АГ СЕЛЕНА - ТЕМА 23

• 59 199
  • 785
  •   1
Отговори
# 225
  • Пловдив
Здравейте, момичета

Мога ли да родя в Селена, без да ме е следил някой от лекарите, работещи там? Може ли просто да се отиде там и да се заплати, като дойде моментът, без задължителна уговорка с конкретен лекар?
Можеш спокойно да си родиш в Селена, без да трябва някой да те е следил там. Просто когато усетиш, че тръгва раждането, отиваш, и там винаги има дежурен екип.
Само носиш направление за хоспитализация, изследвания, кръвна група и лична карта.

Аз родих на 19.4 моята втора принцеса. 7 години след първата, раждана пак в Селена.
Ами искам да споделя, че този път беше като приказка. В 1.30 през ноща отидох по спешност с изтекли води. Посрещана ме едно прекрасно и усмихнато момиче, заведе ме при дежурната лекарка (забравих името) и тя млада, усмихната и прекрасна. Прегледа ме, записа каквото трябваше, обади се на моята лекарка д-р Топалова (която не ми е следящ лекар, но я избрах за раждането, тъй като съм след секцио и в целия град тя е човекът, който е съгласен да опитате нормално раждане).
Настаниха ме в пред родилна, помолих да загасят осветлението, че много ми пречеше и телевизията, помолих за топка, оставиха ме в стаята и аз започнах да си скачам на топката и да си засичам контракциите. Към 5 часа дойде д-р Топалова, през това време само веднъж легнах за запис на тонове, защото легнала много ме болеше и момичетата, както си стоях на топката, просто слагаха за секунди апарата на мен за да видят дали всичко е наред. Изключително внимателни бяха всички, изключително деликатни и мили.
Исках си упойка, но не дочаках анастезиолога, той тъкмо дойде и аз имах вече пълно разкритие и я родих.
Престоя ми беше 3 дни, през тези дни никой не ми направи лошо впечатление. Всички бяха много, ама много любезни, отзивчиви и разговорливи.
Психолог този път не дойде да ме пита как съм, но и аз си бях добре. Консултантът по кърмене е много по адекватен от преди 7 години.
Храната сутрин само не е много ОК като за цената на това, което плащаме, но обяда и вечерята са хубави.
За нощница, хич не ми дремеше с каква съм, нямаше скъсано, беше малко захабена само, но предполагам, че като ги перат на много висока температура и стават така.
Хубаво впечатление ми направи и мокрите кърпи за бебетата, че са от тези с 99% вода в тях.

# 226
  • до най-прекрасния мъж
Сестрата на лекаря, при когото се следях по ЗК в Селена, ми даде документите две седмици преди датата на секциото. 2-3 дни по-късно минах и консултация с анестезиолог - без час е, само питай на регистратурата кога е там, отиваш на 3ти етаж и чакаш. Той ще ти обясни какво те очаква и ще те разпита за операции, алергии и т.н.  После ти дава една анкета, попълваш я, той също си записва каквото му е необходимо и носиш всичко на родилна регистратура на вход Север. Там момичетата си попълват каквото трябва и ти обясняват всичко за приема. Това е.

# 227
Много благодаря за изчерпателния отговор! Simple Smile

Сестрата на лекаря, при когото се следях по ЗК в Селена, ми даде документите две седмици преди датата на секциото. 2-3 дни по-късно минах и консултация с анестезиолог - без час е, само питай на регистратурата кога е там, отиваш на 3ти етаж и чакаш. Той ще ти обясни какво те очаква и ще те разпита за операции, алергии и т.н.  После ти дава една анкета, попълваш я, той също си записва каквото му е необходимо и носиш всичко на родилна регистратура на вход Север. Там момичетата си попълват каквото трябва и ти обясняват всичко за приема. Това е.

# 228
Здравейте!
Какво става при постъпване за раждане, ако нямаме направление за хоспитализация?
Нищо не става. Приема ви дежурен лекар или ако се имате уговорка с някого и всичко си е нормално. Те си издават направление от там в случай, че сте здравно осигурявена.
Не е необходимо да се следите в Селена, за да родите там.

