(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 607
  • 754
  •   1
Отговори
# 420
Храната за птичките направихте ли я или я купихте готова?

# 421
Есента на 2020 ми дадоха няколко пръчки от една огромна къпина, до пролетта на 2021 оцеляха няколко. Тогава ги сложих на "постоянно" място и остана само една. Очаквах да порасне храст, защото пръчките, които получих уж са от едно единствено стъбло, станало храст и го изрязвали всяка есен, обаче моята единствена пръчка не порасна. Дали направи едно-две листа и едно снопче с няколко къпини на него, който се осушиха без да станат огромни и сочни. Предполагам защото около него беше препълнено с други растения, които му правеха сянка, а и доста го задушаваха сякаш. Сега стъблото си стои все същото, около 15см. Върхът  му е сякаш сух, а на долу може и да ми се иска, но сякаш още има живот в него и е зелено. Дали да отрежа горния край на пръчката? За колко време се образува храст от пръчка? Тази година ако покаже признак на живот, няма да сложа нищо около него. Много искам да си захвана тези къпини. Просто толкова големи и вкусни, не бях виждала
...А за къпината… наистина слънцето е важно, но не най най. Те си падат по кисела почва. Такъв спомен имам. Това е и основното за тях. Ако имаш алкална почва, няма да ти станат малини/къпини.

Всъщност плододалите клонки на къпините изсъхват през следващата зима и най-късно сега трябва да ги махнете, те се чупят лесно. Плододават клонките на втората година, т.нар. леторасти.

# 422
  • Русе
Това не е ли за малините..щото моите къпини си стоят едни зелени, свежи, сега даже започват да се разлистват. Не че много бера, ама и не им разбирам реално. Пролетно време рязвам тук- там и ги привързвам да не ми пречат.

# 423
  • София
Храната за птичките направихте ли я или я купихте готова?
Купени са от зооплюс покрай храната на котките. Имам и едни други топки с различен състав, които също им ги слагам да си хапват.

# 424
  • Бургас
Това не е ли за малините..щото моите къпини си стоят едни зелени, свежи, сега даже започват да се разлистват. Не че много бера, ама и не им разбирам реално. Пролетно време рязвам тук- там и ги привързвам да не ми пречат.
И за двата вида се отнася.

# 425
Радвам ви се на споделеното и заснетото Simple Smile
Аз този сезон имам малко време за градината, но давам указания на нашите и помагам уикенда.
По-назад не успях да кача снимки, затова малко късно да дам отчет за спанака и салатите, т.е. как изглеждат и ако някой ми се довери да слага същите сортове
Така изглежда спанак Матадор, цяла зима ядохме на корем, чак средата на март почна да изкласява, насят е през октомври на два етапа:
Скрит текст:

Супер доволна от салати Акварел, 200 корена ги ядохме цяла зима, имаше и за раздаване...дори сега в края на март, въпреки че остаряха, пак стават за ядене ( на последната снимка - нищо че нямат търговски вид Wink )
Скрит текст:

С пролетната работа не бързаме. Сега слагаме белите тикви, другата седмица краставички и тиквички - ще станат бързо в големия тунел. Решихме да купим разсад домати наготово.

За хербицидите и аз съм ужасена. Навсякъде слушам кой с колко Наса се е запасил, че цената му скачала. Той пак е глифозат, но по-евтин от Раундъп...Ще доживеем ли да го забранят...уж имаше някакви дела срещу производителя му, уж беше доказано, че причинява рак, но май парите са над всичко...

# 426
  • София
Nothinger супер снимки и салатати са страхотни!
Може ли малко повече информация за салатите кога и къде ги садиш? Аз досега със салати не съм се справяла,  а бих искала да не си купувам както правя в момента редовно.
За раундъпа и производните явно луди хора да ги ползват редовно и в огромни количества ще има винаги, така че ако не се забрани централизирано производството им няма да има никакъв резултат.

# 427
За втора година слагаме в найлонова оранжерия. Първата година си направихме разсад - по някое време август сложихме семките, не помня точно. И октомври ги засадихме, ето ги есен 2020:
Скрит текст:

Миналата есен поръчах от ФБ от Петрич, похвалих назад производителя на разсади и ги засадих както следва:
на 12.10. шахматно около маркуча на капковото, но наръсих коломбо против попово прасе, защото предходните засадени на 30.09. бяха изядени на 80-90%, ревеше ми се!!!
После следват малко поливки, салатите не искат много вода. Редовно ги разрохквах с онзи плоскорез-трапец - супер подходящ за дейността. Засадени са на мястото на мулчираните с фолио краставици и се вижда как няма никаква трева. През лятото плевелите се бяха задушили и много късно през зимата чак се появи пилешката трева. Започнахме да консумираме  от около 25.11. редовно. Чак през февруари почнаха да застаряват, последните салати в момента са ми в хладилника, изчистени от външните вече стари листа. До края останаха сладки на вкус, никакво нагарчане не се появи.
Нищо не съм ги торила, само на вода пораснаха Simple Smile
Понеже оранжерията кондензира и в студа капят капки е хубаво да се прецени къде да се редовете със салати, за да не попадат капките върху тях. При спанака не съм се съобразявала, защото е много, но там, където капе от найлона има поражения по зарзавата. А уж имаме израелски найлон антикапка.
И щастливите кокошки ядоха на корем Wink
Скрит текст:

п.п. още помня, че поръчката и доставката на тарелката от Петрич по Еконт ми излезе 16 лв. Нищо цена, а получаваш качествен продукт наготово.

