Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 69

• 29 993
  • 725
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Mibobo, моя приятелка миналата седмица си пусна за първи път ЩХ хормони (за съжаление само ТСХ, ФТ4, ТАТ и МАТ), както и обременяване с глюкоза).
Антителата са й в норма, ТСХ 1,4. Но ФТ4 е малко над 12 при долна граница 12. В такъв случай трябва ли да се пие хормон и няма ли да падне ТСХ под нормата?
Мерси много!

# 76
В такъв случай при първо сблъскване с проблем е добре да провери за дефицити, ако има да попълни т.е. идеята, че може да подобри функцията, защото както знаем дефицитите влияят много. Ако и тогава остане на това положение си мисля, че би трябвало да се започне с една ниска доза и да се следи. Няма изследван Т3, вероятно той е сравнително висок (както е в начална хипофункция когато организма се опитва да компенсира) и ТСХ засича добрите стойности и затова не се повишава. Но в един момент Т3 ще се срине и тогава ТСХ ще скочи.

Разсъждавам от собствен опит, ще покажа при сина ми как беше, да той е дете и може да са малко по-различни нещата, но мисля, че не толкова.
Скрит текст:
При първото засичане на Т4 под норма, ТСХ е "чудесен", но виж колко е висок Т3 смятам, че е заради него.  Аз също се тревожех как да започне хормон в този случай, но лекарката каза трябва и започнахме. Отгоре пише дозата на която е. Виж тенденцията как постепенно спадна Т3 , повиши се Т4 и  ТСХ се "оправи" . Общо взето и в момента държи подобни стойности, само дето дозата му е още малко по-висока вече.

# 77
  • София
Много благодаря! Очевидно не са толкова прости нещата и добро ТСХ не е критерий за добре функционираща жлеза. Но много ендокринолози биха оставили нещата така докато ФТ4 не падне под долната граница.

# 78
О да, определено не е критерий затова ме е яд, че на повечето лекари не им увира главата. Гледат само него, изписват хормон само спрямо него, което може да е грешно и в двете посоки. Както да не изпишат хормон а да има нужда, така и да изпишат и да предозират.
Аз един път бях с абсолютно оптимален Т4, а ТСХ над 3, т.е. ако някой лекар гледаше само ТСХ ще ми вдигне дозата и щях да се предозирам.
Скрит текст:

# 79
След като са важни всички показатели, защо уважавани и много посещавани лекари гледат само TSH, какви са им доводите, какво са ви казвали?

# 80
О да, определено не е критерий затова ме е яд, че на повечето лекари не им увира главата. Гледат само него, изписват хормон само спрямо него, което може да е грешно и в двете посоки. Както да не изпишат хормон а да има нужда, така и да изпишат и да предозират.
Аз един път бях с абсолютно оптимален Т4, а ТСХ над 3, т.е. ако някой лекар гледаше само ТСХ ще ми вдигне дозата и щях да се предозирам.
Скрит текст:
нова съм в темата и нещо не схванах, резултатите, които показвате са в референтни стойности...защо тсх трябва да е под 3 ?

# 81
След като са важни всички показатели, защо уважавани и много посещавани лекари гледат само TSH, какви са им доводите, какво са ви казвали?

Никога не съм ги питала Simple Smile , но вероятно така са ги учили преди 50г. Въпреки, че и това не е задължително да е така. За първи път като ми откриха проблема - това беше преди почти 30г, тогава в града ни идваше от София един доц.Миланов (нямам представа работи ли още) и майка ми ме водеше при него известно време. Винаги ми е пускал за изследване и трите хормона, още тогава.
Преди няколко години лекар в града, който е заместник завеждащ на отделението по ендокринилогия ми каза - Антитела засекат ли се и повече не се следят, което също не е вярно. Но и в това вярват много лекари.

ogan1 щом си нова в темата започни с информацията на първата страница. Да са в норма хормоните, не означава, че са добре първо. Второ точно за нормите на ТСХ сме говорили много пъти и на предната страница в коментар съм пуснала една извадка от книга и нея погледни.

# 82
Според мен масовият случай е да се нагоди дозата и тсх да е в някакви норми ( какви, вече друг въпрос). По рядко се случват специфични случаи. Например при хипер са по стриктни докторите и пускат повече изследвания. При неповлияване също пускат. Но се очаква масово да се повлиява тсх и оста яките пропорционално при прием на дозата. Затова.

# 83
Да, определено при хипер следят повече. Там защото е по-опасно състоянието може би, а хипо го подценяват според мен.

# 84
Някой имал ли е проблем като моя? Суха, лющеща и зачервена кожа на лицето точно до ъгълчетата на устата. Преди време беше същото само, че на брадичката и не се подобрява особено с мазане с кремове. Много е трудно даже и с грим да го прикрия 😐 Може би е от това, че ми вдигнаха дозата на хормона... Да е симптом на дефицит на В12 се съмнявам понеже вземам добавка и ям месо редовно...

# 85
Може да страдаш от дефицити на други витамини и минерали, не непременно на B12.

Редактирах се, понеже не се усетих, че сме в темата за Хашимото, сори! Blush

Последна редакция: пн, 14 мар 2022, 14:42 от Гърне без похлупак

# 86
  • Burgas, Bulgaria
Момичета , аз нещо не разбирам.  Май грешно си пих Еутирокс-а  и пуснах  изследвания.  От него ли са така ? Аз бях с фт4  -11 , фт3  -3  тсх-  1 ,2 
Или от Ковида сега ?

Фт 3      5,9        3,1 - 6,8
Фт4    20.90      12 - 22
Тсх      0.13       0.27 - 4,20

# 87
Изследване се прави без прием на хормон, изпива се след вземането на кръв. Иначе и от Ковид също се объркват нещата.

# 88
Момичета , аз нещо не разбирам.  Май грешно си пих Еутирокс-а  и пуснах  изследвания.  От него ли са така ? Аз бях с фт4  -11 , фт3  -3  тсх-  1 ,2  
Или от Ковида сега ?

Фт 3      5,9        3,1 - 6,8
Фт4    20.90      12 - 22
Тсх      0.13       0.27 - 4,20

Здравей! Не разбрах съвсем какво питаш? Смяташ, че сегашните ти стойности са лоши ли? На мен ми се струват доста добри, да не кажа - супер. Може би съвсем лекичко ти е висока дозата, ама наистина е с много малко. Предишните ти изследвания показват хипофункция, ако референтните са същите.
Също, не става много ясно - ти си глътнала хапчето сутринта и после си отишла да ти вземат кръв ли?

# 89
На кой хормон са ти вдигнали дозата?

Може да страдаш от дефицити на други витамини и минерали, не непременно на B12.
На Еутирокс съм с хипофункция. От 37,5мг минах на 50мг. Чувала съм, че при дефицит на В12 се получава така 🙄 Иначе съм изследвала вит. Д, вит.В12, фолат, цинк, феритин и където имам дефицит взимам добавка.

Общи условия

Активация на акаунт