# 229
Здравейте момичета, тези от вас, които вече са родили, може ли да споделите по колко родилки бяхте в предродилна зала и трябва ли да се поиска топка както *Soulmate* е писала или имаше предварително ? Искам да съм подготвена за това, когато отида с колко други жени ще бъдем на едно място и какви ще са условията докато се чака да вкарат родилката вече в родилна зала.
Благодаря и светли празници!

# 230
Разгледай видеата в фб страницата на болницата. Имаше обяснения точно за тези неща, но не помня в кое точно беше

# 231
  • Пловдив
tulip, в предродилна имаше 2 легла и 2 топки, аз бях сама до 6 сутринта, и после дойде още едно момиче. Дано да не съм я стреснала много защото вече бях неадекватна и доста си стенех. Но то отвътре ти идва. Не се притеснявай да си искаш всичко ако го няма. Всички са млади и отзивчиви и гледат да са ти от полза. Успех с раждането.

# 232
Бебето ми се роди преди по-малко от месец в Селена (имаш право на два безплатни прегледа за детето един месец след раждането). Отношението по време на престоя беше супер, особено от доктора ми, хигиената и храната също бяха окей, но се оказа, че не мога да си използвам двата прегледа за детето, защото първият свободен час се пада в края на този един месец, айде това как да е, честно казано и без безплатнитв прегледи ще мина, но вчера им звънях, защото исках някой да прегледа бебето поради неразположения, като изобщо не съм държала на безплатен преглед, упоменах, че бих си платила, а жената на телефона ми каза да се обадя след 10 Мин, за да пита дежурния педиатър, след което ми каза, че няма да прегледат детето, защото били празници, не приемали по спешност и ни пратиха във ВМИ. Малко разочароващо.

# 233
  • до най-прекрасния мъж
Бебето ми се роди преди по-малко от месец в Селена (имаш право на два безплатни прегледа за детето един месец след раждането). Отношението по време на престоя беше супер, особено от доктора ми, хигиената и храната също бяха окей, но се оказа, че не мога да си използвам двата прегледа за детето, защото първият свободен час се пада в края на този един месец, айде това как да е, честно казано и без безплатнитв прегледи ще мина, но вчера им звънях, защото исках някой да прегледа бебето поради неразположения, като изобщо не съм държала на безплатен преглед, упоменах, че бих си платила, а жената на телефона ми каза да се обадя след 10 Мин, за да пита дежурния педиатър, след което ми каза, че няма да прегледат детето, защото били празници, не приемали по спешност и ни пратиха във ВМИ. Малко разочароващо.
Не приемат, да. Мен ме върнаха с 5-дневно бебе с притеснения относно падналото пъпче. Беше гаден, дъждовен и студен декемврийски ден в 20 ч вечерта. Същата схема - обадете се след 10 мин, последвано от неколкократно затваряне на телефона, без обратна информация дали ще я погледне някой. Отидохме на място, никой не излезе, директно си ни върнаха. Даже се оказа, че не е била още официално изписана и се е водила в болницата. Това го разбрах 2 дни по-късно, като си взехме епикризата. Ходихме в спешното в Пълмед, имам и фактура. И честно казано, ако не бях супер доволна от д-р Ставреви баща и син, които ми правиха инвитро и проследяване, щях да вдигна болницата на балон. Много разочароващо отношение и то към бебе+дадените една шапка пари за инвитро, проследяване и раждане.

# 234
И ние минахме един преглед при педиатър след раждането, то повече няма как да се вмъкнат.
Това с отказ да приемат за преглед го коментирахме многократно последните 6 месеца, много неприятно. Не знам защо няма платени педиатрични кабинети.

След проучване, разглеждане и питане, записах на децата преглед при педиатър в Пълмед. Има часове за всички 7 лекаря и по ЗК там.
Дано не се налага по спешност, но за преглед биха били вариант.

Същото отношение получавам от ЛЛ на децата, който не е педиатър. Последния му номер, след като идва да им бие ваксини, му споделих, че искам да напише направление, че едното не си върти главата свободно.
Като взе да ми шикалкави, лепна му диагноза - крива шия и вместо да съм минавала през ДКЦ да съм отивала направо във ВМИ и то къде при наш много близък работещ в детска хирургия и там направо да ги видели, всички специалисти били там.
Демек да се оправяме без направление. Моя мъж му се върза и с един телефон се замъкнахме, прегледаха т.н. крива шия /между другото се оказа, че доктора дава консултации в Селена в неонатология/,  обясниха ни, че е навик още от вътреутробно да заема една поза и да го въртим, масаж, никаква крива шия не е.
Чувствах се супер неудобно да ангажирам хора, а те други заради ЛЛ. Защото едно е детето да е насочено там по каналния ред,  друго е да се натрапвам.

Бясна съм. Разгледах и резервирах часове в Пълмед след празниците. И ако откаже да ми напише направление хем ще го сменя, хем ще го докладвам в ЗК с жалби.

# 235
Значи не са проблем празниците, а просто не им се занимава… Пропуснала съм, че сте го коментирали. Ако знаех изобщо нямаше да звъня и да се занимавам. Даже не ми беше първи избор Селена, звънях на друга детска клиника, а там ми отказаха първо като чуха колко е малко детето и да отида там където съм раждала, защото имам два безплатни. Аз им казвам, че ще си платя, те ми говорят за безплатни прегледи. Не мога да разбера защо има дежурен лекар като не може да ти съдейства по спешност и само те препращат. Спешното да не е само за бременни? Защото аз отидох по спешност да раждам и такова връщане нямаше, ангажираха се сума хора, за моя АГ няма да коментирам, той веднага се отзова.

В заключение от Пълмед и Пловдимед не ми отказа преглед.

# 236
  • до най-прекрасния мъж
Щефи, дъщеря ми до към месец и малко си въртеше главата повече надясно, наляво все едно имаше скъсен мускул - до половината завърти и до там. Лягах от лявата й страна на спалнята и й говорех. След няколко седмици се оправи. Наистина е навик. Но не е лошо, че сте се консултирали, при някои деца се налага рехабилитация.

# 237
Тулип , предродилна има 2 зали . Аз раждах в пика на пандемията и с другата родилка ни разделиха в двете стаи / понеже аз бях с високи антитела/ . Иначе са с по две легла всяка . Топки имаше оставени , само да имаш желание да ги ползваш . Добавям кадър , който съм изпращала на моя мъж докато чакаше .

Аз също не използвах прегледите на бебето . При изписването ни казаха , че не е нужно да го водя , ако всичко е наред и нашия педиатър си го следи . Ако реша все пак , да си запиша от сега час , но заради Ковид и студа не препоръчват .
Баткото , който също е роден там ,го водих . Аз не намерих разлика със станнартния преглед от личната педиатърка и за щастие не ми се е налагало да ги търся по други причини .

# 238
Здравейте, а след като доста майки не могат да ползват безплатния преглед, как се слага на детето втората капка витамин К. Купуваш сам от аптеката и после хвърляш всичко останало? От позната знам, че в Торакс общо взето затова са ходили на профилактичен. Да не се окаже, че даже и първа доза при раждането не слагат в Селена.

И по коментара на една майка, че си е чакала детето в продължение на 6 часа сутринта за сутрешните прегледи, предполагам и къпане, които се правят. Това редовно ли се случва? Детето като е на кърма как така ще стои 6 часа в детската стая. Дават му сухо мляко ли? Аз при това положение мога ли да им висна на врата и да си искам да ми върнат детето.

# 239
Според епикризата, им дават на ден 1 и 3.
Писах по 2-3часа сутрин и толкова следобед. Според мен са им давали АМ, да. Същинско кърмене няма как да се осъществи там при тази им организация.
Моето дете имаше проблем и препоръчваха преглед на 10 ден. Звъннах да запазя веднага скед изписването и следователно нямаше за близките 20 дни, но бях много настоятелна, дори се поскарахме и изведнъж се появи свободен час за седмица по-рано.
Втори не мисля изобщо да се напъвам да правя.

Общи условия

Активация на акаунт