(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

  • 38 250
  • 754
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 12 899
Аз гледам нощни температури при нас за седмица напред 10-15 градуса.
Днес засадих към 60 корена домати.
Имам още 40, ама утре вечер след работа ще довършвам. Успоредно мятаме и капковото и много се изморих.
Моите капии ще станат сигурно юни месец 😁 заръчах си купешки разсад да има малко, ако моят стане изобщо, ще го сея и него.

# 676
  • Мнения: 1 697
Преди време някой беше пуснал един метео календар, та оттам съм запомнила, че у Варненско последната слана е около 5.05.  Изкарвам навън след Гергьовден разсадите в градината.
Календара го има от години във всеки първи пост.

# 677
  • Мнения: 511
И аз приключих с романтичния период и засях краставиците, тиквичките и доматите. Ще ми липсват разсадите у дома, останаха само пипера и пъпешите. Ако имате идея какво да завъдя сега за утеха Simple Smile?

# 678
  • Мнения: 7 222
Май люти чушлета от миниатюрните могат да се сеят по всяко време.

# 679
  • Мнения: 5 369
Баща ми и той мисли тези дни да слага тиквичките в земята.Те са станали много големи вече и щял да им слага шише.Ще ги държи два дни извън оранжерийката им да ги климатизирал малко и отивали в земята.Може да му купя агрил да ги завие с него.Гледах преди време клипче в Ютюб на един човек така си ги гледаше и имаше рано.Ето ги
Скрит текст:
Много бързо поникнаха,забравила съм да напиша датата,но това май им е трета седмица.
Ей ги чушките
Скрит текст:
те били кръстосали,кво съм гледала онзи ден не знам 😂,но пак са мънички на 45 дена са някъде. На тази снимка се виждат малко доматките, много са хубави .Баща ми ги е полял с тор,който му бях остава и са живнали и другите.
Ей го и господин патладжан
Скрит текст:
Още си в чашките не го е пикирал баща ми и на него не му се занимава явно и така го отглежда.И той е пораснал, а от шарения ми оцеляха малко коренчета тях съм забравила да снимам.

# 680
  • Мнения: 1 697
Ровейки се из нета, да мине нощта, попаднах на много инетересни статии за мен и бързам да ги споделя с вас.
Зона на издръжливост (подкатегория на вертикалното зониране) е географски определена територия, в която определени категории на растения растат и се развиват добре в открита среда. Зоната на издръжливост се определя от климатичните  условия на територията, и по-точно от средни минимални температури. Това зониране е разработено от Министерството на Съединените щати на земеделието (United States Department of Agriculture / USDA), но е прието от други страни.
Зоните са 13, като най-студена е зона 0, а най-топла зона 12.
На този сайт може да се намери малко по-подробна карта на зоните за България
http://www.plantmaps.com/interactive-bulgaria-plant-hardiness-zo … e-map-celsius.php
A това е зониране на Европа.
https://www.gardenia.net/guide/european-hardiness-zones

А това е опита на една дама, която го е споделила в нета, за което и благодаря.
Зона 6    студоустойчиви, -23.3℃ до -17.8℃
Зона 7    устойчиви само в Южна България и по Черноморието, -17.8℃ до -12.3℃

март
Цвеклото, моркови, лук, спанак, маруля, броколи, зеле, царевица, грах, чушки, тиквички, домати, пъпеши
на закрито риган, мащерка, босилек, копър, градински чай

април
зона 5-6 Аспержи (до 25-ти), босилек, боб (след 24 април), Цвеклото, Броколи (началото на април), зеле, Моркови (началото на април), Маруля, грах, Картофи, спанак
зона 7-8 боб, пъпеш, царевица, краставици, Патладжан, грах, чушки, бамя, Почти всички билки за топъл сезон, тиквички, Сладки картофи (зона Sunglasses, домати, Дини

май
зона 5-6 Фасул, Царевица, краставици, патладжани, Маруля, бамя, чушки, Картофи сладки, тикви, тиквички, домати, дини
зона 7-8 Фасул, Царевица, краставици, патладжани, Маруля, бамя, чушки, Картофи сладки, тикви, тиквички, домати, дини /но в началото на месеца, ако правите семена/

