Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 69

• 30 076
  • 725
  •   1
Отговори
# 615
Желязно ветрило, не ми се вижда много ок това на което живееш основно...🤔🤔 Мисля, че ти трябва повече протеин.
Междудругото, стана ми интересно...как напасвате тази доза 41 мкг дневно?🙂 Мерси за мерните единици.

Последна редакция: чт, 05 май 2022, 18:04 от dolce miele

# 616

Мимоходом, стана  и интересно...как напасвате тази доза 41 мкг дневно?🙂 Мерси за мерните единици.

Е тя е средно аритметично, иначе приема му е 5х37,5мг и 2х50мг. Иначе с течния Акутирокс, може доста точно да се нагласят, там 2мл е 40мг

# 617
Желязно ветрило, с това въглехидратно хранене е нормално да ти пада косата. Аз почти не виждам протеин, а от него зависи състоянието на коса, кожа, нокти и все тъкани + мускули. От всичко изброено, което ядеш, само хлябът ти е глутенов. Просто го сменяш с царевичен, оризов, грахов, от жълта леща, елда. Не очаквай обаче да ти е вкусно. Тези типове хляб са твърди и като подметки. Сори, но това е моето мнение😉С брашно от жълта леща се получава най-добре и що-годе вкусно.
Селен можеш да си вземеш с цел намаляване на антителата. За друго не съм сигурна, че ще ти помогне, но първо го изследвай. Селенът е канцерогенен при предозиране.
Мигрената само мога да предполагам, че пак е от лошото хранене + хипофункцията.

# 618
Да, знам че протеините са ми малко, но пусто не ми харесва месото. Аз така не ям месо цял живот. Като дете майка ми голям зор е видяла, карала съм на доматена манджа и смокини лятото. Помня как ми се повдигаше от мириса на месо и прясно мляко. В градината съм убеждавала баща ми как са ни давали да ядем сурово месо, а то е било шунка...

С приема на В12 ще падне желязото, но ще падне или ще вдигне феритинът?

# 619
Мятам една много изчерпателна статия за Селена https://www.lekar.bg/29197/селен/
Аз ще си го пия

# 620
Ето ги и моите изследвания от днес:

Скрит текст:

През последните 2 месеца бях на 100 мкг. "Tirosint" - сега ще си взема няколко опаковки от 112 мкг. Не смятате, че е OK да мина направо на 125, нали?

Явно стойностите на антителата при мен миналия път не са били лабораторна грешка, както допуснах първосигнално, защото се потвърдиха от настоящото изследване. Но всичко е много странно...
Едно на ръка, TAT винаги са ми били завишени - от 2016 г. насам. Поне от тогава се тествам. Сега от какво са спаднали така драстично, наистина недоумявам?! Нищо не съм лекувала, антибиотици не съм пила, не усещам да е имало проблем с УНГ или пикочната система, който понастоящем да се е оправил...
MAT пък, поради каква причина са скочили толкова, също не мога да си обясня. Astonished Не съм регистрирала нови оплаквания, свързани със стомашно-чревния тракт (аз по принцип нямам симптоматика в тази сфера).

От стойността на Инсулина съм сравнително доволна, при положение че не съм сваляла килограми през последните месеци - само спазвам режим, без да спортувам особено много. Дори в дните преди изследването се случи така, че ядох малко повече въглехидрати. Не е било умишлено, просто съвпадение. Та, това ме кара още повече да се радвам, че Инсулинът ми е под 10, без особени усилия и без прием на Метформин. Simple Smile Пада ми много бързо, като спра с боклуците.

Глюкозата е малко височка (нетипично за мен, като съм на режим), ама може да е нещо инцидентно.

И за Пикочната киселина съм доволна, че е с чудна стойност. Последните години всеки път, като я тествах, беше над горната референтна граница. Сега може би се е регулирала, поради многото добавки, които приемам - нямам представа, честно казано.

Последна редакция: чт, 05 май 2022, 20:41 от Гърне без похлупак

# 621
здравейте моля за съвет имам висок МАТ и пролактин Нисък витамин д искам да си пусна втори иЗледвания съмнявам се за хашимото може ли да ми кажете Има ли значение кога се правят иЗледванията дали преди цикъл или след това

# 622
Ако имаш висок MAT, то значи заболяването (Автоимунен тиреоидит на Хашимото) си е факт, за съжаление.

По принцип, изследването се пуска в "чист" ден, т.е. без кръвотечение. Дали е преди или след цикъл, не е от особено значение.

Трябва да тестваш пълния пакет - TSH, FT4, FT3, TAT и MAT, както и да предприемеш ехография на самата жлеза.

Наложително е да вземеш мерки за ниския D.

Пролактинът най-вероятно е висок, заради хипофункцията.

# 623
  • Столичанин ама не в повече :D
Ето ги и моите изследвания от днес:

Скрит текст:

През последните 2 месеца бях на 100 мкг. "Tirosint" - сега ще си взема няколко опаковки от 112 мкг. Не смятате, че е OK да мина направо на 125, нали?

Явно стойностите на антителата при мен миналия път не са били лабораторна грешка, както допуснах първосигнално, защото се потвърдиха от настоящото изследване. Но всичко е много странно...
Едно на ръка, TAT винаги са ми били завишени - от 2016 г. насам. Поне от тогава се тествам. Сега от какво са спаднали така драстично, наистина недоумявам?! Нищо не съм лекувала, антибиотици не съм пила, не усещам да е имало проблем с УНГ или пикочната система, който понастоящем да се е оправил...
MAT пък, поради каква причина са скочили толкова, също не мога да си обясня. Astonished Не съм регистрирала нови оплаквания, свързани със стомашно-чревния тракт (аз по принцип нямам симптоматика в тази сфера).

От стойността на Инсулина съм сравнително доволна, при положение че не съм сваляла килограми през последните месеци - само спазвам режим, без да спортувам особено много. Дори в дните преди изследването се случи така, че ядох малко повече въглехидрати. Не е било умишлено, просто съвпадение. Та, това ме кара още повече да се радвам, че Инсулинът ми е под 10, без особени усилия и без прием на Метформин. Simple Smile Пада ми много бързо, като спра с боклуците.

Глюкозата е малко височка (нетипично за мен, като съм на режим), ама може да е нещо инцидентно.

И за Пикочната киселина съм доволна, че е с чудна стойност. Последните години всеки път, като я тествах, беше над горната референтна граница. Сега може би се е регулирала, поради многото добавки, които приемам - нямам представа, честно казано.
Както се пееше в една песничка https://www.youtube.com/watch?v=RWZrnQxRB9I само, че бих сменил заглавието с искам твоето tsh Smile

# 624
jerami, а защо точно TSH? Grinning Моето в момента е малко високо, затова и лекичко ще коригирам дозата. Да видим дали, като бонус, конверсията няма да се подобри, че и тя е относително проблемна при мен.

Светли Празници на всички в темата! Flowers Four Leaf Clover

# 625
  • Столичанин ама не в повече :D
Сравнявам го с мойте бре гърненце (на което много си се кефя, ама искам още по-надолу) виж и твоето тат също го искам Smiley (е мат вече не го ща Smile ).

# 626
Джерами, значи искаш и моите тат и мат 🙂 Аз пък взимам от някой назаем Т3...😄

Последна редакция: пт, 06 май 2022, 01:55 от dolce miele

# 627
Ако имаш висок MAT, то значи заболяването (Автоимунен тиреоидит на Хашимото) си е факт, за съжаление.

По принцип, изследването се пуска в "чист" ден, т.е. без кръвотечение. Дали е преди или след цикъл, не е от особено значение.

Трябва да тестваш пълния пакет - TSH, FT4, FT3, TAT и MAT, както и да предприемеш ехография на самата жлеза.

Наложително е да вземеш мерки за ниския D.

Пролактинът най-вероятно е висок, заради хипофункцията.

# 628
Добро утро и честит празник!
Хайде при мен ново 6!
След закуска пушена скумрия, с краставица, маслини и 1/2 авокадо пак киселини. Май ще си връщам айрана.
А пия и храносмилателни ензими и пробиотик

# 629
Пушената скумрия си е тежка храна. И аз принципно я обичам, но всеки път ми става гадно на стомаха, след като я консумирам.

При теб, обаче, със сигурност и хипофункцията оказва влияние. Не знам с какви стойности са ти хормоните, но без външен прием - в много случаи не се получава. Просто в началото, като коментирахме казуса ти с невъзможността за отслабване, не подозирахме, че не приемаш синтетичен хормон. А, всъщност, каква е причината за това? Откога си диагностицирана с Хашимото?

Общи условия

Активация на акаунт