Фентъзи и фантастика - 23

 • 34 390
 • 708
 •   1
Отговори
 • Мнения: 19 852
СТАРАТА  ТЕМА   https://www.bg-mamma.com/?topic=1345049.705
Победителите в нашия ежегоден турнир

Фантастика  2016 година
Вероника Рот - "Дивергенти"  18 гласа
Анди Уеър - "Марсианецът" 17  гласа
 Орсън Скат  Кард "Сагата за Ендър" 17 гласа


Фантастика 2017

Пътеводител на галактическия стопаджия – 16 гласа  
Скот Хокинс - "Библиотеката на Въглен връх" -10 гласа
Л. М. Бюджелод - цикъл "Бараяр"  7 гласа
Дмитрий Глуховски  - "Бъдеще"  7 гласа


Фентъзи книга на 2017

Маас - "Стъкленият трон" – 14 гласа
Сара Маас  - "Двор на криле от разруха" 14 гласа - поделено първо място между две книги на С.Маас
 Сара Маас - Двор на Роза и бодли – 10 гласа - поделено трето място
Анджей Салпаковски - Вещерът 10 гласа


Фантастика 2018
Колинс – "Игрите на глада" – трилогията 28[/b]
Анди Уеър  - "Марсиянецът" – 16
Джош Малерман  "Кутия за птици" - 13
Маргарет АТууд –"Разказът за прислужницата" -13

Фентъзи 2018
Сара Дж. Маас – цялата поредица - 23

Дебора Харкнес – Аз Вещицата 21
Л.М.Бюджолод  - Магьосникът от Шалион 10


Фантастика 2019

Сюзън Колинс - "Игрите на глада" (трилогия) -24

Стивън Кинг -  "Институтът" – -16
Брандън Сандърсън -  Към небето/Дръзки 1 - 12


Фентъзи 2019
Наоми Новик - "Сребърна приказка" – 19

Анджей Салпаковски -  поредица "Вещерът"17
Брандън Сандърсън - "Заклеващия" – 9

Фентъзи/фантастика за 2020

споделено първо място

Брандън Сандърсън - Дръзки - 17 гласа
Стивън Кинг- Институтът - 17 гласа

на трето Сара Маас - Стъкленият трон - 13 гласа.как протича гласуването?


Номинирани са книги/поредици които сме прочели през изминалата година и са ни направила впечатление, независимо кога са издадени!
Всеки има право до пет гласа да даде. (може и само един ако желае). А може и да не гласувате - не е задължително, а за удоволствие. Stuck Out Tongue Winking Eye
Няма значение дали сте правили номинации и дали членувате в клуба - имате право на глас.
Клубът е "отворен" за нови хора.
Всеки има право да промени гласа си.
Анкетата изтича с края на темата
Запис в новата тема

Последна редакция: чт, 10 мар 2022, 10:30 от Лорд Сняг

# 1
 • Мнения: 318
Благодаря за новата тема,надявам се тази година да има повече книги,които да си заслужават да се номинират.
Гласувах (освен за моята номинация) и за "Аве Мария" на Анди Уеър.Хареса ми,но някак не е моята книга.Иначе от номинираните много харесвам и "Станция единадесет",но я четох преди години и не мога да гласувам за нея.Помня преди година-две имаше случай на хора на кораб с ковид и веднага направих асоциацията със самолета в книгата.

Лорд Сняг,"Галактиката и земята там отвътре" я прочетох тази година,номинирам само "Архив на малцината, родени в космоса".

# 2
 • Майничка
 • Мнения: 12 791
Благодаря за темата, Джон!🙂

Чудех се дали да не номинирам последната преведена на Кен Фолет, "Никога". Уж не е фантастика, ама накрая 2-3 страни натиснаха копчетата.
А после Путин нападна Украйна и заплаши и той с копче...

# 3
 • Мнения: 37 120
Благодаря за новата тема Simple Smile
Обаче аз бях номинирала Троя на Стивън Фрай, а не Троя на Дейвид Гемел. Чела съм и двете произведения, но това на Гемел преди няколко години, докато Троя на Фрай я четох миналата година (когато излезе на български).

# 4
 • Мнения: 19 852
Извнинявам се, но в номинациите пишеше само  "Троя" и като кликнах Троя излезе Гемел.

номинации pppqqqq, както бяха представени на последните страници
Скрит текст:
1.Пиранези
2.Троя
3. Поредицата Дръзки
4. Проектът Аве Мария
5. Клара и слънцето

Готово, оправих го., вече е Ст.Фрай.

# 5
 • Разпиляна във въображението
 • Мнения: 25 347
Благодаря за темата! Пропуснах номинирането иначе бих предложила "Трите тела" на Лиу Цъсин и „Летописите на Светлината на Бурята“ на Сандерсън.

Гласувах Simple Smile

# 6
 • Мнения: 37 120
Да, сигурно съм я номинирала с автора в другата тема за номинации, а тук по невнимание съм пропуснала. Вече се обърквам и забравям къде какво съм писала.

