Нашите орхидеи – тема 38

• 33 441
  • 743
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Сладурчета са! Първата снимка е на Cranberry Ch-Cha. Simple Smile

# 376
Не съм се разписвала скоро с цъфтежи, но пък съм в очакване на това стръкче 😍
За първи път ще ми цъфти и направо нямам търпение да я видя! Дано успее всичко да подхрани..
Asc.miniatum x dor.pulcherrima

# 377
Хуху, трисетелата цъфна Sunglasses

Тази обаче Phymatidium tillandsioides, нещо се закучи и не отваряцветчетата. Цветоносът се развива вече цял месец. Не знам дали е нормално да отнема толкова дълго време. Иначе растението си е добре, коренчета и нови туфички растат. Може би малко я преполивам newsm78  , трябва да коригирам.

# 378
  • Пловдив
Бях писала, че имам две кейки (как е в мн.число 😀) на стар цветонос. Вече растат и едното има корен, май и на другото тръгва
Скрит текст:

Как се отделя кейки, някой правил ли го е?
И мъника на дневна светлина
Скрит текст:

# 379
  • Варна
Досега, признавам, не съм въдила кейки - имам една от 3г., която чакам да стигне развитие до въпросното 3х3 и едва тогава да садя - мин.3 листа + мин.3 корена с мин.3см дължина.
Това поне е правилото, което знам.

# 380
  • тук и там
Аз имам нова придобивка(от преди две -три седмици). Едно  нежно, розовичко мини.

И още четири "марули"имам.
Скрит текст:

[/spoiler]
Като едната след две години, за първи път пусна цветонос(май така се казва).
Но много бавно расте,а мен ме е страх да го пипна направи.

Кога се слага пръчка  и фибичка за да расте нагоре?

Това ми е първата орхидея, която ще цъфти. Другите си стоят като марулки, или по-лошо
Преди марулките съм уморила поне пет, та тази много си я кътам. Направо грандиозен успех е за мен да ми цъфне орхидея..(предвид че съм пълен лаик и не разбирам нищо от отглеждането на цветя, още по-малко пък на орхидеи).

Последна редакция: вт, 19 апр 2022, 18:45 от Кайсия

# 381
  • Бургас
Засега имам едно кейки за момента с две листа и две коренчета които са вече над 5см, докато се появи ново листо и корен може да са станали 10см. 🤔, как ще ги прибирам в малка саксийка 😕

Кайсия изчакай още е крехък цветоноса да не го пречупиш или както мисля забравих и целия Ник Виронога писа първо го закрепва с канап към пръчката, така имаш възможност постепенно да го изправиш и закрепиш към пръчката без риск да го пречупиш със щипката.
Честита Красотичка 🤗

Последна редакция: вт, 19 апр 2022, 18:29 от maya_76

# 382
Майче, не се сещам кой ник имаш предвид, но направо ми оправи деня с тази виронога, смях се с глас.
За кейкито, не чакай много. Или му подложи малка саксийка отсега, да си расте в нея, или го отделяй, преди корените да станат една педя. Много е тегаво после засаждането.
Два-два, ако е искало три, да си ги е пуснало навреме.

Кайсия, цветоносите не е задължително да се връзват на пръчка. Аз ги оставям да си висят.
Ако го оставиш така, трябва внимаваш да не обърне кашпата като цъфне и натежи. Ако е керамична, е достатъчно стабилна и няма проблем.

# 383
  • Бургас
Майче, не се сещам кой ник имаш предвид, но направо ми оправи деня с тази виронога, смях се с глас.

Месечинка виторога. Хем съм дрЪта и не помня хем съм кЬорава и не съм прочела правилно, ма нещо в главата ми е останало, може и друг да е писал за канапа, но както казах Алцхаймера ме гони.

# 384
И аз се сещам, че някой беше писал за канап, но не смея. Откакто счупих един, вече цветоносите на фалчетата изобщо не ги докосвам.
Първи цвят за този сезон, ура!

# 385
Добро утро, най-после и последното мини цъфна
Ето ги и другите
Извинявам се за дългия чаршаф 😀

jujasol, Страхотна колекция от минита. Всичките толкова различни и шаренки Purple Heart Sparkling Heart

# 386
  • София
Метода "с канапа" както го наричате, работи всеки път и е доста щядащ. Много хора сме писали за него.
Phloxx, няма какво да те притеснява, стига да не дърпаш рязко. През няколко дни се затяга по малко, докато цветоноса допре пръчката. Може да пробваш с някое по семпло фалче Grinning

# 387
Аз пък бочкам клечката под някакъв наклон и защипвам с щипката така както е полегнал цветоноса. После леко премествам самата пръчка в друга позиция.

# 388
Аз пък правя комбинация на двата метода Wink
Боцкам пръчка наблизо до цветоноса с наклон и закопчавам за нея. Боцкам втора права пръчка и за нея завързвам първата и стягам периодично докато се поизправи. Всеки луд с номера си Wink

# 389
На мен много ми харесват когато падат свободно, но си трябва място, а понякога да се повдигне саксията, за да не докосват цветовете "пода". Да не говорим, че орхите ми почти никога не растат нагоре. С времето все се килват на една страна.

Иначе, аз слагам пръчка близо до новия като видя, че е станал около 3-4-5см - там където няма да е нужно голямо огъване, за да се прикрепи и с израстването. Понякога е в края на саксията и далеч от розетката. Като стане достатъчно голям и удобен, прикрепям с щипка, докато цветоносът е мек и се поддава на огъване. След това вече е лесно - с израстването прикрепям все по-високо по пръчката.

Lil'Bit-чето цъфна пак. Този път доста по-скромно, ще има само няколко цвята. За това пък пуска ново листо най-после.

Зайгото пък изкара два цветоноса от новия разтеж само 3 месеца след предното цъфтене. Трябва им още 1-2 седмици докато се разгърнат. И не на последно място, хибридчето Marianne Schmoll изкарва ново листо. За първ път от август миналата година. До сега вадеше само корени от време на време и нищо друго.

Последна редакция: ср, 20 апр 2022, 10:54 от Миоки

Общи условия

Активация на акаунт