# 428
Есента на 2020 ми дадоха няколко пръчки от една огромна къпина, до пролетта на 2021 оцеляха няколко. Тогава ги сложих на "постоянно" място и остана само една. Очаквах да порасне храст, защото пръчките, които получих уж са от едно единствено стъбло, станало храст и го изрязвали всяка есен, обаче моята единствена пръчка не порасна. Дали направи едно-две листа и едно снопче с няколко къпини на него, който се осушиха без да станат огромни и сочни. Предполагам защото около него беше препълнено с други растения, които му правеха сянка, а и доста го задушаваха сякаш. Сега стъблото си стои все същото, около 15см. Върхът  му е сякаш сух, а на долу може и да ми се иска, но сякаш още има живот в него и е зелено. Дали да отрежа горния край на пръчката? За колко време се образува храст от пръчка? Тази година ако покаже признак на живот, няма да сложа нищо около него. Много искам да си захвана тези къпини. Просто толкова големи и вкусни, не бях виждала
...А за къпината… наистина слънцето е важно, но не най най. Те си падат по кисела почва. Такъв спомен имам. Това е и основното за тях. Ако имаш алкална почва, няма да ти станат малини/къпини.

Всъщност плододалите клонки на къпините изсъхват през следващата зима и най-късно сега трябва да ги махнете, те се чупят лесно. Плододават клонките на втората година, т.нар. леторасти.
Това е къпината...
(Някак си си мисля, че и вие мислите за храст, а клонка)

# 429
  • sofia
Къпината трябва да се пусне да развие клони и израстъци и да и се подсигури да се катери по нещо. Пак се "подстригва", ама не като малините. Майка ми е пуснала нейната по една мрежеста ограда и се развива чудесно от години.
Ние бяхме засадили една, но и тя безвкусна като тая на майка ми и я разкарахме.
Пръчката от снимката я оставяте да си расте на воля това лято и следващата пролет подстригвате, ама не да остане само една къса пръчка. Тя е пълзящо все пак.

ПП: И къпини, и малини е хубаво да се поливат, ако се засуши. Определено са по-големи и по-вкусни плодовете.

Последна редакция: пн, 04 апр 2022, 21:30 от vesi1

# 430
За хербицидите и аз съм ужасена. Навсякъде слушам кой с колко Наса се е запасил, че цената му скачала. Той пак е глифозат, но по-евтин от Раундъп...Ще доживеем ли да го забранят...уж имаше някакви дела срещу производителя му, уж беше доказано, че причинява рак, но май парите са над всичко...
Първо да похваля прекрасните салати Hug и после веднага да те успокоя за хербицидите по два параграфа: 1.делата бяха за това, че страда фермерът, който е работил с тях и то в индустриални количества. 2. в ЕС хербицидите са с ограничено действие от 14 дни, след което от тях не остава следа в почвата и съответно ако се спазва култура на земеделие, няма как да влязат в зеленчука.

# 431
Къпината ............. Пръчката от снимката я оставяте да си расте на воля това лято и следващата пролет подстригвате, ама не да остане само една къса пръчка. Тя е пълзящо все пак.....
Това е къпината...
(Някак си си мисля, че и вие мислите за храст, а клонка)

зеленото в основата на "Пръчката" не  е къпина, а плевел - маточина
Скрит текст:

листата на къпината са различни:

Тази Пръчка според мен е плододала миналата година и е трябвало да бъде изрязана след това. Сега като я гледам е суха (може и да греша) - това може да се види с рязане на малки парчета от нея до зелено - ако въобще се появи. Оставят се миналогодишните леторасти, които тази година ще плододават, и то само най-добрите и здравите. Гледаме къпини от 2004г, купихме разсад  от Костинброд. Въпреки това не твърдя, че съм спец. Ето какво пишат учените - https://agri.bg/agrosaveti/ovoshtarstvo/rezitba-na-kapini-2
"...Общо правило за резитба на къпини от всички сортове е да се изрязват ниско до земята веднага след приключване на беритбата всички плододали стъбла. Изправено растящите къпини се отглеждат на редове или гнезда с по 3-5 издънки, а полуизправените - с до шест. Резитбата на къпините за прореждане се извършва през пролетта, като се следи да се отстраняват повредени от студа и други причини леторасти. Оставят се само най-здравите и добре разположените...."

# 432

Много благодаря, маточината е зад нея, довечера ще режа до зелено, надявам се и от вътрешната да го има. Дадохте ми надежда, благодаря.

# 433
Момичета, моля за помощ, търся целогодишни ягоди. Искам да си поръчам, но да са от сигурен производител, защото съм купувала преди години и нещо не родиха. Преправяме оранжерията тази седмица и мъжът ми иска да пробваме от външната и страна да сложим разрязани тръби, някъде по средата и в тях да засеем ягоди. Иска ми се да опитаме, на много снимки съм виждала, сега дали ще стане нещо е друг въпрос Blush. А откъде купувате семена за кейл? Ако сега засея за разсад дали ще е късно?

# 434
и страна да сложим разрязани тръби, някъде по средата и в тях да засеем ягоди. Иска ми се да опитаме, на много снимки съм виждала, сега дали ще стане нещо е друг въпрос Blush.
Трябва да им пуснете капково и да се поливат често. Когато има малко почва бързо изсъхва и няма достатъчно хранителни вещества...
То и без почва може, но във водата се слагат всички торове...
Иначе всичко много бързо ще изсъхва и нищо няма да се получи.

Общи условия

Активация на акаунт