(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 583
  • 754
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Аз също се отказах за момента да садя и в оранжерията. От сряда до днес пак ми е отчело минимална -3,5 градуса и то вътре.
Ще следя прогнозите и ще гледам показанията на термометъра, надявам се другият уикенд вече да става.
Няма как да не се похваля ,но си купих дробилка за клони, от евтината с ножове. 170 лв. Не очаквах много, но съм изключително доволна като за първи опит. Не успях всичко да смеля, но утре ще довърша. Млях клони от асмите и от розите, за утре имам още от асмите и от дърветата. Почнах с триците да мулчирам ягодите. Почти ги оправихме, остава ми само един ред, излишните отиват при съседката да не ги мисля.
Ще заложим и маркучи за капково и ще наслагам още мулч или слама.
Мъжът ми отново фрезова всичко, преди да е заваляло, почвата беше идеална за фрезоване.
През деня държах доматите малко навън и после в оранжерията, тъй като там има засенчваща мрежа, но за през ноща ги прибрах в къщата. Там все пак е и през деня към 10 градуса ,надявам се да си остане над нулата и през ноща. Дано са оцелели тези които съм занесла там.
Не ми остана време да накисна грах за утре, мисля утре рано сутринта да го направя и докато свърша с пикиране на домати и с клоните да постои поне малко във вода и след това да го садя.
Скрит текст:

# 361
О, много се впечатлих от дробилката, не очаквах да мелят така ситно, Aila честито! Nature Sparkles  Hands Plus1  И за вкъщи би било доста полезно такова чудо, обаче около нас за съжаление го няма Парксайд модела, сега ровичках из интернета, харесахме подобно на Бош. Интересно ми е дали и как се справя с по-пресни неща и  листа, защото основното оплакване по ревютата беше че запецвали от по-мокър материал. Ще ми е интересно да чуя впечатления нататък по тоя повод.

# 362
  • София
Клечките от самите и розите бяха сурови, не е имало проблем. Сега меле клечки от дървета свежи и сухи, пак се справя, но явно като са сухи излизат на малко по-едри фракции. Листа честно казано не мисля че ще мелем. Оставям си ги тях да изгният директно или в компоста. Опитах със един старо стъбло от царевица, също се справи.

Последна редакция: нд, 27 мар 2022, 13:32 от Aila

# 363
И аз доволна от дробилка, макар и по-различен модел.
Намелихме около 1 кубик трици, пазя ги за доматите когато насадя в градината 😁
Справи се с изсъхнали стебла чушки и домати, обелка от банан и доооста дебели клони. Всичко дюс минава, много добре се получава. Сухите клечки не стават много добре, но ние не ги оставяме особено да изсъхнат, така или иначе.
Ще продължим с таз дейност, че има още мнооого клонак. Ще се ползва доста.
По оправих малко ягоди с ново зебло, че черното тънко и искам да го сменям. А тревата е яко набола и ще е яко да я задуша от раз 😁 Миналогодишните с черния найлон са с много рохкава почва, когато бъркам през дупките, няма и грам трева изникнала. Иначе е чудо...
Обаче доста се раздуха и ми мяташе покривната, а и кръста ми отказа.. Другите ще довършвам следващия уикенд, тамън новичките да се поприхванат.
Нов арпаджик 3 вида, грах, зелен боб, репички ииии тва е май. Марулите растат и зеленеят, дано дръпнат от слънцето.
Чудя се малините какво да ги правя, не разбрах как точно се режат, ама ще си стърчат там засега и толкоз.

# 364
Аз нашите малини ги оформям по интуиция, за добро или лошо Simple Smile.
Днес бяхме активни, засадихме сто квадрата картофи, почвата беше около 14 градуса. Не ми се чакаше, защото малко ме е страх от предстоящото количество работа.

# 365
Браво на всички, колко сте активни вече!

Духи, може би те разбрах погрешно, но ще си кажа Blush Старите доматени стъбла и листа не трябва да се ползват за компост или мулч, защото пренасят доматените болести на новите растения.

# 366
Браво на всички, колко сте активни вече!

Духи, може би те разбрах погрешно, но ще си кажа Blush Старите доматени стъбла и листа не трябва да се ползват за компост или мулч, защото пренасят доматените болести на новите растения.
Ясно, благодаря Simple Smile Те бяха 2 стебла полуопечени (че ги горих есента), но исках да видя дали се справя резачката Simple Smile
Ще си ги горя тогава...
А ако се компостират тогава става ли ?
Трябва да сглобим и компостер, ама кога ще е ... Simple Smile Simple Smile
Я по темата - дайте от опит как се случват нещата - какво мятам там? и наистина ли се случват нещата със загниването или не точно. Имаме и много листа от дърветата - таз шума става ли ? Не се ли пренасят пак така разни зарази? Или само зеленчуците...

# 367
Аз знам само за домати и рози - да се събират и изхвърлят всички растителни остатъци, защото спорите на болестите зимуват в тях. И пръстта от домати (ако са били в контейнери) е по-добре да не се ползва пак за домати, по същата причина.
За листа от дървета знам само за ореха, че не е подходящ за компостиране заради съдържанието на йод, и иглолистните също не са подходящи.
Ако нещо е видимо болно, или заразено с ларви, гъсеници, буболечки, не бих го сложила в компоста.
Много внимавай с плевелите, семената им узряват дори след отскубване и ще ти плъзнат из цялата градина. Също корени от троскот и подобни, в никакъв случай не ги слагай в компоста.

