На море в Гърция 2022 - I

• 83 789
  • 762
  •   1
Отговори
# 315
Май не пише за Бер. Има някакво село, близо до Солун с това име. Вергия?
https://www.gr-beaches.com/vergia_paralia.el.aspx
Може, не знам. Да го пусне къде е да видим какво има наоколо.

Βεργιά
https://goo.gl/maps/3FYVm9tGfoPswWdh9
Така дали ще стане?

# 316
Не е град Верия, село в северната част на Халкидики е, между Н. Каликратия и Созополи.

# 317
Събирам мнения за интересни места на Тасос, заведения, сладкарници с местни сладкиши ако има, както и от къде можем да си купим хубав зехтин и маслини, мед и всичко интересно което може да се види и опиата.
Пътуваме за границата Маказа. Като минем по късно ще пиша как е минало. Цялото семейство сме ваксини, ние с мъжа ми и с бустер.
[/q

Ако отивате за първи път, задължително посетете следните места:
 - столицата Лимена, разбира се, където акостират фериботите. Крайбрежната и търговската, където се намират таверните и пекарните. Старото пристанище, оттам ако ви се изкачват стълби може да посетите античния театър, не е нещо особено, но гледката е впечатляваща;
 - Скала Панагия - източно отЛимена - музея на зехтина, старата църква, извора. Таверните , където сервират агнешко  и кокореци на шиш. Останалата източна част извън сезона е неособено привлекателна, но може да се спуснете на обиколка и да видите хубавите пясъчни плажове, достигайки на юг, където ще разгледате манастира и древното селище Алики.
 - Гьола - има указателни табели, място за спиране на коли и след това ходене пеша. Пътят е маркиран със стрелки. Гледайте времето да е хубаво и слънчево, защото се ходи по голи скали.
 - Плаж Псили Амос - най-синята вода на острова, особено в слънчеви дни.
 - Селищата Потос, Лименария (в Лименария има две страхотна сладкарница на пешеходната улица, успоредна на крайбрежната) От там може да се качите (има асфалтов път) до старата столица Теологос - много приятно място с магазинчета за зехтин и други местни продукти. Таверната на Стелиос, мисля, че работи целогодишно - агнешко на шиш (ако обичате);
 Всичко останало извън сезона не е много атрактивно. Зависи къде ще се настаните, но най-оживени в този сезон са Лимена, Лименария, Потос и Панагия, защото там целогодишно живеят хора.

# 318
  • София
Събирам мнения за интересни места на Тасос, заведения, сладкарници с местни сладкиши ако има, както и от къде можем да си купим хубав зехтин и маслини, мед и всичко интересно което може да се види и опиата.

Селото Панагия е едно от интересните места на острова. Там има малка фабрика за зехтин - намира се на централния път, който прекосява селото. Техният зехтин ме накара завинаги да предпочета гръцкия пред всякакви други зехтини, произвеждани в други държави. В същото село има едни много интересни дървета с хралупи като сърца. Пак там - между училището и големия чинар в центъра - имаше една таверна Елена, в която съм яла страхотни кокореци.
За мен най-вълнуващото преживяване на Тасос са скоковете от скалите на Гьола. Малко е тегаво за достигане, не знам дали са направили пътя по-лесно проходим, по наше време колите се оставяха сравнително далече от Гьола и се ходеше пеша по доста неравен терен (освен самото спускане по скалите надолу и после - катерене нагоре, което няма как да се избегне).
Пътят, който огражда целия остров, е дълъг около 95км. така че може да си направите една обиколка и да спирате където си поискате.
В Теологос така и не успяхме да стигнем. Изгубихме се в някакви пущинаци и се отказахме да го търсим.

Последна редакция: вт, 05 апр 2022, 14:08 от Vivi

# 319
Може ли мнение за Неа Перамос? Подходящ ли е за семейства с деца? Плажът хубав ли е? Има ли е града заведения и магазини?

# 320
На мен лично Неа Перамос не ми хареса особено. Имаше много хора, тесни улици и не е кой знае какво.

# 321
Може ли мнение за Неа Перамос? Подходящ ли е за семейства с деца? Плажът хубав ли е? Има ли е града заведения и магазини?
Все едно си в Китен. Има магазини и заведения с цени като у нас, но в евро. Хубав е плажа извън селището, казва се Амолофи.

