СЕПТЕМВРИЙСКИ МАМИ🤰🏻2022 💝 (ТЕМА 2)

• 44 578
  • 770
  •   1
Отговори
# 135
Даа, има си явно, но лошото е, че ние не можем да си разчитаме сами коя стойност за какво от написаното отговаря, пък аз обичам да съм добре информирана 🤭

# 136
Направо съжалявам, че си пуснах БХС. И така и лекарят не ми обясни кое му е значимото. Айде, щях да разбера, че ме подтиква за БХС и като излезе лош резултат за да си направя пренаталния. А те лекарите си взимат сериозен процент от всеки пренатален. Само че аз му казах че смятам пренатален само да правя. И БХС трябвало задължително според него.  И за какво? Над 40 какъв ли ще е резултатът....То е ясно, само стрес Sad Освен да не гледам изобщо резултата. И без това в понеделник ще правя vision.
Аз ще правя Vision утре. Първо, искам да съм сигурна дали всичко е ОК или не. Второ, защото съм на 40. Когато казах на АГ, че искам да направя пренатален тест ми записа час на момента. И на секундата ми казаха когато плащам пакета за следене на бременност на рецепция да кажа, че “няма да правя БХС, да ми приспаднат от сумата за него, защото няма смисъл понеже ще правя пренатален”.
Когато бях бременна с второто си дете (бях споменала, че то е от ИСКИ и на 5 дневния бластоцист му е правен генетичен тест, преди да ми го върнат), АГ - друг, ми каза на един от прегледите “всичко е ОК, ама ти си знаеш де, вие имахте генетичен тест правен”.

# 137
  • София
Аз отново да обясня за БХС-то, което и аз минах вчера след ФМ и правя за първи път.
И защото само като видя Името Сигридов червата ми се обръщат…и понеже съм учила малко Генетика. Бяха е чисто статистическо изследване, което на база статистически данни от възраст, заболявания, размери, кръвни групи и други подобни, статистически изчислява едни шансове евентуалностно на някое бебе нещо да му има. Много деца са убити в утробата заради тази статистика, много са родени чисто здрави въпреки нея. Това няма нищо общо с пренаталните тестове, но за съжаление преди 8 г тях ги нямаше и семейства взимаха тежки решения само заради  цифри, които дори не се обновяват годишно- мисля че даже не се отчита, че детеродната възраст се е вдигнала—ако си над 35 си в риск, ако си над 40-си взела дала тотално. Стар метод за изследване от времето на майките ни-просто не актуализират данните. Това е бхс. 
За щастие пренатестовете, макар и скъпи, спират този кошмар.

# 138
Аз отново да обясня за БХС-то, което и аз минах вчера след ФМ и правя за първи път.
И защото само като видя Името Сигридов червата ми се обръщат…и понеже съм учила малко Генетика. Бяха е чисто статистическо изследване, което на база статистически данни от възраст, заболявания, размери, кръвни групи и други подобни, статистически изчислява едни шансове евентуалностно на някое бебе нещо да му има. Много деца са убити в утробата заради тази статистика, много са родени чисто здрави въпреки нея. Това няма нищо общо с пренаталните тестове, но за съжаление преди 8 г тях ги нямаше и семейства взимаха тежки решения само заради  цифри, които дори не се обновяват годишно- мисля че даже не се отчита, че детеродната възраст се е вдигнала—ако си над 35 си в риск, ако си над 40-си взела дала тотално. Стар метод за изследване от времето на майките ни-просто не актуализират данните. Това е бхс. 
Не е и съвсем така. Освен Сигридов се поразрових и в чужди публикации по въпроса. Отвъд Даун бхс откривал ранна прееклампсия и неврални дефекти като спина бифида.

# 139
Когато правих БХС заедно с първата фетална морфология в 12 седмица, специалиста по фетална ми каза следното - Двете изследвания се правят заедно, защото едното не е достатъчно за пълна информация, т.е ако пуснете само кръв за БХС - информацията няма да е пълна, затова според него се правят заедно за една по пълна картина. Да, БХС е една статистика. Но за мен лично беше наистина допълнение към феталната морфология (макар че информацията от нея беше достатъчна).
Преди 12 години като ми пускаха изследвания за БХС с първата ми бременност бях много притеснена. Тогава и фетална не ми правиха. Сега не се притеснявах от резултата от БХС, вероятно заради всичко положително, което чух от прегледа за фетална.
Така че, момичета, не се притеснявайте. Прави сте - БХС е една статистика (донякъде).