# 368
Много внимавай с плевелите, семената им узряват дори след отскубване и ще ти плъзнат из цялата градина. Също корени от троскот и подобни, в никакъв случай не ги слагай в компоста.
Плевелите ги горя 100%
Ама те така са се постлали навсякъде, че няма оправия... Смятам да напръскам частта с храстите, не къдет осея зеленчуците - поне оттам да не тръгват, че полазват всичко ...
детелина, паламида, поветица, лобода, теменужки, щир, див овес.. целият двор е като енциклопедия на плевелите...
Само троскот и тученица си нямаме Simple Smile Simple Smile Simple Smile
За йода четох, че е полезно да се поливат с разтвор дори за похранване.. Имаме един орех и хвърчаха на есен листа из целия двор.. Да ги събирам ли догодина? Да не остават в почвата, така ли ?
И пътечки из двора се чудя как да направя, хем да можем с тракторчето да се минава, хем да не е отвсякъде кално, защото ме хващат лудите като почна да газя и да затъвам Simple Smile Simple Smile

# 369
Ако малко от ореховите листа се разпилеят из двора, няма проблем. Но основното количество се събира и изхвърля, поне аз така виждам че правят около мен.
А пътечки е най лесно да се направят чакълени или от плочи, но май няма да може да се минава през тях с трактор. Изобщо не ми хрумва, какво покритие би издържало трактора. Има едни като тротоарни плочи, но гумени, може да се събират когато ще минава трактор, но си е още допълнителна работа Confused

# 370
Днес най-накрая беше що годе хубаво времето. Духаше кофти вятър, но при нас си е така все.....
Днес успях да си направя малка градинка с подправки - розмарин, мента, девесил и босилек. Сега е една "плешива"  и няма да ви я показвам. Simple Smile Балучките ми са започнали да се показват. Арпаджика и той.
Комшия ми даде разсад саладки, та скоро и тях ще трябва да боцна някъде. Подготвям мястото за домати и краставици. Тази година мисля само това да е, уж......

# 371
  • София
Виждам, че всички сте се потрудили през почивните дни.
Ние успяхме да нарежем всички клонки, но не стигнаха за всички редове ягоди. На последните редове сложих съвсем символични количества на корените. Ще видим как ще им се отрази. От миналогодишното ми мулчиране има съвсем малко останала слама на четирите реда. Ягодите са в ужасно състояние, не знам дали заради неполиването през лятото или тежката зима, надявам се сега като са оправени, мулчирани и поляти да се посъживят повечето.
Успях да насадя и грах, три различни сорта от Лидл и един класически градински два реда. Нахвърляхме и четири реда картофи за пресни.
Трябва да видя кога се сееше и царевицата, защото нямам търпение, много обичам. Със сигурност ще нахвърлям отново от зеленият боб, тъй като нямам никакъв успех с преднишния си опит, но тогава беше застудяването.
Доматите за втори ден бяха през деня вътре в оранжерията, а през ноща ги прибирам в къщата.

# 372
duhi_puhi, би ли казала дали това което излиза от вашата дробилка прилича като размер на това при Айла ? Питам, понеже е друга технологията, четох че Райобито работи чрез мачкане, а не рязане, а се замислям се за един от двата модела. Получава ли се някакво задръстване от пресни клони, лесно ли се почиства и т.н. ?

Ние почнахме да ползваме домашния компост
Скрит текст:
, най-долната част е отпреди няколко години, станал е като купешкия субстрат, леко по-клечесто е само, но зависи какво се слага. Купешките субстрати вече са без торф и доста им спадна плодородието, та ще се набляга на домашно. Слагаме предимно листа, малко изрезки от храсти, малко трева, малко кафяв картон, нарязана канцеларска хартия, някоя и друга огризка от ябълка, картофена обелка, яйчни черупки, и по някоя лопатка от почистването на курника, от време на време капака се оставя отворен за да влезе малко дъждовна вода. Нашите са като бидон, но най-добре става като е просто купчина на открито.

Пътечки
Скрит текст:
сме насипали с надробен дървесен мулч и кора, за да се слива с пейзажа. За път за тракторче би било подходящо нещо тип пластмасова постелка, снимката е примерна, има и по-плътни. Има ги по разни еко-пътеки само върху почва, не е задължително трева отдолу. 

А, за малините четох че били два вида, летни и есенни се подстригвали по различен начин, ние сме нови в това и тепърва ще чета. Нашите са изрязани до към педя-две от земята в момента.

# 373
Довечера ще пробвам да снимам, че ще се качваме май да мъкнем едни ОСБта.. Реже много добре, чак красиво, големите клони - точно като настъргани на ренде са. Малките клечки ги поначупва и тук-таме са по-дълги тънкочите.
Оф я кажете за краставичките разсада - бяха се поиздължили и ги пикирах по 2-3 в кофички. Ама всеки каза, че трябвало по една, щото били капризни и трудно се хващали. Да ги ровя ли пак поединично или да ги оставя пък каквото се хване...

# 374
Аз сея сидерати в лехите навън есента и сега видях, че измежду тях имам поникнал грах, висок около 3 пръста. Явно съм хвърляла и грах, нямам друго обяснение. Мисълта ми е, че толкова рано грах навън никога няма да поникне при мен, ако е засят пролетта. Дори този в оранжерията, който сложих покълнал преди седмица, не се е показал.

Общи условия

Активация на акаунт