По-нисък ръст на дете на година и 10 месеца

• 8 688
  • 114
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Здравейте,мина прегледът ни,по-скоро консултация. 😀 Лекарката беше много спокойна,не бързаше ,но само топките му погледна,аз очаквах цялостен преглед. Всичко беше наред. Не го измери,а аз на това разчитах, защото имало метър в другата стая,където имаше бебе в момента. И тя обясни ,че от около две години нали точно гените започват да влияят и съответно затова може да забавя, защото ние сме дребни,и тя сметна по тази формула,наш среден ръст+6.5 ,и каза максимално 1.70. Тя не мисли,че има проблем според нея,но предложи да направим щитовидни и костна възраст на китката,даже понеже бях без направление каза да взема ,за да ми издаде за тези неща. И ще ходя,поне пари да не даваме. Каза,че той е бил дребен за гестационната възраст,както си и беше , защото е доносен в 37+3 се роди,но само 2630,за разлика от баткото,който даже беше в 36+3 и беше 2880,изцяло съответстващо на седмицата на раждане. Под 2800 бебета се казват дребни за гестационната възраст. И така. Това е засега. До края на седмицата ще гледам да му пусна хормоните и да идем за китката. За яденето каза да не спирам млякото,но аз разбира се ще опитам да давам повече друга храна,по-малко ам. Сега навън,изяде почти половин милинка,аз го гонех,да му давам,тя беше малка,но на фона на неяденето му по цял ден е направо чудо.

П.С.

Каза, че до две години се мерят легнали след 2 прави и има поне 1 см разлика,но той реално е на две без дни,та явно няма разлика. Записа като ръст 82,не е смятала нищо като персентили.

Имаме вече и за костната възраст и за щитовидната жлеза направления ,но не разбрах за костната възраст къде да идем,каза в поликлиника до нас ,но не разбрах,ще се обадя да попитам.
Къде бяхте на преглед

# 76
Здравейте,мина прегледът ни,по-скоро консултация. 😀 Лекарката беше много спокойна,не бързаше ,но само топките му погледна,аз очаквах цялостен преглед. Всичко беше наред. Не го измери,а аз на това разчитах, защото имало метър в другата стая,където имаше бебе в момента. И тя обясни ,че от около две години нали точно гените започват да влияят и съответно затова може да забавя, защото ние сме дребни,и тя сметна по тази формула,наш среден ръст+6.5 ,и каза максимално 1.70. Тя не мисли,че има проблем според нея,но предложи да направим щитовидни и костна възраст на китката,даже понеже бях без направление каза да взема ,за да ми издаде за тези неща. И ще ходя,поне пари да не даваме. Каза,че той е бил дребен за гестационната възраст,както си и беше , защото е доносен в 37+3 се роди,но само 2630,за разлика от баткото,който даже беше в 36+3 и беше 2880,изцяло съответстващо на седмицата на раждане. Под 2800 бебета се казват дребни за гестационната възраст. И така. Това е засега. До края на седмицата ще гледам да му пусна хормоните и да идем за китката. За яденето каза да не спирам млякото,но аз разбира се ще опитам да давам повече друга храна,по-малко ам. Сега навън,изяде почти половин милинка,аз го гонех,да му давам,тя беше малка,но на фона на неяденето му по цял ден е направо чудо.

П.С.

Каза, че до две години се мерят легнали след 2 прави и има поне 1 см разлика,но той реално е на две без дни,та явно няма разлика. Записа като ръст 82,не е смятала нищо като персентили.

Имаме вече и за костната възраст и за щитовидната жлеза направления ,но не разбрах за костната възраст къде да идем,каза в поликлиника до нас ,но не разбрах,ще се обадя да попитам.
Къде бяхте на преглед

В медицински център детско здраве на Ами Буе при д-р Антоанета Костова.

# 77
  • София
А тя добър специалист ли е?
Искам и аз да заведя моята госпожица.
Или някой да препоръча детски ендокринолог.

# 78
А тя добър специалист ли е?
Искам и аз да заведя моята госпожица.
Или някой да препоръча детски ендокринолог.
Не мога да дам още мнение,но на мен ми направи добро впечатление,че веднага пуска изследвания,за да се изключи проблем със сигурност. Но при нас и двамата сме ниски и много е вероятно това да е причината да е по-дребен. Другите имена по-известни са д-р Средкова и проф. Стоева,но не мога да да дам мнение за тях. Само че свободните часове през супер док за тях са за месеци напред. При вас не си спомням случая,но ако не се лъжа детето беше около 27-ми персентил по ръст,а това определено не говори за проблем. Малкият в момента е около 5-ти. Под трети изисква със сигурност консултация.

# 79
  • Варна
Много интересно ми е как при някои деца организмът се активира да навакса към 3-4 годишна възраст, противно на традиционните криви на растеж, които в този период предполагат по-умерен темп. Интересно ми е какво провокира хормоните по-късно да се активират и защо това не се е случило по-рано. Ако някой е попаднал на инфо по въпроса, моля да сподели.

На нас ендокринологът ни беше казал, че синът ще си върви дребен, да не очаквам чудеса. Но като прочета за такива случаи с реално "дръпване" на ръст в по-късна възраст, се обнадеждавам.