юни
зона 5-6 Боб, Царевица, сладки Картофи
зона 7-8 Фасул, Царевица, Чушки, Картофи, тиква, тиквички

юли
зона 5-6 боб, Цвекло (по-късно през месеца), Брюкселско зеле (в края на месеца), Царевица (сладка), краставици, Репичка/репи
зона 7-8 боб, Брюкселско зеле, Царевица (сладка), краставици, Патладжан, чушки, тикви, тиквички

август
зона 6 Цвеклото, Броколи, Брюкселско зеле, моркови, зеле, грах, Чушки (в началото на август), репички, спанак, тиквички, Ряпа
зона 7 боб, Цвекло (след 15-то), Брюкселско зеле, зеле, моркови, карфиол, Царевица (рано), Краставица (рано), зеле, Маруля, Лук (рано), Чушки (рано), спанак, тиквички, Домати (рано)

Ето и един универсален календар, по които може да се води всеки съобразявайки се с климата в района си.
 
Февруари

10-20: моркови, магданоз, репички и грах; засаждане на лук, летен чесън и зимен лук (батун).
20-28: моркови, магданоз, репички, грах и спанак; засаж­дане на летен чесън, зимен лук (батун) и хрян.
Март

1-10: моркови, магданоз, репички, грах, салата, спанак и копър; засаждане на арпаджик, летен чесън и лук рязанец.
10-20: моркови, магданоз, репички, салата, спанак, кисе­лец, копър и грах; засаждане на лук и ранни картофи.
20-31: летни репички, спанак, киселец, копър; засаждане на ранни картофи.
Април

1-10: летни репички, тиквички, спанак, киселец и копър; засаждане на ранни картофи.
10-20: летни репички, тиквички, тикви, пъпеши, дини, до­мати, спанак, захарна царевица, киселец и копър.
20-30: главесто зеле, къдраво зеле, алабаш, брюкселско зе­ле, салатно цвекло, краставици, тикви, дини, пъпеши, фасул, захарна царевица и копър,
Май

1-10: краставици, фасул, захарна царевица и копър.
10-20: краставици, пипер, фасул, захарна царевица и копър.
20-31: главесто зеле, къдраво зеле, алабаш, краставици, цикория, захарна царевица, копър и зелен фасул.
Юни

1 -10: главесто зеле, къдраво зеле, алабаш, краставици, ци­кория, захарна царевица, копър и зелен фасул.
10-20: краставици, захарна царевица, копър и зелен фасул.
20-30: алабаш, салатно цвекло, краставици, зелен фасул, салата и копър; засаждане на късни картофи.
Юли

1-10: алабаш, салатно цвекло, краставици, салата, зелен фасул и копър; засаждане на късни картофи.
10-20: салатно цвекло, краставици, зелен фасул, спанак и копър.
20-31: ряпа, спанак и копър; засаждане на картофи.
Август

1-10: ряпа, спанак и копър; засаждане на картофи.
10-20: спанак и киселец.
20-31: зимна салата, спанак и киселец; засаждане на зимен лук (батун).
Септември

1-10: зимна салата, спанак и киселец; засаждане на зимен лук (батун).
10-20: спанак и киселец.
​20-30: спанак.
Октомври

1 -10: спанак.
Ноември

1-10: моркови, магданоз и грах; засаждане на лук арпаджик (попска фракция), зимен чесън и хрян (коренища).
източник

# 681
  • Мнения: 2 486
20.7. - засаждане на картофи? Това къде се прави?

# 682
  • На морето!
  • Мнения: 6 570
Благодаря за информацията. Според тази карта ние сме Зона 9а Simple Smile

# 683
  • Мнения: 7 856
Българската карта поне в западната си част е тотално сгрешена!
Краище е планинско, с много суров климат, най-много 5 зона, а го дават 7в! Включително и Осоговската планина!
7а за Трънско и Драгоман!
Вадете 1, дори и две, за да сте в истинската зона.
Да сте чули за 7в зона, в която падат слани до средата на март и от средата на септември? Когато в последните години през април има нощи с температура до - 10. Събота срещу неделя през нощта мин температура цял градус над нулата.

