлукс. Ама с какво съм щяла да захранвам. Отговорих, че ще захраня с това, което ми каже педиатърката и сметна за добре. Ама какви били тези болести сега, рефлукс нямало по нейно време. Все едно аз искам детето ми да е болно. И още, и още... Не се давай, директно поставяй на място и това е. Няма добри отношения, няма ходене на пръсти. За детето си решават майката и бащата и това е. Сега при нас най-новото е да й купи кошара да спи вътре, когато идем за 2-3 часа на гости. Детето до вчера беше с тежки колики и още има моменти с такива. Покрай това свикна да спи на ръце. И не защото аз така съм решила, а защото това беше доскоро единственият начин да спи и денем, и нощем и то пак не винаги. Засега нощем някак я приучих в кошарата, но денем не иска. Не е готова все още. Оставям я заспала, събужда се веднага, плаче, заспива, стряска се и се буди, пак плаче, пак заспива и отново и отново. За мен това я стресира. Ама не й било удобно. Щом спи така по 2 часа, значи й е удобно. Като й дойде времето, ще спи не на ръце и денем. На 3 месеца е и постоянно се стряска и когато спи, и когато е будна. Ще мине време, ще го израсте. До тогава ще си я гушкам. Толкоз...
Трябва да оправите рефлукса... и ще имате напредък с всичко, вкл и със съня.
Не е нужно да се карате с близки- винаги е лош подход.
Това с дрешките е страшно обидно- може просто да отидете заедно с нея, и да изберете каквото Вие искате, с неините пари. Същото е... . Тя все пак с добро сърце е направила покупките... но, дрехи, вкус? няма общи мнения... .
Иначе, ако не искате да Ви се месят, да, много е неприятно, може ясно да "декларирате" своята позиция.
Просто, искам да Ви кажа, че "кръвта си е кръв", и проблеми с роднините на съпруга Ви, пряко влошават брака Ви. И това е абсолютната истина.

Последна редакция: пн, 14 мар 2022, 12:06 от Birdie

# 392
Welt, Майката гледа детето в 95% от случаите, тя се грижи и тя взема решенията. Всякакви упреци от свекърви, мъже, родители, съфорумки и прочие могат да си ги ***. Mom shaming - ът не е здравословен за психиката на нито една майка и може би най - много боли да чуеш упрек за здравословен проблем, за който нямаш вина. Просто в такива случаи съм склонна дори да прекратя отношения с този човек, който ме критикува, ако ще да е най-близкият ми. Моят начин е без да се карамс човека, просто се дистанцирам, отговарям на обажданията с дипломатичен и сдържан тон и ако тръгне да ми обяснява как трябва да се гледа дете, казвам, че имам работа и затварям телефона. Какво общо има обличането с това, че бебето не наддава? И какво значи не наддава... След 4ти месец спада темпът на наддаване. Пикът е до към 3ти месец. Не е нужно бебе на 5 месеца да става гигант. Ако до към една годинка стигне до 9-9.5 кг си е ок.

Последна редакция: пн, 14 мар 2022, 12:14 от mariamp28

# 393
Какво общо има наддаването с обличането?
Ха, де, това е въпросът за един милион долара.
Но това, което чух аз: детето си хаби енергията, за да се стопли, а не за да расте!

Ani8314, наддава детето, не е да не наддава, но не е перфектното наддаване в средата или горния диапазон на таблицата. На 15.02. беше 3600 г, на 07.03. беше 4070 г. В петък направи два месеца. Спазвам всичко относно препоръките за кърмене, детето има бузки, видимо расте, просто не мога да се похваля с това, че наддава по кило и двеста на месец. Утре пак сме на консултация, ще видим какво е развитието. Както казах, и с Ася говорих - жената каза, че не вижда никаква причина на този етап, детето да не постигне целта да си удвои рожденото тегло между четвъртия и шестия месец.

