(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 263
  • 754
  •   1
Отговори
# 630
Моите краставици са садени февруари и са 3см, още им е студено Rolling Eyes Сега ходихме до пазарче и тамън се зарадвах че имаше сергия с разсад, и казаха, че са им изкупили краставиците още рано сутринта, пфю Triumph Две тиквички взех и ММ сега се чуди дали са оранжерийни или външни, че не питахме, според мен няма значение. Той упорито не ще да купува от разсадник, иска "домашни" 🙄 Хората на сергията обещаха че ще носят пак идната седмица, тамън ще са поотраснали растенията, ще се ходи по изгрев слънце да сме първи Dizzy Face И една лозичка черно десертно грозде взехме, че това дето го кътах няколко години май се гътна, не дава признаци на живот в момента, а ММ си е навил на пръстче че ще прави арка от лоза. Само дето не ще да ги полива Satisfied Новата лозичка ми е много съмнителна обаче, има зелени листа, но стъблото е доста дебело, един пръст, и се чудя да не са просто резнали клон и дали въобще има корени в саксията Satisfied

# 631
  • Русе
Зеленият боб, който насадих преди 2 седмици е изгнил. Сега разрових да видя какво става и е пуснал кълн, но изгнил. Тоест последните студени дни са го довършили… 😤
Нищо няма да садя повече докато не стане наистина топло.

# 632
Благодаря за споделеното Ники. Аз все се ядосвам, че стана късно и не успях да засея ни боб, ни тикви.  Треперя и на доматите и се чудя що за голяма бяла птица съм та ги засадих в градината. Подлъгах се по топлото време и...... Каквото стане, все ще се роди нещо. Тази година тотално обърках посевите.

# 633
И моите разсади не са хубави, пожълтяха и спряха да растат, от седмици не помръдват. Май ще купувам разсад, но само скучни сортове продават около мен.
Само разсадите за цветя са супер Grinning

# 634
  • sofia
В събота сложихме найлона на оранжерията. Поне земята вътре няма да е мокра и изстинала. От съботата го дават да се затопля вече и смятам да слагам директно доматите. Малки са, леко цигуляви, почти педя високи, но ще пробвам да елиминирам пикирането в по-големи кофички.
А череши и праскови май няма да имаме таз година...цъфнаха баш преди застудяването.

# 635
Моите първи 14 корена домати, които сложих директно навън и без да ги покривам на 11-ти са живи, въпреки че изостанаха в растежа, изгубиха листа и едва сега виждам да преодоляват шока като цяло Blush
Но имаше и нощни температури от 2 градуса, сега вече се вдигнаха, така че е разбираемо. Дори има някои, които се справиха много добре и нищо им няма.

Вчера половинката се смили над мен и ми направи още една малка леха, та садих и останалите 8 корена домати и имам останал разсад, който преместих в по-големи кофички, но си остана директно навън да нощува. Пипера и той вече е в лехите, само си оставих малко пикиран разсад вътре, за да заместя в случай че някой корен не се хване.

Репички сейте директно в лехата, когато температурите не са минусови.

fsyyy, мента можеш да си вземеш директно в саксийка и да си я сложиш навън в леха или сандъче. Раздели корените и бързо ще имаш много мента да береш. Стига да поливаш редовно, че много обича вода и расте като луда. Босилек всякакви семена съм пробвала и пониква бързо на слънчев прозорец и редовно поливане.
Навън се слагат семена, когато вече е топло, защото е топлолюбив.
Аз имам разсад от семена, от който вече си бера и утре ще ръсна малко семена и навън.

Досега такива салати не съм отглеждала, растат с дни. В тази леха сложих пилешка тор на гранули и обогатих с компост рано пролетта. Имам и лук, чесън (почти готов) и до седмица и репичките ще стават. Доволна съм! Grinning

Ники, направи си разсада от краставички в торфените саксийки. После директно ги сееш, когато прецениш, че са достатъчно големи или това, което опитвам сега аз т.е сложи семена директно в лехата на 3см дълбочина, полей и ги покрий с голяма пластмасова чаша. По чашата горе да има дупки, за да влиза въздух. Повишава се температурата и поникват по-бързо, гледах го в едно клипче.

Последна редакция: ср, 20 апр 2022, 00:42 от ~Биб~

# 636
  • Русе
Страхотна идея е това с чашките! Благодаря ти!

# 637
Два поредни дни ни валя сняг. Два поредни дни се събуждаме със слана като сняг. Два поредни дни сме с минусови Т сутрин. Вчера, колега се оплака, че му замръзнала чешмата на двора. Днес е още по студено, ако мога да вярвам на синоптик.бг то в мамента е -1, а рано сутринта е било -7.
Догодина живот и здраве ще садя всичко на вън след 1.05.

# 638
  • София/Варна
Аз садя след като се освестим от гергьовден.

# 639
Някой сял ли е мули/бяла азиатска ряпа ? Подариха ми такива семенца Rolling Eyes Чудя се дали почвата трябва да се разроха надълбоко или то само ще си проправя път.

Черешката която миналата година беше една клечка и кръцнах върха сега се разклони, заприлича на дръвче и дори има две цветчета, ще е интересно какво ще заформи ако върже Hands V

# 640
Малко хилав ми изглежда разсада

Мога ли сега да ги подсиля с мая?
Каква му беше пропорцията, имам кубче мая?
Или първо да ги поразредя в кофичките и след това да ги подсиля?
И търся каква е тази елхичка, много ми хареса. За двора и за коледно дърво е перфектна😁ква съм смотана, ей я снимката 😂

# 641
Проблемът с хилавия разсад дали не е от недостатъчна светлина? Защото тогава се издължават растенията, а торенето само влошава ситуацията.

# 642
  • sofia
Тумбел, тъмно му е на твоя разсад.
Днес насадихме доматите в парника. Малко малки са, ама се надявам бързо да дръпнат. Всичко ме боли, най-вече кръста.
Решихме утре да сложим и в тунел 2 реда домати, пък докато дръпнат да се е стоплило вече.

# 643
Ще му сменя мястото на по слънчево. Без да го торя нали?

# 644
И търся каква е тази елхичка, много ми хареса. За двора и за коледно дърво е перфектна
Това май е най-обикновена елха, кавказка, светлозеленото са новопораснали клонки, не стои така през цялото време.

Общи условия

Активация на акаунт