Дълъг ковид

• 22 629
  • 149
  •   1
Отговори
# 120
Минете на антихистаминова диета известно време и вижте дали ще има подобрение. За косата - Пантенол разтвор втривате в скалпа + колаген за пиене.

# 121
  • София
Записвам се и аз тук, макар че хич не ми се иска Sad

От 1 година вече съм с дълъг ковид. Тъй-като имам от преди това психически болести (генерализирана тревожност, паническо разстройство) и ПКК ми е наред, естествено бивам препращан към психиатър. Трябваше ми повече от половин година и смяна на няколко АД, за да ми светне в тъпата глава, че това мойто не е психиатрично, а си е точно дълъг ковид, защото физическите ми симптоми по никакъв начин не се повлияват от тези лекарства.
При мен симптомите са много, макар че засега няма открито някакво заболяване. Накратко изброявам тук, като може и да пропускам някои:

- Психични:

Депресия, тревожност, паника, инсомния (коригирани с лекарства)
Мозъчна мъгла, тежест в главата

- Физически:

Глава - напрежение в главата, очите, ушите; влошено зрение; замайване

Гърло - постоянно стичане на сополи от горната част на носоглътката към гърлото

Рамене - стягане, напрежение назад към врата

Сърце - по-ниско кръвно от нормалното; голяма вариабилност на пулса - от ниски до високи стойности

Гърди - стягане; понякога затруднено дишане и астматични симптоми

ГИТ - проблеми с храносмилането (несмляна храна); запек; хипер-чувствителност, невъзможност за приемане на голям брой храни; непоносимост към добавки и лекарства, в това число витамини, аминокиселини, протеолитични ензими и други добавки

Пикочо-полова система - намалено отделяне на урина; липсващо либидо

!!! ОБЩИ !!! - мускулна слабост, тежка хронична умора, общо неразположение, гадене, прилошаване, обща слабост; влошаване на симптомите след физическо или психическо усилие; постоянно чувство, все едно съм натровен
-----
Тези, които съм изброил в "общи", най-много ми тровят живота. Нямам такова нещо като "нормални" или хубави дни, в които да се чувствам добре. Всеки ден е един ад и кошмар! Понякога има влошаване, т.нар. PEM - влошаване на симптомите след усилие, което минава за дни или седмица и се връщам към "нормалното" лошо.

Самостоятелно съм си пускал различни изследвания - ПКК, чернодробни, бъбреци - ок. Вит. Б12 - ок, вит. Д - нисък, за което пия добавка.
Имам завишен пролактин, за който лежах в болница за ЯМР. Не откриха пролактином и заключението им беше, че е висок заради психиатричните лекарства.
Отделно самостоятелно си пусках антитела за Епщайн-Бар, херпес симплекс, варицела зостер и на всичките IgG антителата са ми високи (за минала инфекция). Тъй като нямам симптоми от тях, примерно мехури от херпес, ЛЛ вдига рамене и нищо не казва. Имам и завишен Д-димер, който по принцип е показател за дълбока венозна тромбоза и/или белодробна емболия. Според лекарите, той не е показателен самостоятелно без други симптоми. Емболия нямам, защото на рентген дробовете ми са чисти.
Та така. Дотук съм стигнал. Помощ от страна на лекарите няма, лечение на дълъг ковид също няма, лежа и чакам да открият нещо.
Само добавям, че не работя, защото в това състояние е просто невъзможно. Умората е жестока и прекарвам повечето време на легло.

# 122
Здравейте, карах Ковид декември. В момента антителата ми са 11000, припаднах преди две седмици, от тогава постоянно ми става лошо. Пуснах си изследвания ниска пикочна киселина, ниски еозинофилни левкоцити, леко над нормата билирубин. Желязо и Б12 в норма, Д3 - 21, което е оптимално ниво. Ходих на доктор, според него нищо ми няма уж. Единственото, което се сещам да е от пост ковид.

# 123
wantmenow, много е добре, че пикочната киселина е ниска. За витамин Д трябва да вземете мерки.

# 124
Кръвно? Кръвна захар? Ехокардиограма?
Бих проверила тези неща. Първите две са честа причина за припадъци и "ставане на лошо". Третото - понякога след Ковид има усложнения.

# 125
Ехокардиография е добре да се направи, не е достатъчно електрокардиограма, защото вследствие на ковид-а например аз имах перикарден излив на сърцето, забеляза се със скенер по друг повод и с ехокардиографията се потвърди, кардиограмата беше ОК. Редуцира се в по-голямата си част за около година и половина след ковида-а, но не съм имала силно задъхване или трудности с дишането. Също имах и някакви уплътнения - фиброзни изменения на белия дроб, които пък се установиха с рентгенова снимка, пак по друг повод.
Иначе бях  ваксинирана с две дози Астра,  изтекоха шест месеца след това, но бях на почти постоянно антибиотично лечение по друг повод и не успях да се ваксинирам с трета доза. И го карах средно тежко, а вторият път заедно с грип А.
Така че вероятно е добре да направите преглед при кардиолог, той ще прецени.

