Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 49

• 21 786
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
В случая на майка ми съм само аз. Не знам някой друг да й е казвал, каквото и да е било. Тя докато ми обяснява, че аз нямам кой знае какъв проблем, самата тя се ужасява от ИР😆

# 541
Абе то си е за страх... просто малко хора го осъзнават.
Ако не го е карала тежко и с много лекарства, не е толкова вероятно да има разбутано нещо в това отношение, поне от това което виждам край мен. Ако няма и оплаквания свързани с ИР пък съвсем. Обикновено или нямат, или им се намества всичко без да трябва да правят нещо. По-проблемно е ако е имало продължително време на лекарства и на легло, особено на кортикостероиди. Аз още ги влача тях, не съм вземала големи дози дори в началото но пак като си гледам лицето направо като пита кашкавал се е окръглило... Надолу също има разлика но не съм качила драстично, ама лицето чак ме стряска като мина край огледалото.
То е ясно какво трябва да правя - режимно хранене и колкото може повече разходки пеша. Вярно че не крача така бодро и бързо за сега ама пък го правя с кеф, след толкова време запряна вкъщи.

# 542
Почвам да чета назад, че много съм изпуснала, ама да си споделя мъката.
С малкия се наложи да ни приемат в болница за няколко дни, благодарение на което успях да направя 24-часов фаст точно на новолуние, но за сметка на това след фаста като ми дойде един апетит и сещате се в болница каква храна има - много ама много много въглехидрати (включително от автоматите за храна разни вафли и кроасани)..... В крайна сметка килограмите не са мръднали, обаче вече трети ден вкъщи не мога да се справя с глада за сладко и хляб. Сигурно и инсулина е в небесата (в болницата и метфогамата не си пих, от стреса съвсем я забравих). Въобще мъъъкааааа. Като цяло се храня режимно откакто се прибрахме, ама ей на снощи ММ с едни пуканки до мен, не можах да удържа фронта. На закуска си чопнах малко хлебче от на детето, следобед 1-2 лъжички мюсли пак от на детето купичката. Дребни прегрешения, ама като ги сметна сумарно за деня хич не са малко. Надявам се сега като се върнах на работа да успея да се взема в ръце като няма около мен изкушения през деня.
Но пък нямах търпение да вляза в темичката малко да се мотивирам като ви чета Blush

# 543
Нали все Ви се оплаквам, че на свалям, та сега да се похваля 🙂. Бяхме 1 седмица на почивка в една арабска страна. Там закусвах всеки ден омлет от 2 яйца с разни добавки като сиренце, филе, маслини краставици. За обяд салата и някакво месо, за вечеря също. Само че, след третия ден почнах да се изкушавам от прясно изпечени арабски питки, без да прекалявам разбира се с тях, а пък последните 2 ядох 2 пъти стрийт фуд шаварма в питка. Бая храна поех. Иначе, 10 км поне на ден разходки. Мислех, че ще се върна с 2 кила отгоре заради питките, обаче съм -1. Явно се пораздвижиха нещата.
Сега обаче хванах градински сополи от дребното и ми се ядат кремчета, торти и чабата с маслини... 🤔

# 544
Аз още държа фронта, да видим до кога...
Мернах едни шотландски яйца във фейсбук групите.. Ще взема да си направя 🤣

# 545
Здравейте. Има ли разлика между изследване за инсулинова резистентност и огтт тест? Понеже че пращат на огтт тест, но не съм наясно много много…

# 546
Здравейте. Има ли разлика между изследване за инсулинова резистентност и огтт тест? Понеже че пращат на огтт тест, но не съм наясно много много…
За инсулинова резистентност - Homa Index  или обременяване с глюкоза - 3 пъти инсулин и кръвна захар.

# 547
  • Пловдив
И аз ги правих шотландските яйца тия дни. Одобриха се.
Вкусни, бързи и лесни за приготвяне, за пренасяне и за хапване.

# 548
За инсулинова резистентност - Homa Index  или обременяване с глюкоза - 3 пъти инсулин и кръвна захар.

А ако съм пила вече глюкоза мога ли да изследвам хома индекс?

# 549
Не успявам да ви изчета, с 8 страници назад съм, но влизам да се похваля.
Последните няколко дни все 'ниски' стойности меря - ниски за мен имам предвид, в сравнение с предишното положение. Вчера 4.7 след храна, днес 5.3 сутринта на гладно, 4 м. и 10 дни от началото на режима, вече има видима разлика - в кг., стойности.

Струва ми се, че съм смъкнала, а реално не съм. Не знам дали помните, но се оплаках, че кг. спадат, сантиметрите - не.

