Хайде Коледата идва дайте своите идеи!

• 52 856
  • 387
  •   1
Отговори
# 180
Една по една ли се украсяват звездичките или се нареждат една върху друга и тогава? И трябва ли между всяка звездичка да се слага от глазурата, за да се слепят? Grinning

Аз така направих. Залепих звездите една върху друга, но с шоколад - мисля, че ще стане по-вкусно.....тази глазура от белтък+пудра захар не ми харесва изсъхнала.....сега лепя украсата - пак с шоколад, разтопен.......

# 181
Вчера направих меденки по рецептата на Иван Звездев от новия брой на списание "Бон Апети".Кухнята още ухае приятно.
Ето рецептата:

Медено тесто:
400 гр.брашно,
50 мл олио,
1 с.л пудра захар,
100 гр. мед,
2 карамфилчета,
1/2 ч.л сода за хляб,
1/4 ч.лканела

Приготвяне:

Брашното се пресява и в него се прави кладенче.В отделен съд на тих огън се слагат пудрата захар,олиото и медът.След като се сгъсти леко се оставя да изстине и се добавя постепенно към брашното.Бърка се и се добавя содата,канелата и счукания карамфил.Тестото не трябва да е много твърдо за да се разточва лесно.

Има много интересни и лесни за изпълнение сладки,но ще ги напиша по късно .
-белтъчно тесто
-солен пай
-празнични петифури с ядки
-коледна торта с карамелен крем,
-ябълков пай
-кекс с шок.глазура
-кексчета с шоколадов мус

и мн. други,но ще ми трябва сигурно седмица,за да ги напечатам.Целия брой е много интересен.

# 182
Немски коледни сладки ot rozali.com

Продукти:

200 гр. масло
80 гр. пудра захар
50 гр. марципан суров ( може и без него, тъй като в България май няма)
Ванилия ( пакетче)
250 гр. брашно
настъргана кора лимон

Начин на приготвяне:

* Маслото, пудрата захар, ванилията и настъргана кора лимон се смесват и разбъркват.
    * Към тях се добавя брашното, всичко това се разбърква с миксер.
    * Готовото тесто се прави на руло с диаметър около 5 см, увива се в алуминиево фолио и се поставя в хладилника за 24 часа.
    * На другия ден се овалва в яйчен жълтък и захар на кристали, нарязва се на кръгчета и се пече в предварително затоплена фурна около 8-10 мин.
    * Добре е тавата да се покрие с хартия за печене.
    * Ядат се и студени.
    * Издържат дълго време и са много вкусни.

Коледни меденки

500г мед
125г захар
60г маргарин
850г брашно
150г орехови
бадемови или кайсиеви ядки
1 яйце
25г захаросани портокалови кори
настъргана кора от 1 лимон
2 чаени лъжички канела
1 чаена лъжичка очукан карамфил
1 чаена лъжичка кардамон
1 чаена лъжичка джинджифил
1 пакетче бакпулвер
1 чаена лъжичка амонячна сода
4 супени лъжици прясно мляко още 2 супени лъжици
За глазурата:
3 белтъка
180г захар

Начин на приготвяне:

1. Смесвате мед, маргарин и захар и затопляте, докато се разтопи захарта
   2. Прибавяте брашното, разбитото яйце, настърганите портокалови кори и лимоновата кора.
   3. Накрая поотделно добавяте разтворени в мляко амонячната сода и бакпулверът.
   4. Тестото омесвате, разточвате на лист с дебелина 0.5 см.
   5. С формички или с ножче изрязвате фигурките.
   6. Нареждате в намазана с малко мазнина тавичка, като всяка бисквита предварително намазвате с течен мед.
   7. Печете при-180 градуса 20 минути.
   8. След като изстинат, ги глазирате.
   9. Разбивате белтъците на гъст сняг, като прибавяте по малко от захарта.
  10. Меденките ги украсявате с тънка четчица.
  11. Може също да изсипете глазурата във фуния от хартия и да се използва като шприц.
  12. Глазурата може да я оцветите в различни цветове, а към нея да добавите ситни захарни пръчици, бонбони, обелени и нарязани бадеми, парченца от плодове.

# 183
Благодаря ви за хубавите думи! Много се запалих по този форум, страхотни сте!

roska_ps, страхотни ръчички имаш   bouquet, На колко години си, че по снимката не смея и да прогнозирам......някъде 15-16 най-много май Simple Smile

Taneto , благодаря ти!   Party Всъщност съм на 23-24, а снимката е правена преди няколко месеца Wink Но не си единствената, която ми дава 8 години по-малко. Мога само да се надявам, че винаги ще е така Wink

# 184

Аз така направих. Залепих звездите една върху друга, но с шоколад - мисля, че ще стане по-вкусно.....тази глазура от белтък+пудра захар не ми харесва изсъхнала.....сега лепя украсата - пак с шоколад, разтопен.......

