Фентъзи и фантастика - 23

• 38 650
  • 708
  •   1
Отговори
# 375
Не да се доверява, но да си спомни - това е неговият живот. Дали после ще я мрази, е друг въпрос - това е негово решение, но да се преструва, че животът му от преди не е съществувал, е като да си затваря очите нарочно пред много неща.

# 376
За да си спомни трябваше да се подложи на операция.
Скрит текст:
Ако се бе подложил на операция щяха да го убият.
За мен това стана ясно още в средата на втората книга - той бе ценен за тях само заради информацията, която можеха да извлекат от него.. Тереза вярваше до безрасъдство, че това което й се казва е правилно. Е, видя се, че не е.
Скрит текст:
Откъде знаеше, че няма да го убият, след като изпълни указанията?
Само защото й са казали, че ще го направят? хайде де!

Аз също не бих рискувал, не и с хора на които нямам стопроцентово доверие. А и Плъха винаги можеше да каже
Скрит текст:
в случай на смърт, че нещата просто са взели непредвиден край,
но грешките са допустими щом е за благото на човечеството. Неговата логика ми стана ясна веднага, тя е логиката на Сталин - борим се за "Колективен мир" и избиваме 30 милиона по пътя, но това са "отклонения", "дребни грешки"

И от къде на къде ще сме сигурни, че Томас щеше да е щастлив, да си спомни? Ако се окаже че е бил някъкв д-р като Менгеле и е измъчвал хора това може да го подлуди и той да си разбие главата в стената.
 Щастието над всеки човек е над всичко останало, всеки има право на избор дали да не започне нов живот.  Щом не помниш миналото си, може би си го забравил защото то е мъчително. Защо тогава да нямаш право на изцяло нов живот, койсто започва от момента на създаването на новото ти аз?Другото би значело, че нямаш право на свободна воля, че си длъжен да приемеш това което друг ти налага.

# 377
Той имаше няколко възможности, но няма да търся сега. А и Бренда абсолютно в нито един момент не му призна, че е шпионка - можеше да му признае и да му се извини, все пак не го е направила с лоши намерения. Но тя предпочете да лъже до самия край.

# 378
Бренда му се извини - пропуснала си го.
Скрит текст:
В средата на третата част, когато става ясно че е работила за ЗЛО под прикритие, за да работи срещу него. И преди това  в бележката, която му дава да вярва на нея  и на Ева Пейдж.
Ако е за въпрос, и Тереза му се извини, но разликата в това докъде посмя да стигне Тереза, само заради честната дума на Плъха е плашещо.
При това тя непрестанно му набиваше, че може да й има безрезервно доверие, дори след като го плени. Бренда не му е говорила такива глупости.

След като ги заловиха във втората част им предлагат да се подложат на операция.
Скрит текст:
Именно Тереза го убеждава, че Зло е добро, и че трябва да се подложи на операция, защото Плъха го моли. Е, какъв щеше да е краят ако я бе послушал? Обратно- Бренда му помага да махне импланта от главата си, като го води при нейния приятел. Впрочем шпионката Тереза на няколко пъти го изоставя, защото се доверява на ЗЛО. Шпионката Бренда не го изоставя до самя финал (изключваме моментите, когато той е в бесъзнание)

Възможностите пред Томас са доста ограничени - да прави каквото казва ЗЛО или да се съпротивлява. Среден път няма. Ако следваше правилата можеха да ги избият още в първия етап (против правилата бе да излиза навън в Лабиринта нощем) и да го отчетат като "грешка".

Като оставим настрана любовните истории за мен, самата идея, че можеш да избиваш малцина в името на спасението на хиляди е абсурдна и нечовешка.

Днес убиваш един за да спасиш милион - утре убиваш 999 човека, за да спасиш хиляда. Този път не води до никъде.

Eдит - идея, че персонажи
Скрит текст:
като Галпи
"възкръснаха", а други к
Скрит текст:
ато Чък
- не, ми е безкрайно тъпа.