Radeva-87, да, аз също не знам защо се гледа на мен в момента като на полуидиот. Разбрах, че съм в грешка, че се обяснявам и споделям толкова. Ще си коригирам поведението.

mariamp28, точно като Mom shaming го почувствах, макар че не ми хрумна думата. Обаче така ми се сви отвътре, че не си гледам добре. Не остана и следа от спокойното ми аз преди няколко седмици.

blue.angel, "Ама защо няма под ромпъра боди с къс ръкав, защо това, защо онова. " - същата работа. Само че след "така съм преценила", се изсипаха един куп глупости на главата ми и като се видя, че не действат, ми казаха, че заради това е слабо наддаването.

Birdie, то, ако нещата се оправяха с "ясно да "декларирате" своята позиция", нямаше да го има форумът. Не ми се казва колко пъти си декларирах позицията и колко още ескалираха нещата в следващите дни, понеже и другите хора се чувстват длъжни да декларират своята многократно и по всякакви начини.

# 394
Разбирам, че искаш да споделяш, да те подкрепят, да имате добри отношения, но това не може да се получи с всеки. Явно с тези хора няма да стане по този начин, затова е най-добре да се отдръпнеш физически и емоционално от тях, защото ясно се вижда, че ти вредят. Ако във всички останали ситуации сте в добри отношения, то опитай да не споделяш проблеми, свързани с детето, за да запазите добри отношения.
Ако няма как, повтаряй им "Педиатърът така каза", дано поне мнението на професионалист да приемат.
Аз лично не бих държала да спазвам добри отношения с хора, които ми докарват паник атаки.  Едва ли ще се променят, нямаш нужда от такива хора покрай теб, особено при тези обстоятелства. Трябват ти хора, които те разбират, подкрепят и са съпричастни, а не такива, които те упрекват за всичко.
Твоето психическо здраве е много по-важно от отношенията с когото и да е. Помисли как ще си гледаш детето, ако често си в такива състояния, няма да е добре нито за теб, нито за него.

# 395
Ами и аз чувах думи от типа на "не си храниш детето", затова е слабо. Дъщеря ми е на долната граница , но както казах здрава е и много енергична, не ми е създавало това никакъв проблем. Започна и да качва сега след като се храни и с повече твърда храна.

# 396
Welt, нещата ескалират, защото ти го позволяваш.
Аз орязах “крилцата” на родата много преди да родя!
Не давах и дума да се обели за каквото и да е свързано с бебето! Нито за покупки, нито за нищо! Като се роди дъщеря ми, положението беше същото. Един-два пъти имаше опит за реплики, които имаха як отпор. Така, че нито водихме детето, нито пък комуникирах с тях. Който иска да се сърди. Все ми е тая. Решенията, свързани с дъщеря ми са само мои и на ММ. Останалите да се вайкат колкото искат, но не и пред мен!

# 397
  • до най-прекрасния мъж
Birdie, принципно си прав. Обаче, още от 6-7ми месец на бременността свекърва ми започна до купува дрешки за малката. Понеже аз повече лежах вкъщи и не ходех у тях на гости, тя ги пращаше по мъжа ми. Още тогава й благодарих, но я помолих каквото прецени, че иска да помогне за детето, да го задели и ние да си изберем какво искаме да й вземем. Видях, че е накупила дрехи, които няма да ползвам. Както казах къси панталони зимата и ватирани ританки за лятото са напълно ненужни. Иначе са хубави, просто не подхождат на сезона. Наложи се този разговор да го водим 3 пъти. Тя продължи да купува и да праща. За 3 месеца до сега са ми влезли в употреба 4 бодита и 2 блузки. Парите са дадени, но дрехите няма да бъдат използвани, а са близо 3 големи торби. Отделно аз накупих неща, които да й обличам. Нашата стана вода гази, жаден ходи. Като видя, че не ги обличаме на детето, се разсърди и сега ми е контра за всичко. Кажи ми как да бъдеш деликатен с хора, които си правят каквото си искат и се опитват да ти се наложат?
По същият начин не получих подкрепа и за кърменето, съответно от нерви и притеснение кърмата ми спря на 20ти ден. Може и физиологично да е имало причина, но в такива моменти спокойствието е най-важно. Но не, ние нямахме миг такова. От 5тия ден се звънеше ежедневно по телефона и се ревеше на мъжа ми, че иска да види бебето. А аз не знаех на кой свят съм от недоспиване и умора и исках само спокойствие, за да съм адекватна да я гледам. То горкото не можеше очите още да си отвори, тя да го гушкала.
Наскоро се наложи да купи някои неща за у тях, като идем с бебето да ни е удобно. Избрах евтини, но практични неща. Не спря да мрънка, че сме дали 27 лв за антирефлуксна възглавница, пък то било парче дунапрен. Едва ли не да си гледам детето като преди 40 години със "сокче", "попарка" и повито да са му "прави краката.

