(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 588
  • 754
  •   1
Отговори
# 375
  • sofia
Духи, остави ги краставиците, само допълнително стресиране ще е. После, като ги садиш в градината ще ги разделяш.
За пътеките в градината ползваме едни полиуретанови промишлени сита... мъжът ми работи в кариера и като се износят ги сменят. Нямам представа от къде могат да се купят нови и колко биха стрували - те ще са вечни.
Ето тук се вижда едно на снимка от миналата година. Намерих снимка и на ново.
Скрит текст:

Уикенда доорязах лозите, насадих две ябълки (горките над две седмици чакаха). Доматите тамън ми никнаха и вечер са вътре, през деня на терасата. Тази седмица трябва да намеря време да насеем малко разсад и навън.

Аз машина за клони още не съм купила Joy Нали взимах една за проба - ми повече бръмчи, отколкото да мели...цял ден трябва да й ръчкам клечорляк... даже шефа онзи ден ми вика "Ще взимаш ли машината за клони" и му отказах. Трябва ми нещо голямо, за час, макс два да изръшка купчината Sweat Smile

# 376
  • Русе
Браво на всички!
Моят грах (посаден през февруари) така и не се появи. Ще се ядосам накрая и ще обърна мястото поне нищо да не пониква и да си сложа бамя или нещо друго след 2-3 седмици.
Иначе голяма драма имахме с разсада домати. Мен ме нямаше около седмица и баба ми решила да вади разсада навън да се закалява. Всичко хубаво ама първо, че директно го сложила на това силно слънце и второ, че имаше много ветрове. А и не беше особено топло последните дни. И познайте. 10 корена са напълно мъртви, а всички останали с побелели листа и измъчени. Тя вече ще реве, защото мисли, че ще се карам много. (Смятайте какъв злобен внук има, за да я е страх хаха).
Е, нищо не й казах. Викам нали знаеш, че не се прави така и тя каза, че се е объркала. Та така де. Но и това не е кой знае какво, защото пускат в средата чисто зелено и яко листо. Тоест ще се оправят корените и тези бели първи листа просто ще опадат. После й викам…ей го пазара, там има. Бъди по-спокойна.
И така с нашите домати Simple Smile Simple Smile
Иначе вече обрахме половината спанак, морковите изникнаха, репичките, които сложих преди 4-5 дена също са изникнали.
Салатите растат, а от лука вече може и да се вади. Много дърпат като ги наторим с дървесна пепел.

# 377
  • София
Здравей,
Ако са живи доматите ще се оправят.
Моите така изгоряха миналата година като ги насадих в оранжерията. Но както ти казваш новите са си ок, после реално най-долните ги махнах и изобщо не им личеше.
Веднага след насаждането.

Няколко седмици по-късно.

# 378
  • sofia
Ние на оранжерията, под найлона сложихме мрежа за сянка. Изобщо не я махаме.
Засенчваме и доматите извън оранжерията. Определено има нужда, ако ги грее целодневно.

Николай, не се предоверявай на бабите, че те след определена възраст изкукват леко и вършат дивотии.... по свекърва ми гледам. Иначе им харесва, като някой по-млад се интересува и занимава с градини.

# 379
  • Русе
Същите изглеждат както на по-горната снимка. И според мен ще се оправят. Иначе знам си я баба…от възрастта е всичко, затова не й се сърдя. Не е нещо важно.
Помня наскоро ми вика, че пиперът в студена пролет чак в края на юни се слагал в градината. Викам я пак…и тя обаче си спори. И накрая се сети, че може би става на въпрос за края на май… Simple Smile
Aбе цирк да има, весело да става…

# 380
Чета ви и си сверявам часовника. Днес изкарах разсада от първите черита жълта круша - 8 в земята директно и 4 в много голяма саксия. Имам още, ако тези станат зян. Заложих семе от Биволско сърце вкъщи. Дотук добре с доматите, ама ръгбито и черното чери не ми растат. Стоят на две листенца, добре изглеждат, не умират, но и не растат. Какво да ги правя?
От първите чушки нищо не поникна, според мен бяха в неподхадящ съд с високи стени и недобро огряване. Днес сложих още люта кръгла саксийна чушка. Хвърлих чубрица напосоки в сандъчетата на сакъзчетата. Сложих и едно сандъче кориандър. Ягодите още им се каня. Вчера преместих 4 корена в саксии, но искам още да очистя градината. Открих, че нямам никакви марули, ще купя. Това всичко от семе, дано оцелее. В градината има изкарали магданоз и джоджен.

# 381
Дъждец би ли обяснила малко повече за сидератите. След като се насеят есента, пролетта скубят ли се или се прекопава и те остават в земята да гният?

# 382
Сеят се два вида култури. Аз най-често съм сяла синап от пакетчета подправки, сух грах от щанда за пакетирани бобови в Кауфланд и сега за пръв път малко овес от Метро. Пролетта, ако са израснали много, ги минавам с косачката за трева. При нас е студено и навън садя сравнително късно другите неща. При второто порастване е добре пак да се минат ниско с косачката и после почвата да се фрезова. Нашата фреза е много слаба и ако не ги мина с косачката първо, ще се заплитат във фрезата. Вариант е да се изскубят на ръка също. Синапът и грахът имат крехки корени и се вадят или пречупват лесно. Де факто корените ги оставям да гният във фрезованата почва, а с другата част мулчирам каквото има.
Така се намалява тревата, докато дойде време за другите неща, и казват, че сидератите обогатяват почвата.

# 383
  • Бургас
От хора, които направиха сливова овощна градина по разни проекти, знам, че не им позволяваха да ползват разни торове и трябваше да сеят между редовете люцерна, която като се мине после с фрезата, ставаше на тор.

# 384
  • Русе
Част от пипера и патладжана. Вървят много много добре! Simple Smile

# 385
Миналата година реших да направя пояс тагетис и друг с невен, вдъхновена от тук. Толкова ги харесваха голите охлюви, че висяха като гроздове на тях. Изядоха ги до корен, въпреки съпротивата ми.
Тази година пак съм сложила семена за разсад за тагетис, латинки и невен, без надежда че ще оцелеят много.
Здравей, пробвай да трепеш гадините с немски препарат, води се безвреден -  Ferramol на Neudorff. При тона дори като пратя на спедиторска фирма за доставката ми излиза по-евтино отколкото да купувам в Бг малки разфасовки отрови, които могат да убият куп полезни животинки.

# 386
Знам го. Води се, ама не е. Опасен е за котки, малки кучета и други дребни животни.
Тази година ще монтирам медна лента по ръба на повдигнатите лехи, охлювите я мразели уж. Чета, че хората са доволни.

# 387
Тогава единствено да се опиташ да ги изтребваш механично. В моята субполярна джунгла, в която ходя веднъж на две седмици през по-топлия сезон, обхождам градината сутрин и привечер, въоръжена с голям нож, който не се използва за готвене. И като видя гадина, я дупча с ножа (повечето при мене са огромни червени).
Един уикенд успях да утрепя трицифрено число гадини (броя ги, за да видя какво е положението).

# 388
  • Русе
Имаме няколко цъфнали ягоди!!! Simple Smile
31.03

# 389
  • Горна Оряховица
здравейте. Мои познати си съдят вече ягоди...ходих да питам в 1 агроаптека, но бяха свършили разсъда вече. ще поръчвам онлайн,но  време ли е за засаждане? Мой роднина ми каза края на април - началото на май да съдя. Великотърновска област.

Общи условия

Активация на акаунт