На море в Гърция 2022 - I

• 83 866
  • 762
  •   2
Отговори
# 225
Пак ли тези кожодери Туриол! Аз се надявах гърците да пуснат кораби.

Да, доста е скъпо, като се има предвид минималното разстояние. Но предполагам с по-ниски няма да им се върже линията. А феритата по мой спомен бяха от най-големите преди години.

# 226
  • Пазарджик
Искани се да сме малко по далеч от българските тълпи. Но още не можем да се ориентираме на къде. Плажа ние важен, защото детето не обича вълни.

# 227
  • Пловдив
Аз бих била по притеснена от румънските тълпи , българите не са особено тълпящи се 😁 а и бидейки и ние  българи , не ми пречат 😄
Вижте Потос, той е на юг и е хубаво. БлиО до него е и село Теологос, което е етнографски комплекс със страхотни местни ресторанти.

# 228
  • София
Искани се да сме малко по далеч от българските тълпи. Но още не можем да се ориентираме на къде. Плажа ние важен, защото детето не обича вълни.
В Неа Пори тълпите са сръбски и македонски 😃 Но пък плажа е огромен и има място за всички. В градчето сблъсъците са неизбежни.

# 229
  • София
Моля някой от милите потребители на любимата тема да ми помогне със съвет за източен Пелопонес Simple Smile
Целта на пътуването ни е обиколка на историческите забележителности. Ще съчетаваме с Атина, така че имаме време за 4 нощувки за Пелопонес. Става въпрос за другата седмица, времето се очертава да е чудесно, надявам се и да няма много тълпи сега.
Планът ми засега включва: Акрокоринт, Микена, Аргос, Епидавъра, Спарта, Мистра. Иска ми се да отидем и до Монемвасия и евентуално Елафонисос, но не знам дали ще стигне времето.
Първите 2 или 3 нощувки планирам да са в Нафплио, за да разгледаме и него. Въпросът е къде да са другите 1 или 2? Не знам как са пътищата в района и колко време ще отнеме придвижването и разглеждането.  И втори въпрос - какво друго интересно пропускам и ми препоръчвате да видим в района? Не само историческо, може и прекрасен плаж или място, което да си струва да се види преди да се е напълнило с туристи?

# 230
Аз бих останала в Нафплио. И вместо Мистра бих включила два дни за дей трипове до Спецес или Хидра. Ако пък ти се вижда много поне единия. В Спарта няма нищо.
До Коринт са Акрокоринт и керпостта над нея. Заслужава си изкачването до нея, заради гледката.
Пътьом минете през Делфи с една нощувка там.

# 231
  • София
Аз бих останала в Нафплио. И вместо Мистра бих включила два дни за дей трипове до Спецес или Хидра. Ако пък ти се вижда много поне единия. В Спарта няма нищо.
До Коринт са Акрокоринт и керпостта над нея. Заслужава си изкачването до нея, заради гледката.
Пътьом минете през Делфи с една нощувка там.
Благодаря, Fancy! Да, Акрокоринт съм го предвидила.
Синът ми е луд на тема Древна Гърция и много държи да се отбележим и в Спарта Simple Smile Инак и аз не видях нищо интересно там, но поне ще сме се отчели Simple Smile
А за Делфи колко време ще отнеме да се разгледа? Дали ще стигне времето за разглеждане сутринта и прибиране до София след това? Бях го изключила него от това пътуване, мислих да го оставим за друг път...

# 232
  • София
И втори въпрос - какво друго интересно пропускам и ми препоръчвате да видим в района? Не само историческо, може и прекрасен плаж или място, което да си струва да се види преди да се е напълнило с туристи?

С доста уговорки - казвам го като възможност, а вие ще прецените дали ще ви е интересно - потъналият Епидавър.
https://www.google.com/maps/place/Sunken+City+of+Ancient+Epidaur … 554957,871m/data=!3m2!1e3!4b1!4m5!3m4!1s0x149f8825dd3da0bd:0x4987046429cff02e!8m2!3d37.6257991!4d23.1576844
Може би по това време на годината водата е студена и няма да става за плуване и гмуркане.
Мъжът ми и синът ми плуваха там, мъжът ми не беше особено впечатлен, но пък ако на твоето дете му е интересно всичко, свързано с древна Гърция - може да му хареса.

Видео - https://www.youtube.com/watch?v=Bz-khfrkRXA

Последна редакция: вт, 29 мар 2022, 16:59 от Vivi

# 233
Благодаря на всички за отговорите, бяхте ми много полезни! Значи решени, ще бъдем с кола! И оттук следват други въпроси Grinning
Колко време е нужно за обиколка на острова? Доколкото видях в Google maps разстоянията са малки и се взимат горе-долу за половин час шофиране (или малко повече)..... къде е по-добре да се отседне, в коя част на острова? Благодаря отново!

# 234
  • София
Пътят, който обикаля целия остров, е дълъг около 95км. За колко време ще го минете - зависи от вас, най-вече от това къде ще спирате. В източната част на острова е малко по-планински, с повече завои, в западната е по-равнинен.
Двата пъти, в които сме били на Тасос, сме отсядали в един хотел, който се намира между Скала Потамия и Скала Панагия. За мен това е най-добрата част, с един от най-хубавите плажове на острова.