Последна редакция: пт, 30 сеп 2022, 10:39 от Лорд Сняг

# 379
"Като оставим настрана любовните истории за мен, самата идея, че можеш да избиваш малцина в името на спасението на хиляди е абсурдна и нечовешка." - напълно съм съгласна.

Бренда никога не му разкри пълното си участие и до края поддържаше фалшива самоличност. Не помня дали е в основната трилогия или в допълнителните книги, но тя не е случайна - от самото начало е агент и всяко нейно действие е планирано. Докато с Тереза реално са израснали заедно - тя му е нещо като семейство (не е в основната трилогия) и отношението към нея не беше справедливо. Най-малкото Томас също трябваше да плати по-висока цена за участието си в изграждането на този план.

# 380
  • София
Прочетох Риганте, книгата ме остави с хубаво чувство - всички герои бяха дейни, без да са лишени от драматизъм. Това ми е първата на Гемел. Свалих си Дренай 😀 Динамиката в Риганте много добре ми пасна.
Хареса ми категоричната вътрешна мотивираност, и Конавар, и Бейн са много нарцистични, но спазващи някак моралната рамка, макар и по свои начин.
Не ми хареса почти директното копиране на Римския модел общество (в Каменград), опита за копиране на християнски истории. Също и тези влюбвания - много плитка беше връзката на Конавар с Тей, а той подчини целия си живот на тази връзка. И от себичност се обрече на лошите решения. Същото и при Бейн.
Не намерих смисъл в края. Но няма да спойлвам засега 😀

# 381
В България са излезли две от четирите книги от поредицата Риганте. На мен ми харесаха книгите, но за съжаление няма да разбера как свършва поредицата.

# 382
Напоследък не мога да си харесам нищо за четене. Затова реших да си напиша собствено фентъзи.

# 383
Сиела окончателно ли се отказаха от трилогията за Хуситите на Анджей Сапковски? Издадоха само "Кулата на шутовете" и това беше.

# 384
  • София
Приключих трите части на "Тъмната империя" на Звездная и трябва да призная, че ми хареса мааалко повече от "Академията", въпреки че Елохар е бая захаросан, а поредната 17-годишна главна героиня предизвиква неустоимо желание да бъде напляскана. Но пък двойката Таелран - Тахир ме накара на места да се смея с глас.

# 385
  • София
Как така съм изпуснала темата Frowning
Току-що  завърших " Отрова "на Крис Удинг и мисля, че това е най-добрата книга, която съм прочела за тази година.А дори не е нова книга. Определено ще търся и други произведения  на автора.

# 386
  • В полите на Пирин планина
Напоследък не мога да си харесам нищо за четене. Затова реших да си напиша собствено фентъзи.

Публикуваш ли го някъде? В смисъл в някаква онлайн платформа?