Последна редакция: вт, 26 апр 2022, 09:24 от Недоволна

# 684
  • sofia
  • Мнения: 9 234
На запад от София, всичко става (не винаги и става) доста по-късно, отколкото в София. И в Годечко, и в Трънско.
Както в Дунавската равнина всичко става доста по-рано от софийско. На едната ми баба (от селата до Бяла Слатина) всичко ставаше с ок. две седмици по-рано, сравнено със софийската ми баба.... и цъфтеж на цветя, дървета.

# 685
  • София
  • Мнения: 12 860
За пръв път се опитвам да гледам разсад за праз. Вече поникна е и към 10 см висок. Знам, че му се прещипват върховете, но не знам и на разсада ли и кога и колко често се прави? Някой има ли опит с отглеждането на праз от разсад?
Пак чоя много готино расте, допада ми как се развива, разсада на нищо не приличаше, а вече е по-голям от доматит. Но дали ще го ядем е спорен въпрос. Да не стане като с манголда, вчера помолих комшийката да дойде направо и да си набере спанак, киселец и манголд, защото няма кой да ги яде, а ме мързи да ги бера и раздавам.

# 686
  • Русе
  • Мнения: 2 708
Присъединявам се към въпроса за праза, аз също за първа година слагам, в момента е като зелени косми...

# 687
  • Мнения: 7 856
Aila, киселецът от семе ли го завъди и по какъв начин? Аз обожавам и мисля да завъдя.
Спанак не ям, но манголдът е друго нещо, него го харесвам. Но явно не си падате по зелении.

# 688
  • Мнения: 5 428
Aз засадих тиквичките още преди две седмици и бая им треперах педната седмица, че във Варна Т удари едната нощ 0 C .. Нищо им няма, само дето едното коренче го беше преяло нещо вчера.. Тепърва на новото място ще си проучвам вредителите Sad
Относно тубите - ако се стигне до мраз тубите само вредят, защото влагата замръзва по вътрешността на тубата и уврежда листата..Така си измразихме разсада за домати. Сега си подготвяме тунелчета за догодина, никакви туби повече



Относно котаците - има 1/2 камион пясък в двора, та ги насочих натам като наръсих лехите с чили и фин лют червен пипер.. Четох, че това ги отблъсквало

След 10 май ще слагам домати и краставици навън, тук все още нямам оранжерия, планувана е за догодина.

# 689
  • София
  • Мнения: 12 860
Aila, киселецът от семе ли го завъди и по какъв начин? Аз обожавам и мисля да завъдя.
Спанак не ям, но манголдът е друго нещо, него го харесвам. Но явно не си падате по зелении.
Да от семена, първата година поникнаха няколко коренчета, но ги оставих да цъфнат и наръсиха толкова семена, че следващата година имах огромен килим киселец. Повечето го махнах, но си преместих част, сега отново местих навън една част, другата остана в оранжерията. Има огромни корени.
Манголда е по същият начин, поръчах си няколко корена, от тях на втората пуснаха семе и сега навън е килимче, а от есента преместих няколко в оранжерията, които са огромни станали листата вече.
Спанак ядат децата доста, но вече ни поомръзна. Кейла доста е дръпнал, нямат търпение да почнат да си го берат и да си правят чипс. Миналата година беше един корен, сега са 15-тина.
Сега имам насят нагъсто и лапад, обичам го много аз на сърбички и рукола.
cvete7575 моят изглежда по същият начин, може би е малко по-нисък праза.
Ей това намерих аз за подрязването:
"За да може разсадът да расте силен, подрязвайки стъблата на всеки 14 дни, поддържайки височината 10 см. Това гарантира правилното развитие на корените и удебеляването на стъблото."
Аз вече ги подстригах Simple Smile

Последна редакция: вт, 26 апр 2022, 15:51 от Aila

Общи условия

Активация на акаунт