(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 258
  • 754
  •   1
Отговори
# 645
Без торене, само още ще се издължи. Май му трябва изкуствено доосветяване.

# 646
  • sofia
Сега няма нужда. Аз не му слагам нищо допълнително освен тор+земя в кофичките..а и малко син камък слагам като правя смеската.
После при саденето слагам тор в дупката.
Мъж ми си е навил на пръста вода с йод да ги полеем вече насадените. Тия дни ще им прави разтвора.

# 647
Аз забърках от почвата в двора с торфена смеска и така ги сложих семенцата. Та затова се зачудих дали още тор им трябва, но явно слънце им трябва. Благодаря за инфото за елхичката.

# 648
Приблизително кога чушките кръстосват?
Днес си видях произведенията ми тия чушки вече са на повече от месец, а още си стоят на две листа и не кръстосват.Едни дребни никакви. С кво да ги полея, че да им се засили растежа?Те така както вървят може и на Коледа да не дадат реколта 😂. Или аз нещо бързам и нямам търпение.Ако знаех,че толкова бавно се развиват тях щях да сложа още февруари.Сега можеха и да имат някакъв вид.Доматките са станали много големи,но само едните.Биволското сърце е с едни свити дребни листенца, но може това да си е характерно за този вид.Преди две седмици, татко ме накара в кофички от мляко да сложа аз тиквички.И трите вида са поникнали и са станали големи.Тази година е решил с разсад иначе в земята си ги слага,но кой месец не знам.Така като ви чета май е рано за тях,но негова си работа.Тези дни ще им направя по щателна инспекция 🤣🤣🤣 не че разбирам нещо,но им се радвам от какви семенца в какво се превръщат.Това да се занимаваш с разсади на голямо търпение учило, аз нямам и  искам макс за месец вече да са вече големи,но не ставало така 😁

# 649
Пипер и домати на едно правих разсад, нищо не е поникнало, а доматките мижави, ама отхвръкнаха.

# 650
Пипер,засят на 14.02
Домати засяти на същата дата...прераснали и източени
Та,живот и здраве,догодина-доматите на 08.03..

# 651
На пипера му трябва само топлина, според мен, нали е тропически. ММ планира следващия сезон да ги слага на електрическа затопляща подложка, имам една дето за друго я взех и така си седи вече втора година в кутията 😁, та му хрумна гениалната идея да я ползва за чушленцата. Само едно растение порасна към 30см е вече, но май не е чушка, трябва да го снимам да го разпознаете, мистерия някаква с дълги тънки листа Thinking

# 652
Vanja66 страхотен ти е разсада. По-скоро ме притеснява, че при нас температурите още са ниски вечер. Все още нямам парник и няма как да ги изкарам навън. Горе-долу след 6. 05. е последната слана, та тогава ги изкарвам навън.

# 653
  • Русе
Нашите разсади вече 3 дена стоят и спят навън. Денем над 20гр, нощем 10-12гр. Да се закаляват. Пиперът е много голям, над 25см вече и другата седмица ще го слагам в градината. Хем го прещипах и вече пуска разклонения…но при нас така. Хубаво върви на листа и като растение, но няма особено много плод след това.
Патладжана е мноого супер, но той може да изчака до 1ви май за в градината. Лютите чушки и те над 20см вече. Като цяло разсада ни е малко прераснал заради топлика, който правеха баба ми и дядо ми.
Домата вече 1 месец стои навън, а някои нощи го прибираме. Побелелите листа от опърлянето изпадаха, стъблата заякнаха и както беше супер нелеп разсад, така станаха яки и тъмни растения и тях също ще го слагаме в градината след Великден. И вече каквото им е писано.
Ще ви снимам нещата след Великден, че не съм в къщата.
Светъл празник на всички!

# 654
  • София
В четвъртък аз и мъжът ми пооскубахме измръзналите корени домати и насадихме нови. Разсада на отоплителната подложка пък беше поизсъхнал част от него, уж го полях хубаво, но сега пак го мисля. Вече е топло, оранжерията е затворена, а нас ни няма за празниците, най-рано понеделник или вторник ще го нагледам. Доста изводи и неща, които ще са по друг начин си направих за догодина.
Насадихме навън малко зеле, броколи и романеско, да видим дали ще станат. Едни тиквички в разсадните табли от лидл в оражерията бяха поникнали и след това изсъхнали. Повече май нищо няма да садя далеч от мен в тези табли, много бързо ми пресъхват.

# 655
Днес за първи път през тази година съм в субполярната си градина. За мое щастие май ще има джанки, защото чак сега цъфтят. Може би си научиха урока, че в средата на април в последните години пада до - 10 и естествено няма плод.
Вече има какво да се бере:
Левурдата:

Любимата ми подправка (и много красиво цвете като цъфне) - самардала, поочукана явно от тежък мокър сняг:

Голям плач ще падне, докато я меля...
Дворът е пълен с коприва и от сега се облизвам за любимата баница с коприва, левурда, сирене и яйца.
Ето така изглежда в момента миниатюрната ми зеленчукова градинка. Няма бурени, това е сидират - засята през есента ръж, която ще окося утре и ще засея бял синап и леща. Доматите ще садя между тях, а като пораснат, ще ги махна.
Аз от няколко години не копая, ползвам сидерати и мулчирам с коприва, семена и бурени. Единствените ми сечива са два плоскореза. Вече се забелязва много по-добра структура на почвата, червеите за нула време изяждат копривата и я обръщат на тор. И от другото си похапват.