# 398
Относно безразборното купуване на ненужни дрешки, болна тема ми е, но и двете баби са с корави глави. Точно преди няколко месеца едната взела 7 блузки , после и другата купила същите. Аз какво да правя с 10 блузки едни и същи. Нямам думи просто.

# 399
Аз май отучих свекърва ми да купува дрехи на бебока! Вси едни дебели, плътни , а аз изобщо не го навличам, дори напротив..

Тъй,

Аз пак имам въпрос и терзание, правилно ли постъпвам...аджеба!

Синът ми е на 6 месеца. Не го забелвам. Не искам да го правя, по ред причини. Не вярвам, че смегмата( секретът) съдържа бактерии и т.н. Доверявам се УЖ на природата, обаче...

Хора,

От всякъде ме залива информация за забелени пишки. Всички майки около мен са забелили и се опитват да ме убедят и яз да го направя .. Направо си е като пропаганда някаква и аз вече не знам, права ли съм, крива ли съм?

Как стоят нещата из форумните майки? Simple Smile)

Вие как процедирахте?

Последна редакция: пн, 14 мар 2022, 20:08 от Luellis

# 400
Доколкото имам инфо след навършване на определена възраст половите хормоните спомагат за естественото отдръпване на кожичката. В чужбина не се забелва, нито се отлепват лабиите при момиченцата.

# 401
  • Германия
Синът ми е почти на 2г, до сега изобщо нищо не съм пипала, нямам и намерение. Тук това не е тема за разговор

# 402
Любимата ми тема, българските мъже с техните дефектни пениси.🤷🏻♀
Забранила съм това да се говори пред мене.Там не се пипа от никой, с годините той сам ще си го свърши това.Не е работа на майката, бабата и т.н.

А колко обичам да ми кажат, каква беля ще стане като не пипам там…а те знаят ли каква беля може да стане като пипат.

# 403
  • Пловдив
Опит нямам, но тъй като си мислех, че ще имаме момченце, се информирах малко по темата с обрязването 🙂
1. Процедурата за бебчето е болезнена, защото кожата на пениса притежава специални рецептори, чувствителни към притискане и рязане.
2. При обрязването възниква въпроса с хигиената: при подрастващи жлезите на краекожието отделят секрет (смегма), който се натрупва отдолу. Рядко, но има възможност пениса да се инфектира от това (последствие, ако оставим краекожието, което не е често срещано).
3. Ако се откажете от обрязването, краекожието защитава пениса от дразнене, предизвикано от триенето в мокри и сухи пелени. През първата година прилепването на краекожието е доста здраво. При 50 процента от момченцата до двегодишна възраст, краекожието се отлепва от главичката и се отдръпва назад. А до три годишна възраст този процент се увеличава до 90. Когато това се случи хигиенните действия са краекожието да се отдеъпва назад при всяко къпане и да се почисти отдолу.

Имам информацията от книга, с автори педиатри от Щатите, и се надявам да е полезна 🙂

Аз, ако имам син, не бих позволила обрязване.

# 404
Попринцип се коментира забелването, не обрязването 😆

Общи условия

Активация на акаунт