Е, сега нещата се обърнаха. Кг. не спадат, обаче сантиметрите от талията - да. Явно затова ми се струва, че съм олекнала, въпреки, че кантарът не показва нищо такова, от няколко седмици е заковал на около 73. Просто коремът се смъква и създава илюзорно усещане, че съм свалила. Сантиметрите станаха около 6.

Следобед плувах - след обяда беше 4.7, след плуването - 3-4 часа по-късно - 5. После хапнах, режимно + 2 лъжици грах, 1 час по-късно беше 4.8. Според ММ по време на спорта дробът бълва глюкоза... Нищо не разбирам, но това са фактите при мен, след хранене КЗ ми е по-ниска от преди хранене.

Бенджи, разбирам те, моят син колкото и да го ограмотявам си муа въглехидратите и туй то. Пък и вижте, тук в темата колко мъже имаме. 1? 2? ММ също не мога да го 'убедя'. Силно скептична съм, че младежът ще се захване ударно с режим, но опитайте да въвеждате леки промени. Увеличете яйцата, някак си полезните мазнини - може би ядките, от това, което 'обича' моя син стигам до извода, че от омега 3 орехите са най-подходящи за тях. С месата са лесни повечето момчета на тази възраст, така че давай пържоли, кюфтета, каквото обича - ама да има по много и всеки ден. Сладкиши не вкарвай в къщи, промени и собствения си режим, за да му дадеш пример. 80% шоколад яде моята дъщеря /9 г./, заедно с мен, но синът - абсурд. Много възрастни не го понасят, но малката е пушка, има усет и желание вече за здраве.
Моите риба не ядат, изобщо, 0, нито сина, нито дъщерята. Много е сложно с децата, много. А, и махни слънчогледовото олио изобщо от семейното меню, слагай кокосово или мас. Съотношението омега 6:омега 3, което води до въпросните възпаления, е много лошо в нашите деца, а олиото е с омега 6. Даже ако толкова не ще и орехи, пробвай с добавки. Изобщо не са достатъчно големи и зрели, за да се грижат за себе си, ММ на близо 45 също не е. Е вчера си беше купил ХЕЛ ... какво да кажа?

Синеочка, на какво сканирате баркодове? Хм, аз знам, че индустриална храна не се яде, и от темата, и от ендокриноложката, та какви са тез баркодове? Вчера купих грах от буркан, ми със захар е, вече ще го взимам замразен и ще го доварявам, хамалогия си е, ама няма как.
Лек ден от мен!

Последна редакция: пн, 21 мар 2022, 11:03 от Минерва

# 550
Пристигна ми глюкомера.
Захарта ми 7,2 след две кафета до момента. Пия Глюкофаж xr2*1000 вечер. От 18 януари съм на кето, без никакви брашна, последните 10 дена и без млечни.

# 551
Млечните много ми вдигат на мене. Много е 7.2, много, при положение, че е и лекарство взимаш. Защо така? Какво ядеш?

# 552
Пристигна ми глюкомера.
Захарта ми 7,2 след две кафета до момента. Пия Глюкофаж xr2*1000 вечер. От 18 януари съм на кето, без никакви брашна, последните 10 дена и без млечни.
Височка е, но виж и в следващите дни как е. Може от някакъв вид стрес да е инцидентно повишена. Не бързай с генералните заключения.

# 553
Млечните много ми вдигат на мене. Много е 7.2, много, при положение, че е и лекарство взимаш. Защо така? Какво ядеш?
Снощи вечерях пилешки шишчета и зелена салата, на обяд домат и малко пушена риба.
Иначе наблягам на яйца, спанак, месо, яйца, салати.
Лекувам базедова болест, пия и метизол.
Имам час за ендокринолог след 01 април. Лошото е че докторката за една година не ми пусна никакво допълнителни изследвания.

# 554
Бенджи, по отношение на закуската да споделя една рецепта за палачинка - 1 яйце и 2-3 парченца моцарела се блендират до еднородна смес. Пържа с малко масло в тигана. Получава се тънка еластична палачина, която запълвам с някакво филе, кашкавал, крема сирене/ майонеза и нещо зелено (краставица, маруля). Много ми е вкусно и ми напомня на истинските палачинки.
А снощи пекох тиквички объркани с яйце и 1-2 лъжици бадемово брашно. Трябваше да са с пармезан, само дето беше свършил. Пека ги без мазнина, като ги извадя от фурната ръсвам зехтинче. Хапнах ги със сос от майонеза и заквасена сметана с копър и чесънче и малко лимонов сок.

Общи условия

Активация на акаунт