Аку Тирокс или Еутирокс?

 • 675
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 41
Здравейте! Направих два прегледа при две различни лекарки.

Едната ми изписа Аку Тирокс 2,5 мл на ден (който започнах преди няколко дни), а другата Еутирокс 25 мкг на ден.

Чудя се какво да пия и искам мнения. Ако се спра на таблетките мога ли от течния веднага да мина на таблетката? Причината е, ме заминавам за чужбина за 6 месеца и се чудя, дали ако взема няколко опаковки Аку Тирокс няма да се развалят, а и чисто ценово едното ми излиза 6 лева, другото 100+, а ако няма значение кое приемам, разбира се, че бих си ги спестила.

Благодаря предварително!

# 1
 • Мнения: 11 931
Първо Акутирокс може да се изпише по каса и да не ви струва толкова много.
Иначе препаратите са с една и съща основна съставка (синтетичен хормон тироксин) и принципно са взаимно заменяеми, но на всеки действат индивидуално. Някои хора се чувстват по-добре с единия препарат, други с другия както и самото отражение на щитовидните хормони може да е различно. За Акутирокс се смята, че е по-изчистен, също така, че с него не се чака много преди хранене, докато при таблетките е добре поне час след тях да не се яде и пие кафе.

# 2
 • Terra incognita
 • Мнения: 12 373
За пръв път чувам, че има и течен вариант.
Аз пия Еутирокс от 9г, сутрин, веднага след събуждане, след което чакам поне 30мин, преди да пия кафе.
Хормонът ми е стабилен и в норма, но при всеки е различно.

# 3
 • над кукувичето гнездо
 • Мнения: 9 460
Ако акутирокс, който е изпосан е в концентрация 100мкг/5 мл, то дозата ви е от 50мкг. А другият лекар е изписал 25 мкг.

Много зависи какви са резултатите от изследванията, но обичайно първоначално се дава най-ниската доза. След 45 дена се прави ново изследване, за да се види отговорът на организма към дозата. Ако е нужна, корекция се прави и след 45 дена отново се проследява с изследвания. Така се процедира, докато се напипа правилната доза. След това се правят изследвания на 3 месеца, а по-късно - 2 пъти в годината - юни и октомври. Тъй като нивата на хормона, отделян от тялото, се влияят от сезонните промени на времето, в тези периоди - летен и зимен - може да се наложи корекция на дозата.

Хормоните се приемат доживот, затова аз съм на мнение, че човек не трябва да се нагажда към лекарствата, а обратно. Хубаво е да се приема сутрин при събуждане и да не се консумира храна поне половин час след това, както и да се намалят млечните продукти, защото калцият повлиява усвояването на хормона. Обаче! Човек не може доживот да ограничава една група храни, за да е подвластен на хапчето. По тази причина за себе си съм установила, че предпочотам да се храня както ми се иска и ако има проблем с реакцията към дозата, да я коригирам. Вече 10 години го карам така ма еутирокс и резултатите ми са бетон.

Една позната ми сподели, че в някои случаи, преди започването на каквото и да е лечение, ако се консумират по няколко бразилски ореха на ден, нещата се регулират от самосебе си. Аз вече бях години на хормонзаместваща терапия и нямаше как да го изпробвам това, нито тя, но я беше яд, че е започнала терапията малко преди да прочете тази информация. Гаранции няма.

# 4
 • Мнения: 11 931
hala_penka кажи й на твоята приятелка да не се ядосва...не се оправят нещата с бразилски орехи  Wink , те са само добър източник на селен и това е. Да селена е важен за жлезата, но не може да оправи недобре работеща такава.

За пръв път чувам, че има и течен вариант.
Аз пия Еутирокс от 9г, сутрин, веднага след събуждане, след което чакам поне 30мин, преди да пия кафе.
Хормонът ми е стабилен и в норма, но при всеки е различно.

Течният е от поне 3 години  на българския пазар Simple Smile и се изписва и по каса. Някои са доста доволни от него откъм усвояване, но на някои им се влошават резултатите, така че си е индивидуално с препаратите. Иначе аз лично също съм на Еутирокс от 25г и съм си свикнала с него и не си правя експерименти.

# 5
 • Мнения: 479
Цоп троп и аз тук.. доста време ня бях се вясвала.. Доста години се дърпах и не приемах хормон. Да не кажа, че не ми го и изписваха. Чрез хранителни режими, добавки и т.н държах TSH около 5, Ft3 и fT4 около долна граница. Симптомите, с които се борих си бяха напълняване, мъгла, запек и т.н. От 20 май приемам Акутирокс 2,00 ml. Имам близо двумесечен прием и за мое огромно разочарование резултатите ми са същите. Не знам къде греша .. От симптомите подобрение имам в качеството на съня и запека, но пък много се потя.. Давайте съвет. Ясно е , че ще се видим с ендокринолога, но пък има час чак след месец.. Да си вдигна малко дозата ?

# 6
 • Terra incognita
 • Мнения: 12 373
Явно дозата не е достатъчна, или тази форма на хормона не ти действа ок

Общи условия

Активация на акаунт