(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 535
  • 754
  •   1
Отговори
# 285
Днес малко по топло и успях да оправя поразията на котката. Отново заривих арпаджика и балучките. Засадих чесън, магданоз и копър.
Купих си подправки (мента, ригън и босилек) от ЛИДЛ. Чудя се къде да им намеря местенце в двора.... Хем да им е добре, хем да не ми пречат.

# 286
  • София/Варна
Босилека, ако го засадиш сега в градината ще умре. Много е студено.

# 287
  • Бургас
А защо 2ро пикиране? Аз не смятам да ги закачам повече моите домати Rolling Eyes
Защото много се издължават моите, нямам оранжерия и са вътре на топло, и може би им е тъмно. Миналата година ги местих в по-големи кофички и дозаривах, без да разбутвам корените. Сега съм напълнила кофичките наполовина и само ще досипвам пръст.
Аз правя второ пикиране, ако съм на зор. Сега са ми в чашки за кафе. Студено е и само ги разнасям. Но са 2 касетки по 24 чашки, подпрени с празни такива. Като се затопли по-прилично и им стане тясно, а времето не позволява засаждане, тогава ще ги прехвърля в кофички от мляко. Но това удвоява обема  като цяло- 4 касетки ще са нужни. Хубавото е , че тогава пръста ще е повече и ще могат да издържат по-дълго без моето внимание. А бе.....искат си яко тантуркане.

# 288
Аз ги прибрах, но.....на няколко корена има побелели листа  от слънцето.  Добре, че са малко и не на целите растения.

# 289
  • Русе
Много работа сте свършили, браво!
В Русе днес 8гр, утре 10, другата седмица 18. И слънчево!
Нямам търпение най-накрая да се оправя това време. Не бях ходил у баба ми, където са и разсадите, бая време и днес ги видях. Не ми харесват доматите. Тези хора правят сауна вътре, до над 30гр. Все им било студено…
Нямаше и слънце миналата седмица и са прераснали супер много. Има корени по 20см вече…
Пиперът и патладжанът са супер, те явно търпят на топло повече. Абе какво да се прави…по-важно е на тях да им е топло, а разсада каквото стане.
Иначе аз имам много добри новини за градината навън. Морковите ми са изникнали, един грах също е изникнал. Сложих днес и бая репички и ги покрих с найлон. Спанакът е пораснал много, а сега като се стопли ще стане за ядене вече.
Нощеска е било минус 8гр в Русе, но всичко в двора е живо. Днес като копах почвата за репичките и отгоре топла, съвсем суха почва, а само 5см в дълбочина всичко на буци и като ги отделях и бяха бели от скреж! Това досега не го бях виждал…:) Simple Smile

# 290
  • Бургас
Много работа сте свършили, браво!
В Русе днес 8гр, утре 10, другата седмица 18. И слънчево!
Нямам търпение най-накрая да се оправя това време. Не бях ходил у баба ми, където са и разсадите, бая време и днес ги видях. Не ми харесват доматите. Тези хора правят сауна вътре, до над 30гр. Все им било студено…
Нямаше и слънце миналата седмица и са прераснали супер много. Има корени по 20см вече…
Ще ги изпортят. Миналата година така не можахме да се разберем с ММ- той ги топли, преполива....и накрая се издължиха и клюмнаха, защото нямат сила да стоят изправени. Правихме втори път разсад и закъсняхме със саденето. На нас като ни е студено и си мислим, че и растенията искат същите температури.

# 291

Виртуална прегръдка получаваш от мен.
 Дълго време отхвърлях идеите на мъжа ми за къща на село, дълго повече от 10 години.... И сега се чудя защо е било нужно...
Аз от 20 г. говоря за селска къща, но ММ не ме отразява...дори в пандемията света като "откри" колко е хубаво на село, той пак не ми споделя мераците. Добре, че имам бабина къща с двор. В него, днес, на 20 км от Пловдив беше разкошен ден за работа и само по елече отметнах малко задачи.
Два двойни реда арпаджик с капково - нормален лук и ред кармен за салата.
Прекопах повдигнатата леха за магданоза, другата неделя да сея.
Разрохках двугодишния компост, който ще бъде пресят и внесен в градината и в саксии.
Компостът от миналия сезон ще уляга още до другата пролет.
Изчистих на кокошките и си поговорих с тях Wink
Спанакът още ражда малки сочни листа и става за салатки.
Дано наистона се стопли, че кайсията почва да цъфти и ако и тази пролет мине студ по време на цъфтежа май се пада 4-та година без да успеем да хапнем нито една кайсия!!!!

И да поздравя всички според ЕГН-то с хубавата приказка за селото Simple Smile

Аз съм на 7 години. Ура!!! Най-накрая заминаваме на село при баба!
14 години. Омръзна ми това село и тъпата градина!
Аз съм на 20. Имам чувството, че баба се е побъркала, по цял ден скубе трева, аз разбирам да е в градината, ама тревата покрай оградата на кого пречи?
Аз съм на 25. Селото е хубаво само за барбекю.
35. Що пък да не посадя малко репички?
45. Засях цялата градина.
60. Сякаш оградата е обрасла с трева, трябва да оплевя малко.
78. Мъкна тежка раница към село, децата и внуците не помагат, казват – нищо недей да сееш, всичко ще си купим. И само правнука се радва, той е на 7 години и е щастлив, че отново е лято, и ние отиваме на село.
Животът продължава.

