(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 595
  • 754
  •   1
Отговори
# 405
На баба ми доматите от две седмици са пикирани направо в земята под найлон.Времето е толкова непредсказуемо,че не знам подходящо ли е за действия като нейните.Милата седмица показах на баща ми патладжаните,каза земята е студена не може да се сложат още в нея.Не знам какво да ги правя,вътре вече не се чувстват добре.Доматите и те се издължиха супер много,започнаха някои да клюмват(май на това му се вика сечене).Опитах да пикирам и  аз малко патладжани,но нещо не ми се получи и всичко ще нося на нашите.Лошото е,че и там вътре няма как да виреят и трябва вън,но ще оцелеят ли според вас под найлон.Да взема да поръчам агрил ли?Нагазих в дълбоки води и започвам леко да се давя 😁.Поне ми мина мерака и следващата година със сигурност няма да се занимавам отново.

# 406
  • София
Мерак не минава, вирусът остава завинаги,  само чака благодатна почва Simple Smile))

Бриз, твоят грах е супер! Имаш някои нагъсто, можеш да ги преместиш! Аз имам 10% успех с граха,  пак е много за мен Simple Smile

# 407
Есента на 2020 ми дадоха няколко пръчки от една огромна къпина, до пролетта на 2021 оцеляха няколко. Тогава ги сложих на "постоянно" място и остана само една. Очаквах да порасне храст, защото пръчките, които получих уж са от едно единствено стъбло, станало храст и го изрязвали всяка есен, обаче моята единствена пръчка не порасна. Дали направи едно-две листа и едно снопче с няколко къпини на него, който се осушиха без да станат огромни и сочни. Предполагам защото около него беше препълнено с други растения, които му правеха сянка, а и доста го задушаваха сякаш. Сега стъблото си стои все същото, около 15см. Върхът  му е сякаш сух, а на долу може и да ми се иска, но сякаш още има живот в него и е зелено. Дали да отрежа горния край на пръчката? За колко време се образува храст от пръчка? Тази година ако покаже признак на живот, няма да сложа нищо около него. Много искам да си захвана тези къпини. Просто толкова големи и вкусни, не бях виждала

# 408
  • Русе
Аз, защото ви се похвалих с градината и днес привечер удари супер много дъжд и град. Цялата градина плуваше. Особено след снощния дъжд. Вече часове наред не попива водата… Sad

А иначе и аз с баба ми ще слагаме 7 корена домати директно в градината, даже без найлон. Само понеделник и вторник го дават по 2гр нощем. После топло до дупка. Както каза колежката по-горе, те клюмват, твърде големи станаха и няма какво да ги правим вътре. Пречат на всичко вече.
Освен това от около 10на дена ги закаляваме навън и смятам, че ще издържат ранното засаждане.
А за къпината… наистина слънцето е важно, но не най най. Те си падат по кисела почва. Такъв спомен имам. Това е и основното за тях. Ако имаш алкална почва, няма да ти станат малини/къпини.

# 409
И аз смятам да занеса няколко корена домати големички и да ги курдисам в оранжерията да се климатизират. Ако им е добре - в края на седмицата ще ги засадя. Вкъщи вече си пречат, а и трябва да приоритизирам чушките, че са ми много бебета милите още Sad
Май ще купувам капии, ако до месеж не дръпнат..
На колко листа минимум мога да ги засадя директно (пипера)? Имам чувството, че като са по 3-4 пръста високи ще се загубят в градината сред буците пръст Simple Smile
Обаче лютите тая година са по учебник Simple Smile Ще пукаме чили и това е хаха Simple Smile

# 410
Аз нали сях по-късно, доматите и чушките са на две листенца, както и мини-краставичките. И ми се струва, че спряха да растат. Само при едрите краставици се подават вторите листенца вече. Луфата продължава да не изниква, явно няма да я бъде. Най-хубав ми е разсадът копър и магданоз, от тях ще сея и директно в градината, искам да имам много подправки тази година.
А в градината девесилът вече се е показал, става голям храст и даже цъфти Grinning От няколко години ми е, дали да се опитам вече да го размножа, или сам ще се погрижи за това? Около него е дървесен мулч, не знам дали ще се засее или ще пусне коренища някога, досега не съм забелязала да нараства.

# 411
Eй какви сте оптимисти, аз не смея навън да слагам нищо, времето току се обърне. Миналата седмица в оранжерията беше по-студено отколкото навън, или термометъра нещо не съвпада с този на синоптиците. А и миналата година бобът се смръзна, та сега ми е едно наум.

Чушки съм виждала да слагат и съвсем мънички навън, четири листенца и айде. Аз предпочитам да започвам с по-големи и силни растения, за по-сигурно, че при нас бройките са малко.

