(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 593
  • 754
  •   1
Отговори
# 390
  • София/Варна
Края на април, началото на май ще са нацъфтели,че и вързали. Сега му е по-скоро времето. Най-добре май есента.

# 391
Имаме няколко цъфнали ягоди!!! Simple Smile
31.03
Аз имам и вързали, но бяха под найлон. В Русе видях днес и лалета нацъфтели, и невен. Да видим студът ще ги схруска ли през уикенда....
Да се оплача загубих половината пикирани черита. При преместването стъблото изтъня при повърхността на пръстта за часове, просто се изсуши някак и растенията увяхнаха. Аз не правя много разсад и това ми загуби един месец грижи. Винаги съм имала успех с пикирането, какво стана сега...
Купих си малко кръгли салати и репички от Лидл да се успокоя. Сега пък нямам много саксийки....

# 392
  • София/Варна
Получило се е сечене.
 https://shop.agrodrip-zahara.com/blog/razsad-sechene
Отивам да сея репички, вдъхнови ме.

# 393
Леле! Точно това е. Постоянно научавам нещо ново от вас.

# 394
сАдят се ягоди Simple Smile
Аз ги нацвъках миналия укенд, този ще довършвам да им сложа покривалото на всички, щото нямам нерви да ги пощя нон-стоп и тях.

# 395
  • София
здравейте. Мои познати си съдят вече ягоди...ходих да питам в 1 агроаптека, но бяха свършили разсъда вече. ще поръчвам онлайн,но  време ли е за засаждане? Мой роднина ми каза края на април - началото на май да съдя. Великотърновска област.
Аз пък какъв филм изиграх, че съседите се съдят вече за ягоди Simple Smile)
И си мисля, че единият напръскал с раундъп ягодите на другия. Така се получи при приятели, но с малини. Затова и такава асоциация направих.
Но не до съд, а до бой и чак после до съд щеше да се стигне.
Децата им ядяха всеки ден малини покрай оградата, едното беше бебе на 1 г. Един ден малините изведнъж се оказват пожълтели. Нататък е толкова болезнено... идиотите съседи са напръскали в чуждия двор, чуждите малини.

ПП бях в агроаптека, свободно се продава раундъп...

Последна редакция: пт, 01 апр 2022, 10:45 от ЗаСлон

# 396
Кошмар! Напълно мога да си го представя. Участвам в група за Хоби градинарство и съм поразена как раундап се ръси безотговорно и масово. Препаратът е доказано канцерогенен, но хората го пръскат преди посев, за да преборят тревата, след посев, за да преборят тревата, по коренища на дървета, за да изсъхнат, по тротоари. Това дори за собствено производство...

# 397
  • Русе
Ако помните и ние го играхме това миналата година, затова ги изкоренихме и тази година сложих 5 корена на другата ограда, където изрично говорих с комшията , а и там има нещо като малко зидче...много нерви потроших с разправии, оправия не видях.
но да ви разсмея...вие /може би не толкова опитни и вещи градинари/ сега слагате картофите. Аз, къде  , съм аз, къдееее...сложих ги в събота , а утре ще ги вадя . Петилетката е една седмица . Simple Smile Та моето куче не разбира, че там има картофи, и се скъсва да гони земните пчели баш на това място. И тъй като кучето е сетер, пълно с желание да тича, ще заградим определено място до оградата с цел да не ходи там, а на това, където в момента са карттофите ще разпънем новата оранжерийка. Дано поне нея забележи и не се скача отгоре й.

# 398
  • София
Ние насадихме няколко реда картофи миналата седмица и този път поне ги зарихме Simple Smile
Миналата година така нахвърляхме картофите и си тръгнахме. Една седмица си стояха незарити, докато отново отидем на село Simple Smile
За раундъпа да и комшиите ползват, едната баба до оградата също, но там имам и аз само трева и рози и не ми е такава драма. Но там където е зеленчуковата градина от едната и страна е доста голяма моя полянка, а от другата е кирпичен дувар или постройки и няма проблем с пръскане.
Аз съм отказала и категорично с нищо не пръскам засега в нашият двор, като ще си играя да произвеждам поне да знам, че са чисти плодовете и зеленчуците.
Днес ще отиваме да търсим контейнери за вода за капковото, стискайте палци да намерим и да вземем.