# 387

Публикуваш ли го някъде? В смисъл в някаква онлайн платформа?
Не, още го пиша. Може би първата част ще е готова през ноември. Тогава ще я сложа на четири платформи едновременно. Суров текст. Wink
Скрит текст:
Рилдж инстинктивно се изпъна и погледна Наат право в очите. В драконовото общество това се приемаше като израз на уважение и признаване силата на другия.
— Бързо схващаш — доволно отбеляза Наат. Дори без маската-облик на върховната власт, гласът му оставаше дълбок и тътнещ. — Вече разбра, че не си тук заради неприемливата ти връзка с Пел. Със сестра ми решихме да уважим чувствата ви.
— След като премине допълнително обучение, Пел ще получи ранга на моя Съпровождаща, но преди това ще бъде приета като осиновен член на династията — допълни Наата. За разлика от Наат, тя продължаваше да носи маската-облик. — Така ще имате възможност да останете заедно, без да предизвиквате излишно внимание.
Рилдж се опита да се изпъне още повече. За него това означаваше много. Без значение какво щяха да поискат Наат и Наата, а вече не се съмняваше, че ще поискат нещо, той щеше да го изпълни.
Наата също свали маската-облик и Рилдж видя топла, разбираща усмивка на лицето ѝ. За разлика от брат си, нейната коса беше останала черна, а почти гладката кожа на лицето криеше истинската възраст. Но дори да е била съвсем млада, когато е поела отговорностите на Наата, седемдесетте години съвместно управление указваха възраст над сто години. В светлозелените  ѝ очи се таяха мъдрост и разбиране, които накараха Рилдж да се почувства неудобно. Нищо не можеше да се скрие от този проникновен поглед. Тя се пресегна се до малката масичка и наля чаша вода. След това собственоръчно му я подаде. Младият дракон се поколеба, но я взе, внимавайки да не докосва пръстите ѝ. Имаше чувството, че с това си действие, подписва договор на сляпо.
— Няма да искаме нищо от теб, Рилдж. Пел ще получи този ранг заради собствените си качества, независимо дали ще останете заедно или не. Наата ще има нужда от служители като нея. Сега ни разкажи за видението, което имаше преди малко – Наат се облегна назад и зачака.
Рилдж сведе глава и се загледа в повърхността на водата в чашата, извиквайки спомена за смътните картини.
— Бяха няколко картини едновременно. Прозрачни, разпокъсани, без плътност и детайли. Млада алтарианка, плачеща и с разбито сърце, която е бременна и бяга от нещо. После умира при раждането. Огромна вълна залива остров, а Съвета на Алтара се събира и Наместниците разбиват в пода фигура на дракон. В един момент все едно времето се върна назад и този път дракон обви с крилата си Алтара. После видях… — Рилдж замлъкна и погледна притеснено към Наат. Той му кимна да продължи.
— Видях Наат и момиче от Алтара с драконови люспи. Бяха на Огненото плато. Наоколо изригваше лава, Ранафер се разпадаше, планините и Цитаделата рухваха, океанът изчезваше, но те правеха любов, все едно не забелязваха ставащото. После Наат свали облика си и направи нещо с Дарбата си. Ранафер започна да се пресътворява.
— Как изглеждаше пресътворения Ранафер? — попита спокойно Наата.
— Не зная. Видях само, че разпадането се прекрати и започна обратен процес. После виждах само вихрите на Вортекса и плочите на терасата, които бяха твърде близо. Опитах се да се коригирам приземяването, но не успях.
Наат и Наата кимнаха разбиращо. Не изглеждаха много притеснени от видението, в което техния свят загиваше. Наат се облегна назад.
— Рилдж, на площадката ти спомена, че това видение се е различавало от предишните, които си имал. Защо?
— Дарбата се проявява рядко, но зная, че когато това се случва, виждам само една хрононишка. Но я виждам ясно и с детайли. Зная дали е минало или бъдеще. Сега бяха няколко нишки, сплетени в картини. Не зная как са свързани, Не зная коя е минало и коя бъдеще. Всичко се размиваше, долавях повече движенията на образите, отколкото техните детайли, а цветовете бяха като избледнели и с виолетов оттенък… все едно виждах отражения в огледало.
Рилдж щеше да продължи, но замря, виждайки как Наат хвана ръката на Наата и я стисна. Тя му отвърна със същото. Лицата им, обаче не промениха спокойното си изражение.
— Кажи ни, дете, имал ли си видения за себе си? — неочакваното обръщение и смяна на темата не се харесаха на Рилдж, но той беше дракон, още повече потомствен член на династията и честта му го задължаваше да говори истината, независимо от последствията. Е, винаги можеше да не спомене за някои незначителни подробности, ако изрично не то попитаха за тях. На това го бяха научили годините в детското крило на двореца, когато казваше всичко, което вижда. Спестяването на цялата истината понякога беше за предпочитане. Така направи и сега.

# 388
  • В полите на Пирин планина
Аниш, готино звучи. Интригуващо е. Успех!

Мога да те поканя в една моя група за писане (има всичко - поезия, проза от всякакъв вид) - https://www.facebook.com/groups/1985525181611591

А и всеки, който се интересува от писане (и четене) е добре дошъл!

# 389
Ако някой събира като мен трилогията на Реймънд Фийст "Легенда за огнегривия" да знае, че излезе третата книга "Господар на стихии".

Общи условия

Активация на акаунт