В момента чета ... 75

• 42 994
  • 764
  •   1
Отговори
# 135
_re_ge, книгите за алпинисти са ми любими! Тези двете отдавна ме чакат в списъка.

Дюрас, според мен, не е особено популярна в България и е трудно харесвана. Обяснявам си го и с особености на френската литература, които са ни чужди като традиция. За мен тя е писателка, в която се “преоткривам”, която ми говори по начина, който ми е най-близък (сестрите Бронте също), докато други автори ми преоткриват света през техните очи. При тях има изненада, новост, а в Дюрас намирам моето уютно литературно ъгълче, което сама съм си нашепвала и понякога, живяла.
Сигурно си чувала за екранизацията на “Любовникът” от Жан-Жак Ано https://www.imdb.com/title/tt0101316/?ref_=nm_flmg_dr_11 , която е най- популярна по нейна книга (заедно с “Хирошима, моя любов” https://www.imdb.com/title/tt0052893/?ref_=nm_flmg_wr_81). Двата филма са стилово различни (носят характера на различните тенденции в киното, когато са правени).

В тази връзка, вчера прочетох нейната “Емили Л.” (прилича малко на “Модерато кантабиле”, но е по-слаба) и “Да пишеш”, към която нямах големи очаквания, но ме изненада много приятно!

Прочетох и “Жената конбини” на Саяка Мурата - за ролята на жените в японското общество, което далеч не е толкова модерно в това отношение. Не казва нищо ново, но би допаднала на всеки, който харесва японска модерна литература. Освен това е преведена и от японски!

Взех “Един аристократ в Москва” - не очаквах да е толкова голяма Simple Smile

Както писах, прочетох и “Русия на Путин” на Политковская - съжалявам, че не съм го направила по-рано.

# 136
Харесвам Маргьорит Дюрас. Особена астмосфера носят творбите ѝ, може би не всеки може да ги възприеме, обичам да ги чета на късчета, не е от авторите, които да четеш скорострелно, но после напълно забравяш.

# 137
Ето ви още една за Путин - намалена е, защото не се продава добре, не че й има нещо. Но пък сега е модерна Simple Smile
https://www.ozone.bg/product/zimata-idva-zashto-vladimir-putin-i … kTpQaApSLEALw_wcB

Прочетох "Анонимният подател" на Агата Кристи - хареса ми, но малко ме поизнерви в един момент, защото си помислих, че мис Марпъл няма да се появи, а Моята библиотека и Гудрийдс имат грешка, като са я включили в тази поредица. Е, появи се след средата (след 65%) и имаше малко присъствие, въпреки че накрая разреши случая. Една от героините реши да извика "криминален експерт", след което симпатичната старица дойде на гости Joy

Сега чета "Проклятието на огледалото", която (както се оказа) е свързана с "Трупът в библиотеката" - в поддържаща роля е същата Доли, приятелка на мис Марпъл, а и драматичните събития се развиват в същото имение.
Забавно, че мис Марпъл споменава, че бебето, което се ражда след събитията от първия роман от поредицата, вече е голям човек с хубава работа??! Значи, ако тя е на 70 и няколко, в този първи роман е била по-скоро на средна възраст, въпреки че е описана като старица.
Имам чувството, че самата Агата Кристи се е забавлявала с тези несъответствия, иначе нямаше да набляга на тях.

# 138
На аудио започнах "Гръцко кафе" на Катерина Хапсали, след "Сливовиц", която ми допадна като стил на авторката.
На хартия продължавам с "Понеделник сутрин", бързо върви, прилича на "Спешно отделение" ама на книга и по-сбито Simple Smile

# 139
  • Mostly in my mind
Зимата идва е изчерпана навсякъде. Съжалявам, че не си я взех за 5 лв от Билла наскоро. Да се чуди човек защо се чудех.

# 140
  • на острова на мечтите
Per.it.be, кой е авторът на Най-красивата жена във Флоренция!? Благодаря!

# 141
  • Чукарландия
Per.it.be, кой е авторът на Най-красивата жена във Флоренция!? Благодаря!

Алиса Паломбо🤗

# 142
За "Зимата иде" - наскоро Христо Блажев се оплакваше в групата Какво четеш, че продавали по 1 бройка на месец, а в някои месеци - нито една. Но явно сега се е разпродала.