# 7
 • Мнения: 19 852
Няма проблем. И понеже доста четох напоследък   веднага пускам ревюто си за  Червения рицар

Червения рицар на  Майлс Камерън е
Скрит текст:
една от последните новости в Читанка. Книгата започва в смесен жанр - нещо средно между мрачно фентъзи и    "натурално" фентъзи тип "Рицарят на Шалион" . Хората настъпват към Дивото, то им  отвръща, следват битки...в Червения рицар има  доста от сетинга на "Подземия и дракони" - монахини -лечителки  с ограничени магически сили, палдини, стрелци, вещери... не липсват и кралски интрижки. Защо тогава не ми допдна? по няколко причини
Първо от даден момент авторът ни затрупва с  персонажи, а половината от тях не оцеляват. При това поради липса на обем той не е успял да развие характерите на поне половината от тях.  на практика в даден момент следват меле след меле.
Второ авторът е претрупал с демонични и божествени характери книгата и се чувствах като в Малазана, където всеки е от Бог - по Бог. Излиза паладинът, избива половин армия сам, после се бори с два демона един от друг по-големи  и изведнъж -  дракон!
Финалът е твърде политически и замотан. Всичко това ме подразни и не я препоръчвам

Пътят на Черният рицар - Александър  Драганов
Скрит текст:
Опитвам се да чета българско фентъзи (че понякога и пиша фентъзи - основно за себе си Smirk). Честно. Винаги се радвам когато жанра се развива на родна почва. Много бях щастлив преди няколко години когато се появи разказа -игра на Слави Ганев  "Вълча дупка" - малко фолклор, малко "викторианска епоха в България", малко черен хумор, малко върколаци в Пепелище.
Но определено ми е трудно да чета  откровена графомания, или в този случай - плагиатство.  Българските авторите рядко имат идея как да изградят сетинг и характери на героите, обикновено просто "нахвърлят" разни паладини и магьосници вътре и правят битка.
Пътят на черният рицар на Алекс Драганов е от другия тип - откровена имитация. Приликите с Междузвездни войни епизоди 1,2,3 са толкова явни, че няма накъде. (само дето е фентъзи, а не фантастика)
Героят, който е рицар с потенциал, а се оставя да бъде прелъстен от злодея е шаблон. Желанието героя да получи безсмъртие, любимата за която той иска безсмъртие, а тя умира  -също. Както и схватката с близък съратник, когото накрая падналия рицар убива. Е, в този случай Оби Уан Кеноби е заменен с елф, брат на любимата, но разликите са незначително. Дори и името Дакавар е явна препратка към Дарт Вейдър.
Доколкото  Перлата на феникса на Алекс Драганов, се отличаваше поне с щипка оригиналност и свеж хумор,* тук в прелюдията такава изцяло липсва и това ме кара да съм изключително негативен. Не, не че Перлата..., бе нещо изключително, но поне за деца - ставаше. "Пътят...." обаче и на шестгодишни ще им е елементарен
*'честно казано ми липсва, че в следващите книги  за Ралмия ги няма Роло и Киала. В "Пътят на Черният рицар" също така липсва прекрасните илюстрации, които имаше в Перлата на феникса

Между впрочем напоследък в Замунда са пуснали доста фентъзита и фантастики, като ми остане малко време ще ви осведомя как ги намирам.

Последна редакция: чт, 10 мар 2022, 10:13 от Лорд Сняг

# 8
 • Мнения: 1 342
Благодаря за темата!
За осмомартенски подарък си взех новото издание на "Годината на върколака" на Стивън Кинг. Прекрасни илюстрации на Бърни Райтсън, отличен превод и изобщо страхотно оформление. Хем поетична, хем страховита, в неподражемия стил на Кинг. Изданието наистина си е за фенове, единственият недостатък според мен е, че е твърде кратка.

# 9
 • България
 • Мнения: 6 334
DreamEvil спомена, че не е гласувала за книга, която ѝ харесва, но четена минали години.
Номинирам четени през годината, но гласувам за харесани през годините.
Няма как всички да сме чели едно и също през дадена година и ако гласуваме само за четените през годината, ще се получи така, че най-вероятно ще гласуваме само за своите.
Особено, ако през годината е четена поредицата "Колелото на времето". Grinning

# 10
 • Мнения: 19 852
Принципно не е задължително. Много хора номинират по-малко книги, откото са опциите за гласуване.
Аз например съм гласувал за Сребърна Приказка, без да съм я номинирал.

От друга страна съм Номинирал Към Звездите - прочетох я през годината и ми направи впечатление - , но той като някой е номинирал цялата поредица дотук (Дръзки 1,2,3) съм гласувал за нея, а не за отделната книга.


