Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 49

• 22 461
  • 736
  •   1
Отговори
# 135
И аз не бих давала пари за готови режими, бих експериментирала и трупала собствен опит. Има лавина от безплатна информация в нета.

# 136
И аз не бих давала пари за готови режими, бих експериментирала и трупала собствен опит. Има лавина от безплатна информация в нета.
Самите те са залели Интернет с рецепти. Винаги с повече фантазия и някакъв опит в кухнята, може да се справи човек. Специално за кето режим има хиляди рецепти навсякъде.
130 лв са безумно много. Като се има предвид и че не е индивидуален режим, а на всеки се изпраща един и същи. Но пък евала на хората, които са си намерили начин да изкарват доходи от това.

# 137
Скрит текст:
Здравейте, момичета,
Днес си направих обременяване с глюкоза, но съвсем не съм наясно, как да си разчетна резултата. Инсулина е висок на гладно, но втората стойност е ок, а третата, четох че трябва да е под 20. А тук в началото на темата за третата стойност пише до 3 пъти, което е горе долу моят резултат... Как мислите с ИР ли съм?
Скрит текст:
По-изразена хиперинсулинемия е това, отколкото ИР - висок инсулин на гладно действително (дори не фрапиращо висок но не е и каквото трябва да е), но все още си върши работата по-добре отколкото при повечето дето попадат тук.  Дори още на първия час КЗ е паднала под началната, докато при повечето се качва въпреки инсулина. И на втория час инсулинът не е спаднал много, въпреки че КЗ е ниска и реално няма нужда от него.
Гликиран хемоглобин изследван ли е? Интересно ми е при такова положение той колко ще се окаже.
Какви оплаквания са наложили изследването с глюкозата?  Все някаква причина ще е имало за него. Хипогликемии/ упорити килограми/напълняване в корема/репродуктивни проблеми/ нещо друго?
Колко пъти на ден се храниш? В това число и всякакви подхапвания между храненията, не само когато човек сяда и се наяжда както трябва. Обикновено висок инсулин на гладно е от това че прекалено често се вдига - резултатът от чест прием на храна, дори и малко да е. Което е най-честата грешка, особено ако има и хипогликемии и човек не смее да стои без храна по-дълго че да не му падне захарта... Кофти е че и доста лекари го окуражават това и проблемът се задълбочава.
От октомври, рязко ми се промени цикъла, удължи се от около 30 дни на 42, 48. Половите хормони са ок. Tsh беше 8, започнах еутирокс. Вчера пак бях на гинеколог... На 21 ден, няма признаци за овулация- нито минала, нито бъдеща. Посъветва ме да изследвам инсулина. Надебелях с първата бременност, качих около 35 кг, застопорих се на 78 и въпреки опитите за диети, не отслабнах. Преди 3 години бях 3 месеца на кето, чувствах се ужасно и спрях. Не отслабнах почти нищо... калориите ми бяха много от многото мазнина. Преди 2 години спазвах Дюкан, свалих до към 70. Чувствах се добре... Спрях, заради разни други фактори.. Оправдания много, но след 2 години съм на изходна позиция.
Истина е, че ям често. Мисълта, че ще гладувам ме побърква. Това кето,( по модел на Узунов), не ми хареса главно заради двуразовото хранене. Искам още 1 дете и ми се ще преди да забременея, да сваля поне 10 кг. Може и повече. Ако имате съвет към мен, ще се радвам да пробвам. Малко съм затормозена психически от борбата с кг, защото все започвам да се ограничавам и до никъде не я докарвам. Но се уплаших от инсулиновата резистентност и ще положа усилия да се фокусира върху себе си. Гликиран хемоглобин, не съм изследвала. Може ли повече информация, за това изследване. Благодаря, за отговора!
Ами то не е задължително човек само два пъти на ден да яде... като че ли на доста от нас ни е по-добре така, но аз мразех да закусвам и от преди да мина на режим. Има и доста дето си закусват и пак са добре. Нито пък е задължително строго кето, това наистина не е за всеки.
Заради тая нагласа с гладуването не ми харесва като казват на интервалното хранене "интервално гладуване". В нашия език тази дума друго значи и човек си представя недохранване, глад и мизерия... а то е така само ако си го направиш така.
На човек дето кръвната му захар играе много, наистина мисълта за няколко часа или повече без храна му е некомфортна, това е нормално. Ако КЗ е стабилна, това просто не е проблем. А ако човекът е адаптиран към ВМ-НВ хранене (да не се чете непременно като кето), си има стабилна енергия и не прегладнява и по цял ден. Не че губиш апетит разбира се, но и не е драма че не си яла скоро. Мога да карам на мазнини, нося си предостатъчно на трътката - батериите ми не падат Grinning Това не значи че ям малко, дори напротив. Но сядам, изяждам си храната и приключвам въпроса, а не да предъвквам по нещо час по час както масово правят край мен.

