(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 47)

• 38 623
  • 754
  •   1
Отговори
# 450
На глухарчетата им хванахме цаката. Вадим ги ръчно с едно вадило, но много редовно. Нищо друго не помага, ако ги оставим един-два месеца без контрол става ужасно. Като се чисти редовно няма толкова много, за половин час минавам през градината и обирам всичко.

# 451
  • Перник
И аз трябва да си възстановя мащерката. Въпреки че се държеше прилично в градината, този път смятам да е в саксия. Риган гледам така от години. Забравих да прибера саксията есента и мислех, че е измръзнал, че беше и от северната страна, но се оказа, че е оцелял Simple Smile

Вие сте обрали вече спанака, аз тепърва ще започвам да бера Simple Smile Салатки също. Миналият понеделник сях домати, краставици, тиквички, босилек, чубрица - почти всичко е поникнало. В неделя подрязвах една ябълка - резитба тип "окълцване" Joy Не разбирам много от тези неща, но беше изкарала дъъълги прави клони към небето - орязах ги в опит за оформяне на корона. Снощи набързо засях в градината червено цвекло, моркови и магданоз. Трябва да засея и копър тия дни, въпреки че той расте най-добре, когато се е самозасял.

# 452
Току-що си купих семена мащерка и краставици Гергана.
Освен джоджен и магданоз, пресен лук и чесън, имам вече и кориандър от миналогодишния където се е самонасял. Семенцата, които аз сях преди седмица, още не са се показали. За копъра добре ми напомняте.
В Мосю Бриколаж има промоция на различен разсад. Някой има ли впечатления от домат Български трапезен и чушки Конверта(или нещо подобно)?

# 453
  • Бургас
Помня как дойде една колежка на гости и като видя едно петно мента в двора, тук-там туфи маточина като плевел и възкликна:" знаеш ли ти, колко са важни трите М? Най-полезните билки!"- мента, маточина , мащерка. От тогава все ги събирам- все на някого ще са необходими.

# 454
Да взема да се разпиша, че само чета напоследък.
Отчета ще е снимков, въпреки че снимките на разсада са от миналата седмица. Сега дръпнаха повече по-дребните пикирани домати. След пикиране растежа им беше точно никакъв за седмици и си мислех, че е от почвата. Оказа се от температурата на стаята, като я повиших дръпнаха доста.
Скрит текст:
Скрит текст:

Един пипер, който ми остана в кофичката след като пикирах. Може би направо ще го оставя още малко там после едрите директно в лехата.
Скрит текст:

Тук имам и останали по-едри два вида розов домат, черно чери, люти чушки и една кофичка босилек.
Семената магданоз навън всичките са поникнали, въпреки времето.
Скрит текст:

Другата седмица най-после започва да се затопля и то вече трайно по-пу и след седмица, две се кръстя и слягам по-едрите домати навън. Дневните ще бъдат 16-18, а през ноща 6-9.
Мисля и краставиците да пробвам директно навън под пластмасови чаши. Ако не стане, ще имам време да сложа нови семена пак директно в лехата в началото на май.
Пак така мисля да постъпя и със зеления увивен боб.

А пък аз как режа малини ами по интуиция, както спомена една колежка тук Joy Уточнявам късен сорт са тези и плододават август до октомври. Есента ги клъцнах до там, докъдето сметнах за добре, а пролетта се ориентирах по пъпките и отстраних всичко сухо над тях. От миналата година са и имат по две нови млади пръчки всеки корен.
Скрит текст:

Целогодишни ягоди, висящи купувани без да знам че са такива ама заплес човек Blush
Бяха в лехата и есента цъфнаха, плодове дадоха но загниха в дъждовете и сега са преместени в две висящи торби. Вече цъфнаха
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 06 апр 2022, 18:40 от ~Биб~

# 455

Някаква идея какво е? Показа се миналата година и реших да не го пипам, обаче ми е интересно какво е.

# 456
Аз не мога да позная какво е,може би като пораснат листенцата ще е по-лесно,но му махни долните пъпки(да стане като дръвче)
Ще има сили да изхрани горните пъпки.

# 457
Някакъв храст сигурно, прилича на берберис, но май не е, ама друго не ми хрумва.

# 458
  • Пловдив
Точно така изглежда една издънка от нашата дюля, която е отрязана от години.
Имате ли в близост отрязано дърво? Ако да, най-вероятно е негова издънка.