# 292
  • sofia
Днес сложих доматите. Миналата година подранихме и беше егати врътната, че чак и оранжерията топлехме нощно време.
Орязах част от асмалъка и оправихме със свекърва ми клонаците.
Разрих да сложа едни гумени подложки по пътеките и на 5 см отдолу имаше скреж. Това по обяд и на слънчево място.

# 293
Духи и morskibriz ,от къде са ви формите за разсад? Искам и аз с повече гнезда и големи чашки.Онзи ден взех от Бриколаж, но имаше само с 32 гнезда,а тези от 50 и няколко бяха с много малки отворчета и ги пропуснах.

Аз смоталясах почвата на новите разсади от онзи ден и ги преполях и имам чувството,че нищо няма да стане.Сложих и градинска пръст  в купената,но съм прекалила и не е така рохка.Много лош навик имам само ги преполивам тези растения като почна да ги поливам и си отиват.

# 294
Духи и morskibriz ,от къде са ви формите за разсад? Искам и аз с повече гнезда и големи чашки.Онзи ден взех от Бриколаж, но имаше само с 32 гнезда,а тези от 50 и няколко бяха с много малки отворчета и ги пропуснах.
Практис вчера 1.90 лв със 70 гнезда доста прилични
По една капия семка в гнездо сложих с идеята да не ги пикирам 😁
Лютите засега са ок, ще ги закопавам по-дълбоко като садя.
Краставиците ще пикирам в кофички кисело мляко май, че са бая дълги като гледам.

# 295
Моите са от агромагазин, 45гнезда за 1,5лв. Аз слагах по две семки от пипера в гнездо. Така и ще ги засаждам в градината.

# 296
  • София
Духи аз пипер не пикирам по принцип. Садя го нагъсто, после само поливам вадя и садя на двора. Мисля че той си иска да е гъсто сят и да си се подпира и да си помага.
Аз съм много ентусиазирана от прогрозите за времето, така че подех кампания да прегледам наличният разсад и да преместя заточените домати в спалнята на 14 градуса в хола на топло и уикенда да насадя няколко корена директно в оражерията. Наскоро пикираните нещастни домати, които нямат нищо общо с останалите ги преместих пък да пускат корени на студено.
Това са порасналите пикирани домати, които преместих отново на топло в хола.
Първите две и общо четирите касетки:
Скрит текст:

Ето ги и вече наредени в хола на етажерката:
Скрит текст:
Вижда се как пак почти допират горният стелаж. Най-отгоре има непикирани патладжани както и краставичките за които писах по-рано.
А това са останалите домати, които преди седмица или този уикенд съм пикирала и все още се опитват да се оправят. Бяха станали много нещастни, но се надявам да живнат, отдавна трябваше да са пикирани. Тези от преди седмица почват да си оправят цвата и да стават с по-дебело стъбло.
Тези са пикирани уикенда и са доста нещастни:
Скрит текст:
Тези са пикирани преди седмица и почват да се оправят:
Скрит текст:
А ето ги и четирите касетки на заточение в спалнята на студено:
Скрит текст:
Краставичките :
Скрит текст:
Патладжаните, най-добре отново Български патладжан 12:
Извън кадър има една касетка за приятелка, част от доматите също ще раздам.
Не се грижа много за тях, така че сега ги сложих на топло и ще видя да подобря условията им.
Скрит текст:

Това е единият от садените по-рано сортове пипер:
Скрит текст:
А това са наскоро садените, които поникнаха бързо сортове :
Скрит текст:
Тъй като са повече, едни изгниха от преполиване, други забелязах че са умрели от засушаване, но има повече и все ще останат достатъчно корени.
Това са патладжаните откъдето пикирам, трябва да пикирам още малко, другите ще видя какво ще ги правя :
Скрит текст:
И тук има преполяти и умрели корени. Извън горните снимки има още остатъци от различни сортове домати, пипер, люти чушки и тн.
Вчера като клошари с мъжът ми, докато отивахме да играем скуош в една кофа видяхме изхвърлени здрави касетки. И под учудените погледи на хора в коли, си взехме и натоварихме част от тях. Затова днес започнах да ги редя за по-лесно местене в касетки, тъй като ми бяха свършили предишните Simple Smile
Скрит текст:

БАТАТИ
Направих няколко снимки на етапите, които аз спазвам при отглеждането на разсад за батати.
Първо слагам бататите с дъното надолу в чаша с вода, като от тази година знам, че е добре да са по-натопло докато пуснат корени поне, за да не изгният преди да успеят.
След като пуснат корени, почват да пускат филизи.
Когато станат горе долу толкова големи, ги режа, над първият лист обикновено:
Скрит текст:

След което махам долните листа и потапям в буркан с вода.
След няколко дни си пускат коренчета.
Скрит текст:

А от пазвата на листото, където съм отрязала преди време филиз, вече расте нов филиз, ако стъблото е било достатъчно дебело и здраво:
Скрит текст:

Извинявам се за дългият пост Simple Smile

# 297
Айла, много хубав репортаж Hug

# 298
Дълъг, но поучителен!!!
Бататите после какво се случва с тях? Нещо като цвете или си имате реколта "картофчета"?

# 299
  • София
Дълъг, но поучителен!!!
Бататите после какво се случва с тях? Нещо като цвете или си имате реколта "картофчета"?
За хапване разбира се Simple Smile
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт