Парфюмни размисли и страсти - 270 март 2022 г.

• 63 120
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
  • София
1 малко по глупав въпрос
Когато видите един парфюм и прочетете на какво мирише...... Разбирате дали да си го вземете, да но ако не знаете някоя от съставките как мирише.... Какво правите?
Аз например незнам как мирише, нероли, бергамонт.......

# 436
Има няколко варианта според мен:

Влизаш във фрагрантика, намираш определената нотка и четеш описанието. Има цяла секция нотки и там има абсолютно всякакви.

Другият вариант е да видиш тази нотка в кои парфюми, които познаваш, присъства.

Третият е да си купиш чисто масло с нея. Там, разбира се, е доста по-концентрирана.

# 437
Аз също много харесвам тази серия на Дюпон, особено Noble Wood и не считам, че са за студено време, напротив. В горещите дни ориенталски парфюми много по-лесно нося, тогава си показват цялото великолепие. А свежите просто изчезват. Като цяло съм на мнение, че това е доста ограничена концепция, в крайна сметка има много държави без зима, а там също се носят и продават всякакви парфюми.
Това, което в горещините не ми понася е лавандула с ванилия, тип Либре или мон Герлен.
Относно нотките, с времето и повече пробвани парфюми, ако четете каква пирамида имат, ще се ориентирате кое как мирише. Някои като нероли, пачули, ванилия, тубероза, мед, роза, цивет разпознавам много лесно. Други са все още мистерия.

# 438
Пробвам и научавам как мирише.
Да отбележа, че някои нотки също миришат различно, спред това кой ги произвежда, ниво на качество, как и в какво количество са съчетани. Примерно пачулито е така, в едни аромати мирише ментово, в други дървесно, в трети е като пръст... Никога няма гаранция, че една позната нотка ще мирише по очаквания начин. Smiley

# 439
  • by the sea
В такъв случай не е препоръчително да пазаруваш на сляпо, освен ако не ти носи тръпка и парите не са ти проблем. Паузаруването на сляпо си е риск и е подходящо за хора с много опит или добра интуиция, може да се подготвиш като тестваш в магазини различни парфюми, дори да не са ти по вкуса за да научиш да разпознаваш нотките или да си поръчваш масла от различни нотки.
Конкретно на въпроса ти аз например незнам точно как мирише rhubarb и не бих си купила такъв парфюм на сляпо.

Днес съм с NR Fleur musc Florale, много красива пудрена роза има lipstick вайб върху мен.

# 440
О да, съгласна с Deetron, че лятото и жегата изкарват най-доброто от по-тежките парфюми и тогава им е момента. Горещо, сухо време е идеално за ориенталски аромати и тежки цветни.

Красивата тубероза в Carnal Flower и Compliment в студа направо звънти, като замръзнало цвете, на което по-скоро си представяш, отколкото да усещаш аромата в пълната му прелест, оковано от студа цветенцето не може да се разгърне. Ах как нямам търпение да стане жега и да се парфюмирам с някоя тубероза

А лятната и свежа Granada Salvia на Geurlain има супер трайност в студа и е много, много красива, нищо общо с бледия аромат, който се усеща в жегата и след 1/2 час няма никой....

С една поръчка на козметика получих мостра на Dior J'adore, много съм го носила, бях го позабравила и сега ми се струва ултра прелест. Новите от серията не ми допадат, но този бих носила и сега с удоволствие.

# 441
Magda Dimitrova, " слаб" не бих го нарекла, особено за белоцветен летен парфюм, трае си поне над 3 часа. Ванилено-лимоново-цветна водичка с изявен жасмин (подобно като в Бюти на КК или ЕДТ Диор Адикт). Съвсем прилично парфюмче си е, но ми се струва, че не е съвсем в твоята посока май.

# 442
  • Бургас
Ал, че Dior J'adore си е ултра прелест по принцип според мен.Stuck Out TongueНе ме надъхвай сега, да се върна към тази стара любов.Bowtie с една бърза покупка.И на мен никой от серията не ми допада , както Жадор.Абсолю е красив, но ми е различен от ЕДП.Новата Олимпея е радост и слънце в бутилче, Черният нов Опиум е също като стария , не ме впечатли грам.По- назад сте обсъждали Лайт Блу, харесвам най- много  Light Blue Forever, разкошни цитруси с вплетени бели цветя и при мен е много траен, сега е и на 30% надолу, за лятото е мега разкоша.Доста потребители го сравняват с Нероли Портофино Форте на Том Форд, аз харесвам повече Форевър.Smile Парфюм за след малко, една моя голяма любов, елегантния Карат на Картие Heartpulse

# 443
  • Germany
1 малко по глупав въпрос
Когато видите един парфюм и прочетете на какво мирише...... Разбирате дали да си го вземете, да но ако не знаете някоя от съставките как мирише.... Какво правите?
Аз например незнам как мирише, нероли, бергамонт.......
Станислава5642, няма нищо глупаво във въпроса. Пирамидите са само за ориентир, всяка нота може да звучи по съвършено различен начин. Една роза може да е свежа, млада, знойна, маслена, кадифена, ефирна, зелена, обрулена, ориенталска....
Ориентацията идва с опитът. Първо трябва да разберете, какво харесвате вие, да розпознавате съставките в любимите неща, да установите какво не ви допада, да го разпознаете в няколко парфюма. Това идва с времето, с опита. Аз например ненавиждам тубероза, алдехиди. Видя ли подобни в пирамидата, интересът ми рязко спада. И обратното, пирамида с ирис, пачули или роза са от голям интерес за мен.
Неролито е портокалов цвят, мирише чисто, сапунено, белоцветно, леко горчиво. В малки дози ми харесва, в големи отива към сапун. Харесвам съчетанието му с цитруси и зеленина. Най-известни парфюми с него са Neroli Portofino Tom Ford  и Eau de Soleil Blanc Tom Ford от високия клас. От по-масовия, който можете да пробвате навсякъде и да се ориентирате препоръчвам Fleur d'Orchidee Karl Lagerfeld - нежен, белоцветен, с хубаво нероли, добра трайност и достъпна цена.
Бергамота е цитрус, обикновено се усеща като по-зелена и остра версия на лимона. Понякога е повече като настъргана кора, понякога е сок, друг път е бялата част под кората, или листата на дръвчето. В повечето случаи го определям като мъжка нота. Моят любимец е Bergamote Soleil Atelier Cologne, но е трудно достъпен. Bergamote 22 Le Labo е много хубав пример също за добре направен бергамот, за съжаление също доста скъп и трудно  откриваем. По-лесен вариант и удачен за ориентация в нотата е Dior Homme Cologne 2013 Dior, както и класическият и вечен одеколон на 4711 Original Eau de Cologne. Просто опознайте вкуса си, и ще разберете, какво ви харесва, и как поднесено.

# 444
Amareto, за този имаш ли представа какъв аромат е ?

Аз също много харесвам тази серия на Дюпон, особено Noble Wood и не считам, че са за студено време, напротив. В горещите дни ориенталски парфюми много по-лесно нося, тогава си показват цялото великолепие. А свежите просто изчезват. Като цяло съм на мнение, че това е доста ограничена концепция, в крайна сметка има много държави без зима, а там също се носят и продават всякакви парфюми.
Това, което в горещините не ми понася е лавандула с ванилия, тип Либре или мон Герлен.
Относно нотките, с времето и повече пробвани парфюми, ако четете каква пирамида имат, ще се ориентирате кое как мирише. Някои като нероли, пачули, ванилия, тубероза, мед, роза, цивет разпознавам много лесно. Други са все още мистерия.

# 445
Jennifer880, този конкретно не съм го срещала, мисля, че е най-новият от златната серия. Четох някъде отзиви, че е приятен, но нищо невероятно.
Както писа Денси по-нагоре, те доста си приличат, ако ви харесва един, силно вероятно е да ви харесат и останалите.
Аз само Pure Bloom не одобрявам, ужасно ми стои.

# 446
Никой като Някой Hug
Благодаря за отговора! Наистина, няма да е за мен! Heart

# 447
Колебая се дали golden wood или noble wood да поръчам. И двата изглеждат много добре.Какво ще ме посъветваш ?
Jennifer880, този конкретно не съм го срещала, мисля, че е най-новият от златната серия. Четох някъде отзиви, че е приятен, но нищо невероятно.
Както писа Денси по-нагоре, те доста си приличат, ако ви харесва един, силно вероятно е да ви харесат и останалите.
Аз само Pure Bloom не одобрявам, ужасно ми стои.

# 448
Jenifer880,
Няма да се одобря, ако не го кажа... Тази серия са само големи бутилки, изобщо не е сигурно, че ще се харесат на всеки. Ако решението не е взето окончателно, по-добре да не се купува без проба.

# 449
С уточнението, че всички имаме различен вкус и без проба ситуацията е "Сомтайм уин, сомтайм люн", аз съм за Noble Wood или Royal Amber.
Пишете щом решите и какво ви е впечатлението, ако не е "Уин" ще решите ситуацията в другата тема 😁
Макар че според мен шансът да са ви неприятни е малък.

Общи условия

Активация на акаунт