Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 69

• 30 046
  • 725
  •   1
Отговори
# 90
# 91
  • тук и там
Здравейте. Ще помоля за коментар -какво мислите за изследванията ми.С половин жлеза съм ,премахната поради  голям възел преди няколко години. Хормони не съм пила, според лекарите-останалата част от жлезата успявала да компенсира .  
Това са тироидни хормони

Това тук е холестерола-много висок, и вит. Д-под норма
Скрит текст:

С хипофункция ли съм според вас? Трябва ли да търся читав ендокринолог,който да  ми обърне внимание.
Според ЛЛ всичко е наред. Изписа ми вит. Д и това е.Щеше да ми изписва и хапчета за холестерола, но се разбрахме да съм пробвала с диета първо, и след това щял да ми изпише статини вече.

# 92
Т3 и Т4 са ниски, така че има известна хипофункция въпреки добрия ТСХ.
Попълни си дефицита на Д, за други дефицити проверяваш ли се - желязо, В12? Когато имаш и попълниш дефицитите може нещата да се подобрят.
ЛДЛ и общия холестерол обикновено са позавишени при хипофункция.

# 93
  • England
Здравейте момичета! Нова съм в групата.
На кратко историята - забременях и се оказа, че имам проблем с щитовидната. През бременността поддържах ТСХ под 0.1 стигна до 0.005, ФТ3,ФТ4, ТАТ и МАТ не бяха в норма но приемах препарати. Цялата бременност мина безпроблемно.
Сега 3 години по - късно всички хормони без ТАТ и МАТ са в норма. Не приемам препарати. Сега искам да даря кръв, но срещам разнопосочна информация. Вие дарявали ли сте? Мислите ли че е подходящо? Благодаря Ви!  Бъдете здрави Simple Smile

# 94
  • Столичанин ама не в повече :D
Момичета , аз нещо не разбирам.  Май грешно си пих Еутирокс-а  и пуснах  изследвания.  От него ли са така ? Аз бях с фт4  -11 , фт3  -3  тсх-  1 ,2 
Или от Ковида сега ?

Фт 3      5,9        3,1 - 6,8
Фт4    20.90      12 - 22
Тсх      0.13       0.27 - 4,20
Ако си го пила преди изследването, да от него е.
Здравейте. Ще помоля за коментар -какво мислите за изследванията ми.С половин жлеза съм ,премахната поради  голям възел преди няколко години. Хормони не съм пила, според лекарите-останалата част от жлезата успявала да компенсира . 
Това са тироидни хормони

Това тук е холестерола-много висок, и вит. Д-под норма
Скрит текст:

С хипофункция ли съм според вас? Трябва ли да търся читав ендокринолог,който да  ми обърне внимание.
Според ЛЛ всичко е наред. Изписа ми вит. Д и това е.Щеше да ми изписва и хапчета за холестерола, но се разбрахме да съм пробвала с диета първо, и след това щял да ми изпише статини вече.
Да с хипофункция си но и не вярвам, някой ендокринолог да ти обърне внимание, освен желязото и б12, каквито ти е препоръчала мибобо провери също и глюкоза, инсулин и гликиран хемоглобин.
На кратко историята - забременях и се оказа, че имам проблем с щитовидната. През бременността поддържах ТСХ под 0.1 стигна до 0.005, ФТ3,ФТ4, ТАТ и МАТ не бяха в норма но приемах препарати. Цялата бременност мина безпроблемно.
Сега 3 години по - късно всички хормони без ТАТ и МАТ са в норма. Не приемам препарати. Сега искам да даря кръв, но срещам разнопосочна информация. Вие дарявали ли сте? Мислите ли че е подходящо? Благодаря Ви!  Бъдете здрави Simple Smile
Категорично не, при никакви автоимунни заболявания не трябва да се дарява кръв.