# 126
Кръвно? Кръвна захар? Ехокардиограма?
Бих проверила тези неща. Първите две са честа причина за припадъци и "ставане на лошо". Третото - понякога след Ковид има усложнения.
Кръвна захар е в норма и кръвното също. Кардиограма ми правиха в ред е. Ехокардиограма не са.
Rosita пихте ли нещо или просто отмина?

# 127
Нищо изписано от лекар не съм пила, кардиологът каза, че ще трябва да се проследи, но очаква с времето да се резорбира, аз се чувствам добре и не съм ходила на преглед. През октомври-ноември ще ходя пак на скенер на коремни органи и вероятно ще кажат, ако още е там изливът.

# 128
Росита, точно Ехокардиография имах предвид, благодаря за поправката Simple Smile
Да, и сестра ми има проблемче със сърцето след изкаран ковид, което само с ехокардиография се видя.

# 129
Записвам се и аз тук, макар че хич не ми се иска Sad

От 1 година вече съм с дълъг ковид. Тъй-като имам от преди това психически болести (генерализирана тревожност, паническо разстройство) и ПКК ми е наред, естествено бивам препращан към психиатър. Трябваше ми повече от половин година и смяна на няколко АД, за да ми светне в тъпата глава, че това мойто не е психиатрично, а си е точно дълъг ковид, защото физическите ми симптоми по никакъв начин не се повлияват от тези лекарства.
При мен симптомите са много, макар че засега няма открито някакво заболяване. Накратко изброявам тук, като може и да пропускам някои:

- Психични:

Депресия, тревожност, паника, инсомния (коригирани с лекарства)
Мозъчна мъгла, тежест в главата

- Физически:

Глава - напрежение в главата, очите, ушите; влошено зрение; замайване

Гърло - постоянно стичане на сополи от горната част на носоглътката към гърлото

Рамене - стягане, напрежение назад към врата

Сърце - по-ниско кръвно от нормалното; голяма вариабилност на пулса - от ниски до високи стойности

Гърди - стягане; понякога затруднено дишане и астматични симптоми

ГИТ - проблеми с храносмилането (несмляна храна); запек; хипер-чувствителност, невъзможност за приемане на голям брой храни; непоносимост към добавки и лекарства, в това число витамини, аминокиселини, протеолитични ензими и други добавки

Пикочо-полова система - намалено отделяне на урина; липсващо либидо

!!! ОБЩИ !!! - мускулна слабост, тежка хронична умора, общо неразположение, гадене, прилошаване, обща слабост; влошаване на симптомите след физическо или психическо усилие; постоянно чувство, все едно съм натровен
-----
Тези, които съм изброил в "общи", най-много ми тровят живота. Нямам такова нещо като "нормални" или хубави дни, в които да се чувствам добре. Всеки ден е един ад и кошмар! Понякога има влошаване, т.нар. PEM - влошаване на симптомите след усилие, което минава за дни или седмица и се връщам към "нормалното" лошо.

Самостоятелно съм си пускал различни изследвания - ПКК, чернодробни, бъбреци - ок. Вит. Б12 - ок, вит. Д - нисък, за което пия добавка.
Имам завишен пролактин, за който лежах в болница за ЯМР. Не откриха пролактином и заключението им беше, че е висок заради психиатричните лекарства.
Отделно самостоятелно си пусках антитела за Епщайн-Бар, херпес симплекс, варицела зостер и на всичките IgG антителата са ми високи (за минала инфекция). Тъй като нямам симптоми от тях, примерно мехури от херпес, ЛЛ вдига рамене и нищо не казва. Имам и завишен Д-димер, който по принцип е показател за дълбока венозна тромбоза и/или белодробна емболия. Според лекарите, той не е показателен самостоятелно без други симптоми. Емболия нямам, защото на рентген дробовете ми са чисти.
Та така. Дотук съм стигнал. Помощ от страна на лекарите няма, лечение на дълъг ковид също няма, лежа и чакам да открият нещо.
Само добавям, че не работя, защото в това състояние е просто невъзможно. Умората е жестока и прекарвам повечето време на легло.

Съчувствам Ви! В същото положение съм, та и по-зле. Месец след месец - все нови симптоми се появяват, но старите не изчезват. Пълна гавра е това нещо. В БГ не мисля, че ще намерите “лек”, от година съм през ден на лекари - пари на вятъра.
Съвет: Антихистаминова диета или детокс, трябва да се детоксикира тялото. Вдигнете си витамин Д задължително, но вижте и всички останали как са и къде има липси. Хранете се здравословно. Не пийте никакъв алкохол. Наспивайте се. Занимавайте съзнанието си и с други неща (колкото и да е трудно).
Американците пробват никотинови лепенки (аз не съм все още, защото съм пушач и ме е шубе), има и доста други опции, почти всичко засега изпробвах.. Не съм се оправила. Ад!