Проблемът със забременяването не е просто както си го мислят повечето - "Олее, аз ако съм много кила още от преди това, кой знае какъв слон ще стана докато родя!", че да искат да свалят от преди това и да тръгнат от по-ниско тегло.
С висок инсулин поначало се забременява по-трудно. ИР се влошава през бременността, когато жената си е естествено резистентна в някаква степен. Вероятността за гестационен диабет става по-голяма. Вероятността това дете да има ИР и всичко произтичащо е по-голяма, ако майката е зле в това отношение през бременността. И още куп неща, не съм специалист и това са само най-общите.
Гликираният хемоглобин не е сложен за изследване както при обременяването, за него просто се взема кръв веднъж. Показва приблизително средната стойност на КЗ за около 3 месеца назад.

# 138
Много ме плашат тези проблеми със забременяване, защото още нямам деца. Това и ми помага от друга страна да съм стриктна.. Като прочета такива неща много се плаша...

# 139
Натка, като го видях...и се сетих за теб 😁😃 Помирисваш ли си вече кафето? 🙂
Скрит текст:

Да се изкажа и аз /като забременяла с доста излишни кг- обаче по онова време не съм имала проблем с КЗ, хормони, предполагам и с инсулина, защото се чувствах просто прекрасно през онзи период/. От най-ниските до най-високите килограми през бременността, качените кг бяха 8-9 кг. Обаче свалих 5-6 кг през първите 3 месеца, защото имах ужасно гадене, дори от обикновена вода ми се гадеше...Т.е. реално, сравнено с теглото на което забременях, родих с около 3 кг над тях. Нямаше ужасен глад или качване на кг "от въздуха", забременях буквално на първия месец (смешното е, че тъкмо бяхме решили след 1-2 месеца да започнем с опитите; майка ми ми беше пратила мартеница с щъркел😅, а аз бях бременна, не знаех и я убеждавах как не е възможно да е така- тогава реших, че майка ми ми прави някакви намеци с тази мартеница-щъркел!)....😃 В същото време в онзи ден едни кюфтета ми миришеха страшно много на...мухъл...а кафето- на изгоряло, но просто нищо, съвсем нищо не подозирах.😆  НО храненето ми беше нещо средно между нисковъглехидратно и Зона. Не съм изследвала инсулин тогава, но поради тези причини считам, че трябва да е бил ок. Т.е. не е нито задължително, нито нормално да се качат много килограми и бременната жена "да заприлича на слон". 😉 А, ако все пак се случи при разумно хранене, тогава значи има някакъв друг проблем, който трябва да се открие и разреши. 🙂
Междудругото, онзи ден открих една кето група във фейсбук. 🙂
Скрит текст:
Какво да кажа...чудех се къде съм попаднала, то основно рецепти на торти, сладкиши, кремчета, чийзкейкове и пак торти...😆 Почти никакви други рецепти нямаше. Навсякъде еитритол, готови смеси за кето хлебчета, бисквитки и какво ли още не....Направо си беше като реклама на онзи сайт, който преди време тук един потребител ни препоръчваше и споделяше как всеки ден си прави по нещо сладко с еритритол...😆😃🙃 През ден, два, три публикувана по някоя рецепта за сладкиш...
П. С. Междудругото, имаше кето хлебчета и бяха с много подобна рецепта на тази, която пусна тези дни мисля Азара...с белтъци, оцет...Та в сместа сигурно има реално само някакво режимно брашно, малко хуск или някаква гума, може би сол...🤔
Аз днес съм в процес на месосушене. 😃 Нещо такова трябва да се получи, по тази рецепта е:

А най-хубавото е, че във фрайъра-фурничка ще се суши само; има зададена програма за сушене на плодове и зеленчуци, но аз мога да си настройвам и времето, и градусите...😃

