В момента чета ... 75

• 43 009
  • 764
  •   1
Отговори
# 360
Тъй като прочетох Тайната на Диор, а и като цяло съм изчела доста литература на тема Втора световна война, любопитството ми събуди темата за концлагера (който е бил само за жени) Равенсбрюк.
Сещате ли се за книги (художествена литература), които разказват за него?
Чела съм Люляковите момичета и Под алено небе.
За Аушвиц има ужасно много книги (повечето от които умишлено избягвам, тъй като случих на няколко доста нашумели и изключително плоски).
Та имате ли впечатления за други книги за другите концлагери?

# 361
  • Mostly in my mind
Как съм плакала на "Без дом".

# 362
Започнах Пасиансът на Архангелите.
Като изключим клишираната философия, за сега ми харесва.

Прочетох Вила с басейн-доста от словоизлеянията ги пропусках. Оценка 3.5.

# 363
  • София
Данилу, дано да харесаш "Поправките".
Аз не успях да я довърша. Поредната ми недовършена франзенова книга... Бях споделила, че с книгите на Франзен имам един Рубикон към 40% , който просто не мога да мина и не мога да продължа нататък.

П.П. Като споменавате бабите, аз свързвам "Дървото на Юда" на Арчибалд Кронин с моята покойна баба... Тя ми я беше дала като "много поучителна" за девойки.. Винаги, когато някой някъде изоставяше бременно момиче , било в книга, било във филм, беше "много поучително" Simple Smile
Но книгата ми беше харесала, де. Сега не знам дали би ми харесала.
А, и за още една се сещам от този период - "Сама в живота", пак ми беше харесала, макар,че не помня кой знае какво от съдържанието...
Ех, спомени...Heart

Последна редакция: сб, 26 мар 2022, 09:02 от Happy Mijjj ツ

# 364
Винаги когато правя палачинки се сещам за Реми от "Без дом". Two Hearts

"Синовете на Великата мечка" ми беше най-любимата и ценна книга като дете, трите тома преследвах по антиквариатите, защото не се намираше. Голяма радост беше когато ги събрах и трите, дори помня къде намерих първи том. Голяма емоция беше. Преиздали са ги, и преди няколко години си купих първата с твърди корици. За другите нямах място в багажа. Може би следващия път. Още не съм стигнала до нея. От известно време ми се четат детски книги, приготвила съм си друга любима- "Две години ваканция". Купих я на детето, а той не я е пипнал. Май съм я купила по-скоро за себе си. Satisfied

Чета "Каквото посееш" на Юрт и Русенфелт. Излезе най-сетне, и зарязах "Джентълменът...." Нямам търпение да видя какво става с Били.

# 365
"Времето" от Джени Офил е малко странна книга - с това заглавие очаквах очаквах нещо по-филисофско, а то излезе дневник - една обикновена жена си е записвала с по едно-две изречения какво е правила този ден, тук-там "мъдрост", записана върху салфетка в някой бар и хоп - ето ти материал за цял роман. Доколкото може да е роман нещо, в което една цяла страница със свързано съдържание няма - от начало до край текстът е във вид на кратки бележки, всяка следваща без връзка в предишната и с празен ред помежду. Затова и началото е доста объркващо, докато в един момент се усетиш, че историята ще си я събираш като пъзел от разбъркани парченца.
Разочарована съм, защото все си мисля, че за да напишеш книга, трябва да имаш някаква идея, която надхвърля дребното, ежедневното и битовото, нещо повече от ходенето на зъболекар и взимането на детето от училище.
Заради социалните мрежи ли стана така, че хората започнаха да преживяват всяко дребно и банално нещо като грандиозно събитие, което трябва да съобщят на целия свят?
Имам чувството, че четох книга, съставена от бележките, които някой си е лепил на хладилника и няма да се изненадам ако след време някоя писателка вземе да дебютира с роман с бележките от менструалното си календарче, че и награда да получи.
Ако имаше въобще нещо, което те кара да замислиш, то е една мисъл на авторката, че времето на съвременния човек е фрагментарно и точно така е написана и книгата. Книга, чието ревю на задната страница дава повече смисъл от съдържанието й.
Преводът също дразни на моменти - например на български професията е програмист, а глаголът програмирам или пиша код, но в текста е кодирам и то всеки път, дъските на пода са подовите дъски и подобни дребни недомислици.
Съжалявам за негативния отзив, всеки предпочита да прочете нещо хубаво и да си набележи книга, но понякога просто няма как.
Започнах най-сетне  "Симон" и мисля, че тя вече много ще ми оправи настроението.