# 140
С първата ми бременност БХС правих на 33 години. Резултатът за Даун беше нещо космическо 1: 4,5 цифрена сума. 4 години по-късно, минала 35 години, с втората бременност резултатът беше 1: сто и нещо мисля. В този случай имах правен генетичен за Даун и отрицателен резултат. Сега, ако правя БХС, резултатът за Даун сигурно ще ми е 1:25… Т.е. възрастта толкова влияе върху резултатите… Въпреки, че позната на 33-34 имаше резултат 1: под 100. Прави амниоцентеза и се оказа, че е фалшива тревога. Детето вече е 6 годишно и си е здравичко.
Обаче като се замисля, не съм чувала за резултат, при който да е имало ниска опасност за заболяване, а в последствие да е имало такова.

# 141
Момичета, и моите резултати от БХС излязоха. Правих го в Токуда и генетичката ми изпрати подробен имейл с обяснения. Рисковете за  трите хромозомни аномалии за ми ниски и въпреки това се колебая дали да направя и пренатест заради късния ми аборт. Бях и при др Павлова от Марковс, която каза, че на бебето всичко му е наред, но ако имам излишни хиляда лева, да ги дам. Та наистина се колебая..
БХС на Сигридов е малко по-подробно изследване. Има мега ултразвук все пак и оценява и други рискове. Simple Smile Аз съм била два пъти при него, със смесени чувства съм. Със сигурност е голям специалист, но на мен след аборта ми каза, че имам перфорация на матката и правих хистероскопия, която не показа такова нещо.

# 142
Аз се бях засилила да правя пренатален тест също.
Изразявам мнение просто на база на всичко, което изчетох, не искам да звучи като чиста монета, но.. вече има много фирми, които предлагат такива. Даже и китайска фирма! Сериозно, пробата ви пътува до Китай!?!? Изчетох всички теми тук, не се шегувам. Дават 98.5, някои до 99% точност. Звучи много? За съжаление и при тях има сгрешени резултати или казано по друг начин, 1 жена на 100 може да има фалшив резултат и неслучайно повечето фирми предлагат застраховка - безплатна амниоцентеза при сгрешен резултат от тяхна страна.
БХС дава статистика, ок. Но освен тези числа (които нищо не значат, защото винаги има риск вие да сте точно в тези  проценти) - един опитен детайлен специалист ще огледа и транснухална гънка, наличие на носна костица, сърдечната дейност на плода, а кръвния анализ ще ви даре риск от прееклампсия и там други хормони, с които не съм толкова наясно. Но са все важни неща.
И двата за мен са насочващи тестове. При гранични резултати винаги ще ви посъветват за инвазивен тест, който вече дава 100% верен резултат, защото извлича ДНК от околоплодните води (амниоцентеза) или плацентата (хорионбиопсия). Дано не бъркам нещо в методологията. Това разбира се крие рискове и далеч не значи всяка бременна да си прави инвазивен тест. Искрено се надявам специалистите да са такива точно заради това, за да знаят кога и кого да насочат.

# 143
Абе все тая. Пускам и двата и това е Simple Smile
Сега се сещам преди няколко седмици имах съмнение за втори плоден сак. Реших да отида при д-р Нейкова във фемина. Оказа се че е специалист по фетална морфология. Обясни ми че пренаталния тест си е общо взето голяма злоупотреба, което абсолютно вярвам. Обясни ми надълго и широко, ама в момента съм малко mummy brain та не запомних всичко. В общи линии обясни че при плацентарен проблем/дефект веднага ще изкара че бебето е дефектно. И обратно.
И съответно как в САЩ от 2011 се увеличили случаите на бебета с отклонения заради пренаталните. Просто отхвърляли с лека ръка други съществуващи индикации и на 100% седоверявали на отрицателния резултат. Та вярвам че тези тестове в голяма степен са злоупотреба, но какво да се прави.

# 144
На мен изобщо не ми взеха кръв за БХС. Казаха, че при двуплодна бременност нивата на хормона в кръвта са по принцип по-високи и заедно с повишените НТ при мен, ще излезе сигурно резултат 1:10 макс.