# 95

Ето тук са противопоказанията за даряване на кръв, виж последното в списъка - Автоимунни заболявания https://bgblood.org/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D … 0%B0%D0%BD%D0%B5/

# 96
  • Burgas, Bulgaria
Благодаря Ви ,че ми отговорихте на неадекватния пост. Стреснах се като видях резултатите ,хем се зарадвах, но и се притесних от ниското тсх .
 Продължавам да си пия Е@тирокса и след 2 седмици ще пусна пак , този път няма да пия хапчето сутринта. 
Гърненце , да изпих го и след това отидох на изследването .

# 97
Гърненце , да изпих го и след това отидох на изследването .

Ясно. Simple Smile Да, за другия път вече знаеш, че не трябва да го пиеш.
Не се шашкай, TSH не е чак толкова нисък.

# 98
  • Русе
Някой имал ли е проблем като моя? Суха, лющеща и зачервена кожа на лицето точно до ъгълчетата на устата. Преди време беше същото само, че на брадичката и не се подобрява особено с мазане с кремове. Много е трудно даже и с грим да го прикрия 😐 Може би е от това, че ми вдигнаха дозата на хормона... Да е симптом на дефицит на В12 се съмнявам понеже вземам добавка и ям месо редовно...
Да, определено оправи дефицитите на първо място. Макар че баща ми без дефицити и без щитовидна жлеза, пак е така. Почти цял живот му се изсушава и напуква там кожата и маже със съвсем тънък слой на тридерм маз. Действа много добре и дори да не успее да те излекува, защото проблемът е вътрешен, то ще ти потуши симптомите.

Аз също искам да попитам. Вече близо 2 месеца пия Еутирокс 50мг, някои дни по 100мг. По рецепта трябва да вземам 75мг. Искам да отида да проверя ситуацията сега. Май месец лекарката ме вика на контролни, но има бая време. Понеже съм ограничен финансово, кое ще ме съветвате да изследвам? ТСХ или Т3 -Т4 биха били по-добър маркер? Просто да се ориентирам накъде върви положението.
Като се къпя по-дълго време и кожата ми се отпусне и виждам как точно под долната челюст и над адамовата ябълка е надуто, а вляво даже доста надуто. Като комбал. И това не ми се струва добре предвид че вече 2 месеца пия редовно. Вчера за първи път си загубих гласа. Никога не ми се е случвало и се стъписах…
Даже изпробвах вашия метод под езика за по-добро усвояване и ми харесва. Сладнее Еутирокса. Та да не би да ми идват много силно тези дози…

# 99
Еутироксът се дава и на бебета и в листовката е описано да се стрие таблетка и с лъжичка вода да се даде, което половината ще си отиде точно през лигавицата в устата.

Nikolayy5 аз лично бих заложила на ТСХ+Т4 ако не можеш всичко. Т4 е важен за да се види как ти е дозата .
По спомен беше от Русе, не знам къде се изследваш, но в Здраве ако правиш трите хормона ТСХ+Т3+Т4 е 28лв,  ТСХ+Т4 е 20лв иначе поотделно са по 12лв.

# 100
  • Русе
Много благодаря. Така ще направя!
Иначе вдигнаха цените вече…

# 101
Ники, според мен, като за начало, опитай се пуснеш трите хормона заедно. Все пак, това ти е една от първите контроли.

Да ви питам нещо, особено тези от вас, които четете повече книжки за хранителните режими при Хашимото.
Какво е препоръчителното дневно количество чист протеин, което трябва да приемаме, с оглед на състоянието ни? Някой информиран ли е по този въпрос?
Аз, повярвайте ми, наскоро изпаднах в пълен ступор, като разбрах, че физически активните хора могат да приемат дори по 150-200 г. протеини дневно. Flushed Просто в първия момент, когато го прочетох, помислих, че не съм разбрала правилно и че става въпрос за количеството месо, а не белтъците, които се съдържат в него. Шокът ми произтича от факта, че в много дни се затруднявам да докарам протеиновия прием дори до 50-60 г., какво остава до 100 и нагоре. Anguished
Накупила съм си поне 5-6 опаковки чист протеин на прах (изолат) и в момента още не съм приключила с първата. Пия двойна на препоръчителната доза, но да ви кажа, пак с 300 зора успявам да изпълня указания дневен прием.

