(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 459
  • 754
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте! Тук може ли да питам за подправки?
Питай все някой ще знае.

Помня, че скоро четох коментари за клонотрошачка, не помня, в коя от темите. Дали не е тук? Липсва ми опцията за търсене в темата.

# 616
  • София
Помня, че скоро четох коментари за клонотрошачка, не помня, в коя от темите. Дали не е тук? Липсва ми опцията за търсене в темата.
Аз и Духи сме писали.

# 617
Най-сетне батата се развива нормално.

И малко красота.

# 618
  • Варна
Здравейте, отдавна не съм ви посещавала, но малките внучета искат повече грижи.
София, опитът ти с повдигнатата леха не е неуспешен. Както по-долу ти казаха, причината е, че лалетата са сравнително прясно садени. При мен също става така. Моите "стари" лалета вече прецъфтяват, но "новопосадените" сега започват да цъфтят.

С богатство на почвата не мога да се похваля, защото е manmade. Лехата е повдигната, отдолу имам бодливи клонки от рози (пазят от сляпото куче), а отгоре са растителни остатъци, вече поугнили. Най-отгоре - бедна гагаузка почва, колкото да изглежда като леха. Обаче върши чудесна работа.
За първа година сложих кейл, да видя и аз какво е това чудо.
Студено е за сезона, ще забави закаляването. Разсада от домати отново го прибрах зад прозореца. Жълтото чери вече готви цвят.
Но с този кротък дъжд добре ще се хванат салатките, ще израстне лукът, грахът, чесънът.
Всяко зло за добро.

# 619
  • Русе
Отново зима навън…прилича на ранен март, а е по-близо до май месец вече. Наистина е отврат. Предните дни обаче беше топло и всичко порасна много бързо. Вече берем салати, спанакът изкласява като го брахме два пъти. Не покриване нищо с найлони, но има хубаво слънце в двора и сгради наоколо и се запазва топлината нощем.
Репичките ми буквално за 2 дена пораснаха и вече правят малки глвички колкото зърно от черен пипер. Ако напече следващите дни може и да имаме за Великден млади репички.

Морковите вървят мнооого добре. Сега ще ги поразредя.  

Малините на 2ра и 3та година пръчки. Пълни с пъпки.

След 3 години липса на кайсии от късни слани, тази година сме пощадени. Може да е студено, но няма минуси…

# 620
Нашата кайсийка миналата година беше отрупана, тази изобщо не цъфна...

# 621
От баща ми знам, че кайсиите дават през година. А и са капризни на време.
Да се похваля тихичко, има раздвижване в разсада ръгби и черни черита, на които сменях пръстта. Продължавам да им бая, че са далеч от готов разсад.
Марулята в кори от яйца също расте, ще я местя тези дни в градината.
Краставици Гергана в кофички от кисело мляко се показаха точно на десетия ден. Бяха в неотоплявана стая на перваза.
Сложих репички семе в саксийки. Поникнаха и се развиват добре. Кога да ги преместя в градината? А как да разбера дали са готови(първи път ми е)?

# 622
  • София
Аз за съжаление с репичките никак нямам успех и не мога да помогна.
Браво за доматите и при мен първата година почвата се оказа проблема.
Някой пита за луфа преди време, но не помня тук или в друга тема.
Днес си купих от Фантастико, цели пет семки  в пакетчето, насадих ги, нищо че е късно, да видя дали и какво ще се получи. Някой ако има опит да каже на каква конструкция да я гледам Simple Smile
Пристигна ми и аератора, да се оправи времето и ще го тествам.
Скрит текст:

# 623
Днес видях едно поникнало черно чери.От другите никакви признаци,че ще се покажат.Дали не ги прецаках с това,че киснах семената? Те не стояха много😒пфф..много ме дразнят 😁чудя се да ги отпиша ли и да сложа нови,но ако решат и тези да се покажат ,какво да ги правя толкова много🙄😬.Чушките където ги дават,че много бавно покълват са надигнали почвата и ще се покажат всички до 1-2 дни,а са минали само 9 дни откакто ги сложих в почвата.Тези черита много капризни ще излезнат.

# 624
  • София
Репичките веднага ги пресадете, ако въобще могат да се хванат. Те обичат студ и се отглеждат само от семе, защото са много бързи Simple Smile
Николай, изумена съм от кайсийките, пу-пу!

# 625
Здравейте, от кой сорт/марка мента и босилек сте доволни?

# 626
  • Русе
ЗаСлон, аз също мноого се радвам за кайсиите. Има много…
По въпроса за репичките. Не мисля, че преместени ще се хванат. Пробвах да извадя и пренеса 2-3 коренчета, които бяха нагъсто и естествено умряха на новото им място…
А иначе имам въпрос.
Някой рътил ли е семена краставици? За колко дни се появяват кълнове при стайна температура?
Защото нямаме разсад, а времето е все студено и не можем да слагаме директно в двора. Плановете ми са толкова много за следващите 10 дена, че ще имам възможност единствено на 26.04 да ги засадя в градината. И ми се струва, че ще спечеля време ако са рътени. Че иначе ще чакам краставици чак юни-юли месец…
Мога да ги сложа да се рътят на 21ви април и чак на 26ти ще садя. Няма да ме има през тези 5 дена, за да следя положението. Според мен 5 дни рътене е твърде много и ще са пуснали твърде големи корени, но събирам мнения… Sad

# 627

Ох, ами репичките сега са в саксийки от тези като кофичка от плодово мляко. Ако ги оставя, ще се развият ли нормално в тях?(представих си огромни напращели репички с формата на саксийката) Няколко ще прехвърля както са си с пръстта(да видя какво ще стане), и още утре ще засея останалото семе директно в градината - преди да се е стоплило времето.

# 628
  • София
Тити, полей ги и отъпчи хубаво пръстта. После ги извади от саксийките и премествай в оформени предварително по саксийките дупки. Дано стане!

# 629
Тази година май и ние ще имаме кайсии...нямаше студ на цъфтежа и дървото изглежда добре.
Краставиците се рътят доста бързо...на 2-3  дни тръгват. Бих ти препоръчала обаче да ги сложиш в чашки от кафе и после в земята. Ако сложиш рътени семки в студена земя и дойдат пак дъждове не знам дали ще им хареса (На семките) Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт