Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 69

• 30 077
  • 725
  •   1
Отговори
# 600
Спрях интервалното гладуване, защото свалих килограмите в първите 2 месеца и след това спря свалянето на килограми.

# 601
Всяко едно отслабване винаги е ударно първите 2,3 месеца, но после продължава бавно и плавно (около 0,5 - 1 кг месечно). Но точно тогава хората се отказват и връщат назад и правят йо йо. Така организмът се научава, дресира да гладува и всеки следващ опит за отслабване след това става все по-труден, докато стигнеш до момента от въздуха да качваш. Така се предизвиква и хипофункция на щж.

# 602
Здравейте, отново!
Ето резултатите от изследванията:

ХОРМОНИ
Име на теста (изследване)       Резултат     Единици   Референтни стойности   Метод
fT3       4.23       pmol/l     3,1-6,8   
TSH      5.10       uIU/ml     0.27-4.2   
fT4       15.16       pmol/l     12,0-22,0   
MAT/anti -Tpo/    53.61       IU/ml     до 34   
TAT/anti-Tg/      445.12       IU/ml     до 115.0

МЕТАБОЛИТИ/METABOLITES
Име на теста (изследване)       Резултат     Единици   Референтни стойности   Метод
Vit-D       74.37       nmol/l     <25 дефицит; 25-50 недостатъчност;50-120 норма   
Витамин В12/Vitamin B12       382.10       pmol/l     141-489   
Феритин/Ferritin       20.33       ng/ml     жени 13-150;мъже 13-400

ЕЛЕКТРОЛИТИ/ELECTROLYTES
Желязо/Iron       24.57       umol/l     М 11.0-28.0 Ж 6.6-26.0   

Как ви се струват резултатите?

Изписаха ми Еутирокс от 25мгр. и отново хормони в началото на юни. Как ви се вижда дозата? Аз съм и доста малко килограми- 41 кг, има ли значение при дозирането?

# 603
Моят ендокринолог винаги ме пита за килограмите, явно имат все пак някакво  значение. Макар че не съм сигурна, че са определящи като си гледам дозировката през годините.

# 604
Онази, странно наистина, ти не си на малка доза глюкофаж, спортуваш, с въглехидратите внимаваш.... 🤔
Чела съм, че когато щитовидните хормони се оптимизират, се подобряват и метаболитните показатели, виж в тази насока какво можеш да направиш.

# 605
Желязно ветрило, имаш хаши + хипофункция. Трябва и малко б12 да пиеш. Другите са добре. Дозата също за момента е адекватна, но след 60 дни ще имаш по-ясна представа. Много важно е дали добре конвертираш. Попрегледай темата.

За кг питат, защото има правило на база формула, по която се изписва и дозира т4. Във формулата се включват годините и кг на пациента при дозиране. Но аз поне, досега не съм видяла някой да е уцелил доза по тази формула. Доза се напасва спрямо стойности на фт3 и фт4.

https://www.omnicalculator.com/health/levothyroxine-dosage

# 606
По-назад съм се объркала и съм писала, че съм с 263,5 pmol- pg/ml e, което е съвсем друго! 😄 Колко ориенировъчно ни ми била стойността, конвертирана в pmol?🤔 Нещо около 100?!
Джерами, имах предвид да не е неусвояема (о от тази гледна точка вредна) форма на селен...😃
 Интересно, моите референтни за вит. Д са оптимално/нормално- 75- 125. А не норма 50-120...Този феритин ми се струва доста нискам. Но пък желязото е на горна граница...🤔
А човек, който е с много излишни кг, трябва ли да пие по-висока доза хормон за ЩЗ? Говоря за кг от порядъка на 20, 30 или 40 над нормата, защото няколко кг едва ли са решаващи, но когато са 20 или 30, тогава?🤔 Защото едва ли необходимата доза хормон е еднаква примерно за човек с 40-50 кг и за друг с 90-100 кг?🤔
Аз преди бях на Глюкофаж XR- 2х1000 точно. Дебело искам да подчертая, че от хапчетата ефект отслабване не съм видяла. 😃😉 От фастове 36-48 часа, съчетани с ВМ-НВХ- да. 🙂

# 607
Онази, странно наистина, ти не си на малка доза глюкофаж, спортуваш, с въглехидратите внимаваш.... 🤔
Чела съм, че когато щитовидните хормони се оптимизират, се подобряват и метаболитните показатели, виж в тази насока какво можеш да направиш.
Аз заради щитовидната реших да махна толкова много неща.. като млечни, яйца, бобови и ядки. При реален проблем само с бобовите. Започнах да пия много повече добавки над изписаните ми - лимфомиозот, Вит Д, б12 и глюкофаж. Започнах селен, цинк, хром, хранителни ензими. А омега 3 и пробиотик пия от доста отдавна, защото имам проблем със запек и липиден профил. Предполагам, че яйца грах и зелен фасул ще върна след 30 дни, защото реалния ми проблем е с лещата и зрелия фасул.
Ако имам успех със свалянето на кг ще остана още без млечни, ако не ще си върна само сирене и масло.

# 608
А хормон пиеш ли?
Запека и кофтият липиден профил вървят ръка за ръка с хипофункцията.

# 609
А хормон пиеш ли?
Запека и кофтият липиден профил вървят ръка за ръка с хипофункцията.
С хипофункция съм и Хашимото, но нямам назначена терапия с хормон

# 610
Ами, Онази, така кажи (може и да си споменала, пропуснала съм). С хипо и без хормон трудно ще стане отслабването.

Яйцата и ядките защо ги изключи за ЩЖ? Като алергени или...?

И какъв пробиотик пиеш за запека?

Пробвала ли си да пиеш инозитол и ФК? Има същия ефект като метформинов препарат. Докато четях в темата за ИР, научих и това и дълго време го прилагах. Метформина стопява Б12.

# 611
Ползвам това [/img]
Пробиотик сега приключвам с един на джеймисън  и съм си взела само ацедофилус.
Хормона беше на Долна граница но в норма и затова ме оставиха бе него

# 612
По-назад съм се объркала и съм писала, че съм с 263,5 pmol- pg/ml e, което е съвсем друго! 😄 Колко ориенировъчно ни ми била стойността, конвертирана в pmol?🤔 Нещо около 100?!

194 pmol/l

Това с дозата и кг е много относително, зависи колко е сериозна хипофункцията.
При хора с начална такава може и 70 и 100кг да са и да им стигат 25мг. Моят син е на доза 41мг от цяла година вече, а на скоро стигна 45кг.

# 613
Желязно ветрило, имаш хаши + хипофункция. Трябва и малко б12 да пиеш. Другите са добре. Дозата също за момента е адекватна, но след 60 дни ще имаш по-ясна представа. Много важно е дали добре конвертираш. Попрегледай темата.

За кг питат, защото има правило на база формула, по която се изписва и дозира т4. Във формулата се включват годините и кг на пациента при дозиране. Но аз поне, досега не съм видяла някой да е уцелил доза по тази формула. Доза се напасва спрямо стойности на фт3 и фт4.

https://www.omnicalculator.com/health/levothyroxine-dosage

Селен да купувам ли?

Ако реша да изключа глутенът какво мога да закусвам? Основно живея на хляб, салати, картофи, бобови, плодове. Месо не обичам и ям от време на време. Яйца веднъж седмично. Млечни консумирам кисело мляко в таратор, сирене рядко, сметана мога да изям обаче цяла кофичка (от време на време).

Мен ме измъчва основно косопад и ежеседмична мигрена. По повод едногодишен косопад изследвах ТСХ. Не се изморявам. Имам торбички под очите и ми е студено, но това е от както се помня, както и цял живот съм поднормени килограми.

# 614
До миналата седмица закусвах кисело мляко с плодове или омлет.
От началото на седмицата зеленчуци в суров вид с авокадо или някакво месо - например шунка, маслини!
Много добре ми се отразява

Общи условия

Активация на акаунт