Гласуване за "Книга на 2024 година"

• 4 586
  • 129
  •   6
Отговори

За много години! Christmas TreeChampagne
За мен е удоволствие да пусна станалата вече традиционната тема, в която гласуваме за Книга на изминалата година! Hug

Правила:

Имаме право на три гласа.
Сега при гласуването отпада условието да сме чели книгата през изминаващата година, но остава условието книгите, за които даваме гласа си, все пак да сме ги чели някога,а не да са ни в списъка с планирани за четене заглавия.
Както стана ясно в хода на дискусията от миналата година това уточнение е необходимо и моля да го спазваме, за да не опорочим класацията.
Нека да изберем най-интересната книга, която някои са чели през 2024 година!

Ето заглавията-първенци по години от предишни гласувания:

2010 -  "Хиляда сияйни слънца" и "Ловецът на хвърчила" - Халед Хосейни - с равни гласове
2011 -  "Песен за огън и лед" - Джордж Р.Р. Мартин
2012 -  "Игрите на глада"-  Сюзан Колинс
2013 -  "11/22/1963" - Стивън Кинг
2014 -  "Аз преди теб", Джоджо Мойс
2015 -  "11/22/1963" -  Стивън Кинг
2016 -  "11/22/1963" - Стивън Кинг
2017 -  "Три ябълки паднаха от небето" - Нарине Абгарян
2018 -  "Хилядa сияйни слънца" -  Халед Хосейни
2019 -  "Където пеят раците" -  Дилия Оуенс
2020 -  "Хиляда сияйни слънца" - Халед Хосейни
2021 -  "Човек на име Уве" - Фредрик Бакман
2022 -  "Глина" - Виктория Бешлийска
2023 – "Вода за цветята" – Валери Перен

# 1
Гласувах. За пръв път съм чела част от номинираните. Само 3, но все пак. 😂

Гласувах за “Сайбиева невеста” и “Шепотът на пчелите”.

Записах си няколко от номинациите да прочета тази година.

# 2
За много години! Nature Sparkler
Желая на всички прикрасна нова книжна година!
Гласувах за "Стълба към небето", защото я четох тази година, изключително много ми хареса и е и моята номинация.
Гласувах и за "Оризовата майка"- една много любима, моя книга!

# 3
За много години на всички! Пожелавам ви много здраве, щастие, късмет, успехи и много хубави прочетени книги през новата 2025 година!

Само аз ли не съм чела нито една от номинираните книги? За пръв път ми се случва този феномен, когато участвам в номинациите. С удоволствие обаче ще включа в списъка си част от книгите тук.
Скрит текст:
"Стълба към небето" на Джон Бойн - номинирах една друга негова книга, имам добро чувство и за тази. Ще си я закупя задължително тази година, яд ме е, че не съм го направила досега.
"Благодатна земя" на Пърл Бък - набелязвам си я за първа среща с тази авторка.
"Ноември" на Алена Морнщайнова - прочетох някъде, че е антиутопия, дано не бъркам, това е един от любимите ми жанрове.
"Терапията" на Себастиан Фитцек - Бениториал издават трилъри точно по мой вкус, ще я пробвам някой ден.
Имам известни колебания за "Градинарят и смъртта" на Георги Господинов заради тематиката. Трябва да помисля още.
Поредицата за Корморан Страйк също е набелязана, но до "Отприщен гроб" имам много хляб да изяда, а и не знам дали ще ми допадне.
"Рана" на Захари Карабашлиев също е под въпрос, нямам опит с творчеството на автора, но поне е кратка.

# 4
Само "Оризовата майка" съм чела, тя е доста стара, защо пък книга на 2024?

# 5
  • Mars Hotel
Гласувах за "Отприщен гроб", защото само нея съм чела от списъка.

# 6
Въпреки че моите номинации не влизат в крайната класация, откривам много хубави заглавия, които си заслужават (чела съм 9 от тях и планирам още 2).
Избирам "Благодатна земя", "Рана" и "Тихи години". От всички, влезли в класацията, най-любима ми е "Симон", но давам предимство на издадените по-скоро, които също са чудесни.
Благодаря за темата и за много години Flowers Hibiscus

# 7
"Оризовата майка" беше преиздадена наскоро, не помня тази или миналата година. Главното условие е книгата да е прочетена през 2024 година. През 2018 година печели "Хиляди сияйни слънца" на Халед Хосейни, която също е доста стара книга, дори е печелила заедно с "Ловецът на хвърчила" на същия автор.

# 8
  • София
Гласувах за "Оризовата майка", защото само нея съм чела. Част от другите влизат в списъка ми за четене.
Благодаря за положените усилия за създаването на тази класация!

# 9
За много години! Flowers Four Leaf Clover
Аз гласувах за "Терапията", "Последна молитва" и "Сайбиевата невеста", тъй като само тях съм чела. Но откривам много интересни заглавия, които се надявам да прочета тази година.

# 10
  • Телиш/Плевен
За много години! Party Time

Гласувах за "Градинарят и смъртта" и "Шепотът на пчелите". И двете прочетох през 2024 г., и двете ми харесаха страшно много, като първата все още препрочитам на моменти...

# 11
Честита Новата 2025 г.Живи,здрави,благословени и щастливи да сме!Много късмет и успех през цялата година!Аз гласувам за "Аз преди теб", Джоджо Мойс,която ме грабна още от първите страници.

# 12
Моите гласове отидоха при:

1. "Тихи години" - най-силната книга, която прочетох през 2024 година
2. "Да срежеш камъка"
3. "Женският кръг на лейди Тан"

Мисля, че този път селекцията е много силна и която и книга да спечели, ще е напълно заслужено!

Честита Новата 2025 г.Живи,здрави,благословени и щастливи да сме!Много късмет и успех през цялата година!Аз гласувам за "Аз преди теб", Джоджо Мойс,която ме грабна още от първите страници.

А как гласувате за книга, която изобщо не е в анкетата? Rolling Eyes

# 13
За много години! Kissing Heart Нека още много дълги години споделяме подобни прекрасни книжни класации!
Моят вот е за три от книгите, които са ме впечатлили много през изминалата година- "Градинарят и смъртта", "Женският кръг на лейди Тан" и "Всичко, което търсиш се крие в библиотеката".

# 14
  • софия
Затрудних се. Трябваше да отхвърля и Олива Денаро, и Симон, които много харесах, заради Мамник. Обаче, седмици я мислих и преживявах тази книга. Също много ме впечатли и Случаят Джем, но според правилата, не я номинирах.
Разбира се, че си "заплюх" някои заглавия, които са ми в предпочитан жанр.

Общи условия

Активация на акаунт