# 459
  • Русе
Залагам на череша Simple Smile

# 460
  • Перник

И на мен ми прилича на череша Simple Smile

# 461
  • София
Според мен е доста трудно да се прецени какво е дръвчето, преди хубаво да се разлистят поне листенцата. Аз имам няколко овошни дръвчета от по-миналата година насадени, изгубих си къде съм си записала какви са и в момента, като са още на пръчка само за 1-2 съм сигурна какви са, другите чакам да се разлистят за да преценя.
Също подкрепям съвета да махнеш всички издънки от долу до малко под върха, за да се оформи стебло.
Нямам търпение да се похваля, че доматите са оцелели!
Вчера ходих до къщата да се видя с един майстор и първата ми работа беше да надникна в оранжерията.
И тези в допълнителното тунелче и тези без са съвсем живи и здрави, за което съм страшно доволна.
Насадих между тях кейл 15 корена, малко салатки, 8 корена пак чой. Причината е че капковото е на 30 см, а доматите съм ги садила на 60 см и някак не ми беше ок да оставя свободно толкова място, което ще се полива Simple Smile Дали ще се получи нещо, ще докладвам скоро.
А сега да се оплача нещо. Всичкият останал разсад е вътре в къщата, където температурата е към 10-12 градуса. Както се очакваше доматите, пипера и патладжана са си супер, но останах неприятно изненадана от краставичките. Всичките бяха омекнали и иизглеждаха супер зле. Взех си ги тук на топло в София, няколко корена се съживиха , други може би ще се оправят, но част със сигурност са си заминали. Знаех, че краставиците не обичат студено, но не очакавах чак да умрат при тези температури. Може би за кратко не са им проблем, но те са били 4-5 дни на тази температура. Поне мога да си направя вече сметка, кое кога мога да го сея и кога да е готово.
Със салатите със сигурност ще ползвам графика посочен тук, защото резултатите са страхотни.
Исках да нахвърлям босилиек за разсад, но се оказа че нямам пакетче и днес ще ходя да си купувам. Направо останах много изненадана, обикновено имам по няколко пакетчета от всичко, което искам да сея.
Като започнах с краставиците да ви попитам, тези които ползвате мрежа, как я закрепяте и под наклон ли е? Искам растенията краставици да се катерят по нея леко полегато, а краставичките да висят през мрежата и да се берат лесно Simple Smile Много ми се иска да си улесня този път менажирането на краставичките, защото миналата година редовно ги търсех по земята, част от култуците не ги връзвах, на други въжетата се скъсаха и тн.
Купила съм малко мрежда от две места, другото за което си мисля имам останала мрежа за армиране на бетон, едни правоъгълни мрежи на големи кръгчета, дали с нея мога също да направя някаква конструкция за краставичките?
Имам и друг въпрос за капковото. Тъй като сме начинаещи в този начин на поливане, засега идеята ни е да пълним с помпата от сондажа двата контейнера и после от тях да пускаме капковото. Въпросът ми е дали може към капковото да се върже програматор или няма да работи, тъй като налягането е малко?
Как мога да осигуря по-голямо поливане на краставиците в сравнение с доматите? Примерно мога ли да завъртя маркуча на капковото два пъти там където са краставиците, вместо само един и така да удвоя количеството, което ще получават?

# 462
  • София/Варна
Кейла не стават ли големи растения и да им стане спарено на домата?
Мрежата би трябвало да може да се ползва, но май има вероятност да прегорят растенията, където се допират, защото желязото се нагрява повечко от слънцето.
Аз на краставиците бях сложила по-нагъсто маркучите, за да може за едно и също време да им изтече повечко вода.

# 463
Подкрепям горното мнение за кейла...освен да го хапвате още много млад,иначе ще пречи на доматите.

# 464
  • София
Подкрепям горното мнение за кейла...освен да го хапвате още много млад,иначе ще пречи на доматите.
Ще тестваме и ще видим. Аз имам един старт кейл навън, знам колко е голям, на доматите им махам долните листа. Миналата година ги садих през 40 см самите домати, сега реално ще има домат, после 30 см кейл и пак 30 см и домат. Все си мисля, че трябва да се разберат и да им стигне мястото, но ако нещо винаги мога да махна кейла. Доматите са през 60 см и посредата на тези 60 см има един корен кейл.

Общи условия

Активация на акаунт