# 143
От седмица чета Човекът в търсене на смисъл В. Франкъл. Толкова малка книжка и си мислех, че за 2-3 дни ще я прочета но даже и посредата не съм!Не ме грабва въпреки тежката история. Приятелка ми я препоръча и ще я изчета. Дано не ми отнеме много време.

# 144
Зимата мисля, че я има в озон

# 145
Мразя ви да знаете.
От тази тема бягам като дявол от тамян. Тръгнах да чета от първа страница, че специално не бях ви чела от доста време ..ч и пак попълних списъка с още десет книги. 1000 живота няма да ми стигнат да прочета всичко което искам.
Вчера получих закъснял подарък за осми март от синковеца. Бях си харесала новата книга на Юлка Спиридонова Сянката на щуреца. Вече не можело да поръчаш на сайта на ориндж до ориндж и поръчка с доставка става много финансово натоварваща. Вчера ходили до мола и я намерили в книжарницата. След като подарихме на тийна Наръчник за оцеляване в гимназията на същата авторка за коледа, прочетохме  книгите  паралелно и аз лично се смях на глас с премеждията на тийнейджърите , смятам да купувам всичко, което излиза от авторката.

Миж, този тип книги ( за които питаш, с илюстрации) в последно време са супермодерни и  да доста скъпи. Последната година купуваме и подарява е на сина ни подобни "комикси". При него има и специален интерес, той се занимава с рисуване и тези книги имат за него и силен визуален смисъл. Преди години бяхме вземали и Мюнхаузен от библиотеката с илюстрации наслада за очите от Борис Стоилов, още си скубя косите че не съм разбрала, кога е излязла, че да я купим за личната ни библиотека.  Тези книги са нещо като книгите с репродукции  на картини на велики художници които имахме в домовете си през соца. Нещо което можеш да разлистваш тново и отново.

# 146
  • София
Приключих Грехът на Малтица, получи 4, реално е за 4.5. Историята е разказана добре, чете се много лесно, увлича. Но не ми допадна това, че от самото начало си има едно усещане за обреченост, което при мен не премина. Не знам, след Тътени, Бурята и И стана ден летвата ми е много висока. Харесвам темата, който обича да чете книги за Освобождението горещо препоръчвам трилогията. След това не се намерих така уютно в друга книга, там бях като човек който седи на столчето в стаята и гледа с очите си всяка случка. Не книги, а цяло съкровище ❤.

# 147
Аз колекционирам книги с илюстрации, защото се интересувам от изобразително изкуство. Както детски, така и с картини на известни художници. Затова и харесвам издателство Миранда.
Сега си взех от Сиела една (детска), която много ми харесва като оформление, освен това е за истинска  силна жена от гръцката митология, а не като тези ... за които пишат напоследък американските феминистки авторки:

# 148
  • Пловдив

"Книгата на изгубените имена" - Кристин Хармел
По невероятен начин е пресъздадена историята. Написана е увлекателно, без да е претруфена, не е изпълнена с онези жестокости, които се очакват за времето на Холокоста. Докосва те като перце и те кара да я помниш. Отгръщайки последната страница осъзнаваш, че надежда винаги има, че при свят осеян със смърт има и живот. Че Господ за всеки един от нас има планове, че нещо незначително за теб, е мащабно за друг, че всеки оставя някаква следа...и е хубаво, когато тя е озарена от светлина.

Последна редакция: пт, 18 мар 2022, 10:39 от Десиссслава

# 149
Дочетох "Силата на кучето" и много ми заприлича на "Хиляда луни" от Себастиан Бари - дивия запад, коне, говеда, сурови мъже, индианци и разбира се - гейове.
На мен вече много ми омръзна от тази задължителна сюжетна линия и просто няма как да кажа нещо хубаво и за романа - досадна итория, в която не се случва нищо, може би като филм би била по-интересна.

Общи условия

Активация на акаунт