# 80
На 3г синът ми беше много късокрак и само 90см. На 3г и 2м му купих баланс байк, краката му едва опираха с върха на пръстите земята и то при положение, че дори светлоотразителя махнахме, за да свалим максимално седалката. 3-4 месеца по-късно се налагаше вече да се вдигне седалката.
Децата имат различни темпове на растеж. Някои деца, които до 5-6 клас са в началото на строя но ФВС, после остават със среден ръст, други от втората половина дръпват в пубертета и дори разминават съучениците си.
Освен ген, макар че той е от най-голямо значение, оказват влияние фактори като храна, движение, спорт, психическо и здравословно състояние.

Последна редакция: ср, 11 май 2022, 17:46 от Mama Ru

# 81
Аз лично мисля,че в нашия случай генът е решаващ,но просто баткото беше една идея повече и близък до среден ръст ,не са го мислили за по-малък. При ръст на таткото 163 няма какво да очаквам ,по формулата може да стигнат 169,може и 170 сигурно. 😀 Като баткото евентуално ще е по-високият.🤔 От всички коментиращи тук ние сме с най-нисък ръст сумарно, та при вас може и да има скок,аз се надявам при нас да си се покрият см.,предвидени за всяка година.

# 82
  • София
аз несе тревожа като цялостен ръст в см., а в това, че като цяло ръчичките и крачетата на моята сякаш са по-къси. Такива горе долу са и тези на баба и~. Няма и последните зъби, 5ти. А някой тук беше споменал нещо за зъбите и растежа и сега още повече взех да го мисла. Какво е общото на зъбите с растежа? Иначе моята е на 2г. и 10 м.

# 83
Здравейте,днес отидохме за снимка на китката,но малкият от влизането в стаята на рентгена е почнал да плаче,борил се е и жената е казала,че не може да го снима, постоянно си е вадил ръката,рев,мъжът ми беше с него,аз отвън с баткото,та няма начин да му се снима китката,така излиза. Sad Не очаквах,че това ще е проблем и ми е притеснено,че няма да знаем там има ли проблем. Ще опитаме другата седмица пак да идем,но мъжът ми каза,че не вижда начин да се случи,щом самата жена е казала,че няма да стане. Казала,че другите плачели,но накрая заставили мирно за снимката,а той не.

# 84
Синът ми беше на 1 г и 9 м, когато му направиха скенер на главата без упойка. Не искаше да легне отначало, но лекарката ни остави да построим в помещението и детето да свикне. Каза, че ако не позволи да му направят скенера докато е буден да пробвам да дойда като заспи.
Е, след 20-ина минути свикна и се съгласи да легне и да стои мирно.
Опитайте пак. Помолете да го оставят известно време да свикне с помещението и апарата. Говорете му какво правят... Дайте му малко време. Или намерете друго място.

# 85
  • Пловдив
Не се притеснявай, ти нали разбра защо се прави снимка на китката? Единствено, за да се види дали костната възраст изостава спрямо хронологичната. Ако е така, това пак не е проблем, но ще обясни забавянето в растежа. Обикновено се касае за изоставане в растежа и пубертетното развитие. Тези деца влизат в пубертета по-късно и растат до по-късно възраст. Моя син е с такова изоставане. Пубертета му започна година и половина след връстниците му. Точно толкова беше и изоставането в костната възраст. Снимки на китката правихме на всеки две години, за да се проследи дали изоставането все още се дължи на това. Всеки път съм се молила да има изоставане, защото това означава, че ще расте до по-късно възраст и ще навакса.

# 86
Не се притеснявай, ти нали разбра защо се прави снимка на китката? Единствено, за да се види дали костната възраст изостава спрямо хронологичната. Ако е така, това пак не е проблем, но ще обясни забавянето в растежа. Обикновено се касае за изоставане в растежа и пубертетното развитие. Тези деца влизат в пубертета по-късно и растат до по-късно възраст. Моя син е с такова изоставане. Пубертета му започна година и половина след връстниците му. Точно толкова беше и изоставането в костната възраст. Снимки на китката правихме на всеки две години, за да се проследи дали изоставането все още се дължи на това. Всеки път съм се молила да има изоставане, защото това означава, че ще расте до по-късно възраст и ще навакса.

Да,разбрах,но нали е добре да се разбере това сега,не виждам начин да му направят снимка, освен е в болница и ако нещо го упоят. 😀 Щитовидните ще пуснем,просто до нас не знам ще могат ли да ми вземат кръв от вена,той пак ще реве и ще се дърпа,та не знам как ще стане,за от пръста няма да има проблем все. Ако не е толкова важно да е на гладно можем да идем до тази болница здравето, където му взеха преди много лесно,но иначе не може да стои гладен,ще стане още по-нервен.

# 87
  • Пловдив
За съжаление трябва на гладно.

# 88
  • София
А нещо за забите и растежа да знаеш?
Каква е връзката?

# 89
  • Пловдив
Не съм чувала за такава зависимост, но не бих се учудила да има връзка. На моя първият зъб му излезе на 13 месеца. После първото млечно зъбче падна в края на първи клас. Аз поне като го сравнявам с брат му, ми изглежда, че е късно. Но може и да е нормално, знам ли.

Общи условия

Активация на акаунт