Благодаря ти за бързият отговор и за идеята за шоколада! Но продължавам да се чудя как точно да се получи ефекта на заливане, че глазурата да седи така сякаш е излята цялата отгоре и се е стекла тук-там по връхчетата?! Ох, много тъпо обяснение, ама не мога да измисля по-точно Embarassed Може би глазурата трябва да е по-течна или има друг трик? newsm78 И ако трябва да е по-течна как да я "разредя"? Май някъде имаше обяснение, ама като не помня и къде да търся Embarassed

# 185
  • Czech Republic
Признавам си без бой, зарибихте ме жестоко по правенето на сладки  Grinning
Вчера правих меденки (първите в живота ми), станаха чудесни. Исках да ги изрисувам. Забърках си пудра захар с белтък, разделих наполовина и в половинатап сложих и малко от едно степче ягодка до получаването на хубав червен цвят. Излях двете смеси в две найлонови пликчета, резнах по част от милиметъра в края им и .... станах опасна.  Stop След като изрисувах цялата кухня, блузата си (имам малко червено и на гърба, убийте ме не мога да кажа как съм стигнала до там  Grinning ) малко боя остана и за сладките, но само от бялата - червената я изхабих цялата за себе си и масата.

Та, вземете вкарайте пишман домакинята в правия път и обяснете как ги рисувате тези красоти по сладките? Колко гъста трябва да е сместа, която да приготвя?

Mда - правенето на белтъчната глазура си е цяло изкуство - изисква опит, време и търпение. Ако ти липсват, опитай с някоя друга - кондензирано мляко, шоколад.
Много важно е пудрата захар да се пресява - дори два пъти и през ситно сито - ще останете учудени, колко несмелена захар остава. И за да е гладка глазурата, се бърка поне половин час.

MimiZ, и елхичката и къщичката се украсяват преди слепването - по-удобно е за работа. Ако не искаш някаква специална украса, просто залей звездичките с глазурата и бързо ги слепи. За слепване може да ползваш и карамел. Сега видях, че питаш за висулки по елхата - да глазурата трябва да е по-течна - да капе по малко като я изливаш с лъжица.

# 186
roska, искам да ме осиновиш, моляяяяя тееее Laughing

Момичета, възхищавам ви се, миналата година докато бях още по майчинство правих меденки и елха, но хич не станаха хубави, но тази година определно няма да имам време.Та ще ви помоля ако знаете някакви лесни и бързи рецепти, не само за сладки, да ми напишете  bouquet

# 187
Според мен начина на украсяване зависи от това каква ще е украсата......моята никога не може да се сглоби, ако звездите са предварително украсени, няма начин.......аз умишлено избягвам белтъчената глазура.......

Ето каква е моята идея, тъкмо я завърших днес:

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=83153&photo=11

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=83153&photo=12

Не ми достигнаха само няколко бонбончета, а и за връх ще трябва да измисля нещо по-подходящо, но това не е фатално Wink

roska_ps, и аз младея с няколко години на външен вид  Mr. Green

# 188
  • Русе
Никой ли не си е записал някъде ШЕЙНАТА на Сънчо?

# 189
  • София
....
Та ще ви помоля ако знаете някакви лесни и бързи рецепти, не само за сладки, да ми напишете  bouquet

Аз току що извадих от фурната джинджифиловите сладки на Зори и мисля, че спадат към категорията бързи и лесни.
А как ухаят само... ooooh!
Сложих на око портокалова и лимонова кора и явно е било повече от даденото количество, защото аромата на цитрус преобладава над джинджифиловия Embarassed

# 190
Леле тук е цяла съкровищница,записвам се и аз за Коледа!
Благодаря ви момичета определно ще се възползвам от рецептите!

# 191
Вивиан колкото по-дълго отлежават сладките, толкова повече се избистря аромата и ще започнат да се усещат и другите подправки. Ако оцелеят  Laughing.

# 192
  • Варна, морето и сините вълни!
Според мен начина на украсяване зависи от това каква ще е украсата......моята никога не може да се сглоби, ако звездите са предварително украсени, няма начин.......аз умишлено избягвам белтъчената глазура.......

Ето каква е моята идея, тъкмо я завърших днес:

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=83153&photo=11

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=83153&photo=12

Не ми достигнаха само няколко бонбончета, а и за връх ще трябва да измисля нещо по-подходящо, но това не е фатално Wink

roska_ps, и аз младея с няколко години на външен вид  Mr. Green

Танче, страхотни идейки!   chef  bouquet
Хайде сподели каква т е украсата и кажи приемаш ли предложения за почасово гледане на бонбонка, за да си връткам аз сладки  Mr. Green Mr. Green

# 193
  • София
Не знам тук ли мога да постна инфото, обаче след търсене на формички за сладки на Факелман по разни хипермаркети, ми дожаля да дам толкова пари за толкова малко на брой формички. Вчера си купих 8 формички, пластмасови, за 1 лв. 4 по-големи, колкото запалка и 4 по-малки, влизат в големите. Доволна съм, сладките са вече налице Simple Smile За пореден път се убеждавам, че освен откровените боклуци в магазинчетата за 1 лв. има и полезни неща.

# 194
А нали белтъците се разбиват на сняг и после се добавя пудрата захар?? И сместа-глазура колко гъста трябва да е? Дайте сравнение с нещо... Praynig

Общи условия

Активация на акаунт