# 366
Философията, иди- дойди, преживях я, но мен ми беше в повече описателната част на моменти. Иначе си я представих за едно мини сериалче, ще бъде чудесна за масовата публика.

# 367
Let it be ,поръчала съм "Всичко свое нося със себе си" и още една ,но сега не се сещам.После ще ти я снимам.Може да погледнеш "Френският фотограф" ,"Червената панделка",книгите на Виктор Франкъл и Примо Леви ,"Искрица живот " на Ремарк е доста смислена.Поредицата на Ели Визел и "Не се казвам Мириам" са по-скоро за живота на героите след концлагерите .
За Аушвиц,единствено Татуировчикът ме разочарова,все едно се разказва за  летен лагер .Не съм чела "Момчето с раираната пижама" и "Последна спирка Аушвиц",заявила съм ги в библиотеката ."Хана " мисля че беше за живота и в гетотоТерезин и в Аушвиц,но не съм сигурна ."Боксьорът.Истинската история на Херцко Хафт " също се сещам като смислена книга."Библиотекарката на Аушвиц" не знам дали си я чела,много ми хареса .

# 368
  • на острова на мечтите
Миж, аз съм на 198 страница на Поправките. Значи към 1/3 от книгата. Още не съм се отегчила. Харесва ми стилът му и начинът на изграждане на героите.
Искрица живот ме потресе. След нея изчетох всичко на Ремарк.
Виж, Паоло Коелю вече не ми допада. В смисъл новите му книги са някакси безинтересни. Според моето скромно мнение се е изчерпил откъм идеи и си изсмуква сюжети от пръстите. Едвам дочетох Зехира. Виж Алхимикът ме грабна веднага.

# 369
Философията, иди- дойди, преживях я, но мен ми беше в повече описателната част на моменти. Иначе си я представих за едно мини сериалче, ще бъде чудесна за масовата публика.
Да, и аз не си падам по дългите описания. За мен си го обяснявам с това, че си ценя малкото свободно време, което отделям за четене и искам нещата да са в стил " по същество".
 В  днешно време, ако книгата е под 300 страници , явно не си заслужава да излиза от печат. Нали ще си каже читателя-" Ооо, тук има много страници, съответно ще е една увлекателна история". Ако е с малко страници пък, ще си кажат, че е нямало какво толкова да напише.
Започвам да се замислям за разкази.Wink

Последна редакция: сб, 26 мар 2022, 17:01 от МАРИ77

# 370
Имам книги на Коелю, харесвам някои, но по-нови те наистина не са добри. Миналата година (или по-миналата) изтеглих на английски най-новото му произведение Стрелецът. То не може да се нарече книга - нещо като тефтер с афоризми.

# 371
Сетих се и за "Писателят",за лагера Сорбибор е.

# 372
Отворили сте тема за книгите от детството - моята най-най-любима беше “Матилда”. Още я пазя в родния ми дом, но е много овехтяла, сигурно съм я чела десетки пъти Heart Ще си я подновя в тукашната ми библиотека.

Аз напредвам със “Свекървата”, но сигурно другата седмица “Наемателката” ще я измести, че ще трябва да ходя няколко дни в офиса и ще използвам да слушам докато пътувам.

# 373
Матилда я обожавам!Чела съм я поне десет пъти,страхотна е .
"Най-щастливият човек" и "Двама братя" ми пристигнаха ,за концлагер и ВСВ са .

# 374
  • на острова на мечтите
Мари77, ако не си чела Съмърсет Моъм, разкази/ "Лъвска кожа", препоръчвам. Не помня колко пъти съм ги чела.

Общи условия

Активация на акаунт