И все пак, изследвайте пълен пакет витамини/атоимунни/хормони. Посетете ревматолог.
Също за лаймска задължително. ЯМР чисто ли е?

Последна редакция: нд, 17 сеп 2023, 01:07 от PolinaNK

# 130
  • тук-там
На мен ми помогна хипербарната оксигенация - в барокамерата на ВМА.

# 131

Колко посещения? На мен ми след Ковид ми става много зле на главата в самолети и разбрах, че чувството от тези процедури е все едно си на самолет (заради промяната на налягането).. и не мога да се наканя да го тествам все още.

# 132
  • София
PolinaNK, благодаря! Пожелавам и на вас, и на всички ни да се оправим от това чудо!

Диета спазвам така или иначе, не мисля, че консумирам някакви високохистаминови храни, но по принуда съм ограничил доста вида на храната заради проблемите с храносмилателната система.

За лаймска съм се тествал, отрицателна е. ЯМР на глава 2 пъти, веднъж без контраст, веднъж със. Няма проблеми и там. Микроелементи съм тествал (натрий, калий, магнезий, калций, соли) - наред са. Не съм тествал само витамини Б1, Б2, Б6, че всяко е по 44лв и не съм сигурен дали има смисъл. АНА скрининг за автоимунни - наред е. Не знам какво друго да изследвам, честно. А и ако излезе нещо, лекарите вдигат рамене и викат нищо не може да се направи...

Аз също съм пушач. Пробвах един ден от никотиновите лепенки, но намерих само 15мг. Един час само и взе да ми става зле и се отказах. А и не трябва да пушиш през това време, че може да се получи предозиране. Не ми беше ок.

Ако знаете английски, има една много хубава група във фейса - "Long Covid Support Group" (с главни първи букви, че има и друга с малки букви). Изчетох доста материал. Изпробвах много добавки, които там са писали хората, че им помагат. При мен проблемът е, че съм станал адски чувствителен към добавки и всички, дето съм пробвал, ми се отразяват зле и ме влошават и се отказах засега от повече опити.

Ако на вас ви понасят добавките, може да пробвате варианта натокиназа+серапептаза ИЛИ лумброкиназа. Идеята им е да стопят микросъсиреците, останали от ковид, които запушват малките кръвоносни съдове и водят до хипоксия (недостиг на кислород) към органите, включително и мозъка. Това с микросъсиреците е една от научните теории за причината за дълъг ковид. При някои тази терапия води до значително подобрение. Проблемът е, че няма къде да се изследвате за наличието на микросъсиреци. Мисля, че само в Южна Африка и в Германия може да се изследва. Така че и тук с добавките е на принципа проба-грешка.

Четох също и за кислородните барокамери, но малко се страхувам, че може би няма да им издържа. А и като гледам, много хора казват, че има ефект, докато ги правиш, после всичко се връща. А цената им хич не е малка и не се поемат от здравна каса.

Пробвах също и акупунктура, защото някои споделят, че се подобряват от нея (стимулация на вагусния нерв и общо хармонизиране на нервната система). Ми зле ми ставаше, не знам защо. След 5 процедури се отказах, че цената също не е малка, а ефект - йок.

За момента не знам какво друго да предприема. При лекари спрях да ходя, защото полза няма. Честно казано, малко съм в задънена улица вече...

mtz, бихте ли споделили колко процедури, през колко време и за кои симптоми ви помогна барокамерата! Благодаря!

# 133
Ако в БГ сте се тествал за лаймски инфекции хич не е сигурно, че нямате. Тук тестват само антитела и само към един щам, а те са десетки.
Отделно, че може да имате ДНК на паразитите в кръвта, но да нямате антитела. Лошата новина е, че в БГ не признават изследвания правени в чужди лаборатории.

# 134
  • тук-там
И на мен ми ставаше зле на главата в самолет. Пътувах и все още пътувам със слушалки по време на полета с функция за шумозаглушаване. Това ми помага.
Ще ви регулират подаването на кислород и ще можете да спрете процедурата при лош симптом. На мен тази терапия ми помогна за едностранното главоболието, свето и звукочувствителността, както и ми даде повече енергия. Като цяло ми се “изчисти” главата. Направих 10 процедури месец след ковид и още 5 сеанса година след острата фаза. Вторият път правих процедури, защото след силен стрес ми се бяха върнали част от симптомите. Аз имах неврологични симптоми. Другото, което пих и определено ми действаше добре, беше това:

Приемах също магнезий и омнибиотик мигра. Спазвах антихистаминова и алкализираща диета. Не пиех. Правих фастинг по 16 часа.

Общи условия

Активация на акаунт