# 412
Доматения ми разсад е едър и силен тази година, пу-пу. Чушките са на 4-6 листенца, още дребни. Надявам се да дръпнат като се затопли. При нас мина студен фронт, че и сняг валя вчера, затова всичкия разсад прибрах вътре. Другата седмица пролетта се връща, дано времето се затопли трайно и да мога да си преместя доматите в оранжериите.

# 413
Оранжерия, добре че не избързах да сложа нищо. От две сега съм без нито една.... Всъщност имам една, но и тя е за ремонт... С природата шега не бива. Вятър от последните дни ни върна в изходна позиция, на едната разкъса част от полиетилена, другата уж не е но и там има нужда да се доукрепи.... На едната постройка за птици свали три реда керемиди... Изобщо ако не бяха изкарали тези постройки повече от година щях да реша че не сме ги направили както трябва, но над 70km/h не е шега.

# 414
  • Бургас
А иначе и аз с баба ми ще слагаме 7 корена домати директно в градината, даже без найлон. Само понеделник и вторник го дават по 2гр нощем. После топло до дупка. Както каза колежката по-горе, те клюмват, твърде големи станаха и няма какво да ги правим вътре. Пречат на всичко вече.
Освен това от около 10на дена ги закаляваме навън и смятам, че ще издържат ранното засаждане.
Ако имаш под ръка големи туби от минерална вода ,отрежи им дъната и ги захлупвай вечер върху доматите. Така прави съседката ми вече няколко години. Сега е посадила краставички в оранжерията , а по-късно, като посади домати навън, ще направи същото и с тях. Ако температурите не достигнат някакви "минуси", това ще ги предпази.

# 415
Кейлът като спанака ли се сее, или трябва на разстояние?
Мръзне ли?

# 416
  • София/Варна
По мои данни, защото не съм гледала, по-скоро е като зелето. Определено му трябва разстояние и не мръзне. По снимки като гледам е като огромна марула,когато се е издължила да цъфти. Колко образно го обясних, дано и да е ясно.
Сега съм си насяла семенца в една тарелка за разсад, три вида кейл.
Пробвала съм чипс от кейл и стана вкусно и някаква холандска гозба с кейл,картоф и морков и някакъв магически сос от пакетче,също вкусно и се вдъхнових. Ако стане кейла мисля и на сърми да го пробвам.

Последна редакция: пн, 04 апр 2022, 10:26 от Gerundiq

# 417
  • Пловдив
ооо, и аз се зарибих по кейла. Ще правя разсад сега и после в градината в някой ъгъл ще го бодна.

# 418
  • София/Варна
Аз между цветята и храсталаците ще го садя, че при зеленчуците нямам място

# 419
  • София
Аз изкачах поредното застудяване и насадих доматите в оранжерията. Вчера по обяд ме валеше суграшица, а ние местехме всички касетки и етажерката от апартамента на село. Най-накрая холът не изглежда на разсадник Simple Smile Късният следобед рискувах и насадих 30 корена в оранжерията. Прогнозата беше за 1 градус през ноща. Сега гледам, че е сменена на -1, но се надявам все пак да са оцелели. Половината са в голямата оранжерия само под нейният найлон, на останалите съм метнала и едно тунелче. Прекарахме и капковото, оказа се че е на 30 см, така че съм ги садила през 60 см, но оставих само 40-50 см между двата реда. Двата реда са шахматно един на друг. В сряда ще отида да ги навестя дали има нещо оцеляло.
Насадих навън и зелен боб Капитано и жълт Лоди. В оранжерията насадихме още арпаджик и балучка в краищата. Нахвърлях семена и на праз за разсад.
Моровите, спанака, лапада и руколата са поникнали. Както винаги нямам никакъв успех с репичките, май това е единственото, което отказва да никне или после да направи главички. Най-накрая стигнах и насадих изваденият киселец навън, дано да му хареса новото място.
Мъжът ми прекопа цветната градинка около розите. Всички божури са оцелели и са почнали да никнат, както и клематиса. Другият уикенд мисля да почна да садя далиите и гладиолите.
Ягодите са живнали, надявам се сега след дъждовете и като се стопли още по-бързо да почнат да растат.
Контейнерите са монтирани. Покривалото от лидл за маси и столове навън им става идеално, даже едно успява да покрие двата контейнера и сега имам едно допълнително. Мъжът ми подкара помпата и другият уикенд вече ще тестваме да пълним контейнерите от нея, а от тях да поливаме с капковото.
Спанака навън е дръпнал много и си набрах една голяма кофичка. Вече правих спаначена супа, сега съм им обещала спанак с киноа за вечеря ала Хепи.
Монтираните контейнери :
Скрит текст:
Великото преселение, добре че имахме бус. Като пет касетки с най-рано пикираните от преди това са на къщата :
Скрит текст:
Доматите за оранжерията :
Скрит текст:

Божур и нарцис :
Скрит текст:

Щъркели и храна за птички :
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 04 апр 2022, 12:07 от Aila

Общи условия

Активация на акаунт