# 235
Да, Акрокоринт съм го предвидила.
А за Делфи колко време ще отнеме да се разгледа? Дали ще стигне времето за разглеждане сутринта и прибиране до София след това? Бях го изключила него от това пътуване, мислих да го оставим за друг път...

Имах предвид да се качите и до крепостта след Акрокоринт. В Спарта наистина ще е чиста загуба на време, но ако ходите до Мистра става.

Делфи ние винаги го правим  като пътуваме от София до там, спим и на сутринта разглеждаме. След което тръгваме за Нафплио. Пътьом Минаваме през Коринт - канала и АКрокоринт. На канала спрете задължително. Интересно е за децата.

# 236
  • София
Имах предвид да се качите и до крепостта след Акрокоринт. В Спарта наистина ще е чиста загуба на време, но ако ходите до Мистра става.
Делфи ние винаги го правим  като пътуваме от София до там, спим и на сутринта разглеждаме. След което тръгваме за Нафплио. Пътьом Минаваме през Коринт - канала и АКрокоринт. На канала спрете задължително. Интересно е за децата.
Разбрано, добявам и крепостта след Акрокоринт Hug Да, мисля да отидем и до Мистра, точно за да съчетаем с нещо пътуването до Спарта Simple Smile
Ще помисля и за Делфи дали да не го добавим накрая наистина.
Благодаря за насоките Hug

Vivi, благодаря за идеята Hug Може би наистина ще му е интересно на младежа, но майка му няма да го пусне да се гмурка в началото на април Grinning

# 237
Виви, благодаря за информацията за потъналия Епидавър, минало ми е покрай полезрението досега.
В района, а и изобщо в Гърция обаче най-интересното в това отношение е Павлопетри до Неаполи. В нета все още може да се намери изключителният филм на Би Би Си за археологическата работа по потъналия град The City Beneath the Waves (и аз съм писала за това Stuck Out Tongue)

Но както стана дума по-нагоре, те вероятно за този район, вкл. Елафонисос, няма да имат достатъчно време и по-добре е да се съсредоточат върху Арголида.

# 238
Здравейте всички интересна тема по прочетох я с доста интерес. Ние сме с 2 малки деца на година и половина и на 5 скоро. Досега не сме ходили в Гърция, а имаме голямо желание да опитаме.
Интересувам се ако може да ми помогнете с насоки.
Основните неща който ме интересуват са следните:
1. Кой месеци са подходящи за ходене с толкова малки деца?
2. Къде като място бихте препоръчали да отидем? Като обичаме след обедите и привечер да се разхождаме и ако е уживено би било по-добре.
3. Кое е по-добър вариант за там къщичка или апартамент? Като до някаква степен май предпочитаме да си готвим заради малките.
4. Ориентирайте ме как е с магазините там и като бюджет с каква сума е редно да се подготвим.
5. Ясно е, че ковид изискванията ще трябва да се гледат на момента. Но какво друго ни трябва за да отидем там с кола. Изисквания и ограничения?

Благодаря на всеки отзовал се на въпросите ми!

# 239
  • София
Здравейте всички интересна тема по прочетох я с доста интерес. Ние сме с 2 малки деца на година и половина и на 5 скоро. Досега не сме ходили в Гърция, а имаме голямо желание да опитаме.
Интересувам се ако може да ми помогнете с насоки.
Основните неща който ме интересуват са следните:
1. Кой месеци са подходящи за ходене с толкова малки деца?
2. Къде като място бихте препоръчали да отидем? Като обичаме след обедите и привечер да се разхождаме и ако е уживено би било по-добре.
3. Кое е по-добър вариант за там къщичка или апартамент? Като до някаква степен май предпочитаме да си готвим заради малките.
4. Ориентирайте ме как е с магазините там и като бюджет с каква сума е редно да се подготвим.
5. Ясно е, че ковид изискванията ще трябва да се гледат на момента. Но какво друго ни трябва за да отидем там с кола. Изисквания и ограничения?

Благодаря на всеки отзовал се на въпросите ми!
Здравейте,
1. 15-20 юни, водата е достатъчно топла, все още няма тълпи туристи и не са почнали жегите. Хубаво е и  началото на септември
2. С толкова малки деца гледайте близките дестинации - Халкидики, Аспровалта, около Кавала. Ако изберете Халкидики препоръчвам Ситония - Никити, Неас Мармарас, Торони , Сарти отговарят на изискванията ви за разходки вечер.
3. Няма  значение, гледайте мястото да отговаря на изискванията Ви. Препоръчвам да гледате  домакина да е грък, поддържат чистота даже и в по-спаратснки обзаведените места. Повечето разполагат с оборудвана кухня и ще можете да си приготвяте нещо за хапване.  
4.Има малки магазинчета и хипермакети, а на места и Лидл. За цените е трудно да се каже, скачат както  на всякъде  в Европа в момента. През миналите години бяха като тук , но в евро ( примерно  йогурт в БГ -1,30 лв. , в ГР 1,30 евро), т.е. двойно , но не всичко някои неща са  приблизително на стойност колкото у нас. Бюджет е трудно някой да Ви каже колко точно да си приготвите, зависи как ще харчите.
5. Следете първия пост на темата, там пише какви са изискванията за  минаване на границата

Последна редакция: ср, 30 мар 2022, 10:42 от nellyli

Общи условия

Активация на акаунт