# 399
Аз пък какъв филм изиграх, че съседите се съдят вече за ягоди Simple Smile)

И аз така прочетох първия път, и доста се почудих Grinning
Иначе това за малините с раундъп е потресаващо.
При мен уж силните хербициди са забранени за продажба на частни лица, но всички съседи си намират от някъде и пръскат яко. А фермерът на полето отсреща пръска още повече.

Аз засях разни работи, и снощи заваля сняг! Сутринта даже беше понатрупало, но вече се стопи. Омръзнаха ми тези сезони зима-пролет-пак зима-лято. Всяка година е така.

# 400
  • София
Да се похваля, успяхме да вземем два контейнера за капковото. Остава сега да ги вържем тях към помпата, а от тях да пуснем капково. И лятото да си направя салатката и да си кръстосам краката и да се излежавам, а зарзавата да си се полива сам Simple Smile
Мечти Simple Smile
Два броя такива контейнери, били са с масло от рапица. Купила съм им и покривала да не зеленясват толкова от лидл, бяха за маси със столове но ще станат горе долу и на контейнерите.
Скрит текст:

# 401
  • София
Айла, пази кранчето като очите си! Съветвам те да сложиш втори кран и с него да действаш. Оригиналният е малко като за еднократна употреба:(
И филтри!

# 402
Аз се поизгубих, но първо гледах половинката с Ковид, после дъщеря ми. Направо ми писна, изморих се. Аз мисля, че го прекарах на крак т.е. не ме събори.

Ягодите се садят целогодишно. Тези от гол корен е добре да се садят когато почвата се затопли т.е не е замръзнала (няма минусови температури). Миналата година ги сложих в края на февруари, а тази в началото на март, но тук март беше топъл и слънчев.
Взех си корона, пуснаха вече по 2-3 млади листа, но засега не мога да ги похваля с буен растеж. Нямам представа дали ще "дръпнат".
Скрит текст:
Миналата година от млади тип гол корен брахме ягоди през същата година.

Айла, направо много ви се радвам и на ентусиязма и на обичта, която влагате. Успешна реколта да имате тази година! Hug
Успешна да е и на всички и дано тези температурни аномалии приключат!

Тук валя 2 дена сняг, чакаме -5 утре вечерта, а овошките са нацъфтели. Загънала съм всичко, което можех, дано оцелеят.

И репичките (с поздрав за Ники)
Скрит текст:

Утре ще кача снимки на доматите и пипера.

Последна редакция: сб, 02 апр 2022, 01:34 от ~Биб~

# 403
  • Русе
Въй браво за репичките! Супер са! И моите се нареждат все повече, само тук там още не са изникнали.

А ето малините, лукът и салатките. Лукът има малко жълти краища заради мартенските супер студове…
За жалост качеството много се бъгва като качвам, съжалявам!

Спанакът вече го обрахме и расте наново. Вчера засадих салатен зелен фасул. Знам, че е рано, но нямам търпение, а и времето е много топло. Вчера беше 27гр и почвата пареше. Тези дни го дават по-хладно, но после пак над 20гр. Проба-грешка е при мене. Таман бях направил гнездата, сложих боба, заринах и удари буря. Напълни двора с вода тъкмо по поръчка, че беше сухо! Simple Smile
Лека работа на всички!

# 404
Да покажа и аз лука. Арпаджика нещо жълтее, не е от студ със сигуноcт.

И грахата. Тука има, тука няма.
Скрит текст:
И една повдигната леха с ягоди.
Скрит текст:

Много е сухо. На 10см. пръстта е като пепел. Вчера поливах, нощес валя и пак е сухо.

Последна редакция: сб, 02 апр 2022, 15:36 от morskibriz

Общи условия

Активация на акаунт