# 322
Градският плаж не е хубав - много тесен е, един до два реда чадъри. Когато се ходи в Неа Перамос е хубаво да се ходи на Амолофи. Плажът е на около километър от града, има големи безплатни паркинги до плажовете.
Амолофи (разделен на няколко големи части от скали) е широк пясъчен и плитък подходящ за деца плаж. На всяка обособена част има заведение, чадърите се обслужват от сервитьорите. Храната обаче са сандвичи, тостове…

# 323
Амолофи в огромната си част също е пренаселен и шумен през лятото. Но ако човек е свикнал с българските плажове, това не е проблем.

# 324
  • Сф
Не е град Верия, село в северната част на Халкидики е, между Н. Каликратия и Созополи.
Да, там бяхме и ние за 1 път. Мале , досега писах и го затрих . Бяхме в Н. Калекратия , септември. Накратко сега : магазин, гръцки ХС Papandreou 1, Nea Kallikratia 630 80, Гърция  , Masoutis е името на магазина. На крайбрежната, малко вкрая.
Заведение https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g667145-d17571952- … edonia.html  Около Psitoto  ,което е на главната има в пряката след него   - месарница, плод зеленчук, пакарна. Ориентир ви е сладкарницата на ъгъла- много поздрави от мен! Какви неща има там..Не помня името, на главната на ъгъла след Psitoto.  Няма как да я пропуснете..  Препоръчаха ми и ресторант https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g667145-d13826518- … edonia.html но е скъп.
Не ходете , или по- точно на плажа в Созополи в заведението Nautilas Hotel Restaurant. Ужасна храна, обслужване, става за по кафе , заради консумацията. Плажа там е ок и чадърите им. Носете си и вие чадър, плаж много...заливче си намерихме ние, малко плажче , дали беше Геопоника, около него не помня. Ще се ориентирате. Говорят английски, аз съм контактна и освен с отзиви от нета и с гърци се запознах с местни и те ме светнаха кое, къде.
Може да се пуснете по втория ръкав ,градчета плажове, един канал вливащ се , много е красиво. Ситония ръкава .
НеаМудания също ви е близо и там има заведения . Ходихме един ден. Общо взето не и стигна времето. Има Лидъл също в Калекратия  Аптеки, автосервиз, ( че сме с една трошка) Ама баш на нашета улица беше 🤣Слава богу не се наложи Simple Smile
Заради матурите на щерката не можем юни да мръднем офф
Геопоника

# 325
  • София
Пътуваме за границата Маказа. Като минем по късно ще пиша как е минало. Цялото семейство сме ваксини, ние с мъжа ми и с бустер.
Заведения -
 Най-вкусната скара сме яли на Тасос в столицата Лименас - Масабука се казва  заведението.
Бих се върнала на острова заради него.Yum
https://goo.gl/maps/uu7mkiHa3mR7ETaH6

До  Скала Рахони  има едно страхотна таверна - Горгона
https://goo.gl/maps/WPzsQihiyVRukYjU9

В Панагия препоръчвам Таверна Елена
https://goo.gl/maps/CvSCqT6UHY5HAMJd9

Покрай брега на Голдън бич има доста приятни заведения , но не си спомням имена.

# 326
  • Бургас
Минахме границата при Маказа. Пред нас пет коли и 20мин.чакане. Провериха багажника, за какво не знам. Само лични документи дадохме, никой не пита за сертификати, ПСР. След границата има пункт за взимане на ПСР, бяхме подготвени, че ще ни вземат произволно проби, но там нямаше никой и си продължихме.

# 327
Масабука е супер за скара и работи целогодишно. Има и една таверна в Кинира, Фарос, която също работи извън сезон.

# 328
Ееееееех, Криииит Simple Smile Пак да си пусна част от снимките, ще ме извините, но се размечтах Simple Smile

# 329
Здрасти, обмислям Великден в Тасос, за две нощувки. Чудя се дали да букна хотел с включени закуска, вечеря, празничен обяд с жива музика и т.н., напр. този  https://alexandrabeachthassos.reserve-online.net/offers
или нещо само за нощувка. Знам че гърците пекат агнета навсякъде, но бихте ли споделили кой е хубав район там, за двудневен престой и Великденски обяд.

Общи условия

Активация на акаунт