(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 261
  • 754
  •   1
Отговори
# 660
Много благодаря! Миналата година имах един единствен цвят, прекрасен! Вятърът го прекърши и си го гледах във вазичка, дръжките са дълги и тънки. Тази година май нищо няма да покара, но мястото е много слънчево и горещо.

# 661
Имам нов двор, в стария не съм имала такива проблеми, но тук котките ме побъркват. Вчера садих моркови и летни репички, отивам днес и в лехите ровено и акано все едно сме селската котешка тоалетна.. Някой има ли да се е борил с това нещо. Същевременно имаме в двора 1/2 камион с пясък, там да си вършат работата.. Ама не искат гадинките

# 662
За котките ме посъветваха или да мокря периодично или да нахвърлям клечки върху засятото.

# 663
Имам нов двор, в стария не съм имала такива проблеми, но тук котките ме побъркват.
Пробвай да разхвърляш портокалови кори из лехата и набоди клечки да стърчат десетина сантиметра.

# 664
Имам нов двор, в стария не съм имала такива проблеми, но тук котките ме побъркват.
Пробвай да разхвърляш портокалови кори из лехата и набоди клечки да стърчат десетина сантиметра.

От опит - нищо не помага трайно - освен да заградиш със ситна мрежа за да не могат да минават. Комшийката ми има 14 котки - кошмарно е и съм пробвала какво ли не.

# 665
  • Deutschland/HE
Скаридка, аз се боря с котки. За сега май ги отучих, но ми отне много време. Купихме [url&https://i.otto.de/i/otto/9a35cb70-bff9-574c-b31e-56f6be894a24?w=1200&h=1200]катценшрек[/url] (като не знам как е на български) - работи на батерии и издава един звук, който ги дразни, пускат подобни и в Лидл, купих и гранули за поръсване на почвата, последно сложих клонки от коледната елха, за да им боде. Сега от един месец сме махнали всичко и е нямало проблеми, но борбата е от миналия юни.
Това място преди беше с някакви треволяци и храсти, като го изчистихме, насипахме нова пръст и им стана любимо на съседските котки Sad. Тук няма бездомни котки, но хората си пускат котките през деня да се разхождат навън, съседката сподели, че найната котка не ползва изобщо котешка тоалетна, а само навън Sad.

Успех в борбата!

# 666
Евентуална идея да спасяване на зеленчуковата градина от котки (да не я ползват за тоалетна) -
Някъде извън нея оставяте места с гола пръст, а зеленчуковата градина винаги покрита с нещо (ако няма засято и посадено нещо полезно сеете сидерат), при засадени зеленчуци мулчирате с окосена трева, бурени и окосените или изскубани сидерати. По този начин помагате и на почвата - иска много по-малко поливане, храните червеите и подобрявате хумуса.
Котките предпочитат рохкава гола почва за тоалетна.

# 667
  • Deutschland/HE
Блатодаря много, Недоволна! При мен е цветна градинка и за това си позволих да ползвам гранули.

# 668
  • sofia
Скарида, оформете детски пясъчник, гаранция, че там ще си вършат работата Joy ...докато имахме такъв - там действаха.

Онзи ден бяха си намерили дупка и се бяха наврели в парника...явно и на топло им харесва.

# 669
Моята мацка миналата година ходеше до браздите и разрохканата пръст от време на време, обаче тази година не ще. Всеки уикенд за село е като експедиция с нейните неща, тоалетна, легенчето, храната, купичките и т. н. 4 декара двор, тя си оди в къщи да си върши работата🤔

# 670
  • София
Моят котарак при цял двор фрезован се омъкна в оранжерията и там омириса. Идеше ми да го набия, но просто изчистих. Съседските котки засега да чукна на дърво не ми правят проблеми.
Искам да попитам според вас, кога изчезва риска от слана, при какви минимални температури. Тук в София ги дават да паднат до около 5 грудуса уикенда. А аз се чудя кога мога да насадя и навън доматите, не само в оранжерията?

# 671
Преди време някой беше пуснал един метео календар, та оттам съм запомнила, че у Варненско последната слана е около 5.05.  Изкарвам навън след Гергьовден разсадите в градината.

# 672
Старите хора в софийските села кават, че са като учениците. На 24 май садят навън в градината, на 15 септември приключват сезона и чакат слана.
Последните 5 години, уж гледам прогнозата, че ще е топло, винаги бързам и слагаме на двора малко след 1ви или 6 ти май. Миналата година може би към 15-20. Падали са леки слани, издържат доматите, пипера и краставичките. Но не се развиват добре. Явно земята е още студена. Както ги сложим, така си остават. Слагала съм и пъпеш и диня, те умират от студа и влагата. И босилека измръзва.
Не съм сигурна, дали се отразява добре този студ на зеленчуците в началото. Т. е издържат, живи са, но не знам дали после не боледуват повече.
Тази година вероятно пак ще гледам прогнозата за времето и ще посадя по-рано, от това, което казват бабите Simple Smile
Ето календар:
https://botanika.bg/img/files/Frost-dates-BG.jpg
https://botanika.bg/article/izchisliavane-na-seitbena-data-po-proletni-slani-262

Последна редакция: пн, 25 апр 2022, 18:07 от d0ra

# 673
  • На морето!
Ние сме в ЮИ България, до Созопол и вече посадих 7 корена домати Сърцето на Албенга навън. Ако не издържат на студа ще посадя останалите по-късно. Ще кажа как се справят скоро.
В нашата градина мравките са плъзнали по овошките и розите, напръсках всичко с Моспилан, дано не е грешка и помогне.

# 674
Не може да се сравнява климата в Созопол с този в Софийското поле. Според мене на открито - най-рано в средата на май. По-ранното не води до по-ранен добив, а до затормозване на растенията от ниски нощни температури и студена почва.

Общи условия

Активация на акаунт