И малко за душата - любимите ми нарциси, другите още не са цъфнали.

ДОБАВЯМ:
Иска ли някой от София няколко корена двуреколтни малини, български сорт Люлин?
Ако има желаещи, да пишат до 13 часа утре, защото след това ще бъдат изскубани и изхвърлени, че са в зеленчуковата ми градинка.

Последна редакция: сб, 23 апр 2022, 18:13 от Недоволна

# 656
Хора, аз така съм омесила сортове домати и чушки, че изобщо вече не знам кое къде хвърлях.
Нещо, непокълнало две седмици, го хвърлям в общата пръст, то после пониква и така при цветята имам някакви чушки, при висящите сакъзчета хвърлих чубрица, а освен нея се показали миналогодишни калдаръмчета(които иначе никога не ми никнат)..ружата и тя не поиска да тръгне, а като върнах саксийката при другата пръст, след 3 дни хоп - ружа. Айде пак в саксийка. Вече съм факир на местенето. Онези домати черни чери и ръгбита, на които корен по корен сменях пръстта, за 3 дни в новата пръст кръстосаха и растат!
Сложих и корнишони, освен Гергана. Остава само да намеря място за зелен фасул и едни маргаритки. В Кауфланд вчера раздавали биосемена от медоносни растения, но по едно пакетче и аз си поисках маргаритки, а сега нямам място за тях. 😆

# 657
Недоволна, от любопитство цъкнах в гугъл как пък цъфти самардалата и Flushed
Аз това го имам за прекрасно цвете и от две-три години се опитвам да го развъдя, неуспешно. Явно мястото не му харесва.
Моля те ако имаш време да разкажеш малко, как го гледаш, на сянка ли е, и как го размножаваш.
И кое мелиш за подправка, листата ли? След като прецъфти?

# 658
Нека и Недоволна да каже, но за самардалата се мелят листата. Пра-баба ми даже ги чукаше в един голям дървен хаван, след като ги изсушеше (тънкия момент е да не се пресушава, за да не губи приятния си тревисто зелен цвят).

# 659
Недоволна, от любопитство цъкнах в гугъл как пък цъфти самардалата и Flushed
Аз това го имам за прекрасно цвете и от две-три години се опитвам да го развъдя, неуспешно. Явно мястото не му харесва.
Моля те ако имаш време да разкажеш малко, как го гледаш, на сянка ли е, и как го размножаваш.
И кое мелиш за подправка, листата ли? След като прецъфти?
Условия за отглеждане - шарена до доста сериозна сянка под широколистни дървета. За източната част на България си е диво растение. Проверено от доста години - куче, издържа на ужасно ниски зимни температури.
Аз също преди много години се сдобих с няколко холандски луковички, за да го гледам като цвете. От обща форумска поръчка. След няколко години, докато го гледах цъфнало, се сетих, че става за ядене. Но дали холандското е същото? Звъннах на близка, която има разсадник  и знае всичко зач цветя, билки и всякакви растения. Тя каза, че ядат от луковиците от същата поръчка. И така се започна...
Влюбих се в подправката. Тя е странна - или я обожаваш, или не я понасяш.
Естествено от пет луковички имаше миниатюрна реколта. И започнах да търся да си купя подправката. Попаднах на старозагорец, който продава както подправка, така и луковички. По този начин се сдобих с още доста млади луковички. Междувременно първата се самозася на друго място. И вече имам достатъчно за цяла година.
Берат се листата доста преди да цъфне, най-добре като започне да изкарва цветоносно стъбло. Но най-много половината листа от луковичка, за да може тя да се изхрани и на следващата година да даде повече листа. Малките луковички не се берат две-три години, за да заякнат.
Приготвянето на подправката не е най-приятното занимание. Гадината люти жестоко и не минава без сълзи (готовата подправка изобщо не люти).
Мелят се листата, пропорцията е 50 на 50 листа и сол.
Измивам листата, нарязвам ги и заедно със солта ги смилам във високооборотен блендер. Разстилам на тънък пласт върху тави и суша в помещение на стайна температура, като разбърквам от време на време. След като изсъхне добре, смилам в кафемелачка или счуквам бучиците, които са се получили. След това на тъмно, за да не изсветлява.
Ползва се без термична обработка, върви на почти всичко.
Ако се интересуваш от луковички, мога да ти дам телефона на човека, от който ги поръчах. Но ще стане най-рано в понеделник, като се прибера. Само пусни другата седмица лично, за да не забравя.

Общи условия

Активация на акаунт