Последна редакция: пн, 14 мар 2022, 07:56 от dolce miele

# 140
Мъка е, Долче... усещам съвсем леко и частично миризмата му, то направо не ми е вкусно и сутрин само по навик си правя кафе. Ама правя и пия там за всеки случай, че може и да съм сама вкъщи ама то и по телефона може да травмирам някого Joy
Щом доброволно изоставих второто си кафе за деня и пия зелен чай вместо него, смятай колко малко ме радва. (Друг е въпросът че от зелен чай с жасмин помирисвам само чая, но не и жасмина...). И някои билкови чайове са ми само като топла вода, с други е по-добре и си миришат почти нормално.
И останалите неща дето ям и пия са предизвикателство де, не само кафето. Някои миризми си ги усещам, други ги загубих и още се озъртам кога ще помириша нещо отново. Те така и на вкус все едно че не са същите, някои само си ги представям като ги ям.
Над две седмици вече, не ми стигат ругатните в българския език да опиша колко ме е яд. Мрънкам на два езика, като нищо ще продумам и сръбски освен тях, само с тая цел Grinning Аман. Като се кача от утре пак на въртележката, поне няма да имам време да обръщам толкова внимание и да се оплаквам, че вече и аз сама не мога да се понасям.

# 141
За седмица най-много се схваща цялата сложна на първи поглед таблица на Зоната. Ако се заредиш с месо, колбаси, сирене, кашкавал, яйца за две минути и сам си приготвяш менюто. Порциите могат да са огромни или миниатюрни, зависи от възможности, въображение, желание.
Тези дни ще се върна към нея, ако нещо не ми развали плановете. Ако някои иска да се взаимоподкрепяме, може да ми пише и на ЛС или да размърдаме темата във форума. Пробвах преди няколко месеца фастинг 16/8 обаче някак не е моето.

# 142
Да, то, ако има желание, човек може бързо да свикне с всеки режим. Това е доказано. Желанието планини повдига... 😃 Но в Зоната мисля, че човек трябва да се зареди и с повече зеленчуци и плодове, сирената и кашкавалите /и въобще млечните/ май трябваше да са нискомаслени или обезмаслени...🤔 Има си тънкости, но основото е човек да има желание. Като с всеки режим.

# 143
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте, момичета,
Днес си направих обременяване с глюкоза, но съвсем не съм наясно, как да си разчетна резултата. Инсулина е висок на гладно, но втората стойност е ок, а третата, четох че трябва да е под 20. А тук в началото на темата за третата стойност пише до 3 пъти, което е горе долу моят резултат... Как мислите с ИР ли съм?
Скрит текст:
По-изразена хиперинсулинемия е това, отколкото ИР - висок инсулин на гладно действително (дори не фрапиращо висок но не е и каквото трябва да е), но все още си върши работата по-добре отколкото при повечето дето попадат тук.  Дори още на първия час КЗ е паднала под началната, докато при повечето се качва въпреки инсулина. И на втория час инсулинът не е спаднал много, въпреки че КЗ е ниска и реално няма нужда от него.
Гликиран хемоглобин изследван ли е? Интересно ми е при такова положение той колко ще се окаже.
Какви оплаквания са наложили изследването с глюкозата?  Все някаква причина ще е имало за него. Хипогликемии/ упорити килограми/напълняване в корема/репродуктивни проблеми/ нещо друго?
Колко пъти на ден се храниш? В това число и всякакви подхапвания между храненията, не само когато човек сяда и се наяжда както трябва. Обикновено висок инсулин на гладно е от това че прекалено често се вдига - резултатът от чест прием на храна, дори и малко да е. Което е най-честата грешка, особено ако има и хипогликемии и човек не смее да стои без храна по-дълго че да не му падне захарта... Кофти е че и доста лекари го окуражават това и проблемът се задълбочава.
От октомври, рязко ми се промени цикъла, удължи се от около 30 дни на 42, 48. Половите хормони са ок. Tsh беше 8, започнах еутирокс. Вчера пак бях на гинеколог... На 21 ден, няма признаци за овулация- нито минала, нито бъдеща. Посъветва ме да изследвам инсулина. Надебелях с първата бременност, качих около 35 кг, застопорих се на 78 и въпреки опитите за диети, не отслабнах. Преди 3 години бях 3 месеца на кето, чувствах се ужасно и спрях. Не отслабнах почти нищо... калориите ми бяха много от многото мазнина. Преди 2 години спазвах Дюкан, свалих до към 70. Чувствах се добре... Спрях, заради разни други фактори.. Оправдания много, но след 2 години съм на изходна позиция.
Истина е, че ям често. Мисълта, че ще гладувам ме побърква. Това кето,( по модел на Узунов), не ми хареса главно заради двуразовото хранене. Искам още 1 дете и ми се ще преди да забременея, да сваля поне 10 кг. Може и повече. Ако имате съвет към мен, ще се радвам да пробвам. Малко съм затормозена психически от борбата с кг, защото все започвам да се ограничавам и до никъде не я докарвам. Но се уплаших от инсулиновата резистентност и ще положа усилия да се фокусира върху себе си. Гликиран хемоглобин, не съм изследвала. Може ли повече информация, за това изследване. Благодаря, за отговора!
Ами то не е задължително човек само два пъти на ден да яде... като че ли на доста от нас ни е по-добре така, но аз мразех да закусвам и от преди да мина на режим. Има и доста дето си закусват и пак са добре. Нито пък е задължително строго кето, това наистина не е за всеки.
Заради тая нагласа с гладуването не ми харесва като казват на интервалното хранене "интервално гладуване". В нашия език тази дума друго значи и човек си представя недохранване, глад и мизерия... а то е така само ако си го направиш така.
На човек дето кръвната му захар играе много, наистина мисълта за няколко часа или повече без храна му е некомфортна, това е нормално. Ако КЗ е стабилна, това просто не е проблем. А ако човекът е адаптиран към ВМ-НВ хранене (да не се чете непременно като кето), си има стабилна енергия и не прегладнява и по цял ден. Не че губиш апетит разбира се, но и не е драма че не си яла скоро. Мога да карам на мазнини, нося си предостатъчно на трътката - батериите ми не падат Grinning Това не значи че ям малко, дори напротив. Но сядам, изяждам си храната и приключвам въпроса, а не да предъвквам по нещо час по час както масово правят край мен.