# 102
Аз също искам да попитам. Вече близо 2 месеца пия Еутирокс 50мг, някои дни по 100мг. По рецепта трябва да вземам 75мг. Искам да отида да проверя ситуацията сега. Май месец лекарката ме вика на контролни, но има бая време. Понеже съм ограничен финансово, кое ще ме съветвате да изследвам? ТСХ или Т3 -Т4 биха били по-добър маркер? Просто да се ориентирам накъде върви положението.
Като се къпя по-дълго време и кожата ми се отпусне и виждам как точно под долната челюст и над адамовата ябълка е надуто, а вляво даже доста надуто. Като комбал. И това не ми се струва добре предвид че вече 2 месеца пия редовно. Вчера за първи път си загубих гласа. Никога не ми се е случвало и се стъписах…
Даже изпробвах вашия метод под езика за по-добро усвояване и ми харесва. Сладнее Еутирокса. Та да не би да ми идват много силно тези дози…
[/quote]

Бих пуснала ТСХ и ФТ4. Ако все още намествате дозата няма много смисъл от ФТ3. Ако ФТ4 е достигнало оптимално ниво и няма подобрение на симптомите, тогава има значение от ФТ3, т.е. да се види дали конверсията куца. А, ако сте много ограничен финансово, може и само ФТ4 да пуснете.

# 103
  • Русе
Благодаря за съветите ви! Супер сте.
Относно въпроса за протеина. Аз също доста чета точно за него, но не в кореалция с Хашимотото, а просто така.
Наистина за хора, които не спортуват 100гр протеин на ден е да речем ок. Ако тренираш обаче, вдигаш протеина. Вдигаш до 2гр на кг телесно тегло. Минимум. Ако тежиш 60кг ще трябва да приемаш 140гр протеин.
Всъщност се смята, че дори и да не тренираш, пак е добре да се приема повече протеин, защото подпомага организма по много пътеки. Освен това може да спазваш диета и да отслабваш, като същевременно стягаш и запазваш мускулите.
Негативното е, че ако прекалиш ще те хванат стомашни проблеми.
Няма как да приемаш минимални количества въглехидрати (да речем 100гр), минимални количества мазнини (да речем 40гр), а пък огромни дози протеин до над 200гр. В такъв вариант смятай най-малкото стомаха много ще те боли. Затова трябва баланс.
Наистина с чиста храна се набавя трудно този протеин. И аз ям по около 130-150гр дневно и нямам протеин на прах. Ям всеки ден пилешко от гърди, риба, яйца, извара и други неща и ги докарвам до 150гр протеин, но и общо близо 3000 калории. Една дама ако яде толкова калории и не спортува активно ще стане доста доста пълничка.
Така че добре си се ориентирала с изолата. 100гр от това, което съм изчел, е достатчно ако не спортуваш активно. Ако предозираш с малко тялото ти ще го изхвърли през отделителната система без да усетиш каквото и да било.
50гр иначе е доста малко, но не страшно. Смята се за някакъв минимум за адекватно поддържане на системите в организма. Но колкото повече, толкова по-добре. Наистина 100гр изглеждат перфектни като за теб!

Аз познавам хора, които правят някви странни диети с ябълки и жито и не знам си какво. Те надали и 20гр протеин събират за ден. И разбира се наред с изчистената мазнина, премахват и голямо количество мускулни влакна. Тялото става едно увиснало, сухо и грозновато. Да не говорим пък как органите се тормозят. И така нататък много разводних темата…

# 104
Гърне, аз имам една малко стара дискусия за протеина от Шоки и Кам, но е встрани от Хашимотото. Все пак, ако искаш хвърли едно око:
https://m.bg-mamma.com/?topic=844725.285;topicrefid=20

Общи условия

Активация на акаунт