# 145
  • София
Не е и съвсем така. Освен Сигридов се поразрових и в чужди публикации по въпроса. Отвъд Даун бхс откривал ранна прееклампсия и неврални дефекти като спина бифида.
Да, така е, двете се допълват и да-бхс следи и за други аномалии, но пак казвам на статистическа основа-демек сравняват примерно 1000жени със същите като моите показатели, и колко от тях са имали деца с аномалии и на тази база се пише 1:250,1:40 и т.н. Като това зисло спада с напредването на възрастта и т.н. Затова смятам, че е излишен стрес. Въпреки това нали, и аз го направих и ще видим в петък. На фм лекарката каза, че няма АБС никакви предпоставки резултатът да е лош, обаче аз си имам едно на ум, Та ще видим. Успокоителното е, че все още има време за пренатален. Не знам дали се прави и той до 13гс, защото аз вече ще съм в 13 следв. Седмица, ама засега опитвам да не го мисля.

# 146
Galapagos, имаш ли представа с кои стойности от БХС се откриват например ранна прееклампсия и неврални дефекти като спина бифида?
То вярно, че изследването го разчитат лекари и не е наша работа, но когато човек може да се опита да го разчете сам, докато получи отговорът на доктора, някак спестява напрежението (за всяко изследване имам предвид).

Kanari, мисля че пренаталният започва от 10-та седмица и няма срок.

Скрит текст:
И защото само като видя Името Сигридов червата ми се обръщат…и понеже съм учила малко Генетика. Бяха е чисто статистическо изследване, което на база статистически данни от възраст, заболявания, размери, кръвни групи и други подобни, статистически изчислява едни шансове евентуалностно на някое бебе нещо да му има. Много деца са убити в утробата заради тази статистика, много са родени чисто здрави въпреки нея. Това няма нищо общо с пренаталните тестове, но за съжаление преди 8 г тях ги нямаше и семейства взимаха тежки решения само заради  цифри, които дори не се обновяват годишно- мисля че даже не се отчита, че детеродната възраст се е вдигнала—ако си над 35 си в риск, ако си над 40-си взела дала тотално. Стар метод за изследване от времето на майките ни-просто не актуализират данните. Това е бхс.  

# 147
Galapagos, имаш ли представа с кои стойности от БХС се откриват например ранна прееклампсия и неврални дефекти като спина бифида?
То вярно, че изследването го разчитат лекари и не е наша работа, но когато човек може да се опита да го разчете сам, докато получи отговорът на доктора, някак спестява напрежението (за всяко изследване имам предвид).

Kanari, мисля че пренаталният започва от 10-та седмица и няма срок.

Скрит текст:
И защото само като видя Името Сигридов червата ми се обръщат…и понеже съм учила малко Генетика. Бяха е чисто статистическо изследване, което на база статистически данни от възраст, заболявания, размери, кръвни групи и други подобни, статистически изчислява едни шансове евентуалностно на някое бебе нещо да му има. Много деца са убити в утробата заради тази статистика, много са родени чисто здрави въпреки нея. Това няма нищо общо с пренаталните тестове, но за съжаление преди 8 г тях ги нямаше и семейства взимаха тежки решения само заради  цифри, които дори не се обновяват годишно- мисля че даже не се отчита, че детеродната възраст се е вдигнала—ако си над 35 си в риск, ако си над 40-си взела дала тотално. Стар метод за изследване от времето на майките ни-просто не актуализират данните. Това е бхс.  
не съм запозната, честно казано, но ще поразровя за информация. Иначе много високи или много ниски стойности на ПАПП-А се асоциират с риск от ретардация и преждевременно раждане или от прееклампсия съответно. Не съм сигурна на100% обаче.

# 148
И това е полезна информация. Ще се радваме да споделиш ако научиш нещо ново! Hug

# 149
За колко дни излиза резултата от БХС?
Аз ще го правя другата седмица заедно с ранна ФМ и като Ви чета се притесних.
Въпреки това малко за успокоение - Преди години на моя роднина беше излязъл много голям процент вероятност за синдром на Даун, но въпреки това тя си задържа бебето и на детето му няма нищо, напълно здраво си е. Тя тогава беше над 35 год. и явно и заради това по статистиките е излязъл този голям процент.

Общи условия

Активация на акаунт