Проблемът със забременяването не е просто както си го мислят повечето - "Олее, аз ако съм много кила още от преди това, кой знае какъв слон ще стана докато родя!", че да искат да свалят от преди това и да тръгнат от по-ниско тегло.
С висок инсулин поначало се забременява по-трудно. ИР се влошава през бременността, когато жената си е естествено резистентна в някаква степен. Вероятността за гестационен диабет става по-голяма. Вероятността това дете да има ИР и всичко произтичащо е по-голяма, ако майката е зле в това отношение през бременността. И още куп неща, не съм специалист и това са само най-общите.
Гликираният хемоглобин не е сложен за изследване както при обременяването, за него просто се взема кръв веднъж. Показва приблизително средната стойност на КЗ за около 3 месеца назад.
[/spoiler]
Аз забременях 60 кг и влязох да раждам 93, при ръст 160. Качих ги с много ядене и малко движение.  Едвам дишах на края, боляхаме всички стави. Решила съм ако пак забременея да не дебелея, макар че едно е да искаш, друго  да го направиш.
Реших, че ще се включа към вашите редици, но си мисля за нещо по толерантно, стига да е възможно...Сметнах си едно примерно меню, като съотношението е 50% мазнини на 35% протеин, на 15% въглехидрати. Мисля да броя и калории, за сега съм решила, че ще съм на 1500. По натам може да ги смъкна на 1400 - 1300. Това ми е менюто, кажете как Ви се струва:

# 144
Това ми изглежда като повече от 35% протеин...🤔

# 145
  • София
Това ми изглежда като повече от 35% протеин...🤔
Така ми го сметна my fitness pal. Може и да има някаква грешка...

# 146
Не знам...Аз лично рядко бих изяла за един ден 200 гр свинска пържола+ 5 яйца (240 грама са мисля около 5 яйца размер М)+ 100 грама шунка+ 2 пилешки шишчета...

# 147
Аз да питам ако ви се прияде нещо сладко ама многоооо да ви се прияде какво правите?Трети ден не съм кусала никаква захар,не ми е зле,ям протеини и зеленолистни,но ми се хапва нещо малко сладинко. Примерно една ябълка добре,но една две бисквитки? 🥺🥺🥺

# 148
  • София
Не знам...Аз лично рядко бих изяла за един ден 200 гр свинска пържола+ 5 яйца (240 грама са мисля около 5 яйца размер М)+ 100 грама шунка+ 2 пилешки шишчета...
Хахах да така е, изглежда много, аз дори, когато не спазвам режим ям по малко, но пък ям картофи, ориз и др. Всъщност аз добавях продукти докато ми излязат сметките, които си бях задала. Не знам до колко е правилен този подход, но съм решила че ще броя калории. Ще пробвам 1 седмица така, ако кача кг ще спра. Ще ви държа в течение Simple Smile

# 149
Дръж ни в течение, ще ми е интересно.
Само да кажа, че аз ги докарвам до ок 1500 калории, ок. 60 проц мазнини, протеини и вгх са ми г/ д поравно. Хич не отслабвам ☹

За сладичкото - ще мине желанието. Аз първите месеци с лешников и бадемов тахан го борех. Не че е редно повече от 30 гр, но аз си хапвах.

Общи условия

Активация на акаунт