В предишни години е имало масово четене на Пратчет, на Ериксън, на Маас. Не мога да отгатна кой какво чете. Пък и компанията ни се промени в последните години.
Все пак има вероятност отделни хора да гласуват за собствените си книги, но това няма как да го забраним, нито е редно да забраняваме, но хора които не са номинирали да гласуват.
Все пак конкурса е за удоволствие, не се раздават награди.

Dreaм Evil, не бях разбрал, че  Галактиката тази година си я чел (в последния момент бяха добавени твоите, анкетата вече бе пусната). Махам я, но понеже има вече за нея един глас, някой ако желае може да си промени гласуването и да даде този глас другаде.

Последна редакция: чт, 10 мар 2022, 10:28 от Лорд Сняг

# 11
 • България
 • Мнения: 6 334
Все пак има вероятност отделни хора да гласуват за собствените си книги, но това няма как да го забраним, нито е редно да забраняваме, но хора които не са номинирали да гласуват.
Разбира се, че не трябва да има такива абсурдни забрани.
Исках да подчертая, че не е необходимо да си чел книгата през годината, за да гласуваш за нея.
Аз ли не се изразих точно или пак четеш само отгоре. Grin

# 12
 • Мнения: 19 852
Ами това съм го написал още в началото на темата, при това е  с италик, затова ми се стори безсмислено (без да се заяждам). Иначе многократно съм казвал, че чета всичко.

Едит - моите извинения, явно съм го изтрил! Няколко пъти променях текста, в първоначалния вариант пишеше, че не е задължително да се гласува за свои произведения.

Предполагам решил съм, че този надпис в началото на темата  "Няма значение дали сте правили номинации и дали членувате в клуба - имате право на глас." - обяснява много неща.Извинявам се, ако не е било ясно обяснено.Хайде, нещо по-весело. Как намирате картинката ? - предполагам, че това е Лот, но я измъкнах преди време от Pintertest като търсих фентъзи чудовища от Подземия и дракони. Намерих и един тигър с 6 лапи, при първа възможност ще ви го пусна.

Ще съм благодарен ако някой сподели какво е прочел
. Дори да е негативно мнението му, пак е ценно, стига да обясни защо

Последна редакция: чт, 10 мар 2022, 10:44 от Лорд Сняг

# 13
 • България
 • Мнения: 6 334
Настръхвам от картинката. Многокраките неща са ми гнусни. Grin
Предпочитам такива същества:

В предната тема писах, че се зарадвах на "Изкуплението на Алтал".
Но до финала спрях да се радвам. Започнаха едни сватби, розови работи, въоръжавахме и събирахме войска.
С три думи - динамиката се загуби.

# 14
 • Мнения: 19 852
Ако досега не съм го казал, сега ще го кажа - преди три-четири месеца прочетох Каменно сърце и Непокорна кръв

https://chitanka.info/person/Gillian-Philip

Определено ми хареса, отдавна не бях чел добро черно фентъзи. Да, това е четирилогия, а са преведени само две книги, но финалът на втората е отворен, така че не съжалявам (не много).

Сюжетът на първа книга съвсем накратко
Скрит текст:
Действието се развива в паралелен свят на нашия, в който властва магията. След смъртта на краля неговата втора съпруга Кейт прави съюз с демони и налага визията си на обществото, на всички вождове на кланове. Тя прави опит да я наложи и на  Конър, виден водач на клан и благороден мъж. Излишно е да се обяснява, че визията й  за управление, е доста кървава и брутална.  След един неуспешен опит за бунт  на  Конър, той заминава в изгнание на Земята. Последван е от (полу) брат му, Сет,  сестра им и нейният любим Торк.
Няма да предавам всичките им премеждия, но в началото на втора  книга Торк е убит, тъкмо когато жена му - сестрата на Конър  и Сет - забременява. Тя се заклева, че никога няма да има нищо общо с магията и нейният свят. Но човек не трябва да дава прибързано клетви....
 Снощи прочетох "Евангелието на Локи" на Джоан Харис. Отдавна не съм се забавлявал така. Повечето скандинавски легенди са преразказани вярно,  с едно уточнение - представени са от другата гледна точка. Ако мога да направя такова сравнение, това е все едно да се чете евангелието на Юда, спрямо това на четириевангелистите Матей, Лука,  Марк и Йоан. Хареса ми това, че всичко е поднесено с много хумор. Локи е представен по методиката, по която е представен Мат Каутон - бяга от една беля, за да се озове в друга. Разбира се Локи е много възмутен, че е "нарочен" за лошо момче. Особено забавен ми беше начинът, по който е представен Один - като коварен и безмилостен тиранин. Повечето от героите са представени с качествата, които знаем, че притежават, но "обърнати наобратно". Умът на Один прераства в коварство, това че всички обичат Балдур го прави "златното момче", Фрея богинята на любовта е представена чрез похот и алчност, а Фенрир е "милото ми върколаче" и пр. О, споменах ли че много се смях?

Последна редакция: пт, 11 мар 2022, 09:50 от Лорд Сняг

Общи условия

Активация на акаунт